Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LIBRA 2 pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

Basia, głowa do góry.

Pamiętaj, że wybrałaś sobie piękny dom.

Nasz przyszły domek mi się śni już po nocach :-)

U nas architekt też się spóźnia ale wygląda na to, że od kwietnia ruszymy, jeśli jutro chłopaki-budowlańcy się stawią na podpisanie umowy, uff, wreszcie.

Architekt dorobił nam piękny zadaszony taras, zwany stosownie do przeznaczenia "imprezownią" :lol:

Na papierze wygląda super, zobaczymy jak będzie na żywo....

Librowicze, ile macie okien velux na poddaszu nad garażem? I jak rozmieszczone?

Pozdrawiam,

Ola

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzięki Olu za słowa otuchy :D Jest mi duuużo lepiej. Domek śnił mi się po nocach już parę lat temu, teraz już nie, ale pewnie niebawem zacznie :)

Trzymam kciuki za umowę.

My chyba zostawimy tyle Veluxów, ile jest w projekcie.

Bedzie tam biblioteka i mała łazienka (tak w razie by coś - dla gości, żeby nie musieli korzystać z łazienki dzieci).

Pochwal się proszę imprezownią :lol: , jeśli możesz oczywiście :lol:

Może coś podpatrzę :p Przyznam, że nie mam jeszcze pomysłu na taras, a nie do końca podoba mi się to, co jest i kombinuję i szukam tego czegoś :wink: .

Ściskam serdecznie. Powodzenia.

Taras mamy rozrysowany, jak będę miała coś w formie elektr to dam znać na priva (nieszczęsne prawa autorskie, zboczenie zawodowe ;-))

Architekt pociągnął taras o kilka dalszych metrów (po tej stronie co jadalnia, nie w stronę ogrodu) i dorysował zgrabny dach dwuspadowy. Widać, że jest to część "doklejona" do projektu ale dla nas liczy się funkcja więc przymykamy oko. Nie wyglda żle, a teraz cały taras zadaszony ma prawie 30 m2. Można już poszaleć :-)

Pododno zaczynamy w kwietniu :-)

Pozdrawiam,

O.

• 1 month później...

Nasz też jest kwiecień :D Zaczęliśmy 2 kwietnia. Piękna data.

My rownież myślimy bardzo intensywnie o kształcie tarasu. Myślę o nawiazaniu do kształtu schodów z przodu, ale zobaczymy jeszcze. Na razie fundamenty wylane, w tym tygodniu zasypujemy i na 6 tygodni mamy odpoczynek od budowy. Myślimy bardzo poważnie o zrobieniu lukswerów w garażu. Co Wy o tym sądzicie?

Pozdrawiam Was,

Nawiązanie do schodów wejsciowych to ciekawy pomysł. My narazie mamy kilka koncepcji. Jest taka, aby taras zaczynał sie i kończył w tym samym miejscu, co n projekcie, tylko aby jego powierzchnia była powiększona. Jest też taka koncepcja aby powiększony ciągnął sie do końca jadalni/początku kuchni. Oddzielne dywagacje to kształt tarasu ... Czy jakiś taki dziwny, pofalowany, czy bardziej kanciasty? No pojecia nie mamy? I jeszcze kwestia ewentualnych kwietników na tarasie. Tych pytań jest zdecydowanie za duzo ;)

Luksfery w garażu? Ale którym miejscu?

luksfery w garażu to dobry pomysł, tak sobie myślę :-)

Kochani Librowicze a jakie dachówki kładziecie? Pytam, bo nie każde się nadają na wole oko...

Karpiówka mi się osobiście średnio podoba, chciałabym coś w rodzaju esówki... Macie pomysły na elewacje?

Basia Z., Kasiamarcin - podzielcie się wrażeniami z budowy. My dopiero skończyliśmy wymianę gruntu, chłopaki trafili na żyłę wodną, mnóstwo kredy trzeba było wywieźć... Ale skończyliśmy i odetchnęliśmy z ulgą...

Pozdrawiam z Warmii

Ola

Na dzień dzisiejszy jesteśmy nastawieni na karpiówkę.

Osobiście uważam, że najładniej wygląda na dachu. Chociaż Versus ma chyba 2s i też wygląda super.

Wrażenia z budowy, hmmm cięzko powiedzieć. Na razie bez problemów. Zastanawialiśmy się jedynie czy robić wieniec na fundamentach czy odpuścić. Zrobiliśmy. Cieszymy się, że nie zrezygnowaliśmy z niego. Chyba nie jest to wiele większy koszt, a będziemy spokojniejsi o mury.

Aha, no i ekipa nie może się nadziwić, że taki wielki dom budujemy :lol:

W mojej stopce jest kilka zdjęć z budowy. Napiszcie co Was interesuje, odpowiem. Betonu na ławy poszło mi 21 m3, a na fundament z wieńcem 28 m3. To chyba ważna wiadomość, ze względu na oszacowanie kosztów.

My zdecydowaliśmy się na dachówkę betonową esówke firmy Euronit. Dekarz obejrzał i stwierdził, że pasuje.

Co do betonu, na nasze ławy poszło w sumie 27 m3, fundamenty robimy z bloczka betonowego. W tym tygodniu wylejemy chudziak, zatem poznamy łączną ilość betonu niezbędnego dla naszego stanu "0".

Ciekawe, że nasza ekipa też mówi, że to duzy dom będzie. A mojej żonie nagle miejsca zaczęło brakować :lol: :D :lol:

Mi też wydaje się taki jakby :lol: przymały :wink: Te pokoiki takie maleńkie. Ale inaczej będę "śpiewała" w soboty podczas cotygodniowych porządków :)

My wylewalismy na pierwszą posadzkę beton B-15. Ciekawa jestem ile metrów u Was wyjdzie? A swoją drogą to duża różnica w tych ławach wyszła. Aż 6 m3 betonu. No, no. Może mam za małe ławy, albo co?

No to jestem troszkę spokojniejsza :D

U nas na razie podziwiamy oko naszego wykonawcy. Dokładnie tyle ile oblicza, to jest wykorzystane co do grama. Jestesmy w szoku. Ale zawsze zamawiamy określoną ilość z możliwością domówienia, gdyby coś. Chyba też byłby problem ze zwrotem do betoniarni. Ostatnio to co było w koszu betoniarki zostało wylane w miejscu tarasu. Może to i pomysł na nadmiar, gdyby się u Was zdarzył przy posadzce. Potem będzie już mniej do wylania :D

Nasz wykonawca uważa, że brak tych ław, tak samo jak i ław w garażu to jakieś niedopatrzenie. Uważa, że muszą być i je zrobił. Jest do bólu dokładny. A skoro mimo większej ilosci pracy uważa, że tak musi być to nie protestowałam tylko się cieszyłam, że na takiego wykonawcę trafiłam.

Jeśli chodzi o wieniec, zacytuję odpowiedź jaką otrzymaliśmy z pracowni Charkiewicza:

"Wieniec jest elementem konstrukcyjnym, który spina ścianę fundamentową z bloczków (ważne np. przy zagęszczaniu piasku wewnątrz budynku) i należy go stosować."

Odzywam sie po raz pierwszy, więc kłaniam się nisko. :D

Przeczytałem Wasze watki i nasz pomysł na Libre II staje się coraz bardziej wyrazisty. Spełnia prawie wszystkie wynagania jakie założylismy sobie z żoną podczas wyboru domu. Zamierzamy budować sie "pod Warszawawą" - w strone Grodziska Mazowieckiego . Poczytałem juz o "niezbędnych" wg. Was zmianach i kilka bardzo mi sie podoba. (musze je jednaj jeszcze ułozyć sobie w głowie)

Moje pytanie jest jednak inne. Ceny w 2006 "wystrzelily w kosmos" i interesuje mnie szacunkowy koszt budowy Libry II AD 2007.

Pozdrawiam

MARCIN

Basiu

Dzięki za info ... jutro sobie porozmawiamy z naszym Eduardo de Kielnia. A tak przy okazji, to bardzo pomocne jest, że na bieżąco możemy wymieniac sie doswiadczeniami. :)

A tak przy okazji, czy Wy będziecie mieć garaż na tym samym poziomie, co i pozostałą cześć budynku? Pytamy, bo chudziak jest na jednym poziomie