kasiamarcin 04.12.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Maxtorka, cóż nie ukrywamy, że nie podbudowałaś nas tymi kosztami - tym bardziej, ze my musimy brac poprawkę na ceny warszawskie - szczególnie robocizny Dzialke mamy dość dużą i już ją ogrodziliśmy - oczywiście narazie siatką, ale nasza znajoma podpowiedziała nam, abyśmy zamiast wykładać pieniadze na efektowne ogrodzenie posadzili dookola pnącza, ktore po 2 latach stworzą naturalne ogrodzenie i dla nas jest to dobre rozwiązanie tym bardziej, ze sasiadow mamy tylko z 2 stron. A nasza działka jest położobna na końcu wcale nie głównej drogi. Co do łazienki - będziemy musieli sie zastanowić nad jej powiekszeniem. Z kolei "sterownia" zgodnie z planami powinna być prawie tej samej wielkości co mala łazienka No cóż - będziemy musieli sie temu przyjrzeć (co prawda i tak planowaliśmy troszkę ją powiększyć kosztem strychu i garderoby - ze względu na przesuniecie drzwi). Psa macie fajnego - zrobimy zdjecie swojego to też zamieścimy i pokażemy naszą działkę. Pozdrawiamy serdecznie, KiM Basiu, wszystkiego naj, naj - dzisiaj barbórka . Przede wszystkim, niech marzenia o domu naj najszybciej się ziszczą Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 04.12.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Witajcie , pomysł z siatką jest doskonały , my też myślimy właśnie o takim ogrodzeniu z trzech stron a bardziej ozdobnym tylko od frontu . My mamy przez płot tylko jednego sąsiada , od strony garażu , z tyłu domu las a od strony wykuszu drogę dojazdową do ostatniej działki . Przyjrzałam się dokładnie naszemu projektowi i faktycznie na papierze mała łazienka jest zbliżona wielkością do naszej sterowni . Jest jednak małe "ale" - w łazience jest lukarna z normalnym oknem , która powiększa pomieszczenie , natomiast w tzw. sterowni jest duży skos no i okno połaciowe . Piszecie , że planujecie powiększyć tą łazienkę , ale jak ? Kosztem strychu ? Nie wiem jak u Was ale w naszym projekcie pomieszczenie nad garażem jest o jeden stopień (ok. 25 cm ) niżej niż cała góra . Na naszym projekcie jest ten stopień nawet narysowany . Poza tym tam jest komin , który oprócz kanałów wentylacyjnych ma odprowadzenie z kotłowni - u nas jest piec gazowy i chyba nie bardzo jest gdzie go przestawić . Chyba że będziecie ogrzewać prądem . Przyjrzyjcie się jeszcze raz projektowi a najlepiej gdybyście go pokazali jakiemuś architektowi , przecież do adaptacji projektu i tak będziecie musieli kogoś zatrudnić . Trzymajcie się no i oczywiście dalej śmiało pytajcie A dla Basi oczywiście moc serdeczności , jak najszybszego zrealizowania marzeń o ślicznym domku i jesienny bukiecik http://img497.imageshack.us/img497/9077/p10105870sm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamarcin 06.12.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Witajcie , pomysł z siatką jest doskonały , my też myślimy właśnie o takim ogrodzeniu z trzech stron a bardziej ozdobnym tylko od frontu . My mamy przez płot tylko jednego sąsiada , od strony garażu , z tyłu domu las a od strony wykuszu drogę dojazdową do ostatniej działki . my planujemy zrobić "ozdobnie" tylko brame wjazdową i furtkę, gdybysmy chcieli od strony wejścia zrobić również, tobyśmy musieli nieźle popłynać , bo potrzeba by było liczyc "tylko" ponad 70 m Przyjrzałam się dokładnie naszemu projektowi i faktycznie na papierze mała łazienka jest zbliżona wielkością do naszej sterowni . Jest jednak małe "ale" - w łazience jest lukarna z normalnym oknem , która powiększa pomieszczenie , natomiast w tzw. sterowni jest duży skos no i okno połaciowe . Piszecie , że planujecie powiększyć tą łazienkę , ale jak ? Kosztem strychu ? Nie wiem jak u Was ale w naszym projekcie pomieszczenie nad garażem jest o jeden stopień (ok. 25 cm ) niżej niż cała góra . Na naszym projekcie jest ten stopień nawet narysowany . Poza tym tam jest komin , który oprócz kanałów wentylacyjnych ma odprowadzenie z kotłowni - u nas jest piec gazowy i chyba nie bardzo jest gdzie go przestawić . Chyba że będziecie ogrzewać prądem . Przyjrzyjcie się jeszcze raz projektowi a najlepiej gdybyście go pokazali jakiemuś architektowi , przecież do adaptacji projektu i tak będziecie musieli kogoś zatrudnić . i znowu wychodzi, że nie ma to jak rozmowa z ludźmi, którzy swoje zdanie oparte na doświadczeniu mają. nam generalnie stopień 25 cm nie przeszkadza i chcemy "schować się" z prysznicem za kominem, ale macie rację, że bez dyskusji adaptacyjnej z architektem się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 07.12.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Dzień dobry , cześć i czołem ... Nasz " ozdobny " płot to na szczęście około 40m , ale w tym będzie trochę murków - wbudowane szafki ( elektryczna i gazowa ) , kącik na śmietniki . Przyjrzałam się dokładnie naszej sterowni i dalej nie wiem jak chcecie tam zmieścić łazienkę . U nas komin kończy się na granicy skosu dachu i jest tam po prostu za nisko , żeby wstawić jakieś drzwi do kabiny , nawet zakładając , że byłaby ona niżej o te 25 cm . No naprawdę jakoś tego nie widzę . Przedyskutujcie to z architektem , koniecznie . A sam pokój nad garażem do którego schodzi się niżej ma swój urok , tym bardziej , ze są tam dwa drewniane słupy . Trzymajcie się ! Powodzenia ! Piszcie dalej , chętnie pomożemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 10.12.2005 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Kasiu i Marcinie, Maxtorka, przepraszam, że dopiero teraz odpisuję Serdecznie Wam dziękuję za wspaniałe życzenia, pamięć i prześliczny jesienny bukiet. Tydzień ten był bardzo zabiegany, a zdarza mi się, że nie otrzymuję powidomień o nadchodzących kolejnych odpowiedziach w Muratorze. I tym razem tak było. Więc dzisiaj znalazłam chwilkę, zaglądam i aż serce mi się śmieje . Maxtorka, domek z zewnątrz piękny, okolica wspaniała. To chyba jakieś obrzeża Bydgoszczy? Może Niemcz? Tam mam rodzinę Serdecznie Ci dziękuję za zdjęcia i zabieram się szybko do czytania tego, co przez tydzień wszyscy napisaliście A ja w poniedziałek składam wniosek o warunki zabudowy (takie wznowienie), gdyż magiczna data 08.12 już za mną, a w piątek "zły początek" więc czekam z niecierpliwością do poniedziałku, żeby nie kusić losu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 13.12.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Witajcie , Basiu , mieszkam w Osielsku , to bardzo blisko Niemcza , zresztą jak jedziesz do Swojej rodzinki to przejeżdżasz przez Osielsko i pewnie na światłach skręcasz w prawo na Niemcz Trzymam kciuki za pozytywne załatwienie wniosku o warunki zabudowy Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 13.12.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 Maxtorka, dziękuję Ci za zdjęcia tarasu. Czy go powiększaliście? Jakie ma teraz wymiary? Osielsko jest mi bardzo dobrze znane To znaczy teraz bardzo się rozwinęło, spiękniało i wogóle jest nie do poznania. Kiedyś nie było kościoła w Niemczu, więc jeździło się tam. W Osielsku odwiedzamy moich dziadków Ach! Zupełnie bym zapomniała. Mój mąż złożył wczoraj wniosek o warunki zabudowy . Ciekawi jesteśmy, czy w ciągu trzech miesięcy je otrzymamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 14.12.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Basiu , nic z tarasem nie robiliśmy tylko deskami wyszliśmy poza obrys budynku i zlicowaliśmy je z okapem dachu . Teraz ma wymiary 420x480 . To 480 jest wzdłuż ściany z wyjściem na taras . Jeśli będziesz się wybierać do rodzinki w Niemczu daj wcześniej znać , umówimy się i zobaczycie naszą Librę na żywo Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 14.12.2005 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Jeśli będziesz się wybierać do rodzinki w Niemczu daj wcześniej znać , umówimy się i zobaczycie naszą Librę na żywo Pozdrowionka Serdecznie dziękuję za zaproszenie. Z przyjemnością Was odwiedzimy A jak macie zrobioną podbitkę dachu? Widzę, że nie macie jednego okna w salonie. Nie załujecie tej decyzji? Nie jest zbyt ciemno w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 15.12.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 Basiu , jak widać na zdjęciu tarasu podbitkę mamy nie zamkniętą szkatułą tylko krokwie są odkryte , a miedzy nimi deski boazeryjne ułożone w poprzek , całość zaś pomalowana Sadolinem Extra , kolor chyba orzech , taki ciemny , pasujący do okien . Jeśli chodzi o okno w salonie to nasze jest wielkie , ma 360 szer . i 160 wysokości i daje naprawdę dużo światła . Pozdrowionka W łikendzik postaram się zrobić zdjęcie podbitki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 18.12.2005 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Maxtorka, dziękuję bardzo i czekam z niecierpliwością na wieści od Ciebie i zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 02.01.2006 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2006 Witajcie w Nowym Roku !!! Przede wszystkim zdrówka , życzliwych dusz , zwłaszcza przy wszelkich sprawach związanych z budową no i oczywiście jak najszybszej realizacji wymarzonego domku Basiu , dla Ciebie dawno obiecane zdjęcia podbitki . http://img414.imageshack.us/img414/3550/p10106184ri.jpg http://img414.imageshack.us/img414/5509/p10106198hh.jpg Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaRafał 09.01.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2006 Czy ktoś może wie, gdzie można zobaczyć LIBRE II ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satadam 31.01.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 WITAJCIE Bardzo się ucieszyłem, gdy znalazłem ten Post, ponieważ sam buduję Librę II. No nie tak sam (oczywicie cała nasza rodzinka buduje). Stoi sobie teraz w surowym i czeka na lepsze czasy (pogodę) Wybralimy ten projekt ze względu na bryłę jak i funkcjonalnoć. My również troszkę zmienilimy nasz projekt. Pomieszczenia na parterze pozostały bez większych zmian (zmiana tarasu na ogród zimowy), natomiast na piętrze: 1. Usunęlimy małš łazienkę (tš na końcu korytarza) 2. Zmieniono układ pokoi dla naszych dziewczynek 3. Każdy pokój ma własne okno (wole oko) 4. Wszystkie słupy ukrylimy w ciankach działowych 5. Słupy nad garażem zastšpilimy dwigarem 6. Pomieszczenie nad garażem zostało przedzielone ( w jednej częci chcemy zrobić kino domowe a w drugiej łazienkę) To chyba już wszystko. Maxtorko powiedz mi jak zmiecilicie w dolnej łazience pod schodami normalne drzwi ? Spoczynek w Waszych schodach jest tak wysoko ? pozdrawiamy Adam i Marzena PS. MAXTORKA bardzo ładne fotki. Jak by się Wam chciało to proszę o więcej z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 23.02.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 Witaj satadam Jakoś przegapiłam Twój post , choć od czasu do czasu tu zaglądałam . Jeśli chodzi o łazienkę na dole to niestety spoczynek jest na wysokości 165 więc i drzwi są tam niziutkie . Ja tam wchodzę w miarę bez problemu ale moi panowie muszą się schylić . Na szczęście jest to niezwykle rzadko potrzebne , więc można przeżyć . Nie wiem jakie zdjęcia chciałbyś jeszcze zobaczyć . Napisz , coś tam jeszcze pstryknę . Pozdrowionka Ogród zimowy to super pomysł ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satadam 24.02.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Witaj MAXTORKA Cieszę się, że trafiłaś na mój post bo chyba nikt inny na tym forum ( z aktywnych forumowiczów ) nie mieszka w Librze. Bardzo ciekawe są zmiany jakie zrobiliście w Swoim domku. Po przeanalizowaniu Twojego opisu myślę, że jeszcze nie jest za późno na zmiany w naszej Librze. Zastanawiam się nad Waszym rozwiązaniem przeniesienia drzwi tarasowych z salonu do jadalni i zamknięciu obecnego otworu. Poprawi to na pewno funkcjonalność, obawiam się jedynie o doświetlenie salonu. Wejście do domu mamy od strony południowo-zachodniej, więc jedyne okno które pozostanie w salonie będzie od strony północno-wschodniej. Jeżeli byłaby taka możliwość to prosiłbym o fotki wyjścia na taras oraz okna w salonie. Myślę, że pomogą mi w podjęciu decyzji. pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 24.02.2006 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2006 Witaj Adam Nasz salon jest od południa , więc na brak światła nie narzekamy , tym bardziej , że okno zostało znacznie powiększone - ma wymiary 360x160 i jest naprawdę duże , no i jest miejsce na sprzęt RTV ( ale dla Was to nie jest argument bo kino domowe zaplanowaliście nad garażem - notabene fajny pomysł ) . Poza tym przejście z kuchni na taras jest dużo prostsze i krótsze . Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
satadam 26.02.2006 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Witaj MAXTORKA No to teraz namieszała . Wielkie dzięki za te wszystkie fotki ale dopiero teraz jestem zakręcony. Wszystkie argumenty przemawiajš za Waszym rozwišzaniem. Muszę to jeszcze przemyleć (obecnie jest 99% za). MAXTORKO na zdjęciu kuchni, zauważyłem szufelkę od odkurzacza centralnego. Napisz proszę gdzie rozmiecilicie inne gniazda i czy takie rozwišzanie się sprawdza. pozdrawiam Adam PS jeszcze raz dzięki za fotki sš SUPER !!! (na drugim zdjęciu kto zakosił obraz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 26.02.2006 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2006 Witaj Adam ! jeśli chodzi o odkurzacz niestety nie powiem Ci jak się sprawdza , bo jednostka centralna jeszcze nie jest podłączona . Mamy dwie szufelki - jedną w kuchni , drugą w przedsionku a i trzecia by się przydała przy kominku w hallu , bo tam trzymamy koszyk z drewnem . Gniazd mamy 8 . Na parterze 4 - w garażu , w hallu po lewej stronie drzwi do małego pokoju , w hallu po prawej stronie drzwi przejściowych i naprzeciwko , na ścianie z drzwiami na taras . Na piętrze też 4 - w pokoju nad garażem po lewej stronie drzwi , w naszej sypialni na ścianie z drzwiami do garderoby , w hallu po lewej stronie drzwi do łazienki i w pokoju syna - to ten nad tarasem - u nas wielki , bo połączyliśmy te dwa mniejsze . Najlepiej chodzić ze sznurkiem o długości węża odkurzacza i dokładnie dopasowac rozmieszczenie gniazd do swoich potrzeb . Zresztą koszt gniazda jest niewielki i lepiej mieć jedno za dużo niż miałoby brakować . Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania - śmiało , chętnie się podzielimy naszymi spostrzeżeniami . Pozdrowionka Z obrazem wszystko ok , poszedł do renowacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violka 01.03.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2006 Witam, wlasnie ogladam Twoje piekne zdjecia i zaintrygowala mnie podloga w salonie. Czy moglabys napisac jaki to jest kolor? Merbau czy Jatoba? Czy jeszcze inny? Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts