adriank24 12.08.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Witam.Generalnie sytuacja wygląda następująco... Temat dotyczy starego budynku gospodarczego, który po zeszłorocznych deszczach jedną stroną opadł, tzn. fundament osiadł i pociągnął ze sobą część ściany. Z tego co wiem fundamenty nie są zbrojone i wiadomo, że to na pewno przyczyniło się do tego. Moja prośba jest taka, aby ktoś z Państwa zaproponował może jakiś sposób zabezpieczenia tego budynku przed dalszym osiadaniem... Co prawda jestem studentem budownictwa ale z praktyką nie miałem jeszcze zbyt wiele do czynienia więc zwracam się do Państwa, gdyż na forum znajduje się wiele doświadczonych osób...Rozmawiałem z jednym facetem, który budową zajmował się przez całe życie ale jest to człowiek starej daty i nie bardzo zna się na dzisiejszej technologii budowlanej. Co prawda poddał jeden pomysł ale chciałbym poznać Waszą opinię na ten temat.Bardzo proszę o jakieś pomysły w tej sprawie...Z góry dziękuję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 13.08.2012 03:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Poszukaj materiałów na temat podbijania fundamentów. To nie jest ani proste, ani tanie w wykonaniu. Do tego jeszcze nie każdy fachowiec się tego podejmie. Czasami taniej jest postawić budynek na nowo.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adriank24 14.08.2012 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Carver wiem o tym, że sprawa z podbijaniem fundamentów nie należy do najprostszych... dlatego pytam czy są może jakieś inne sposoby i przede wszystkim tańsze?? To jest stary budynek gospodarczy, tyle że z wymienionym dachem i nie opłaca stawiać się nowego:/ Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.08.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Carver wiem o tym, że sprawa z podbijaniem fundamentów nie należy do najprostszych... dlatego pytam czy są może jakieś inne sposoby i przede wszystkim tańsze?? To jest stary budynek gospodarczy, tyle że z wymienionym dachem i nie opłaca stawiać się nowego:/ Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?? Jak jesteś studentem to dziwne ,że nie słyszałeś o książce: http://merlin.pl/Wzmacnianie-konstrukcji-budowlanych_Eugeniusz-Maslowski-Danuta-Spizewska/browse/product/1,207731.html BTW. Zapewnij odpowiednie odprowadzenie wody od budynku bo prawdopodobnie zmiana właściwości gruntu pod wpływem zmiany parametrów wilgotnościowych spowodowała osiadanie fragmentu budynku. Edytowane 24 Sierpnia 2012 przez Aedifico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts