Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pojemność cieplna zależy od:

- ciepła właściwego,

- gęstości materiału,

- grubości materiału,

- powierzchni.

Jeżeli założymy taką samą konstrukcję dachu, te same grubości ocieplenia o takich samych współczynnikach przewodzenia ciepła to maksymalna temperatura latem na poddaszu przy izolacji pianką będzie o 20:30, a przy zastosowaniu wełny 22.15. Tak podaję proste wyliczenia na http://www.u-wert.net

Nie jestem fanem analizowania przesunięcia fazowego ale niezaprzeczalnie ze względu na większą pojemność cieplną poddasza z wełna mineralną w stosunku do pianki PU latem pomieszczenia będą się wolniej nagrzewały.

PU_.jpg

MW_.jpg

Pojemność cieplna zależy od:

- ciepła właściwego,

- gęstości materiału,

- grubości materiału,

- powierzchni.

Jeżeli założymy taką samą konstrukcję dachu, te same grubości ocieplenia o takich samych współczynnikach przewodzenia ciepła to maksymalna temperatura latem na poddaszu przy izolacji pianką będzie o 20:30, a przy zastosowaniu wełny 22.15. Tak podaję proste wyliczenia na http://www.u-wert.net

Nie jestem fanem analizowania przesunięcia fazowego ale niezaprzeczalnie ze względu na większą pojemność cieplną poddasza z wełna mineralną w stosunku do pianki PU latem pomieszczenia będą się wolniej nagrzewały.

Niewątpliwie jeśli chodzi o aż takie wyliczenia to masz rację ;)

Tylko jak do tego ma się w praktyce np. większa szczelność pianki oraz inne warunki?

Oraz co z tego że przy wełnie według tych wyliczeń najcieplej będzie o godzinie 22:15 a przy piance już o 20:30? Skoro w obu przypadkach będzie to około 27stopni? A przy wełnie o godzinie 20:30 będzie jakieś 0,2 stopnia chłodniej? Większość ludzi tego nie odczuje ;)

Według mnie śmiało można "olać" to dzięki któremu materiałowi izolacyjnemu będzie chłodniej bo odczuwalnie będzie to "jeden ciort" - czy to będzie wełna, styropian albo pianka to jeśli ich U będą podobne to odczuwalnie będzie tak samo - nawet jeśli ich ciepła właściwe oraz gęstości będą różniły się znacznie :)

No chyba że ktoś faktycznie odczuwa różnice w temperaturze rzędu 0,2 stopnia ;)

To tak jak porównując dwa takie same samochody o mocach 200 i 201,2KM zastanawiać się który będzie szybszy :p

Zastanawiam się skąd taka różnica w cenie wełny 0,033 w stosunku do 0,039. Jeśli chodzi o współczynniki to 30cm 0,039 = 25cm 0,033 a patrząc po cenach allegro to różnica prawie dwukrotna!!

A no pewnie stąd że jak ktoś nie ma na tyle miejsca aby upchać 30cm wełny 0,39 a martwi się tym że będzie miał mniejsze U to kładzie 25cm dużo droższej wełny 0,33 :)

Witam, to mój pierwszy post i mam nadzieję, że osoby znające się na rzeczy mi pomogą :)

Mam mieszkanie na poddaszu, w którym izolacja jest do wymiany. Problem jest tego typu, że ze względu na konstrukcję mieszkania nie możemy sobie pozwolić na zrobienie izolacji większej niż mniej więcej 15 cm. Z tego co słyszałem, przy takiej samej grubości warstwy lepiej jest wybrać piankę, jako skuteczniejszą izolację termiczną. Czy rzeczywiście tak jest? Jak przy tak niewielkiej warstwie odnieść się*do pianki otwarto czy zamkniętokomórkowej?

Dach pokryty jest papą, pod dachem są deski.

Za wszystkie odpowiedzi typu "15 cm to w cholerę za mało" serdecznie dziękuję, nie da się zrobić*więcej i już :p

"Za wszystkie odpowiedzi typu "15 cm to w cholerę za mało" serdecznie dziękuję, nie da się zrobić*więcej i już "

Ależ - proszę!

Im mniej miejsca na termoizolację, która być MUSI tym droższa jest ta, której użyjesz.

Pogoogluj "aerożel".

Połóż warstwę pod dechami a resztę zapianuj.

Będzie jakbyś z pół metra pianki nałożył.

Oczywiście pianka zamknietokomórkowa.

Tylko za uwagę, ze to za drogie to serdecznie dziękujemy.

Robi to, co chcesz mieć.

Adam M.

Wygląda bardzo obiecująco :) co do komentarza - ma być dobrze, a nie tanio, nie zależy mi na tym, żeby teraz oszczędzić na kosztach a potem wszystko mieć do kitu. Aerogel spaceloft wygląda jak coś co by mi pomogło ;) tego rzeczywiście kładzie się taką supercienką warstwę (najgrubsze jakie znalazłem to 9mm?) i starcza?

I czy znasz/znacie może jakąś firmę w Szczecinie, albo ogólnie w zachodniopomorskim, jakąś poleconą firmę, która takie rzeczy wykonuje?

"I czy znasz/znacie może jakąś firmę w Szczecinie, albo ogólnie w zachodniopomorskim, jakąś poleconą firmę, która takie rzeczy wykonuje? "

W Szczecinie - nie.

Ale znam firmę , która termoizoluje DOBRZE aerożelem.

NASA

Spejsszatle tym pokryli.

Wobec małego rozpowszechnienia tej metody (cena niemiła) mało kto z tym miał styczność.

Można uzgodnić kogoś, kto się douczy i zrobi, albo douczyć się samemu i zrobić - zostając elitarnym fachowcem.

Producent/dystrybutor aby sprzedać dołoży wszelkich starań i pomoże opanować ten materiał.

Adam M.

Wygląda bardzo obiecująco :) co do komentarza - ma być dobrze, a nie tanio, nie zależy mi na tym, żeby teraz oszczędzić na kosztach a potem wszystko mieć do kitu. Aerogel spaceloft wygląda jak coś co by mi pomogło ;) tego rzeczywiście kładzie się taką supercienką warstwę (najgrubsze jakie znalazłem to 9mm?) i starcza?

I czy znasz/znacie może jakąś firmę w Szczecinie, albo ogólnie w zachodniopomorskim, jakąś poleconą firmę, która takie rzeczy wykonuje?

Bez przesady. Lambda aerogelu to chyba coś kolo 0.01. Pianka ZK to ciut ponad 0.02. Najlepsze styropiany to 0,03. Tanie styropiany/welny jakies 0.04

Wiec 1cm aerogelu to tak jakbys polozyl 3cm dobrego styropianu. Albo 2cm pianki ZK. Czy to starczy?

Zeby dach spelniał norme izolacyjnosci dla nowych domów (chyba U=0,2 obecnie) to potrzebujesz 5cm takiego aerogelu, albo 10cm pianki ZK, albo okolo 15cm dobrej welny.

I mowa o normie. Czy Tobie norma wystarcza to sam sobie odpowiedz.

no to teraz już nic nie wiem.

nie rozumiem złośliwostek podpiętych pod większość odpowiedzi. mam prawo nie mieć o tym pojęcia, za to znam się na innych rzeczach. nigdy w życiu nie remontowałem ani nie wykańczałem mieszkania, bo jest to moje pierwsze i KOMPLETNIE nie wiem jak się za to zabrać żeby było jak najlepiej i po prostu potrzebuję trochę pomocy. serio.

Edytowane przez keiichi

Zapominasz, ze dach nie jest od spełniania norm!

Weź sporą kostkę pianki ZK i wsadź do zamrażarki.

Wyjmij po czasie, obejrzyj a potem wypisuj tu głupoty o normach.

Adam M.

Adamie, bardzo cenie Twoja wiedze. Ale czasami to nie mam pojecia po co Ty wogole piszesz. Albo inaczej. Po co piszesz w sposób że nikt lub mało kto Cie rozumie w szegolnosci ludzie szukajace podstawowych porad.

A w zupelnosci nie rozumiem pseudo ironicznych tekstów kup se pan aerogel. Jest ktos w tym kraju kto ocieplil dach aerogelem?

Edytowane przez Jastrząb

aha, czyli nie miałem tego traktować poważnie :p

ok, właśnie o to mi chodziło. potrzebuję naprawdę podstawowej porady, bo nie mam pojęcia co zrobić żeby było chociaż trochę ok. gdybym miał wiedzę na ten temat, to bym nie dopytywał. wydawało mi się to całkiem logiczne ;)

aha, czyli nie miałem tego traktować poważnie :p

ok, właśnie o to mi chodziło. potrzebuję naprawdę podstawowej porady, bo nie mam pojęcia co zrobić żeby było chociaż trochę ok. gdybym miał wiedzę na ten temat, to bym nie dopytywał. wydawało mi się to całkiem logiczne ;)

Podstawowa rada jest taka: zapomnij o aerogelu. Zaplacisz (strzelam) 500-1000PLN za m2 ocieplenia o grubosci 5cm ktore bedzie mialo taka sam izolacyjnosc jak 10cm pianki ZK (za 100PLN za metr2) lub 15cm welny za 30-40PLN za metr2.

Izolujac dach musisz wziasc pod uwage wilgoc. JEsli to welny wlezie Ci wilgoc a potem w mrozny dzien sie skrpli wewnatrz tej welny to masz kłopot. Welne wiec od strony wenwetrznej izolujesz folia tak dokladnie jak sie da. Ale i tak od strony zewnetrznej zostawiasz jej szczeline wentylacyjna przed deskami dachu.Wiec z 15cm zrobi Ci sie 12-13cm.

Nie dostaiesz lepszej porady jesli nie opiszesz jak dokladnie jest zbudowany Twoj dach.