Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LIBRA 2 pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

Witamy wszystkich forumowiczów,

jak dotąd nie byliśmy aktywnymi uczestnikami dyskusji aczkolwiek dość często zaglądaliśmy w tamtym roku na ten wątek pełen bardzo ciekawych, ważnych inormacji i doświadczeń dotyczących budowy (Podziękowania dla Kasi I Marcina za założenie tego tematu oraz dla Maxtorki (piękne zdjęcia), Basi Z, Bep i Olek77 za wiele cennych uwag i informacji.

Stosując zasadę lepiej późno niż wcale chcemy dołączyć do grona czynnych uczestników tego forum. ( Chyba troszkę wyładowały się nam baterie a na forum raczej łatwo zarazić się optymizmem i chęcią dalszej pracy nad domkiem :) ).

My również należymy do klubu Librowiczów.

Budujemy Librę II od maja 2006 roku w Oławie na Dolnym Śląsku.

Projekt bardzo nam się spodobał od samego początku jak tylko na niego trafiliśmy.

Dzięki uprzejmości przemiłych Librowiczów spod Wrocławia = Bogny i Krzyśka mieliśmy możliwość oglądnięcia go na żywo i od razu zakończyliśmy przeglądanie tysięcy projektów :)

Do końca tamtego roku powstał stan surowy otwarty, a od kwietnia tego roku walczymy z etapem "wykończeniowym".

Dzisiaj wylewają nam właśnie posadzki czyli jesteśmy już po elektryce, tynkach wewnętrzych, hydraulice, a także izolacji zewnetrznej pokrytej na razie siatką.

To na razie tyle w wielkim skrócie.

Pozdrawiamy

Aga&Rafał

PS. Poniżej zdjęcie stanu obecnego

http://www.mFoto.pl/uploads/1429/domek_99d5e.jpg

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witamy wszystkich forumowiczów,

jak dotąd nie byliśmy aktywnymi uczestnikami dyskusji aczkolwiek dość często zaglądaliśmy w tamtym roku na ten wątek pełen bardzo ciekawych, ważnych inormacji i doświadczeń dotyczących budowy (Podziękowania dla Kasi I Marcina za założenie tego tematu oraz dla Maxtorki (piękne zdjęcia), Basi Z, Bep i Olek77 za wiele cennych uwag i informacji.

Stosując zasadę lepiej późno niż wcale chcemy dołączyć do grona czynnych uczestników tego forum. ( Chyba troszkę wyładowały się nam baterie a na forum raczej łatwo zarazić się optymizmem i chęcią dalszej pracy nad domkiem :) ).

My również należymy do klubu Librowiczów.

Budujemy Librę II od maja 2006 roku w Oławie na Dolnym Śląsku.

Projekt bardzo nam się spodobał od samego początku jak tylko na niego trafiliśmy.

Dzięki uprzejmości przemiłych Librowiczów spod Wrocławia = Bogny i Krzyśka mieliśmy możliwość oglądnięcia go na żywo i od razu zakończyliśmy przeglądanie tysięcy projektów :)

Do końca tamtego roku powstał stan surowy otwarty, a od kwietnia tego roku walczymy z etapem "wykończeniowym".

Dzisiaj wylewają nam właśnie posadzki czyli jesteśmy już po elektryce, tynkach wewnętrzych, hydraulice, a także izolacji zewnetrznej pokrytej na razie siatką.

To na razie tyle w wielkim skrócie.

Pozdrawiamy

Aga&Rafał

PS. Poniżej zdjęcie stanu obecnego

http://www.mFoto.pl/uploads/1429/domek_99d5e.jpg

No kochani a Wy dopiero się ujawniacie ?? No nie :wink: :D

Widzę, że jesteście kolejnymi gośćmi Bogny i Krzyśka :D :p Wspaniali ludzie. Bogna kiedyś podsunęła pomysł spotkania Librowiczów. Uważam, że to rewelacyjny pomysł. Co Wy wszyscy na to? Może co roku w innym mieście? :D :wink:

Napiszcie proszę jaką macie dachówkę? Wygląda na taką samą, jak mają Bogna i Krzyś. Fajnie wygląda domek bez okna połaciowego nad garażem. Czy nie żałujecie, że nie zrobiliście tam okna?

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i cieszę się, że się ujawniliscie ;)

Czy będziecie mieli pompe ciepła? Bo widzę tylko jeden komin, tak jak u nas.

Jakie zmiany wprowadziliście w projekcie?

Basiu,

bardzo dziekujemy za miłe przywitanie.

Jeśli chodzi o propozycję spotkań to jesteśmy jak najbardziej za. Trzeba będzie spróbować coś ustalić w tej kwestii.

Dachówka to Wiekor miedziana angoba.

Co do okna nad garażem to rzeczywiście fajnie wygląda bez ale to tylko przejściowo ponieważ okno jeszcze leży w garażu nie zamontowane.

W naszym przypadku ma tam być sala bilardowa z małym barkiem i byłoby za ciemno.

Co do ogrzewania to po analizach inwestycjii w pompę ciepła stwierdziłem że nie ma ona sensu w porównaniu do gazu ziemnego ( w tym tygodniu położyli nam właśnie instalację z zaworem w miejscu przyszłego ogrodzenia :) ) przy założeniu że nie będziemy potrzebować dużo KW do ogrzania domku.

Jest tylko jeden komin ponieważ w domu jest ( narazie częściowo ) wentylacja z rekuperatorem i wymiennikiem gruntowym ciepła GWC.

Jeśli chodzi o zmiany to jest ich troszkę:

1.poszerzenie garażu o 90cm

2.poszerzenie bramy garażowej do 5500cm

3.likwidacja ściany działowej od kotłowni - urządzenia będą znajdowały się w tym samym miejscu na tylnej ścianie garażu ale zyskuje się dużo miejsca eliminując dodatkową komunikację.

4.przeniesienie okna z kotłowni na boczną ścianę garażu.

5.obniżenie zera w garażu o 30cm w stosunku do reszty domu.

6.podniesienie stropu na parterze o jeden bloczek 280cm na gotowo.

7.przeniesienie drzwi tarasu do jadalni.

8.likwidacja kominka ( Aga jest alergikiem i nie toleruje za bardzo kurzu) i zmiana ścianki działowej od salonu.

9.w miejscu komina wentylacyjnego kuchni obok drzwi do spiżarni które zostały maksymalnie przesunięte w lewo będzie zlicowana lodówka side by side.

Piętro - praktycznie wszystko jest inaczej :) mój autorski projekt..

zaczynając od lewej

10. podniesienie ściany kolankowej o jedną silkę.

11. z dwóch małych pokoi powstała nasza duża sypialnia z dwoma normalnymi oknami w lukarnie z dwoma garderobami po obu stronach - ścianki stoją na granicy skosów od lukarny dzięki czemu w sypialni ich brak.

12. z dwóch łazienek obcinając o połowę korytarz powstał piękny pokój jak narazie gościnny z własną garderobą po prawej stronie.

13.jedynie pokoik z oknem z wolego oka jest w miarę na swoim miejscu troszkę poszerzony kosztem korytarza z garderobą z prawej strony.

14 z części garderoby powstało osobne WC z umywalką prawie na wprost schodów.

15. pomieszczenie nad garażem posadzka około -45cm w stosunku do reszty. Ma tam stać stół bilardowy.

16.Patrząc z drzwi na pomieszcznie nad garażem po prawej stronie wycięta część pod górną łazienkę, następnie troszkę węższa pod pralnio-suszarnię a na końcu prawej strony już bez ścianki działowej

wnęka pod barek z ladą z hokerami małą lodóweczką itp.

17.Miejsce po prawej przy schodach zostało doposażone w dodatkową lukarnę z normalnym oknem i jest częścią umywalkową łazienki a za kominem znajduje się przejście do części obnizonej o dwa schodki w której znajdować się będzie częściowo wpuszczona wanna, dużs kabins prysznicową 110x130cm i ubikacja za kominem.

18. Polikwidowaliśmy większość okien połaciowych są tylko 3: dwa w bilardowni i jedno nad schodami.

19. Oczywiście wydłużyliśmy okapy obniżając dach aby nie stracić proporcji po zmianach wysokości.

20.Poszerzyliśmy otwór drzwi zewnętrzych do 190cm pod podwójne drzwi.

21.Dostosowaliśmy rozmiary okien do standardów Urzedowskiego

Kończę bo zrobiło się późno. :wink:

Rafale,

zmian macie rzeczywiście dużo. Jestem bardzo ciekawa jak Wam to wyszło. Jeśli możecie podzielić się zdjęciami, będę bardzo wdzięczna. Może być na priva

:D Widziałam już pokój bilardowy nad garazem. Wygląda to super. My jednak nie grywamy w bilard, ale za to zrobimy tam sobie bibliotekę z wydzieloną małą łazieneczką dla przyszych gości np. Librowiczów :D :wink:

Mamy dwoje dzieci i pokoje są już zagospodarowane, więc dla gości chcemy mieć wydzielony osobny kącik, gdzie nie będą się czuli skrępowani.

U nas rownież będzie rekuperator dzięki Bognie i Krzysiowi :D Pompa ciepla to rzeczywiście bardzo wielki wydatek, jak na nasz dom, ale nam sprawę ułatwił brak dostępu do gazu ziemnego, a nawet gdyby był to musielibyśmy go ciągnąć od granicy działki do domu około 120-130 m. Więc byłby to również bardzo duży wydatek. Zobaczymy jak to będzie. Mam nadzieję, że nie będziemy żałowali wydanych pieniędzy na to. Okna będą Urzedowskiego kolor D01. Ile Was wyniosły okna? Ja jestem jeszcze przed zamowieniem, ale juz lada dzień mnie to czeka :wink: Drzwi zewnetrzne będą bardzo podobne do Bogny. Są proste i bardzo eleganckie.

U nas dachówka bedzie karpiówka Creatona miedziana angoba. Mam nadzieję, że też będzie ładnie wyglądala na dachu. Brama najpewniej będzie Normstahl 5,0m. Nie wiem tylko jakie przetłoczenia. Maż chce węższe, a ja szersze :evil: :wink:

Jejku ja tyle szczegółów piszę, a przecież już o tym wszystkim czytaliście :oops:

Dom prezentuje się naprwdę wspaniale i elegancko. Gratuluję i życzę dalszych sukcesów w urządzaniu domku.

Pozdrawiam serdecznie,

PS. Może raz na pół roku krótkie spotkanie Librowiczów w innym rejonie Polski? No przyznacie, że na brak miejsca nie będzie można narzekać :wink: Moja ekipa jest w cały czas w szoku i mówią, że to nie dom tylko rezydencja :D :p NO! Podoba mi się jak tak mówią :D

Jaki macie kolor i rodzaj rynien. My zastanawiamy się nad Planija albo Lindab kolor chyba brązowy. Ale nie jestem pewna

Witam,

jeśli chodzi o zdjęcia to jak będę miał chwilkę ( i sprawne stałe łącze ) to je umieszczę na forum.

Co do okien to zapłaciliśmy 32 tys. za okna z merentii Urzędowskiego „GALUX ORO” 3 szybowe U=0,5 (szyba P4) w kolorze M1, do tego żaluzje z napedami za 16 tys.

Drzwi wejściowe zamówiliśmy jakiś miesiąc temu u Braci Kowalskich podwójne ZW-50 dostawa koniec października :(

Rynny mamy Lindab'a brązowego - polecamy też zastanawialiśmy się nad Planiją :)

Co do spotkań to myślę że to dobra propozycja z tą wersją co pół roku. To kto jest najbardziej posunięty i może już przyjąć gości w przyzwoitych warunkach ?? :) - u nas dopiero kopiemy dół pod szambo bo kanaliza dopiero za 2-3 lata.

Pozdrowionka

Aga i Rałał

Witamy nowych acz zaawansowanych librowiczów ;-)

Ja też chcę zobaczyć Wasze zdjęcia :-? pliz

u nas tez jest sporo zmian, pochwalę się jak będzie cos widać

nie wiecie drodzy forumowicze czy jakas Libra II stoi gdzies blizej Warmii? Bardzo chciałabym zobaczyc domek na żywo, a jestem z Olsztyna, do Bogny daleko ;-)

podrawiam i jadę urlopować nad morze

z dwójką małych dzieci na pewno się wybyczymy ;-)

o.

Witam,

jeśli chodzi o zdjęcia to jak będę miał chwilkę ( i sprawne stałe łącze ) to je umieszczę na forum.

Co do okien to zapłaciliśmy 32 tys. za okna z merentii Urzędowskiego „GALUX ORO” 3 szybowe U=0,5 (szyba P4) w kolorze M1, do tego żaluzje z napedami za 16 tys.

Drzwi wejściowe zamówiliśmy jakiś miesiąc temu u Braci Kowalskich podwójne ZW-50 dostawa koniec października :(

Co do spotkań to myślę że to dobra propozycja z tą wersją co pół roku. To kto jest najbardziej posunięty i może już przyjąć gości w przyzwoitych warunkach ?? :) - u nas dopiero kopiemy dół pod szambo bo kanaliza dopiero za 2-3 lata.

Pozdrowionka

Ta cena za okna to chyba jakaś bardzo stara? Zupełnie niedawno robiłam wycenę Urzędowskiego Galux-a ale nie ORO i bez szyb P4 i było znaczenie drożej. A te żaluzje też u Urzędowskiego? :o Czy gdzieś indziej? Dzięki za info a propos rynien. Mam jeszcze jedno pytanie do Was. Zamierzam zamwić wreszcie dachówkę i każda oferta różni się bardzo ilością dachówek. Nawet o 2 tys. sztuk :o Czy możecie napisać ile wyszło Wam mniej więcej dachówek i akcesoriów? Wiem, że to ciężko wyliczyć do sztuki, ale tak wielkie różnice w ilości mnie niepokoją, bo jeśli wybiorę mniejszą ilość, nie będzie zbyt wesoło.

Ja mogę zaprosić na sylwestra w przyszłym roku :wink: :D . Chyba powinniśmy mieć w miarę normalne warunki już wtedy :wink: :p

Pozdrawiam Was i czekam na zdjęcia :p

Aga i Rałał

Witamy nowych acz zaawansowanych librowiczów ;-)

Ja też chcę zobaczyć Wasze zdjęcia :-? pliz

u nas tez jest sporo zmian, pochwalę się jak będzie cos widać

nie wiecie drodzy forumowicze czy jakas Libra II stoi gdzies blizej Warmii? Bardzo chciałabym zobaczyc domek na żywo, a jestem z Olsztyna, do Bogny daleko ;-)

podrawiam i jadę urlopować nad morze

z dwójką małych dzieci na pewno się wybyczymy ;-)

o.

Olu Versus chyba budował w Twojej okolicy, o ile dobrze pamiętam. My jechaliśmy specjalinie z Gdyni do Wrocławia, żeby zobaczyć Librę :wink: Ale to było jeszcze przed ostatecznym wyborem projektu. A po co teraz chcesz oglądać inną Librę? Przecież niedługo Twoją będą oglądać przyszli inwestorzy :D :wink:

Ho, ho..... nas dawno nie było, a tu nowi Librowicze się pojawili i to najbardziej zaawansowani w budowie..... Witamy, witamy i cieplutko pozdrawiamy Agę i Rafała :D .Wasz domek wygląda naprawdę imponująco, my mamy jeszcze wiele przed sobą. Podobnie jak Basia mamy dwoje dzieci toteż pokoje na górze pozostały prawie zgodnie z pierwotnym planem. U nas zaczęli kłaść dachówkę (mozna obejrzeć na zdjeciach), ale jak patrze na nasz dach to wydaje mi sie, że jest za"maly" choć krokwie zostały wydłużone ze względu na podniesienie budynku o 2 blloczki. Pocieszam się, że to może złudzenie.

Olu,

życzymy pogody - Marcin dziś wrócił z dziewczynkami z Kołobrzegu i niestety aura nie była zbyt przychylna :cry:

Co do spotkania - my też jesteśmy za. W pierwszy wrześniowy weekend będziemy nawet niedaleko Agi i Rafała - jedziemy do znajomych do Oleśnicy na parapetówkę :-)

Kasiu,

z nieba mi spadłaś :wink: Widzę, że macie zamontowane veluxy. Ja też je chcę, ale obawiam się, że bedę miała kłopot z sięgnieciem do klamki :oops: Czy Wy nie macie problemu? Czy ta klamka jest na normalnej wysokości? Czy macie okna połaciowe tak wielkie, jak w projekcie?

Proszę o więcej zdjęć dachu :D Zapowiada się imponująco. Kasiu jeśli zrobisz zdjęcie dachu z oddali łatwiej będzie dostrzec proporcje dachu, z boku ciężko je dostrzec. Ale jeśli wydłużyliście krokwie to myślę, że proporcje są zachowane. Na pewno jest dobrze.

Kasiu widzę, że przesunęliście drzwi od łazienki. Też nad tym myślałam. Czy tam w rogu, gdzie pierowtnie były drzwi zmiesci się kabina prysznicowa? Czy możesz zrobić zdjęcie tej łazieneczki? My ściankę w łazience chcemy zrobić z Ytonga 6cm, żeby zaoszczędzić trochę miejsca (mam na myśli tę ścianke między schodami a lazienką). Jak tam projekt kuchni? Jest gotowy?

Witam,

Pozdrowionka

Ta cena za okna to chyba jakaś bardzo stara? Zupełnie niedawno robiłam wycenę Urzędowskiego Galux-a ale nie ORO i bez szyb P4 i było znaczenie drożej. A te żaluzje też u Urzędowskiego? :o Czy gdzieś indziej? Dzięki za info a propos rynien. Mam jeszcze jedno pytanie do Was. Zamierzam zamwić wreszcie dachówkę i każda oferta różni się bardzo ilością dachówek. Nawet o 2 tys. sztuk :o Czy możecie napisać ile wyszło Wam mniej więcej dachówek i akcesoriów? Wiem, że to ciężko wyliczyć do sztuki, ale tak wielkie różnice w ilości mnie niepokoją, bo jeśli wybiorę mniejszą ilość, nie będzie zbyt wesoło.

Ja mogę zaprosić na sylwestra w przyszłym roku :wink: :D . Chyba powinniśmy mieć w miarę normalne warunki już wtedy :wink: :p

Pozdrawiam Was i czekam na zdjęcia :p

Witamy ponownie,

jeśli chodzi o ceny Urzędowskiego do były one z jesieni 2006 ( tylko na dole P4 I WK2) bo wówczas zamawialiśmy je i chyba z niezłym upustem ponieważ na trzy domy. A propos obok mnie buduje się mój brat - Koronę a na przeciwko kolega - Jaskółkę oba z tej samej pracowni. Mamy taką malutką spółdzielnię budowlaną, jak dotychczas wszystkie etapy robią te same ekipy.

Żaluzje są firmy Ideal nieduża firma niedaleko nas z solidnymi profilami co najważniejsze silniki Nice.

Zakupy dachówek jak i większości materiałów robiliśmy wspólne i niestety jak na razie nie znalazłem rozpiski ile było z tego dla nas :(

Kasiu i Marcinie dziękujemy za "przywitalne pozdrowienia" :)

Jeśli tylko znajdziecie czas to zapraszamy na wizję lokalną. Na razie jeśli chodzi o przyjęcie gości wystrój jest dość "surowy" ale mimo wszystko myślę że atmosfera będzie miła. :)

Ago i Rafale,

w imieniu całej braci budujących Librowiczów dziękuję Wam za zdjęcia :D Zmiany wprowadziliście bardzo duże i odważne. Co się chwali :wink: Szkoda, że tak daleko mieszkacie, bo z przyjemnością zobaczyłabym je na żywo :D Bardzo dużo już macie zrobione. Zazdroszczę Wam tego:P :wink:Też myślimy o zrzutni na brudną bieliznę. Pralnia będzie w kotłowni, więc zrzutnię planujemy w pomieszczeniu nad garażem. Tam chcemy wydzielić małą łazienkę, z której będą korzystali nasi goście :D . Biblioteczka nad garażem będzie jednocześnie pokojem dla gości z oddzielną łazieneczką.

Z przyjemnością dołączam do grona szczęśliwych budujących Librę II.

Drodzy Librowicze,

przede wszystkim gratuluję postępu prac (u nas "kopanie" zaczynamy z wrześniem")

oraz dziękuję za bardzo cenne uwagi nt. zmian w projekcie - część z nich wykorzystamy.

Budujemy w Józefowie k. Otwocka (okolice Wwy).

Bardzo chcielibyśmy obejrzeć Librę "na żywo" stąd jeśli moglibyśmy "wprosić się" do kogoś z Was, byłoby wspaniale.

Życzymy postępów prac mimo wakacji

Pozdrawiam wspólnie z mężem,

Marysia

Witamy wszystkich! Budujemy Librę w Łodzi, niedawno Miki wyczaił to forum, dzieki za zdjęcia, fajnie sobie zobaczyć jak to wszystko będzie mniej wiecej wygladało jak będziemy zblizać się do końca :lol: . Na dzień dzisiejszy jesteśmy na etapie dachówki, zamontowalismy już okna dachowe i chyba na tym skończymy przed zimą niech to wszystko osiądzie i zaczniemy z powrotem na wiosnę. Budujemy od kwietnia tego roku, więc idzie to chyba stosunkowo szybko. Problem w tym, że oboje jesteśmy bardzo młodzi, to nasz pierwszy dom, nie bardzo się na tym znamy i szczerze mówiąc działamy trochę po omacku :oops:. Nie wprowadzilismy wielu zmian, ale powiększylismy salon kosztem tarasu, skasowalismy drzwi w garażu i mamy dodatkowe okno w kuchni, bo nasza działka jest narożna i dodatkowe okno wychodzi mi teraz na ogród, jak za parę lat pojawią się dzieciaki to będę miała na nie oko z kuchni :D . Jak Miki znajdzie troche czasu prześlemy fotki. Pozdrawiamy serdecznie. Jesli ktoś zastanawia się jeszcze nad wyborem projektu to zapraszamy na oględziny :D

Kasiu,

z nieba mi spadłaś :wink: Widzę, że macie zamontowane veluxy. Ja też je chcę, ale obawiam się, że bedę miała kłopot z sięgnieciem do klamki :oops: Czy Wy nie macie problemu? Czy ta klamka jest na normalnej wysokości? Czy macie okna połaciowe tak wielkie, jak w projekcie?

Proszę o więcej zdjęć dachu :D Zapowiada się imponująco. Kasiu jeśli zrobisz zdjęcie dachu z oddali łatwiej będzie dostrzec proporcje dachu, z boku ciężko je dostrzec. Ale jeśli wydłużyliście krokwie to myślę, że proporcje są zachowane. Na pewno jest dobrze.

Kasiu widzę, że przesunęliście drzwi od łazienki. Też nad tym myślałam. Czy tam w rogu, gdzie pierowtnie były drzwi zmiesci się kabina prysznicowa? Czy możesz zrobić zdjęcie tej łazieneczki? My ściankę w łazience chcemy zrobić z Ytonga 6cm, żeby zaoszczędzić trochę miejsca (mam na myśli tę ścianke między schodami a lazienką). Jak tam projekt kuchni? Jest gotowy?

Ojejciu, Basieńko ogromnie Cie przepraszam - wróciłam dzisiaj z prawie 3-tygodniowego urlopu i nie zaglądałam na forum. Zaszyłam sie z dziećmi w szwedzkich lasach z dala od cywilizacji. A Marcin nie zauważył Twojego postu. Raz jeszcze bardzo Cię przepraszam. :oops:

Co do okiem polaciowych: nie wiem dlaczego dekarz część zamontowal dobrze - tzn. na takiej wysokości, że moglam przez nie wyjrzeć i sięgnąć do klamki (będę mogła sięgnąć jak będzie jeszcze wylewka :-)). Ale 4 szt. zamontowal tak wysoko, że nawet Marcin (a ma prawie 2 m wzrostu) musiał stawać na palcach aby dosiegnać klamki, a widok przez okno - samo niebo. Nie o to mi chodziło, toteż po krotkiej rozmowie z dekarzem kazałam mu to poprawić,choć on probowal mnie do końca przekonywać, że to nie bedzie dobrze bo nie będzie można obrocić okna o 180 st. aby je wyjąć itp. A jednak udalo się! Także wyszystkie okna mam zamontowane na takiej wysokości, że nawet można przez nie wyjrzeć, a nie tylko podziwiać chmury na niebie..... bądź gwiazdy nocą.

Co do łazienki: przesunełam drzwi, gdyż wydaje mi sie, iż lepiej otworzyc drzwi i mieć za nimi przestrzeń, a nie odrazu wpadać na ścianę. Pod schodami spokojnie mieści się prysznić, bez obaw - oczywiście pamietajac, że dół podnieśliśmy o 1 bloczek, choć myślę, że nawet jeśli byśmy tego nie zrobili i tak byłoby wystarczajaco duzo miejsca. Poproszę Marcina aby zrobił dokładniejsze zdjecia łazienki oraz dachu i je zamieścił. Kuchnia nie gotowa i muszę sie wlaśnie za nia wziąć. Ach jeszcze tyle pracy i kiedy nadejdzie dzień przeprowadzki????

Pozdrawiam,