asterixx 20.01.2013 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 witam, niestety nie da rady w poniedziałek bo idę na pogrzeb ale chętnie zapraszam w innym terminie np we wtorek, a zdjęcia wystawię do wglądu,pozdrawiam Dziekuje za zaproszenie, niestety w poniedzialek po południu wracam do Zielonej Góry. Ale moze za jakies 2 miesiace ponownie pojawie sie w okolicy, to się przypomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 20.01.2013 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Nareszcie się tu coś dzieje ja na razie projektuję i zmieniam pierwowzór......... A jakie zmiany planujecie ? Ja nie mam rysunku, który mogłbym zaprezentować. tylko rysunki z projektu, ale to rysunki techniczne. Duze i zawile Obiecuje sobie, ze sie zbiore i narysuje cos do pokazania, ale ciagle czasu brak. Ostatnio siedze i licze kosztorys budowy. Strasznie mozolna robota. Odkryłem, ze oryginalny kosztorys nie jest idealny, troche brakuje ale sa i błędy. A ze zmiany spore, to i tak musze wszystko policzyc na nowo. To siedze i licze, i licze... i licze... i ciagle mi jakies kosmiczne liczby wychodza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
veronicca 21.01.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 My juz po zmianach i po formalnosciach. Zmiany mamy spore, ale głównie na parterze. Ale i tak jedna rzecz spędza mi sen z powiek. Wprawdzie narazie garazu nie budujemy, ale jak sie uda, to jednak go postawimy (zwlaszcza ze strasznie brakuje mi "mojego kąta" do majsterkowania. No i problem jest z aranżacją poddasza. Jak zrobic góre, aby było sensowne przejscie do pomieszczenia nad garazem. Opcja z przejsciem przez łazienke nie leży mi ( jak poźniej bede prowadzał gości do mojego królestwa? Generalnie na pietrze maja byc 3 sypialnie i łązienka.... plus ew. pomieszczenie nad garażem. Ciężki orzech do zgryzienia. U mnie zamieniliśmy garaż na piwnicę, bo niestety nie stać nas na na to i na to. W związku z tym schody z salonu poszły tam gdzie łazienka większa na parterze, mówię tu o projekcie C236a. A mnie martwi gigantyczna odległość kanapa - telewizor w salonie,ponad 7 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafiony 24.01.2013 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Widzę,że coraz więcej osób jest zainteresowanych domem o nazwie trafny:) i dobrze dlatego postanowiliśmy wrzucić kilka zdjęć które będą w ekspresowym skrócie obrazować etap prac na naszej budowie, a za kilka dni postaram się zacząć pisać dziennik budowy. Będzie tam trochę więcej zdjęć i opisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafiony 24.01.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Na początku tak wyglądała działka którą otrzymaliśmy od rodziców. Latem... i zimą .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafiony 24.01.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 A na wiosnę zaczeliśmy ostro do roboty. Najpierw przygotowanie podłoża, czyli "wykopki" pod fundamenty naszego skromnego M5:) i zalewanko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafiony 24.01.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Po zalewaniu przyszedł czas na piwnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafiony 31.01.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 I kolejne fotki tym razem troszkę bardziej zaawansowane roboty budowlane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafiony 31.01.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 tak powstaje las stempli wewnątrz piwnicy:)etap budowy z marca 2012roku. wykorzystaliśmy na całą budowe około 300 stempli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafiony 31.01.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 na zdjęciu widać wykopane fundamenty garażu które były zalewane w późniejszym czasie. Wymyśliliśmy też sobie otwór w ścianie przy garażu aby łatwiej wrzucać paliwo do kotła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafiony 10.03.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Czerwiec 2012.I nastąpiły kolejne prace . Po wymurowaniu ścian piwnicy przyszedł czas na zaszalowanie pierwszego stropu. Prace wykonywaliśmy rodzinnie, pomagali nasi Ojcowie, zresztą nie tylko to ale przy wszystkich pracach byli zwarci i gotowi. Zaczęliśmy układać maksy (rozmiar 15). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafiony 10.03.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 No i oczywiście zbrojenie, którego poszło sporo, większość belek zrobiliśmy z drutu fi 12 jednak tam gdzie były belki nad największymi pomieszczeniami dawaliśmy 16 żeby wzmocnić strop. Na tarasie zrobiliśmy kratownice z oczkami około 15-20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafiony 10.03.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Konstrukcja schodów też już gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafiony 10.03.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 I przyszedł wielki dzień zalewania stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafiony 10.03.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Widzę że nastąpiła cisza w eterze u innych użytkowników.Nikt nie robi postępów w budowaniu Trafnego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 07.04.2013 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Widzę że nastąpiła cisza w eterze u innych użytkowników.Nikt nie robi postępów w budowaniu Trafnego:) Wszyscy grzeją kielnie, szpadle i betoniarki ja cały czas czynię przygotowania do wbicia szpadla, co mam nadzieję niedługo nastapi Czy ktos z Was robił lub planuje zmianę stropu na płyty otworowe lub płyty strunowe? Spotkałem sie z moim kierownikiem budowy aby ten pomysł omowić, no i pan ów po przejrzeniu projektu bardzo mnie odwodzi od tego pomysłu. Niestety nie znam się na konstrukcjach budowlanych i nie wiem, czy to wynika z tego, ze rzeczywiscie zamiana stropu na płyty jest tak problematyczna, czy z tego, ze jemu się nie chce. Choc ta druga opcja jest mało prawdopodobna, bo to dla niego dodatkowa praca i płaca. A tak naprawde żadnych zastrzeżen do niego i jego wiedzy nie mam. I nie wiem, co o tym myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 03.07.2013 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Cisza tu jak makiem zasiał.Jak postepy prac u Trafiarzy ? U mnie mury pną się do góry. Na razie fundamentowe, ale idzie. Do piątku mają zakonczyc murowanie. Wlasnie dzis odkryłem, ze mam spora roznice poziomów, jakies 50cm pomiedzy frontem a tyłem domu. Niżej od strony ogrodu. Trzeba będzie cos pomysleć, aby teren podnieść w fikuśno-pogiety sposób. jakos tak równina boiskowo-patelniania mnie nie przekonuje. Na jaką wysokość wystawialiście ściany fundamentowe ponad poziom terenu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trafiony 04.07.2013 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2013 Witajcie. My jesteśmy na etapie okien. Wczoraj był fachowiec pomierzyć otwory okienne i za 3 tygodnie mają wstawiać. Jeżeli chodzi o mury to wymurowane jest 4 warstwy betonita powyżej poziomu terenu. Na chwile obecną nasz dom jest centralnie w dołku działki więc troche musimy podsypać żeby woda nie wpływała z drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 06.08.2013 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Witam budujących najlepszy dom Mam pytanie dotyczące posadzki na parterze. Jak zrobiliscie płytę na scianie fundamentowej? Od 3 tygodni stoję, bo ciagle zaposwiadaja deszcze. A jak zaczne rozkladac styropian i mi go zaleje, to po przykryciu go folia i zalaniu betonem nigdy to nie wyschnie tylko jakies pleśnie wejdą i jeszcze zacznie mi to smrodkiem zalatywac ( zakładam, ze potrzebuję ze 3 dni na ten styropian. W styropianie chowam rurki do wody i do centrlanego odkurzacza. To spowoduje, ze nie zrobie tego w jeden dzien. Szukalem nawet folii tak duzej, zeby caly fundament przykrywac, ale koszty mnie przygniotły ( Jak to u Was poszło? Ile trwała operacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 08.09.2013 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 ale tu cisza.... u nas mury pną się do góry. Do środy ma być parter. A tu moja ukochana wymyśliła sobie, że podniesie ściankę kolankową o jeden bloczek. Czy ktoś z Was to zrobił u siebie? Mam wątpliwości, czy to faktycznie powiększy poddasze? Koszty spore, bo trzeba zmienić pozwolenie na budowę. Nie wiem czy warto? Druga wątpliwość, która mną pomiata, to czy po takiej operacji z ładnego domku nie zrobi się stodoła? Dach się podniesie o jakieś 20cm. Niby niewiele, ale proporcje bryły budynku mogą się rozsypać. Ani plastykiem a tym bardziej architektem nie jestem, kompletnie nie mam tutaj wyczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts