Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LIBRA 2 pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

:o :o :o jestem w szoku. Naprawdę. Jak mogą być takie róznice cenowe :evil: . Ci wykonawcy chyba powariowali :-? .

Z góry dziękuję za zdjęcia, mogą być jutro albo kiedy indziej. Panowie schody będą robili chyba w sobotę, bądź w poniedziałek.

Basiu,

ale tzn, że co? my płacimy dużo? czy Tobie krzyknęli jeszcze więcej, bo nie bardzo rozumiemy

:roll:

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

KiM,

Mi dekarz krzyknął 66 tys. zł za samą robociznę i jeszcze do tego zażądał, aby cały materiał na dach był kupowany przez niego. Powiedzial, że wtedy ma pewność, że wszysto jest na czas, a jego nie stac na przestoje :roll:

Ogólna oferta, jaką od niego dostalam opiewała na prawie 140 tys zł. :evil: Jak to zobaczyłam zaschło mi w gardle odrobinę. Przyznacie chyba, że to ździerstwo. Jak wcześniej pisałam cenę za okna w swojej ofercie dal mi taką jak w katalogu, bez żadnych rabatów. A ja zwykły szaraczek z ulicy na "dzień dobry" w hurtowni dostałam 23 % bez negocjacji :o

KiM,

Mi dekarz krzyknął 66 tys. zł za samą robociznę i jeszcze do tego zażądał, aby cały materiał na dach był kupowany przez niego. Powiedzial, że wtedy ma pewność, że wszysto jest na czas, a jego nie stac na przestoje :roll:

Ogólna oferta, jaką od niego dostalam opiewała na prawie 140 tys zł. :evil: Jak to zobaczyłam zaschło mi w gardle odrobinę. Przyznacie chyba, że to ździerstwo. Jak wcześniej pisałam cenę za okna w swojej ofercie dal mi taką jak w katalogu, bez żadnych rabatów. A ja zwykły szaraczek z ulicy na "dzień dobry" w hurtowni dostałam 23 % bez negocjacji :o

Basiu,

my za wieźbę płaciliśmy oddzielnie, wykonanie więźby liczone jest oddzielnie, okna tez oddzielnie. Dekarz bedzie musiał odeskowac i połozyć papę na połaci z wolim oczkiem, folie na pozostałej części, no a potem dachówki.

Poza tym są juz zdjęcia schodów i spocznika. Miłego oglądania

Witam wszystkich!

Miałem trochę przerwy, bo na budowie czekamy na cieślę do 16 lipca i w natłoku obowiązków służbowych zapomniałem o obowiązkach forumowicza :oops: Dzięki Basi Z. (pozdrawiam serdecznie!) wróciłem na właściwą drogę :p

W trakcie mojej nieobecności pojawiło się kilka wątków:

- emocje na budowie: taaaaaa, po kilku miesiącach doświadczeń mówię znajomym, że do budowy domu potrzebują dużo cierpliwości i kasy. I szczęścia. Słownik mi się czasami zaostrza :evil: szczególnie jak robotnicy nie myślą, mają w d... pieniądze inwestora i kradną. Niestety, ostatniej przypadłości nie wykorzenimy z nich chyba przez następne dwa pokolenia :(

- kasa: następne taaaaa, ginie w oczach. Najgorsze podwyżki mamy chyba za sobą, ale drżę o finanse na wykończeniówkę. Trzymam kciuki za nas wszystkich!

- dekarz i cieśla: w moim przypadku zażyczyli sobie: cieśla 12000 (zapomniałem dodać, że poprzedni, który chciał 11000 wyjechał na, o czym poinformował mnie jak do niego zadzwoniłem, że może zaczynać prace na budowie :evil: ), a dekarz 25000. Ceny za samą robociznę i oczywiście netto. Nie należy dać się zrobić na szaro i zostawiać zaopatrzenia budowy w rękach wykonawcy - koszty się dramatycznie zwiększą.

- Olek_77 Faktycznie, szef firmy pilnował porządku na budowie, chociaż pracownicy mieli wiele innych wad: bezczelność, nie liczenie się z kosztami no i na końcu trochę materiału nam rąbnęli. Na szczęście już sobie poszli.

- schody: przeprojektowaliśmy je i mamy normalne, bez zabiegu z prostokątnym spocznikiem (Basia Z. zdjecia wysłałem na priva)

Pozdrawiam wszystkich, życzę wielu promocji i kasy na dokończenie budowy :D

Bep

Bep,

cieszę się, że zawróciłam Cię na dobrą drogę :D i jesteś znowu z nami :wink:

Za zdjęcie schodów bardzo dziękuję. Mój wykonawca właśnie takie chciał zrobić, a ja nie wiedziałam jak one wyjdą. Teraz, dzięki porównaniu schodów Twoich i KiM wiem, że i jedne i drugie są super. Jednak wybiorę te, na które namawia mnie wykonawca. No chyba, że coś w rozplanowaniu nie wyjdzie i tzreba będzie znowu kombinować. Zobaczymy. To temat bardzo niedalekiej przyszłości. W ogóle budowa nasza się ślimaczy, bo deszcz leje niemiłosiernie. Jeszcze trochę i się potopimy :cry:

W sprawie cieśli i dekarza to w 3City ceny robocizny jak na Zachodzie :evil: Tylko czemu nasze zarobki są jak na Wschodzie :evil: No nic. Dzisiaj powinnam podjać decyzję a propos dekarza, bo jedna firma czeka na odpowiedź, a ja najchętniej bym schowała głowę w piasek i tyle. Firma, o której myślę jest droga (42 tys. zł). U nich mogę zakupić cały materiał, oczywiście tylko w takim przypadku, jeśli ceny będą lepsze od konkurencji. Mam już oferty z innych firm i wiem jakie są ceny i jakie można dostac rabaty. Cholera (przepraszam za przekleństwo), ale nie wiem co robić. Wiem jedno, jak poczekam do wiosny na dekarza polecanego przez mojego wykonawcę to zapłacę tę samą cenę, albo więcej, bo ponoć od jesieni znowu robocizna dekarzy idzie w górę. Z drugiej strony jest mi strasznie ciężko wydać tyle pieniędzy , jak wiem, że może być taniej. I masz babo placek, a raczej dom z wolim okiem :wink:

Ile wyszło Wam betonu na strop? Muszę sobie wstępnie zabukować, bo ponoć i z ty jest problem u nas.

Bep dobrze, że już ta Twoja ekipa sobe poszła i nie wynoszą Ci materiałów. Nienawidzę takich rzeczy. Mój wykonawca opowiadał mi jak obserwuje swojego sąsiada (też budowlańca), który wraca z pracy i za każdym razem wyciąga jakieś deski, kantówki i tym podobne :o

Pozdrawiam Was wszystkich bardzo gorąco i słonecznie, mimo ulewnego deszczu i jesiennej temperatury .

PS. Bep na pocieszenie rosnących cen i niedalekiej wykończeniowki mam tylko to, że również rośnie cena naszych domów. Tak myśl, będzie Ci lżej, bo inaczej można oszaleć.

Witam!

Z racji stropu żelbetowego, a nie terriva, musiałem wylać 16 kubików nad garażem (poszerzonym do 7,20 w osiach) i 25 nad częścią mieszkalną. Masakra. Ponad 10 tys zł.

Ekipa wynosiła właśnie drewno. I trochę zaprawy. I trochę stali :evil:

Gdybym był pesymistą, to powiedziałbym, że wzrost cen naszych domów spowoduje podwyżki składek ubezpieczeniowych :D (a propos- nie wiem czy macie taki zapis w umowie z bankiem, ale ja muszę ubezpieczyć dom). Ponieważ jednak jestem optymistą, napiszę, że bardzo mnie to cieszy :p

Pozdraiwam wszystkich i życze dalszych postępów na budowach (i nie tylko)!

Bep

Mamy ubezpieczony dom. Inaczej nie dostalibyśmy kredytu. Miesięcznie płacimy 45 zł :evil:

Bądźmy optymistami. Wartość tych domów szybko wzrośnie. Zobaczycie :D

Mrówniez mamy ubezpieczony dom w budowie, skladka płacona jednorazowo wyniosła ok 650 zł, przy maxymalnych zniżkach

A ja nawet nie wiem czy jakieś zniżki dostaliśmy czy nie. Ale chyba nie, bo nie bardzo mieli za co nam je dać.

Witam!

Z racji stropu żelbetowego, a nie terriva, musiałem wylać 16 kubików nad garażem (poszerzonym do 7,20 w osiach) i 25 nad częścią mieszkalną. Masakra. Ponad 10 tys zł.

Bep

U nas wykonawca liczy, że będzie potrzeba koło 30 metrów betonu, ale nie przejmuj się, bo wyjdzie nas to koło 10 tys. zł, mimo, że mamy terivę nad garażem :evil: W ciągu 2 miesięcy beton podrożał o 90 zł/m i wynosi 330 zł netto :evil: :cry: Wariactwo. Życzę tym wszytskim wytwórniom, aby ludzie przestali budować i niech splajtują!!! Nie dbają w ogóle o klienta. Robią co chcą!!! No to się wyżaliłam :wink:

Witam,

tez długo mnie nie było na forum, ciężko godzić obowiązki podwójnej mamy, zapędy pracoholika i inwestora, że o przykładnej żonie nie wspomnę :-)

Szukamy właśnie ekipy na wykończeniówkę, zbieramy oferty, choć dopiero więźba staje. Wahamy się - czy zdecydować się na 1 ekipę od wszystkiego, droższą ale za to o ile byłoby łatwiej, czy też dłubać się z kolejnymi pojedynczymi fachowcami.... Jak planujecie, drodzy bracia i siostry librowicze?

Wstępnie mamy wycenę firmy, która zrobiłaby wszystko (niemal) -począwszy od hydrauliki, elekktryki, przez tynki, posadzki, kafle, ogrzewanie, skończywszy na elewacji i malowaniu... za ok. 150 tys za robotę. Co wy na to? Chyab drogo, zgłupiałam już....

Pozdrowienia znad kołyski :-)

Ola

Olu znad kołyski :D

Na dzień dzisiejszy jest to dla mnie rzeczywiście drogo, ale ja żyję jeszcze w błogiej nieświadomości cenowej za takie usługi :cry: . W Twojej sytuacji z małymi dziećmi wybrałabym jedną ekipę. I tak sporo nerwów, biegania i doglądania będzie to Ciebie kosztowało. Nie wiem też co ma być zawarte w tej wykończeniówce. Przeanalizuj, porównaj z inymi wykonawcami, zsumuj ich ceny. Nawet jeśli wyjdzie taniej od tej całościowej oferty, negocjuj obniżkę z nimi. Powiedz, że to w jednym domu, nie muszą zmieniać miejsca pracy, domek piękny i w ogóle. Negocjuj. I daj znać co uradziłaś :D

Trzymam kciuki i czekam na wieści. Aha, może podziel się zdjęciami z budowy :wink:

• 2 weeks później...

wakacje... eh...

Zdjeciami z budowy się nie chwalę bo się wstydzę... Wasze takie schludne, nasza wygląda jak pole bitwy. Ekipę mamy tanią i to widać, wszystko poprawiają. Na szczęście nasz inspektor nadzoru czuwa i tylko to nas ratuje przed spartaczeniem przedsięwzięcia... :-)

No i dopiero więźbę zaczynają robić, a mi się wciąż marzy choinka w nowym domu...

optymistka

wakacje... eh...

Zdjeciami z budowy się nie chwalę bo się wstydzę... Wasze takie schludne, nasza wygląda jak pole bitwy. Ekipę mamy tanią i to widać, wszystko poprawiają. Na szczęście nasz inspektor nadzoru czuwa i tylko to nas ratuje przed spartaczeniem przedsięwzięcia... :-)

No i dopiero więźbę zaczynają robić, a mi się wciąż marzy choinka w nowym domu...

optymistka

Olu,

doskolane Cię rozumiem, że nie chcesz chwalić się zdjęciami, gdy ekipa tak partaczy robotę. U nas robili bardzo schludnie, ale przyjechał beton na strop i operator pompy tak się spieszył, że lał chyba z najwiekszą mocą. Pochlapał totalnie wszystko i teraz to już też nie ma się czym cieszyć, ściany wyglądają jak po boju. Nie przejmuj się tym! Na całe szczęście dom będzie ocieplany i wszystko się przykryje. Trzymam kciuki za święta we własnym domku :D

U mnie więźbę zaczną za 2 tygodnie.

Ściskam ceiplutko.

PS. My też wakacji nie mamy :cry: :-? :( :evil: