Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ależ cicho na tym naszym wątku.

U mnie jutro mają zalewać górny wieniec. I za tydzień wchodzą cieśle :) Jak dobrze, że pogoda dopisuje.

Niestety musiałem pożegnać poprzednią ekipę budowlańców. Zawalili wszelkie terminy, narazili mnie na spore koszty dodatkowe i mieli w nosie polecenia kierownika budowy. Miarka się przebrała i nowa ekipa idzie jak burza. Ledwie nadążam dowozić materiały.

Niestety z powodu opóźnień poprzedniej ekipy prawdopodobnie przed zima okien nie wstawimy. Trudno się mówi. Najważniejsze, aby dach zrobić.

A Wy na jakim jesteście etapie drodzy Trafniarze ;) ?

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ależ cicho na tym naszym wątku.

U mnie jutro mają zalewać górny wieniec. I za tydzień wchodzą cieśle :) Jak dobrze, że pogoda dopisuje.

Niestety musiałem pożegnać poprzednią ekipę budowlańców. Zawalili wszelkie terminy, narazili mnie na spore koszty dodatkowe i mieli w nosie polecenia kierownika budowy. Miarka się przebrała i nowa ekipa idzie jak burza. Ledwie nadążam dowozić materiały.

Niestety z powodu opóźnień poprzedniej ekipy prawdopodobnie przed zima okien nie wstawimy. Trudno się mówi. Najważniejsze, aby dach zrobić.

A Wy na jakim jesteście etapie drodzy Trafniarze ;) ?

U nas już jesteśmy na etapie tynków instalacje porobione elektryka odkurzacz centralny a od jutra pierwsza rzutka kielnia z betonem.jak chcecie to możemy trochę wrzucić zdjęcia.

Pewnie, ze chcemy. Zdjęcia w każdej ilości :)

Mam pytanie dot. piętra. Dekarz z którym rozmawiałem zwrócił mi uwagę, że na ściankach wykuszy nie ma wieńców. Będzie wiec problem z mocowaniem murłat dla wykuszy. Ściana może pękać i takie tam..... Jak to wygląda u was? Murłata jest mocowana do materiału ściany, czy robiliście dodatkowe wieńce pod murłatami?

My budujemy w YTONGA, a to delikatny materiał.

Pewnie, ze chcemy. Zdjęcia w każdej ilości :)

Mam pytanie dot. piętra. Dekarz z którym rozmawiałem zwrócił mi uwagę, że na ściankach wykuszy nie ma wieńców. Będzie wiec problem z mocowaniem murłat dla wykuszy. Ściana może pękać i takie tam..... Jak to wygląda u was? Murłata jest mocowana do materiału ściany, czy robiliście dodatkowe wieńce pod murłatami?

My budujemy w YTONGA, a to delikatny materiał.

U nas jest ściana z maksa i jest taki sam problem jednak rozwiązałem w ten sposób, że do stropu a dokładnie do belki w stropie przymocowałem drut fi 12 który wpuściłem w ścianie a następnie przepuściłem przez belkę murłatę. dzisiaj pierwszy dzień prac tynkarzy. Wszystkie ściany w piwnicy zarzucone szprycą jutro dalszy ciąg prac i tak chyba ze 2-3 tygodnie zejdzie ze wszystkim.

• 2 months później...
Ja własnie dach zakonczyłem. Szukam okien i ekipy do ocieplenia. Zdjęc troche mam, ale czasu ciagle brakuje zeby wybrac i powrzucac. Przez nieterminowych budowlanców moj plan zeby okna i ocieplenie zrobic przed zimą legł w gruzach. Teraz okna zrobimy dopiero wiosną. Wiec reszta prac tez musi poczekac. Tylko Najwyższa Władza Małżeńska mnie pogania, zeby robic, robic, bo świeta w nowym domu.

• 2 weeks później...

Witam :) dołączam do grona budujących Trafnego (c236b odbicie lustrzane).

Jesteśmy już po adaptacji, zmian nie robiliśmy wiele... zlikwidowaliśmy spiżarkę - będzie w miejsce łazienki na dole, przesunęliśmy drzwi wejściowe, w gabinecie zamiast okna będą drzwi balkonowe, tak aby można było wyjść bezpośrednio na taras. Dołożyliśmy jedno okno dachowe i jeszcze jaieś tam drobne poprawki. Ogólne projekt dla nas jest idealny, może z zewnątrz nie jest jakiś powalający ale bardzo funkcjonalny.

Złożyliśmy już pozwolenie na budowę, mam nadzieję że uda nam się w kwietniu ruszyć :yes:

Powiedzcie mi proszę jak z kosztami budowy u Was wyglądało? Nam wstępnie murarz robociznę wycenił na ok 35-38tys (bez więźby), dachowcy na 21,5tys zł (całośc- montaż więźby, krycie, montaż okien dachowych, montaż rynien itp), wstępnie wszystkie materiały do dachu - więźba, okna dachowe, dachówka cementowa braas celtycka, rynny i wszystkie akcesoria - 42 tys. Dom jest duży... 185m2 użytkowej wiec na metrach dużo wychodzi. Dodam że budujemy pod Legionowem.

Pozdrawiam :)

• 4 weeks później...
Witam :) dołączam do grona budujących Trafnego (c236b odbicie lustrzane).

Jesteśmy już po adaptacji, zmian nie robiliśmy wiele... zlikwidowaliśmy spiżarkę - będzie w miejsce łazienki na dole, przesunęliśmy drzwi wejściowe, w gabinecie zamiast okna będą drzwi balkonowe, tak aby można było wyjść bezpośrednio na taras. Dołożyliśmy jedno okno dachowe i jeszcze jaieś tam drobne poprawki. Ogólne projekt dla nas jest idealny, może z zewnątrz nie jest jakiś powalający ale bardzo funkcjonalny.

Złożyliśmy już pozwolenie na budowę, mam nadzieję że uda nam się w kwietniu ruszyć :yes:

Powiedzcie mi proszę jak z kosztami budowy u Was wyglądało? Nam wstępnie murarz robociznę wycenił na ok 35-38tys (bez więźby), dachowcy na 21,5tys zł (całośc- montaż więźby, krycie, montaż okien dachowych, montaż rynien itp), wstępnie wszystkie materiały do dachu - więźba, okna dachowe, dachówka cementowa braas celtycka, rynny i wszystkie akcesoria - 42 tys. Dom jest duży... 185m2 użytkowej wiec na metrach dużo wychodzi. Dodam że budujemy pod Legionowem.

Pozdrawiam :)

U nas SSO wyszlo okolo 180 tys., moze troche wicej. Ale okolo 15-20 tysi, to straty. Nie mialem czasu przypilnowac wykonawcy, i tak wyszło. Dach zaplacilem nieco mniej niz ty masz oferte - okolo 18 tys. Ale za murowanie wiecej - chyba 45 tys. Ale ja mam spore zmiany na parterze - wyglada jak w projecie DIJON.

Budowalismy z ytonga. Dachówka TITANIA.

Mam pytanie do tych, co są nieco dalej. Jakie macie wysokości drzwi balkonowych na parterze? U nas wyszło około 245cm i już dwie firmy odmówiły wykonania tak wysokich szkleń :( Proponowano nam obniżenie otworów o 5cm do 240cm, ale jak to zrobić? Styropian za miękki, betonu nie nawrzucam.

Mam pytanie do tych, co są nieco dalej. Jakie macie wysokości drzwi balkonowych na parterze? U nas wyszło około 245cm i już dwie firmy odmówiły wykonania tak wysokich szkleń :( Proponowano nam obniżenie otworów o 5cm do 240cm, ale jak to zrobić? Styropian za miękki, betonu nie nawrzucam.

Dziękuję asterixx :) w sumie koszty z materiałem wyją podobnie.. jedna firma nam wyceniała SSO na 170 tys (bez więźby) więc chyba jak na warunki podwarszawskie cena przyzwoita. My będziemy budować z silki, zwiększymy jednak grubość ścian i ocieplenia (jest 18+15 będzie 24+22). My też zrobiliśmy trochę zmian na parterze, więc - jak widzę po projekcie Dijon - mamy chyba podobnie.

Trzymam kciuki za dalszą pomyślną budowę. no i za rozwiązanie problemu z oknami :)

• 2 months później...
asterix jak postępy? Wrzucisz parę zdjęć? :) U nas stoją już ściany parteru i strop. Też budujemy z YTONGA. W przyszłym tygodniu poddasze i więźba :cool:

Witam,

u mnie słabo idzie, bo nie ma mnie od 3 miesiecy w domu. Ale jak dobrze pojdzie, to za tydzien, dwa juz bedę i zajme sie budowa.

Miesiac temu wstawilem okna. Pod koniec miesiąca ma wejsc ociepleniowec i elektrycy.

Wczoraj miał byc Pan od scianek działowych i mnie olał.

Juz wiem, ze czeka mnie skuwanie wylanego betonu zeby przemiescic rury kanalizacyjne, bo zmienily sie plany dotyczące łazienek.

Zdjeć trochę mam, w wolnej chwili przygotuję i w wrzucę.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam,

mam kupiny projekt trafiony I 236. Obecnie załatwiam formalności. Bradzo zależy mi na zobaczeniu domu w stanie surowym czy jest taka możliwość - zobaczenie Waszego domku, rozkładu pomieszczeń? lub ewentualnie foto tego domu, chciałbymrównież wymienić doświadzcenia z budowy. pozdrawiam

Andrzej

• 4 weeks później...
  • 5 months później...
  • 2 months później...
  • 2 months później...

Cześć,

Sam miałem możliwość obejrzenia wybudowanego trafnego zanim jeszcze robiliśmy zmiany w naszym projekcie. Wiem jak bardzo to pomaga dlatego

jeśli ktoś jest zainteresowany, to właśnie zamknęliśmy etap stanu surowego zakmniętego projektu Trafny w.II. Budowa pod Grodziskiem Mazowieckim.

W razie czego pisać na priv.