Olek_77 02.03.2007 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Basia, głowa do góry. Pamiętaj, że wybrałaś sobie piękny dom. Nasz przyszły domek mi się śni już po nocach U nas architekt też się spóźnia ale wygląda na to, że od kwietnia ruszymy, jeśli jutro chłopaki-budowlańcy się stawią na podpisanie umowy, uff, wreszcie. Architekt dorobił nam piękny zadaszony taras, zwany stosownie do przeznaczenia "imprezownią" Na papierze wygląda super, zobaczymy jak będzie na żywo.... Librowicze, ile macie okien velux na poddaszu nad garażem? I jak rozmieszczone? Pozdrawiam, Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 02.03.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 dzięki Olu za słowa otuchy Jest mi duuużo lepiej. Domek śnił mi się po nocach już parę lat temu, teraz już nie, ale pewnie niebawem zacznie Trzymam kciuki za umowę. My chyba zostawimy tyle Veluxów, ile jest w projekcie. Bedzie tam biblioteka i mała łazienka (tak w razie by coś - dla gości, żeby nie musieli korzystać z łazienki dzieci). Pochwal się proszę imprezownią , jeśli możesz oczywiście Może coś podpatrzę Przyznam, że nie mam jeszcze pomysłu na taras, a nie do końca podoba mi się to, co jest i kombinuję i szukam tego czegoś . Ściskam serdecznie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek_77 02.03.2007 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Taras mamy rozrysowany, jak będę miała coś w formie elektr to dam znać na priva (nieszczęsne prawa autorskie, zboczenie zawodowe ) Architekt pociągnął taras o kilka dalszych metrów (po tej stronie co jadalnia, nie w stronę ogrodu) i dorysował zgrabny dach dwuspadowy. Widać, że jest to część "doklejona" do projektu ale dla nas liczy się funkcja więc przymykamy oko. Nie wyglda żle, a teraz cały taras zadaszony ma prawie 30 m2. Można już poszaleć Pododno zaczynamy w kwietniu Pozdrawiam, O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 04.03.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Dziękuję Olu Jak dobrze pójdzie to będziemy sobie dopingowały Mam nadzieję, że kwiecień także będzie nasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamarcin 21.04.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2007 Kwiecień drodzy Librowicze jest nasz !!! Wreszcie doczekalismy sie i zaczęliśmy budowę. Więcej możecie zobaczyć: tutaj Pozdrawiamy wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 22.04.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Nasz też jest kwiecień Zaczęliśmy 2 kwietnia. Piękna data. My rownież myślimy bardzo intensywnie o kształcie tarasu. Myślę o nawiazaniu do kształtu schodów z przodu, ale zobaczymy jeszcze. Na razie fundamenty wylane, w tym tygodniu zasypujemy i na 6 tygodni mamy odpoczynek od budowy. Myślimy bardzo poważnie o zrobieniu lukswerów w garażu. Co Wy o tym sądzicie? Pozdrawiam Was, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamarcin 22.04.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Nawiązanie do schodów wejsciowych to ciekawy pomysł. My narazie mamy kilka koncepcji. Jest taka, aby taras zaczynał sie i kończył w tym samym miejscu, co n projekcie, tylko aby jego powierzchnia była powiększona. Jest też taka koncepcja aby powiększony ciągnął sie do końca jadalni/początku kuchni. Oddzielne dywagacje to kształt tarasu ... Czy jakiś taki dziwny, pofalowany, czy bardziej kanciasty? No pojecia nie mamy? I jeszcze kwestia ewentualnych kwietników na tarasie. Tych pytań jest zdecydowanie za duzo Luksfery w garażu? Ale którym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 22.04.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2007 Myślałam o lukswerach na długiej ścianie, zamiast 2 okien, które spowodowały by doświetlenie garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olek_77 23.04.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 luksfery w garażu to dobry pomysł, tak sobie myślę Kochani Librowicze a jakie dachówki kładziecie? Pytam, bo nie każde się nadają na wole oko... Karpiówka mi się osobiście średnio podoba, chciałabym coś w rodzaju esówki... Macie pomysły na elewacje? Basia Z., Kasiamarcin - podzielcie się wrażeniami z budowy. My dopiero skończyliśmy wymianę gruntu, chłopaki trafili na żyłę wodną, mnóstwo kredy trzeba było wywieźć... Ale skończyliśmy i odetchnęliśmy z ulgą... Pozdrawiam z Warmii Ola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 23.04.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Na dzień dzisiejszy jesteśmy nastawieni na karpiówkę. Osobiście uważam, że najładniej wygląda na dachu. Chociaż Versus ma chyba 2s i też wygląda super. Wrażenia z budowy, hmmm cięzko powiedzieć. Na razie bez problemów. Zastanawialiśmy się jedynie czy robić wieniec na fundamentach czy odpuścić. Zrobiliśmy. Cieszymy się, że nie zrezygnowaliśmy z niego. Chyba nie jest to wiele większy koszt, a będziemy spokojniejsi o mury. Aha, no i ekipa nie może się nadziwić, że taki wielki dom budujemy W mojej stopce jest kilka zdjęć z budowy. Napiszcie co Was interesuje, odpowiem. Betonu na ławy poszło mi 21 m3, a na fundament z wieńcem 28 m3. To chyba ważna wiadomość, ze względu na oszacowanie kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamarcin 23.04.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 My zdecydowaliśmy się na dachówkę betonową esówke firmy Euronit. Dekarz obejrzał i stwierdził, że pasuje. Co do betonu, na nasze ławy poszło w sumie 27 m3, fundamenty robimy z bloczka betonowego. W tym tygodniu wylejemy chudziak, zatem poznamy łączną ilość betonu niezbędnego dla naszego stanu "0". Ciekawe, że nasza ekipa też mówi, że to duzy dom będzie. A mojej żonie nagle miejsca zaczęło brakować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 23.04.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Mi też wydaje się taki jakby przymały Te pokoiki takie maleńkie. Ale inaczej będę "śpiewała" w soboty podczas cotygodniowych porządków My wylewalismy na pierwszą posadzkę beton B-15. Ciekawa jestem ile metrów u Was wyjdzie? A swoją drogą to duża różnica w tych ławach wyszła. Aż 6 m3 betonu. No, no. Może mam za małe ławy, albo co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamarcin 23.04.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 my mieliśmy nadwyżkę 2 m3, która wylaliśmy dodatkowo w ławy, bo betoniarnia nie chciała przyjąć zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 23.04.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 No to jestem troszkę spokojniejsza U nas na razie podziwiamy oko naszego wykonawcy. Dokładnie tyle ile oblicza, to jest wykorzystane co do grama. Jestesmy w szoku. Ale zawsze zamawiamy określoną ilość z możliwością domówienia, gdyby coś. Chyba też byłby problem ze zwrotem do betoniarni. Ostatnio to co było w koszu betoniarki zostało wylane w miejscu tarasu. Może to i pomysł na nadmiar, gdyby się u Was zdarzył przy posadzce. Potem będzie już mniej do wylania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamarcin 23.04.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2007 Basiu, Obejrzeliśmy Wasze zdjęcia i nasuwają sie nam pytania: -) Dlaczego wylaliście ławy wzdłuż budynku - miedzy schodami, a pokojem? bo nie ma tego na planie. -) Dlaczego uważacie, że wieniec jest konieczny na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 24.04.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Nasz wykonawca uważa, że brak tych ław, tak samo jak i ław w garażu to jakieś niedopatrzenie. Uważa, że muszą być i je zrobił. Jest do bólu dokładny. A skoro mimo większej ilosci pracy uważa, że tak musi być to nie protestowałam tylko się cieszyłam, że na takiego wykonawcę trafiłam. Jeśli chodzi o wieniec, zacytuję odpowiedź jaką otrzymaliśmy z pracowni Charkiewicza:"Wieniec jest elementem konstrukcyjnym, który spina ścianę fundamentową z bloczków (ważne np. przy zagęszczaniu piasku wewnątrz budynku) i należy go stosować." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCIN_K 24.04.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Odzywam sie po raz pierwszy, więc kłaniam się nisko. Przeczytałem Wasze watki i nasz pomysł na Libre II staje się coraz bardziej wyrazisty. Spełnia prawie wszystkie wynagania jakie założylismy sobie z żoną podczas wyboru domu. Zamierzamy budować sie "pod Warszawawą" - w strone Grodziska Mazowieckiego . Poczytałem juz o "niezbędnych" wg. Was zmianach i kilka bardzo mi sie podoba. (musze je jednaj jeszcze ułozyć sobie w głowie) Moje pytanie jest jednak inne. Ceny w 2006 "wystrzelily w kosmos" i interesuje mnie szacunkowy koszt budowy Libry II AD 2007. Pozdrawiam MARCIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARCIN_K 24.04.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 sorki - nie wstrzeliłem się w odpowiedni wątek. Przepraszam - ponowię post w odpowiednim miejscu. MARCIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiamarcin 24.04.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Basiu Dzięki za info ... jutro sobie porozmawiamy z naszym Eduardo de Kielnia. A tak przy okazji, to bardzo pomocne jest, że na bieżąco możemy wymieniac sie doswiadczeniami. A tak przy okazji, czy Wy będziecie mieć garaż na tym samym poziomie, co i pozostałą cześć budynku? Pytamy, bo chudziak jest na jednym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia Z. 25.04.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Super, że możemy wymieniać się na bieżąco poglądami Garaż będzie na tym samym poziomie co reszta domu. Nie chcieiśmy miec progów. To samo na poddaszu. A jaki macie pomysł na zagospodarowanie poddasza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts