Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LIBRA 2 pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

Maxtorka,

cóż nie ukrywamy, że nie podbudowałaś nas tymi kosztami - tym bardziej, ze my musimy brac poprawkę na ceny warszawskie - szczególnie robocizny :cry: Dzialke mamy dość dużą i już ją ogrodziliśmy - oczywiście narazie siatką, ale nasza znajoma podpowiedziała nam, abyśmy zamiast wykładać pieniadze na efektowne ogrodzenie posadzili dookola pnącza, ktore po 2 latach stworzą naturalne ogrodzenie i dla nas jest to dobre rozwiązanie tym bardziej, ze sasiadow mamy tylko z 2 stron. A nasza działka jest położobna na końcu wcale nie głównej drogi.

Co do łazienki - będziemy musieli sie zastanowić nad jej powiekszeniem. Z kolei "sterownia" zgodnie z planami powinna być prawie tej samej wielkości co mala łazienka :-? No cóż - będziemy musieli sie temu przyjrzeć (co prawda i tak planowaliśmy troszkę ją powiększyć kosztem strychu i garderoby - ze względu na przesuniecie drzwi).

Psa macie fajnego - zrobimy zdjecie swojego to też zamieścimy i pokażemy naszą działkę. :lol:

Pozdrawiamy serdecznie,

KiM

Basiu,

wszystkiego naj, naj - dzisiaj barbórka :-). Przede wszystkim, niech marzenia o domu naj najszybciej się ziszczą

Pozdrowionka :p

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie ,

pomysł z siatką jest doskonały , my też myślimy właśnie o takim ogrodzeniu z trzech stron a bardziej ozdobnym tylko od frontu . My mamy przez płot tylko jednego sąsiada , od strony garażu , z tyłu domu las :) a od strony wykuszu drogę dojazdową do ostatniej działki . Przyjrzałam się dokładnie naszemu projektowi i faktycznie na papierze mała łazienka jest zbliżona wielkością do naszej sterowni . Jest jednak małe "ale" - w łazience jest lukarna z normalnym oknem , która powiększa pomieszczenie , natomiast w tzw. sterowni jest duży skos no i okno połaciowe . Piszecie , że planujecie powiększyć tą łazienkę , ale jak ? Kosztem strychu ? Nie wiem jak u Was ale w naszym projekcie pomieszczenie nad garażem jest o jeden stopień (ok. 25 cm ) niżej niż cała góra . Na naszym projekcie jest ten stopień nawet narysowany . Poza tym tam jest komin , który oprócz kanałów wentylacyjnych ma odprowadzenie z kotłowni - u nas jest piec gazowy i chyba nie bardzo jest gdzie go przestawić . Chyba że będziecie ogrzewać prądem . Przyjrzyjcie się jeszcze raz projektowi a najlepiej gdybyście go pokazali jakiemuś architektowi , przecież do adaptacji projektu i tak będziecie musieli kogoś zatrudnić .

Trzymajcie się no i oczywiście dalej śmiało pytajcie :)

A dla Basi oczywiście moc serdeczności , jak najszybszego zrealizowania marzeń o ślicznym domku i jesienny bukiecik :)

http://img497.imageshack.us/img497/9077/p10105870sm.jpg

Witajcie ,

pomysł z siatką jest doskonały , my też myślimy właśnie o takim ogrodzeniu z trzech stron a bardziej ozdobnym tylko od frontu . My mamy przez płot tylko jednego sąsiada , od strony garażu , z tyłu domu las :) a od strony wykuszu drogę dojazdową do ostatniej działki .

my planujemy zrobić "ozdobnie" tylko brame wjazdową i furtkę, gdybysmy chcieli od strony wejścia zrobić również, tobyśmy musieli nieźle popłynać ;), bo potrzeba by było liczyc "tylko" ponad 70 m :o

Przyjrzałam się dokładnie naszemu projektowi i faktycznie na papierze mała łazienka jest zbliżona wielkością do naszej sterowni . Jest jednak małe "ale" - w łazience jest lukarna z normalnym oknem , która powiększa pomieszczenie , natomiast w tzw. sterowni jest duży skos no i okno połaciowe . Piszecie , że planujecie powiększyć tą łazienkę , ale jak ? Kosztem strychu ? Nie wiem jak u Was ale w naszym projekcie pomieszczenie nad garażem jest o jeden stopień (ok. 25 cm ) niżej niż cała góra . Na naszym projekcie jest ten stopień nawet narysowany . Poza tym tam jest komin , który oprócz kanałów wentylacyjnych ma odprowadzenie z kotłowni - u nas jest piec gazowy i chyba nie bardzo jest gdzie go przestawić . Chyba że będziecie ogrzewać prądem . Przyjrzyjcie się jeszcze raz projektowi a najlepiej gdybyście go pokazali jakiemuś architektowi , przecież do adaptacji projektu i tak będziecie musieli kogoś zatrudnić .

i znowu wychodzi, że nie ma to jak rozmowa z ludźmi, którzy swoje zdanie oparte na doświadczeniu mają. nam generalnie stopień 25 cm nie przeszkadza i chcemy "schować się" z prysznicem za kominem, ale macie rację, że bez dyskusji adaptacyjnej z architektem się nie obejdzie. :)

Dzień dobry , cześć i czołem ...

Nasz " ozdobny " płot to na szczęście około 40m , ale w tym będzie trochę murków - wbudowane szafki ( elektryczna i gazowa ) , kącik na śmietniki .

Przyjrzałam się dokładnie naszej sterowni i dalej nie wiem jak chcecie tam zmieścić łazienkę . U nas komin kończy się na granicy skosu dachu i jest tam po prostu za nisko , żeby wstawić jakieś drzwi do kabiny , nawet zakładając , że byłaby ona niżej o te 25 cm . No naprawdę jakoś tego nie widzę :roll: . Przedyskutujcie to z architektem , koniecznie . A sam pokój nad garażem do którego schodzi się niżej ma swój urok , tym bardziej , ze są tam dwa drewniane słupy .

Trzymajcie się !

Powodzenia !

Piszcie dalej , chętnie pomożemy :)

Kasiu i Marcinie, Maxtorka,

przepraszam, że dopiero teraz odpisuję :oops:

Serdecznie Wam dziękuję za wspaniałe życzenia, pamięć i prześliczny jesienny bukiet. :D :D :D

Tydzień ten był bardzo zabiegany, a zdarza mi się, że nie otrzymuję powidomień o nadchodzących kolejnych odpowiedziach w Muratorze. I tym razem tak było. Więc dzisiaj znalazłam chwilkę, zaglądam i aż serce mi się śmieje :D .

Maxtorka, domek z zewnątrz piękny, okolica wspaniała. To chyba jakieś obrzeża Bydgoszczy? Może Niemcz? Tam mam rodzinę :)

Serdecznie Ci dziękuję za zdjęcia i zabieram się szybko do czytania tego, co przez tydzień wszyscy napisaliście :lol:

A ja w poniedziałek składam wniosek o warunki zabudowy (takie wznowienie), gdyż magiczna data 08.12 już za mną, a w piątek "zły początek" więc czekam z niecierpliwością do poniedziałku, żeby nie kusić losu :)

Witajcie ,

Basiu , mieszkam w Osielsku , to bardzo blisko Niemcza , zresztą jak jedziesz do Swojej rodzinki to przejeżdżasz przez Osielsko i pewnie na światłach skręcasz w prawo na Niemcz :)

Trzymam kciuki za pozytywne załatwienie wniosku o warunki zabudowy :)

Pozdrowionka :)

Maxtorka,

dziękuję Ci za zdjęcia tarasu. Czy go powiększaliście? Jakie ma teraz wymiary?

Osielsko jest mi bardzo dobrze znane :) To znaczy teraz bardzo się rozwinęło, spiękniało i wogóle jest nie do poznania. Kiedyś nie było kościoła w Niemczu, więc jeździło się tam. W Osielsku odwiedzamy moich dziadków :(

Ach! Zupełnie bym zapomniała. Mój mąż złożył wczoraj wniosek o warunki zabudowy :D :p :wink: . Ciekawi jesteśmy, czy w ciągu trzech miesięcy je otrzymamy :evil:

Basiu ,

nic z tarasem nie robiliśmy tylko deskami wyszliśmy poza obrys budynku i zlicowaliśmy je z okapem dachu . Teraz ma wymiary 420x480 . To 480 jest wzdłuż ściany z wyjściem na taras .

Jeśli będziesz się wybierać do rodzinki w Niemczu daj wcześniej znać , umówimy się i zobaczycie naszą Librę na żywo :)

Jeśli będziesz się wybierać do rodzinki w Niemczu daj wcześniej znać , umówimy się i zobaczycie naszą Librę na żywo :)

:D Serdecznie dziękuję za zaproszenie. Z przyjemnością Was odwiedzimy :lol:

A jak macie zrobioną podbitkę dachu?

Widzę, że nie macie jednego okna w salonie. Nie załujecie tej decyzji? Nie jest zbyt ciemno w salonie?

Basiu ,

jak widać na zdjęciu tarasu podbitkę mamy nie zamkniętą szkatułą tylko krokwie są odkryte , a miedzy nimi deski boazeryjne ułożone w poprzek , całość zaś pomalowana Sadolinem Extra , kolor chyba orzech , taki ciemny , pasujący do okien . Jeśli chodzi o okno w salonie to nasze jest wielkie , ma 360 szer . i 160 wysokości i daje naprawdę dużo światła .

W łikendzik postaram się zrobić zdjęcie podbitki .

• 2 weeks później...

Witajcie w Nowym Roku !!!

Przede wszystkim zdrówka , życzliwych dusz , zwłaszcza przy wszelkich sprawach związanych z budową no i oczywiście jak najszybszej realizacji wymarzonego domku :) :) :)

Basiu , dla Ciebie dawno obiecane zdjęcia podbitki .

http://img414.imageshack.us/img414/3550/p10106184ri.jpg

http://img414.imageshack.us/img414/5509/p10106198hh.jpg

• 4 weeks później...

WITAJCIE

Bardzo się ucieszyłem, gdy znalazłem ten Post, ponieważ sam buduję Librę II. No nie tak sam :oops: (oczywiœcie cała nasza rodzinka buduje).

Stoi sobie teraz w surowym i czeka na lepsze czasy :wink: (pogodę)

Wybraliœmy ten projekt ze względu na bryłę jak i funkcjonalnoœć.

My również troszkę zmieniliœmy nasz projekt. Pomieszczenia na parterze pozostały bez większych zmian (zmiana tarasu na ogród zimowy), natomiast na piętrze:

1. Usunęliœmy małš łazienkę (tš na końcu korytarza)

2. Zmieniono układ pokoi dla naszych dziewczynek

3. Każdy pokój ma własne okno (wole oko)

4. Wszystkie słupy ukryliœmy w œciankach działowych

5. Słupy nad garażem zastšpiliœmy dŸwigarem

6. Pomieszczenie nad garażem zostało przedzielone ( w jednej częœci chcemy zrobić kino domowe a w drugiej łazienkę)

To chyba już wszystko.

Maxtorko powiedz mi jak zmieœciliœcie w dolnej łazience pod schodami normalne drzwi ? Spoczynek w Waszych schodach jest tak wysoko ?

pozdrawiamy

Adam i Marzena

PS. MAXTORKA bardzo ładne fotki. Jak by się Wam chciało to proszę o więcej :D z góry wielkie dzięki

• 4 weeks później...

Witaj satadam :)

Jakoś przegapiłam Twój post , choć od czasu do czasu tu zaglądałam .

Jeśli chodzi o łazienkę na dole to niestety spoczynek jest na wysokości 165 więc i drzwi są tam niziutkie . Ja tam wchodzę w miarę bez problemu ale moi panowie muszą się schylić . Na szczęście jest to niezwykle rzadko potrzebne , więc można przeżyć .

Nie wiem jakie zdjęcia chciałbyś jeszcze zobaczyć . Napisz , coś tam jeszcze pstryknę .

Ogród zimowy to super pomysł !

Witaj MAXTORKA

Cieszę się, że trafiłaś na mój post bo chyba nikt inny na tym forum ( z aktywnych forumowiczów ) nie mieszka w Librze. :-?

Bardzo ciekawe są zmiany jakie zrobiliście w Swoim domku. Po przeanalizowaniu Twojego opisu myślę, że jeszcze nie jest za późno na zmiany w naszej Librze.

Zastanawiam się nad Waszym rozwiązaniem przeniesienia drzwi tarasowych z salonu do jadalni i zamknięciu obecnego otworu. Poprawi to na pewno funkcjonalność, obawiam się jedynie o doświetlenie salonu. Wejście do domu mamy od strony południowo-zachodniej, więc jedyne okno które pozostanie w salonie będzie od strony północno-wschodniej.

Jeżeli byłaby taka możliwość to prosiłbym o fotki wyjścia na taras oraz okna w salonie. Myślę, że pomogą mi w podjęciu decyzji.

pozdrawiam Adam :D

Witaj Adam :)

Nasz salon jest od południa , więc na brak światła nie narzekamy , tym bardziej , że okno zostało znacznie powiększone - ma wymiary 360x160 i jest naprawdę duże , no i jest miejsce na sprzęt RTV ( ale dla Was to nie jest argument bo kino domowe zaplanowaliście nad garażem - notabene fajny pomysł ) . Poza tym przejście z kuchni na taras jest dużo prostsze i krótsze .

Witaj MAXTORKA

No to teraz namieszałaœ :D .

Wielkie dzięki za te wszystkie fotki ale dopiero teraz jestem zakręcony. Wszystkie argumenty przemawiajš za Waszym rozwišzaniem. Muszę to jeszcze przemyœleć (obecnie jest 99% za).

MAXTORKO na zdjęciu kuchni, zauważyłem szufelkę od odkurzacza centralnego. Napisz proszę gdzie rozmieœciliœcie inne gniazda i czy takie rozwišzanie się sprawdza.

pozdrawiam Adam

PS jeszcze raz dzięki za fotki sš SUPER !!! (na drugim zdjęciu ktoœ zakosił obraz :wink: )

Witaj Adam !

jeśli chodzi o odkurzacz niestety nie powiem Ci jak się sprawdza , bo jednostka centralna jeszcze nie jest podłączona . Mamy dwie szufelki - jedną w kuchni , drugą w przedsionku a i trzecia by się przydała przy kominku w hallu , bo tam trzymamy koszyk z drewnem . Gniazd mamy 8 . Na parterze 4 - w garażu , w hallu po lewej stronie drzwi do małego pokoju , w hallu po prawej stronie drzwi przejściowych i naprzeciwko , na ścianie z drzwiami na taras . Na piętrze też 4 - w pokoju nad garażem po lewej stronie drzwi , w naszej sypialni na ścianie z drzwiami do garderoby , w hallu po lewej stronie drzwi do łazienki i w pokoju syna - to ten nad tarasem - u nas wielki , bo połączyliśmy te dwa mniejsze .

Najlepiej chodzić ze sznurkiem o długości węża odkurzacza i dokładnie dopasowac rozmieszczenie gniazd do swoich potrzeb . Zresztą koszt gniazda jest niewielki i lepiej mieć jedno za dużo niż miałoby brakować .

Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania - śmiało , chętnie się podzielimy naszymi spostrzeżeniami .

Z obrazem wszystko ok , poszedł do renowacji :wink: