piciek 11.08.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Witam. Mam do postawienia ściankę działową. Ścianka ma stać na stropie piwnicy o wymiarach 2x3m, na jego brzegu przy schodach. Strop jest lany z betonu (nie wiem jakiego) na tregrach z dwuteownika 80/40mm. Strop na grubość ok 13cm. Ścianka ma stać na brzegu, czyli nad tregrą. Czy mogę pozwolić sobie na ścianę ceglaną 12cm? Czy muszę szukać lżejszych rozwiazań (suporeks, karton-gips na stelażu, cegła w pionie 6cm). Preferuję cegłę z uwagi na to, że ja mam, a resztę musialbym kupić. Ściana 12 z cegły ważyłaby ok 1100kg - niby niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 12.08.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 "... niby niewiele..." waży... Mam dla Ciebie dwie porady. Moja bezpłatna. A ładuj tą tam cegłę a co tam... ja się nie znam ale... jak nie wytrzyma to zauważysz. Ale pewnie wytrzyma. W sumie to nie przekonamy się dopóki jej tam nie postawisz. Kolejny napisze. Wytrzyma. Kolejny po nim będzie się wahał? Kolejny napisze nie wytrzyma. Reklamacji żaden nie przyjmie. Druga porada. W moim regionie takie porady kosztują 100zł za święty spokój. Po prostu poszukaj konstruktora w swojej okolicy Albo kierownika budowy z uprawnieniami konstruktorskimi. Za wymienione wyżej pieniądze przyjedzie, obejrzy, podejmie decyzję co do dalszych działań. Będziesz miał spokojne sumienie. I jeszcze w razie czego będzie za swoje decyzje odpowiedzialność ponosił. Dlatego się postara Ci doradzić tak aby się nie zawaliło. Ot i takie moje rady dla Ciebie. Mam nadzieję, że podejmiesz właściwą. Tą drugą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts