Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam, niestety nie da rady w poniedziałek bo idę na pogrzeb ale chętnie zapraszam w innym terminie np we wtorek, a zdjęcia wystawię do wglądu,pozdrawiam

Dziekuje za zaproszenie, niestety w poniedzialek po południu wracam do Zielonej Góry. Ale moze za jakies 2 miesiace ponownie pojawie sie w okolicy, to się przypomnę.

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nareszcie się tu coś dzieje ja na razie projektuję i zmieniam pierwowzór.........

A jakie zmiany planujecie ?

Ja nie mam rysunku, który mogłbym zaprezentować. tylko rysunki z projektu, ale to rysunki techniczne. Duze i zawile ;) Obiecuje sobie, ze sie zbiore i narysuje cos do pokazania, ale ciagle czasu brak. Ostatnio siedze i licze kosztorys budowy. Strasznie mozolna robota. Odkryłem, ze oryginalny kosztorys nie jest idealny, troche brakuje ale sa i błędy. A ze zmiany spore, to i tak musze wszystko policzyc na nowo.

To siedze i licze, i licze... i licze... i ciagle mi jakies kosmiczne liczby wychodza :(

My juz po zmianach i po formalnosciach. Zmiany mamy spore, ale głównie na parterze. Ale i tak jedna rzecz spędza mi sen z powiek. Wprawdzie narazie garazu nie budujemy, ale jak sie uda, to jednak go postawimy (zwlaszcza ze strasznie brakuje mi "mojego kąta" do majsterkowania. No i problem jest z aranżacją poddasza. Jak zrobic góre, aby było sensowne przejscie do pomieszczenia nad garazem. Opcja z przejsciem przez łazienke nie leży mi :(( jak poźniej bede prowadzał gości do mojego królestwa?

Generalnie na pietrze maja byc 3 sypialnie i łązienka.... plus ew. pomieszczenie nad garażem. Ciężki orzech do zgryzienia.

U mnie zamieniliśmy garaż na piwnicę, bo niestety nie stać nas na na to i na to. W związku z tym schody z salonu poszły tam gdzie łazienka większa na parterze, mówię tu o projekcie C236a. A mnie martwi gigantyczna odległość kanapa - telewizor w salonie,ponad 7 m.

Widzę,że coraz więcej osób jest zainteresowanych domem o nazwie trafny:) i dobrze dlatego postanowiliśmy wrzucić kilka zdjęć które będą w ekspresowym skrócie obrazować etap prac na naszej budowie, a za kilka dni postaram się zacząć pisać dziennik budowy. Będzie tam trochę więcej zdjęć i opisów.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Widzę że nastąpiła cisza w eterze u innych użytkowników.Nikt nie robi postępów w budowaniu Trafnego:)

Wszyscy grzeją kielnie, szpadle i betoniarki :) ja cały czas czynię przygotowania do wbicia szpadla, co mam nadzieję niedługo nastapi :)

Czy ktos z Was robił lub planuje zmianę stropu na płyty otworowe lub płyty strunowe? Spotkałem sie z moim kierownikiem budowy aby ten pomysł omowić, no i pan ów po przejrzeniu projektu bardzo mnie odwodzi od tego pomysłu. Niestety nie znam się na konstrukcjach budowlanych i nie wiem, czy to wynika z tego, ze rzeczywiscie zamiana stropu na płyty jest tak problematyczna, czy z tego, ze jemu się nie chce. Choc ta druga opcja jest mało prawdopodobna, bo to dla niego dodatkowa praca i płaca. A tak naprawde żadnych zastrzeżen do niego i jego wiedzy nie mam. I nie wiem, co o tym myśleć.

• 2 months później...

Cisza tu jak makiem zasiał.

Jak postepy prac u Trafiarzy ? U mnie mury pną się do góry. Na razie fundamentowe, ale idzie. Do piątku mają zakonczyc murowanie. Wlasnie dzis odkryłem, ze mam spora roznice poziomów, jakies 50cm pomiedzy frontem a tyłem domu. Niżej od strony ogrodu. Trzeba będzie cos pomysleć, aby teren podnieść w fikuśno-pogiety sposób. jakos tak równina boiskowo-patelniania mnie nie przekonuje.

Na jaką wysokość wystawialiście ściany fundamentowe ponad poziom terenu ?

Witajcie. My jesteśmy na etapie okien. Wczoraj był fachowiec pomierzyć otwory okienne i za 3 tygodnie mają wstawiać. Jeżeli chodzi o mury to wymurowane jest 4 warstwy betonita powyżej poziomu terenu. Na chwile obecną nasz dom jest centralnie w dołku działki więc troche musimy podsypać żeby woda nie wpływała z drogi.

• 1 month później...

Witam budujących najlepszy dom :)

Mam pytanie dotyczące posadzki na parterze.

Jak zrobiliscie płytę na scianie fundamentowej? Od 3 tygodni stoję, bo ciagle zaposwiadaja deszcze. A jak zaczne rozkladac styropian i mi go zaleje, to po przykryciu go folia i zalaniu betonem nigdy to nie wyschnie tylko jakies pleśnie wejdą i jeszcze zacznie mi to smrodkiem zalatywac :(( zakładam, ze potrzebuję ze 3 dni na ten styropian. W styropianie chowam rurki do wody i do centrlanego odkurzacza. To spowoduje, ze nie zrobie tego w jeden dzien.

Szukalem nawet folii tak duzej, zeby caly fundament przykrywac, ale koszty mnie przygniotły :((

Jak to u Was poszło? Ile trwała operacja?

• 1 month później...

:) ale tu cisza.... u nas mury pną się do góry. Do środy ma być parter.

A tu moja ukochana wymyśliła sobie, że podniesie ściankę kolankową o jeden bloczek.

Czy ktoś z Was to zrobił u siebie? Mam wątpliwości, czy to faktycznie powiększy poddasze? Koszty spore, bo trzeba zmienić pozwolenie na budowę. Nie wiem czy warto?

Druga wątpliwość, która mną pomiata, to czy po takiej operacji z ładnego domku nie zrobi się stodoła? Dach się podniesie o jakieś 20cm. Niby niewiele, ale proporcje bryły budynku mogą się rozsypać. Ani plastykiem a tym bardziej architektem nie jestem, kompletnie nie mam tutaj wyczucia.