Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LIBRA 2 pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

Ciesze sie ze po tygodniu uzyskałem wreszcie jakieś komentarze :D

Co do :"dla bogatych nie liczących sie z kosztami budowy i utrzymania"

pytanie....skąd ten wniosek..? duża ilość veluxów? skomplikowany dach? ...wykonawca wycenia go na 45tyś wraz z robocizną..doliczając do tego parter...koszt ywyniosa około 150tyś...fakt stan surowy....to będzie ok. 350tys...ale mozna tu juz szukać oszczędności...

Podsumowując. Wydaje mi sie, że napewno mozna zbudować dom tani, tańszy od tego ...ale moim zdaniem, porównując ceny innych projektów o których piszecie na forum ..nie jest to chyba kosmiczna cena i dom dla "nieliczących sie z kosztami budowy i utrzymania" ..hmm..za ile wiec buduje sie domy dla przeciętnego Polaka? :D

Pozdrowienia

witam

nie napisałem, ze tyle będzie kosztowł stan surowy choć bardzo bym sobie i Wam tego życzył :wink: ...tylko fundamenty+parter+dach(z przykryciem)+robocizna...napewno nie zmieszczą sie w tym okna ..nie mówiąc juz o ociepleniu itd. Całość-stan surowy zamknięty+posadzki, ocieplenia, tynki, szlichty, elewacja, wykończenia itd.+robocizna...czyli dom gotowy na wprowadzenie i meblowanie planujemy zamknąć w 350tyś(nie jesteśmy do końca pewni ale moze uda sie w to "wrzucić" instalacje??)

stąd moje pytanie za ile budujecie tzw. tanie domy?...bo mi sie wydaje ze to jest swego rodzaju norma cenowa w Polsce przy tym metrażu. Choć oczywiście moge byc w błędzie..

Aha no i oczywiście ..co sądzicie o bawolim oku ..tzn. czy obok ciekawego efektu kryje w sobie ten pomysł wady?

pozdrawiam

dla bogatych nie liczących sie z kosztami budowy i utrzymania ... skąd ten wniosek..?
Po części sam już sobie odpowiedziałeś

duża ilość veluxów?
Tak

skomplikowany dach?
Tak. I jeszcze ogromna powierzchnia do wykończenia

nie jest to chyba kosmiczna cena i dom dla "nieliczących sie z kosztami budowy i utrzymania"
Ale cię dotknęło :wink: To nie była złośliwość, tylko pełnia podziwu :lol:

Dom jest piękny :) Buduj, go buduj :p Gdybym miała więcej kasy i większą działkę, to byłby mój ulubiony projekt 8)

czesc

hehe ..nie, nie dotknęło mnie..po prostu moze jestem zbyt płytko w temacie kosztów ;)..zreszta kiedy patrze np na taką kolekcje domów polskich http://www.domypolskie.pl

to Libra II wyglada conajmniej skromnie :D

a tak przy okazji za ile Wy budujecie swoje domki?

wciąż "niedotknięty" :D gorąco pozdrawiam

kiedy patrze np na taką kolekcje domów polskich http://www.domypolskie.pl
Większość, to raczej rezydencje a nie domy. Osoby tu obecne, nastawione sa na raczej mniejsze powierzchnie.

za ile Wy budujecie swoje domki?
Poczytaj np:

Jak duże domy budujemy,

Ile kosztuje stan zero,

Ile (będzie) kosztował Was metr kwadratowy domu?,

Czy można zbudować dom 130 m2 za 200 tys. zł?

A poza tym rozejrzyj sie po wątkach, bo temat kosztów jest tu poruszany bez przerwy :D

Witaj Versus

jeszcze nie realizuję LIBRY II, ale mam zamiar zacząć na wiosnę. Na razie nabyłem projekt i nieustannie go studiuję :). Po przejrzeniu ok 1000 różnych projektów, stwierdziliśmy z żoną że to jest to o co nam chodzi. Alternatywnie rozważaliśmy projekt Korona z tej samej pracowni - bardzo podobny o prawie identycznej funkcjonalności. Jeśli chodzi o "wole oczko" to faktycznie może ono sprawiać kłopoty w trakcie realizacji, ale nie musi, jeżeli wybierzemy wykonawcę który ma już za sobą parę "wolich oczek" i nie będzie się na naszym projekcie uczył :).

Co do wyceny to jestem na etapie zbierania ofert od potencjalnych wykonawców i chętnie wymienię się z Tobą wiedzą. Autorzy projektu przeslali nam kosztorys opiewający na ok 358.000 - bez instalacji wewnętrznych. Po wstępnym rozpoznaniu tematu mam nadzieję, że zamkniemy się w tej cenie z instalacjami.

pozdrawiam,

KW

Witajcie BiK

Nawet nie wiesz jak mnie zaskoczyłes..oczywiscie mile :D

My równiez planujemy rozpocząć na wiosne...co do kosztow to wyglada to podobnie...również oglądaliśmy kosztorys z firmy i rowniez chcemy sie zamknąc w tej kwocie z instalacjami ;) daj znac na maila ..jakos umowimy sie co do dłuższej wymiany zdań :D macie gg?

Napisz prosze czy cokolwiek zmieniacie w projekcie? Dach, rozmieszczenie pokoi itd. ?

Czy orientowales sie co do, nazwijmy to : wykonalnosci tego projektu w 100% jak w projekcie? Ja spotkalem się z opiniami że dach jest zbytnio połamany i przez to moze okazac sie niestabilny ...???? nie bardzo chce mi sie w to wierzyc ale roznie bywa..rozmawialiscie o tym z kims?

Aha na jak dużej działce budujecie?

gorąco pozdrawiamy ..liczymy na szybki kontakt :D

• 1 year później...

Czy ktoś buduje Librę II z pracowni APA / Domowe Klimaty?

link do projektu

Przymierzamy sie do kupna tego projektu i jesteśmy ciekawi opinii osób, które spotkały sie z tym projektem. Będzie to nasza pierwsza budowa, nie mamy żadnycvh doswiadczeń i chcemy uzyskac jak najwiecej cennych rad.

Temat był już poruszany jakiś czas temu ale na dzis, nikt nic nie pisze o tym.

KiM

Niestety my jeszcze nie znaleźliśmy żadnego domu wybudowanego wg tego projektu. Dlatego ciekawi jesteśmy Twojego zdania o wrażeniach z "wizji lokalnej" tego domu.

My nie mamy żadnych zastrzeń co do układu parteru, na górze chcemy zmienić miejsce jednej z łazienek i powiększyć pokoje i nurtuje nas pytanie czy skosy na piętrze nie przeszkadzają, bo sciana kolankowa kończy sie na wys. 90 cm

Witajcie ,

my zbudowaliśmy i mieszkamy już prawie rok w Librze , czyli " matce " Waszej Libry II . Oba projekty właściwie nie różnią się niczym , z wyjątkiem przodu - w Librze był balkon a u Was wole oko . My nasz projekt troszkę zmieniliśmy ( za zgodą autora oczywiście ) . Zrezygnowaliśmy z balkonu i tej attyki nad nim , za to mamy wole oko . Jest ono co prawda trochę mniejsze od Waszego ale niewiele , bo zmieściło się okno o podstawie 340 cm i wysokości 90 cm ( oczywiście półokrągłe , trzyskrzydłowe ) . Zamieniliśmy też lukarny na okna połaciowe a wykusz w jadalni jest bez tych murków , przez co okno jest naprawde duże a jadalnia lepiej doświetlona. Schody zewnętrzne w strefie wejściowej zrobiliśmy proste , nie półokrągłe i małe okienka w garderobie i spiżarni wyprostowaliśmy ( bardzo dobry pomysł bo są małe i byłby kłopot z otwieralnością takiego półokrągłego profilu a co jak co ale akurat w tych pomieszczeniach okna powinny się otwierać ) . Tyle zmian zewnętrznych , czas na wnętrze . Na parterze przenieśliśmy drzwi tarasowe z salonu do jadalni , dzięki temu jest gdzie postawić sprzęt RTV a także przestawiliśmy kominek z rogu salonu w tej samej linii ale na wprost wejścia , tworząc taką wyspę kominkową . Mamy kominek z trzema szybami i ogień widać od wejścia ( miłe dla gości ) , od strony jadalni i salonu . Powiększyliśmy też okno w salonie - jest trójskrzydłowe o wymiarzch 360x160 .Nie zabudowaliśmy też klatki schodowej - dolny bieg schodów do spocznika jest odkryty przez co zwiększyliśmy przestrzeń dołu . Nie mamy tam nawet barierki , postawiliśmy za to 3 niewielkie kwiatki na co drugi stopniu , wygląda fajnie . W garażu oprócz kotłowni zrobiliśmy zamknięte pomieszczenie ogrodowe - po prostu zamknęliśmy drzwiami kącik ogrodowy po lewej stronie , z wyjściem do ogrodu .

A teraz góra . Taki mały śmieszny kącik z oknem połaciowym po prawej stronie schodów zamknęliśmy drzwiami i tam mamy centralną sterownię domu i małą garderobę , bez okna oczywiście ( np na narty , sprzęt wędkarski ) . Za to okno połaciowe umieściliśmy na środku klatki schodowej ( bardzo dobrze doświetla zarówno schody jak i hall na górze ). Połączyliśmy też dwa pokoje po lewej stronie schodów w jeden duży i z tego pokoju wydzieliliśmy garderobę ( po lewej stronie - tam jest taki śmieszny kącik skosów ) . To pokój naszego syna . Połączyliśmy też dwie łazienki w jedną dużą z wejściem zarówno z korytarza jak i naszej sypialni . Zmieściła się tam duża wanna , prysznic , umywalka , WC , bidet i kącik gospodarczy z miejscem na pralkę i szafkę i nadal jest przestronna , stoi w niej nawet dość spory kwiat . W pomieszczeniu nad garażem dodaliśmy jeszcze jedno okno na ścianie na wprost wejścia . Więcej grzechów nie pamiętam :wink:

Konkludując , jesteśmy z tego projektu i wszystkich zmian jakie poczyniliśmy bardzo zadowoleni . Mieszka się świetnie . Jak na razie żadnej " obsuwy " nie stwierdziliśmy :wink:

Jak będziecie mieć jakieś pytania chętnie odpowiemy , w miarę możliwości i czasu oczywiście :wink:

Pozdrowionka :)

Maxtorka,

dziękuję serdecznie za szcczegółowy opis Waszych zmian i spostrzeżeń co do Libry.

Twoje uwagi są bardzo cenne.

Bardzo zainteresował mnie ten kominek, gdyż parę miesiecy temu byłam na targach ze swoim projektem i tam, po jego obejrzeniu, zapropowano mi dokładnie to samo rozwiązanie, które jest u Was. Miał by to być kominek supra z otwieraną szybą z trzech stron. Zastanawiamy się bardzo poważnie nad tym, gdyż usłyszeliśmy te same argumenty, które tutaj przedstawiłaś.

Czy istnieje szansa otrzymania jakiś zdjęć od Ciebie tego kominka? Jaką macie dachowkę? Czy możesz napisać cos na temat kosztów poszczególnych etapów budowy?Jakie macie okna?

Jeśli chodzi o wykusz, to też planujemy zrobic go bez murków. zastanawiamy się nawet nad tym, czy nie "pociągnąć" okien do podłogi prawie. Jak sądzisz? Jest sens?

Z gory dziękuję za wszelkie informacje

Pozdrawiam

Witaj Basiu ,

cieszę się , że mogę pomóc , ale po kolei .

Dachówkę mamy Creatona , karpiówkę , czerwona angoba , układaną w tzw. koronkę . Okna połaciowe wybraliśmy Vellux - duże 102x130 do pokoju syna 3 szt. i łazienki 1 szt - takie specjalne przenaczone do tego typu pomieszczeń ( nie pamiętam symbolu ) i mniejsze 68x130 do pokoju nad garażem 4 szt. Okna na parterze mamy z firmy Oknovid - to nasza lokalna firma , plastiki , w środku białe , na zewnątrz ciemny brąz , zwyczajne , standardowe , bez szyb p-włamaniowych , z nawiewnikami Aereco po jednej sztuce w salonie , kuchni i pokoju na dole na wprost łazienki . Okno w wykuszu ma wymiar80x140x80x160 i jest naprawdę duże . Co do Waszego pomysłu aby je zrobić do samej ziemi to szczerze mówiąc nie mam zdania , u nas w jadalni jest wyjście na taras więc takiego rozwiązania w ogóle nie braliśmy pod uwagę , choć jest ciekawe .

Jeśli chodzi o zdjęcia postaram się coś wkleić ale chyba najwcześniej w weekend . I jeszcze jedno - do wolego oka musisz mieć naprawdę świetnego fachowca bo jest to bardzo trudny element i nie każdy go umie wykonać . Pytaj o referencje i poprzednie prace dekarza a unikniesz wielu kłopotów i nerwów . Najlepiej gdybyś te prace mogła zobaczyć w realu a nie tylko na zdjęciach . Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości pytaj śmiało ( odpowiem najprędzej wieczorkiem albo jutro rano ).

Witajcie ,

nie napisałam o jeszcze kilku zmianach w projekcie . Zasadniczą było dodanie do ścian parteru jeszcze jednego pustaka porothermu , dzięki czemu wysokość pomieszczeń wyszła na gotowo 286 . Gdybyśmy zostawili tak jak przewidywał projekt , byłoby za nisko ( ok.260 ) . Na dole wychodzi naprawdę spora otwarta przestrzeń i przy tak niskim pomieszczeniu miałoby się wrażenie " spadającego sufitu " . Zmieniliśmy też okna w kuchni i małym pokoju na dole . Konsekwentnie zdecydowaliśmy się na trójpodział , tak jak w salonie i jadalni . Ich wymiary 200x140 . Dodam tylko , że górna krawędź wszystkich okien na dole wypada na tej samej wysokości . Przsunęliśmy też ścianę dolnej łazienki w kierunku korytarza i w ten sposób oprócz powiększenia samej łazienki nieco wydłużyła się klatka schodowa, co pozwoliło zrobić wygodniejsze schody . A korytarz o szerokości 160 i to w tym miejscu jest w zupełności wystarczający .

W weekend postaram się wkleić jakieś fotki .