Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LIBRA 2 pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

Basiu,

dziękuję za zadanie ważnych pytań, które i dla mnie sa istotne.

Maxtorka,

Fajnie, ze jest w końcu ktoś kto ma taki dom i moze udzielić bezpośrednio szczególowych informacji. Ja jednak nadal mam nadzieję, ze znajdziemy kogoś bliżej W-wy by moc ujrzeć real. Wcześniej rozmawiałamn z Basią i padły uwagi, ze garaż powinien być wiekszy - wy nie dokonaliścię żadnych zmian w tym wzgledzie. Co Ty na to?

My przewidzieliśmy trochę inne zmiany - z pewnościa nie mozemy pomniejszyć ilości pokojów - mamy 2 córki :) Tymczasem muszę kończyć - postaram odezwać się z domu..... Narazie fajrant :lol:

Kasia

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie ,

rzeczywiście my w garażu oprócz zamknięcia drzwiami kącika ogrodowego po lewej stronie nic nie zmieniliśmy . Jeśli chodzi o jego wielkość to będę mogła coś powiedzieć za jakieś dwa tygodnie , bo wtedy mam nadzieję skończą układać kostkę na podjeździe i wreszcie wprowadzimy do niego dwa samochody . Myślę że nasze się tam zmieszczą ( Vectra kombi i Micra ) . Założyliśmy że w garażu będą stać tylko samochody a nie zrobimy w nim warsztatu , składziku narzędzi , rowerów i innego sprzętu .

A co z tego wyjdzie w przyszłości zobaczymy :wink:

I jeszcze jedno spostrzeżenie , o którym przypomniała moja druga połowa - warto ocieplić ścianę między garażem i domem . My tego niestety nie zrobiliśmy bo nikt nam tego nie zasugerował , a jak się sami zreflektowaliśmy było już za późno .

Podrowionka :)

Maxtorka, Twoje uwagi sa bardzo cenne - dzieki za nie :D. Z niecierpliwościa bede oczekiwala na obiecane fotki.

Mam jeszcze jedno pytanko - my rownież zastanawialismy sie nad rezygnacją z lukarn na rzecz okien połaciowych - czy pokój sie przez to nie pomniejszył? Ściana kolankowa zaczyna sie tam na wysokości 90 cm (ponoć - ja nie bardzo potrafie odczytywać te przekroje :oops: ). Czy to nie przeszkadza zbytnio? Oczywiscie pamietam, ze wy z 2 pokoi zrobiliscie jeden.....

Kasia

Kasiu ,

chyba nie potrafię Ci powiedzieć , czy przez okna połaciowe zmniejszą się te dwa pokoje , bo jak wiesz my je połączyliśmy .

Spróbuję wkleić zdjęcie kominka .

Widok na kominek od strony jadalni :

http://img292.imageshack.us/img292/7771/p1010880xa.jpg

Czesc

ja tez jestem zainteresowana tym projektem, zreszta byl to moj pierwszy typ, potem bylo sporo innych, ale powrocilam do libry

ogladalam taka libre "na zywo" - zbudowana bez wiekszych zmian i bardzo mi sie podobala

generalnie zmiany byly dwie:

1. parter byl wyzszy o jeden rzad pustakow i robilo to super wrazenie

2. scianko kolankowa na poddaszu tez byla wyzsza niz w projekcie - dzieki temu poddasze zyskalo sporo przestrzeni, a pokoj z wolim okiem wyszedl zupelnie bez skosow

generalnie mi ten projekt sie podoba i jesli nie zdecyduje sie na indywidualny to wybiore wlasnie libre

Dzięki o dobrzy ludzie za ciepłe slowa :) , ale troszkę nam do zrobienia zostało ( na zdjęciach to wszystko ładnie wygląda :wink: ).

Ale coś mi się jeszcze przypomniało . W dolnej łazience pod schodami jest taka mała przestrzeń , którą zamknęliśmy drzwiami i powstała całkiem zgrabna rupieciarnia :wink: , no nie , żartuję , tam trzymamy środki czystości , zapasik papieru toaletowego i takie tam inne .....

http://img505.imageshack.us/img505/83/p10105741nq.jpg

Pokażę Wam jeszcze hall na górze . Jak wiecie przesunęliśmy okno na środek schodów a przestrzeń po prawej stronie schodów zamknęliśmy drzwiami , przez co powstała taka mała garderóbka .

http://img505.imageshack.us/img505/4724/p10106022kr.jpg

W hallu na górze jest wystarczająco jasno , w dodatku nasze drzwi są

mocno przeszklone co zwiększa dopływ światła .

I jeszcze nasze okno w sypialni

http://img423.imageshack.us/img423/1590/p10109369kp.jpg

Pozdrowionka :)

Jeśli macie w planach połączenie dwóch łazienek na górze chętnie pokażę jak to u nas wyszło .

Maxtorka,

brakuje mi słów. Jest naprawdę super!!! Co dom to jakiś nowy pomysł :D :D

Jeśli chodzi o tę garderóbkę to wspaniały pomysł. Szczerze przyznam, że nie bardzo wiedziałam co tam zrobić z tą przestrzenią, a opis jakoś niewiele mi pomógł :oops: .

Serdecznie dziękuję za zdjęcia i proszę o jeszcze :p

Łazienki na górze raczej nie połączymy (raczej), ale z przyjemnością ją zobaczę, bo też trudno mi sobie wyobrazić.

Zresztą każde zdjęcie jest dla mnie na wagę złota.

Proszę prześlij mi zdjęcie Twojego domku z zewnątrz.

Z góry dziękuję Ci w imieniu wszystkich przyszłych Librowiczów :lol:

Witajcie Librowicze :D ,

to kilka zdjątek naszej łazienki na górze .

1. Widok od strony okna

http://img210.imageshack.us/img210/256/p10105961vf.jpg

lewe drzwi prowadzą do naszej sypialni a prawe na korytarz .

2.Widok z wanny

http://img210.imageshack.us/img210/281/p10105988qp.jpg

we wnęce po prawej stronie prysznica będzie stała pralka i jakaś

szafeczka

3.Widok z drzwi korytarza

http://img210.imageshack.us/img210/7389/p10109221id.jpg

4.Widok z wnęki za prysznicem - tzw.smaczny kącik , jak mawia nasz hydraulik

http://img210.imageshack.us/img210/8494/p10109250ti.jpg

Basiu ,

zdjęcia zewnętrzne zrobię w przyszłym tygodniu jak nam ułożą kostkę .

Maxtorka,

Dokładnie tak jak powiedziała Basia - masz naprawdę piękny i gustowny domek :) i też się nie możemy doczekać czasu kiedy takie cudo nam wyrośnie :D

i jeszcze pytanie, rozumiem, że na dole wanny masz podświetlenie schowane za czyms w rodzaju luksferów ( no tak przynajmniej odczytuje to ze zdjęcia). Jak technicznie dokonujesz wymiany oświetlenia? i z ilu żarowek (jeżeli to są żarówki) owo podświetlenie się składa?

pozdrawiamy i oczekujemy kolejnych zdjęć, bo się doprawdy napatrzeć nie możemy :)

Kochani ,

jeszcze raz piękne dzięki za Wasze miłe słowa .

Jeśli chodzi o wannę to na samym dole jest rząd takich prostych mlecznobiałych luksferów połówkowych a w środku jest wąż świetlny - dokładnie taki jakim ozdabia się wystawy sklepowe , choinki . My wybraliśmy wąż o świetle białym ale tych kolorów jest mnóstwo . Muszę powiedzieć , że to był fajny pomysł , raz , że jest to subtelne , romantyczne światełko do miłej nasiadówki :oops: w wannie a po drugie w nocy , kiedy zdarza się wizyta w WC to światełko tak nie daje po oczach a delikatnie naprowadza na cel :wink:

Pozdrowionka :) i śmiało pytajcie , chętnie odpowiemy .

Maxtorka,

poprostu dech zapiera i super innowatorskie pomysły :p. Powiedz jeno czy "wygodnie" sie korzysta z wanny - na jednym ze zdjeć, ktore zamieścilaś widać iż strop jest dosyć nisko? Poza tym, my nie bedziemy łaczyć łazienek i martwię się czy nasza nie będzie zbyt mała, tymbardziej, ze chcemy miec jeszcze prysznic (podejrzewam, ze wy też go macie z tym ze jest nie widoczny na zdjeciach). My malą łazienkę chcemy przenieść w miejsce za schodami czyli "Waszej sterowni", a odzyskaną powierzchnie przeznaczyc na powiększenie pokoju dziecęcego (jednego z ...)

Wiem, ze jest to klopotliwe pytanie, ale czy z kosztami budowy pod klucz mozna sie zmieścić w 400 tys.? Niestety koszty to jest kolejna zmora kazdego jak sadzę budujacego :x

Pozdrowionka, :D

Kasiu i Marcinie ,

Jeśli chodzi o korzystanie z wanny to dla mnie ( 161 w kapeluszu :wink: ) jest OK , natomiast wyższe osoby muszą się troszkę schylić przy wchodzeniu i wychodzeniu , ale to tylko parę sekund , można przeżyć :wink: . A tak naprawdę to z wanny korzystam praktycznie tylko ja , moi panowie wolą prysznic . Ustawienie wanny wymusił ten drewniany słup , który widać na zdjęciu . W sumie mogliśmy wannę przesunąć prawie do samego słupa , zyskalibyśmy jakieś 10cm na wysokości , ale nie jest źle .

Kabinę prysznicową też mamy , jest koło umywalki , nawet duża 90 .

Jeśli chodzi o Waszą łazienkę to nie wiem czy uda Wam się tam zmieścić wannę i prysznic , może być ciut mało miejsca , bo skosy są dosyć duże .

A pomieszczenie gdzie jest nasza sterownia jest malutkie , w dodatku ze skosem . Moim zdaniem tam mogłaby być jedynie toaleta , chyba że my coś tam pozmienialiśmy ( muszę spojrzeć w pierwotny projekt ) .

Co do kosztów , te 400tys. to absolutne minimum , bardzo wyśrubowane ( my niestety się nie zmieściliśmy ) , nie mówiąc o obejściu , czyli ogrodzeniu i urządzeniu ogrodu . A meble i takie różne duperełki , które nadają klimat domowi , tego też się nie wlicza do kosztów . No ale to się gromadzi latami :)

Na pewno troszkę można urwać z kosztów negocjując ceny praktycznie wszystkiego , od materiałów budowlanych , robocizny , po wyposażenie wnętrza . Nie każdy to umie ( jak my na początku ) , ale można się szybko nauczyć . Zawsze trzeba spytać o rabacik , sprzedawca sam z własnej woli tego raczej nie zaproponuje .

Trzymam za Was kciuki i śmiało pytajcie .