raszymczak 12.08.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Witam To jest mój pierwszy post na tym forum dlatego pragnę wszystkich serdecznie powitać. Jednocześnie proszę o poradę.Od granicy działki ( sąsiadującej z gminną drogą gruntową ) do bramy wjazdowej prowadzi droga długości ok 10 m. Chciałbym na nią wysypać trochę gruzu budowlanego lub tłucznia drogowego aby wygodniej się po nie jeździło. Posesja ( dom ) i droga znajduje się na tej samej działce. Czy w związku z tym muszę uzyskać jakieś pozwolenie od gminy? Czy takie pozwolenie musiałbym również uzyskać gdybym chciał przesunąć tą drogę o parę metrów w bok i również ją wysypał tłuczniem ( nowa droga znajdowałaby się również na tej samej działce co dom ). Proszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 12.08.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Przesunięcie drogi dojazdowej to jest zmiana zagospodarowania terenu. Na utwardzenie drogi gruzem nie trzeba pozwolenia ale jeżeli jest już zaznaczona jako droga dojazdowa do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.pluzanski 21.08.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Jeśliby uznać że jest to utwardzenie istniejącej drogi, myślę że miałby tu zastosowanie art 29 ust 2 pkt 5 prawa budowlanego łącznie z art 30 ust 1 pkt 2, czyli mówiąc ludzkim językiem wymagane byłoby zgłoszenie do właściwego organu. Ma to o tyle znaczenie, że niektóre miejscowe plany zakazują utwardzania materiałem rozbiórkowym (na przykład w strefie ochrony uzdrowisk, itp). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.08.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Przesunięcie drogi dojazdowej to jest zmiana zagospodarowania terenu.. Ojjjjjjjj. Zbyt daleko idący wniosek, bo najprawdopodobniej, to nie jest droga dojazdowa, tylko utwardzona cześć działki – tak przynajmniej wynika z wpisu autora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda1984 21.08.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 To jeśli mogę to bym też chciała zadać pytanie w tej sprawie, może nawet w bardzo podobnej jak pierwszy post. Otóż mam działkę bez MPZP, na etapie starania się o WZ. Działka prywatna odchodzi od drogi miejskiej i chce kawałek działki przeznaczyć na drogę wewnętrzną/prywatną, będzie to przyszłościowy dojazd do paru domów, narazie planowana bedzie budowa dwoch domow, i chce juz teraz, jeszcze przed otrzymanie WZ utwardzić ją gruzem i wysypać tłuczeń. Narazie na działce nie widnieje żadna droga. I pytanie, czy wystarczy:- pisemne zgłoszenie do gminy- akceptacja gminy- czy jakieś pozwolenie "poważniejsze" ? oczywiscie bede starała się uzyskać papiery ze jest to materiał dostosowany pod drogi zeby pozniej nie miec problemow przez sąsiada ktory "uprzejmie donosi". Acha i moja działka nie jest w żadnym obszarze chronionym. W poblizu jest tylko rów melioracyjny, który będzie trzeba przejeżdzać, ale to założę nowy wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.08.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 To nie jest (zapewne) działka budowlana, tak więc nie ma możliwości stosowania przywołanych przepisów prawa budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda1984 23.08.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 halo halo, nikt nie pomoże ? ;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts