surgi22 09.01.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Każdy chce żyć i zarabiać, producenci i montażyści wełny mineralnej i pianki też. A że każdy nagina nieco rzeczywistość:- takie życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 09.01.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) niesamowite, taki fachura jak ty zdobył w roku tylko sześć zleceń ?? tyle zalet piany, tyle wad wełny i tak cieniutko interes przędzie ?? to by tłumaczyło te posty o 4:30 rano, i te ciągłe uporczywe dyskredytowanie wszystkiego co nie ma związku z pianką, raty trzeba wszak spłacać, presja braku zarobków jest, ale natrysków jak widać nie ma gdzie robić, i jak tonący się brzytwy chwyta tak mat siedzi 24h na forum i wypatruje okazji PS ponieważ nie kopie się leżącego ja na tym kończę dyskusję, i wszystkim tu obecnym życzę wyłącznie bujania w hamaku na Szeszelach zamiast bujania w obłokach przy ulotkach marketingowych Złamię swoją zasadę ignorowania ostatni raz. Regularnie i normowo udowadniasz, że czytanie ze zrozumieniem jest Ci czynnością obcą. Napisałem wyraźnie, że 6x WYMIENIAŁEM termoizolację metodą "od góry" (demontaż pokrycia, usunięcie "przyczyny" i natrysk pianki od góry). Zlecający mieli "miłe" doświadczenia z wełną i to w przypadku tych czterech domów całkiem świeże bo dotyczyło to budynków 4-8 lat. Może dostaniesz skrętu kiszek lub czegokolwiek innego ale informuję, że realizacji w minionym roku miałem ponad 90. Zawsze może być lepiej ale jestem usatysfakcjonowany. A na forum udzielam się hobbystycznie. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 09.01.2015 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) ... najpierw tak na marginesie o polityce - bo cholernie nie lubie tego tematu .... zreszta malo kto z nas ma na nia wplyw , i musimy operowac w takich realiach jakie nam gora zafunduje - to ze obecna Pani premier podpisala .... co ona mogla ... przeciez nie ona to negocjowala , wiele osob nawet nie wie lub nie chce wiedziec lub zapomnialo ze wytyczne do pakietu klimatycznego rozpoczal negociowac jeszcze Pis z śp. Kaczynskim na czele... Też nie lubię polityki i nie zamierzam jej tu wprowadzać ale akurat ostatnie, moim zdaniem samobójcze dla gospodarki EU wyśrubowanie redukcji CO2 z 20% do 40 % nie ma nic wspólnego z L.Kaczyńskim i jest osobistym "dokonaniem" współcześnie rządzących. Ani jedni ani drudzy nie są z mojej bajki. Efekty tego przełożą się na dalsze śrubowanie norm. Kiedy była zaktualizowana norma (dane) klimatyczna? Klimat się podobno ociepla. Co do ostatniego zaznaczam, że mogę się mylić Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.01.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Merkawa: powołujesz się cały czas na wizualizację a nie badanie empiryczne. Po drugie, w minionym roku wymieniałem termoizolacje kilku dachów. Na sześć cztery miały paroizolację w dobrym stanie a pomimo to wełna była miejscami tak mokra, że nadawała się do wykręcania.. Witam i od razu się muszę odnieść do tych bzdur. Sory za bzdury.Powiedz po jakim czasie dokonałeś tych wymian???Twój marketing jest zły i wprowadza czytającego w błąd.Mam żółtą paroizolację(zmierzam do tego) na poddaszu wełny ze 30 cm i jeszcze plus(nie ważne) na skosach zamocowane karnisze i firany.Gosposia myjąc okna wyrywa karnisz.Mój zaprzyjaźniony fachowiec przyjeżdża by wzmocnić płytę KG.Cóż widzimy.Piękną po 8 latach nie naruszoną strukturę izolacyjną i suchą wełną.O czym kolega mówi ???.Pianka by się wykruszyła w tym miejscu i powstał by dodatkowy mostek dla wilgoci.Pianka by się skruszyła po 8 latach i uległa skurczeniu. Zapytasz o dowód.Pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.01.2015 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A gdzie tu mącenie? To ja tak nazwałem Unimatę? Ludzie porównują zawsze (w tym finansowo) a, że mają zdanie na temat rzeczywistej a nie nalepkowej wartości waty, bo szwagier, sąsiad klnie, to coraz więcej wybiera piankę. Jakoś to porównanie nie zabija rozwijającej się oferty pianek natryskowych, wręcz przeciwnie. To nie twoje słowa?: "Przypominam: żądajcie NOWYCH papierów i badań, wymaganych przez nową normę i obligatoryjnego CE. W kilku przypadkach są zauważalne DUŻE, zastanawiające korekty. Szczerze to niewielu producentów spełnia te wymagania odnośnie deklaracji zgodności albo ważnej ETA." I ty zarzucasz producentom wełny machloje? To powyżej to co jest? Prowda, samo prowda, czy g... prowda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 09.01.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Pianka by się wykruszyła w tym miejscu i powstał by dodatkowy mostek dla wilgoci.Pianka by się skruszyła po 8 latach i uległa skurczeniu. Zapytasz o dowód.Pytaj. Jaka pianka by się skurczyła i wykruszyła? Kolejny przykład poplątania z pomieszaniem. Nie pisz bzdur! Sory za bzdury. Aaaa,, bo bym zapomniał. Pytam o dowód. Pisałem : 1 dom - 4lata, 3 i 4- 6 lat, 4 - 8lat. Też żółta folia. Dwa pozostałe to starsze obiekty (ponad 15 lat) gdzie dodatkowo "pomogly" te co ich niema. Tam to miejscami było ok 5cm waty, a tam gdzie nie było widać ich roboty wata miała zamiast 15cm tylko 10cm. Jak to możliwe?!? Odsłoniłeś jedno miejsce i SUKCES! Tak samo jak w tych remontowanych domach. Przyznaję, ze były miejsca gdzie nie była tak mokra jak np. od strony północnej. To, że masz inne zdanie nie upoważnia Cię (na podstawie jednej dziury po karniszu) do tak obcesowego podważania tego co piszę. Twoja wiedza jest zbudowana na jednej dziurce a ja mam doświadczenie 6 w tym roku i 4 w poprzednim odsłoniętych dachów. Zrób co chcesz z tą informacją. Zadałeś (zadaliście) sobie kiedykolwiek pytanie dlaczego w chłodnictwie, i mam na myśli obiekty wielkokubaturowe gdzie koszty budowy i eksploatacji są o wiele, WIELE bardziej istotne, nikt przy zdrowych zmysłach nie stosuje waty w jakiejkolwiek formie? Przecież taka dobra i tania (jak tanie wino które jest dobre bo tanie) termoizolacja. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 09.01.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) To nie twoje słowa?: "Przypominam: żądajcie NOWYCH papierów i badań, wymaganych przez nową normę i obligatoryjnego CE. W kilku przypadkach są zauważalne DUŻE, zastanawiające korekty. Szczerze to niewielu producentów spełnia te wymagania odnośnie deklaracji zgodności albo ważnej ETA." I ty zarzucasz producentom wełny machloje? To powyżej to co jest? Prowda, samo prowda, czy g... prowda? Uważam podobnie, że jest to nieuczciwe. Zaznaczam, ze ilość tych zastanawiających zmian jest niewielka. Przynajmniej biorąc pod uwagę, ż aktualnie spełnia wymagania dokumentacyjne co najwyżej 20-30% oferowanych systemów. Jak mam wątpliwości to zawsze sam prowadzę, niestety trochę domorosłe, próby na materiałach które stosuję lub podważam rzetelność wyników. Akurat teraz robię kilka próbek żeby przebadać elastyczność pianek. Robię również aparacik do .... podam wnioski po próbach. A wyniki waty uważam za niezgodne z rzeczywistością ze względu na to, że badana jest metodą która powinna być stosowana wyłącznie do materiałów izotropowych lub o bardzo dużym oporze powietrznym. Wiele już pisałem na ten temat i nie zamierzam powtarzać. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.01.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Uważam podobnie, że jest to nieuczciwe. ..... To bądź konsekwentny i obok swoich wyliczeń podawaj nieuczciwych producentów. Tak uparcie walczysz o zmianę systemu izolacji to poradź zainteresowanym kogo unikać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.01.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Jaka pianka by się skurczyła i wykruszyła? Kolejny przykład poplątania z pomieszaniem. Nie pisz bzdur! Sory za bzdury. Aaaa,, bo bym zapomniał. Pytam o dowód. Pisałem : 1 dom - 4lata, 3 i 4- 6 lat, 4 - 8lat. Też żółta folia. Dwa pozostałe to starsze obiekty (ponad 15 lat) gdzie dodatkowo "pomogly" te co ich niema. Tam to miejscami było ok 5cm waty, a tam gdzie nie było widać ich roboty wata miała zamiast 15cm tylko 10cm. Jak to możliwe?!? Odsłoniłeś jedno miejsce i SUKCES! Tak samo jak w tych remontowanych domach. Przyznaję, ze były miejsca gdzie nie była tak mokra jak np. od strony północnej. To, że masz inne zdanie nie upoważnia Cię (na podstawie jednej dziury po karniszu) do tak obcesowego podważania tego co piszę. Twoja wiedza jest zbudowana na jednej dziurce a ja mam doświadczenie 6 w tym roku i 4 w poprzednim odsłoniętych dachów. Zrób co chcesz z tą informacją. Zadałeś (zadaliście) sobie kiedykolwiek pytanie dlaczego w chłodnictwie, i mam na myśli obiekty wielkokubaturowe gdzie koszty budowy i eksploatacji są o wiele, WIELE bardziej istotne, nikt przy zdrowych zmysłach nie stosuje waty w jakiejkolwiek formie? Przecież taka dobra i tania (jak tanie wino które jest dobre bo tanie). Zacytuje by mieć dowód ,,,,,,,,,,,,,że, sorki znowu masz największą wiedzę.Moja natomiast wiedza jest zbudowana nie na jednej dziurce ale na wymianie całej płyty. To, że masz inne zdanie nie upoważnia Cię (na podstawie jednej dziury po karniszu) do tak obcesowego podważania tego co piszę. Widzisz i tu Twoja kolejna porażka.8 lat, płyta zdjęta ,izolacja żółta, ok brak wilgoci.Jeśli pisałem o dziurce po karniszu-wizjerze to przepraszam.Cała płyta była zdjęta i woda na głowę mi nie poleciała.Co kolega na to.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 09.01.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Przy zawilgoceniach które już odmieniają oblicze waty też na głowę woda nie poleci. Niech Kolega nie wkłada mi rzeczy których nie twierdzę. Porażka?! Kolejna? Wow! Mam się czuć jak zwierzyna na polowaniu?Wata może nie zawilgotnieć ale nie zmienia to faktu, że tak też się dzieje i ma to decydujący wpływ na jej skuteczność. A tym powalającym dowodem było zdjęcie CAŁEJ płyty?Moje pytanie miało jeszcze drugą część. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 09.01.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Przy zawilgoceniach które już odmieniają oblicze waty też na głowę woda nie poleci. Niech Kolega nie wkłada mi rzeczy których nie twierdzę. Porażka?! Kolejna? Wow! Mam się czuć jak zwierzyna na polowaniu? Wata może nie zawilgotnieć ale nie zmienia to faktu, że tak też się dzieje i ma to decydujący wpływ na jej skuteczność. A tym powalającym dowodem było zdjęcie CAŁEJ płyty? Moje pytanie miało jeszcze drugą część. Kolega nie rozumie. Nie wata ale wełna.Płytę zdjęto po to by dostać się do profili .watę kolego może wkładać gdzie chce.My mamy domy wyizolowane wełną i folią i KG.Kolega mnię zrozumiał??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 09.01.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Kolega nie rozumie. Nie wata ale wełna.Płytę zdjęto po to by dostać się do profili .watę kolego może wkładać gdzie chce.My mamy domy wyizolowane wełną i folią i KG.Kolega mnię zrozumiał??? Kolega zrozumiał ale dalej z uporem będzie nazywał izolacje ze stopionych włókien pochodzenia mineralnego watą, jak to miało miejsce jeszcze kilka lat temu. Marketingowy zamysł Rockwool'a podłączenia się do skojarzenia z naturalną, milusią wełną, porastającą owcze zadki, do mnie jakoś nie przemówił. Zbyt dobrze pamiętam watę szklaną która "gryzła" tydzień po robocie. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.01.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Żałuję bo mój poprzednik ma rację.Muszę to przyznać ma.Choć nie lubię wykresów to tu aż się proszą by udowodnić wyższość wełny-waty na pianką.Szkoda ,że nie zrobiłem fotek gdy wymieniał płytę by pokazać jak wygląda po 8 latach moja wełnowata:P;).No szkoda.Może to zabrzmi zbyt lakonicznie ale wyższość tej pierwszej polega na tym ,że jest bardziej doświadczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 10.01.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Żałuję bo mój poprzednik ma rację.Muszę to przyznać ma.Choć nie lubię wykresów to tu aż się proszą by udowodnić wyższość wełny-waty na pianką.Szkoda ,że nie zrobiłem fotek gdy wymieniał płytę by pokazać jak wygląda po 8 latach moja wełnowata:P;).No szkoda.Może to zabrzmi zbyt lakonicznie ale wyższość tej pierwszej polega na tym ,że jest bardziej doświadczona. Historia pełna jest "doświadczonych" technologii o których nikt już dziś nie pamięta. A jaką siłę dokumentacyjną argumentu ma zdjęcie w kontekście zawilgocenia? Odpowiedz sobie sam. Załączyłem kiedyś filmik z odkrytego, zniszczonego przez "te co ich nie ma" to się dowiedziałem, że nie jest problemem spreparowanie zdjęcia czy filmu pod kątem tezy. Bo nie ma tych co ich nie ma. Wszyscy wiedzą o kogo chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.01.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 dociekliwym proponuję sprawdzić sobie własnoręcznie ile razy taniej mar1982kaz wydał na swoją izolację, a potem zadać sobie pytanie: skoro rachunki za CO niskie to po co przepłacać 4 razy za izolację u hobbisty mat3006 I to jest koronny argument kolegi mpoplaw.(będzie drożej) tylko zastanawiam się dlaczego *4 a nie n.p. *20 a może tylko o 0,3 albo o 0,6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 10.01.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 mpopław tyle razy napisałeś juz o tym, że wełna jest dobra a pianka cioolata że chyba wystarczy bo w sumie sam nie wiem jaki jest cel twojego działania ale to jest forum i se możesz pisać.ja byłem dzis u pancio11 widziałem, dotykałem wąchałem, ciepło, sucho, cicho - jego izolacja mnie przekonuje nie wiem czy przekona mój budżet a do ocieplenia poddasza jeszcze mam duuuuużo do zrobienia więc duużo czasu. Pancio11 ma pompe PW panasa 9kw , miesieczny koszt ogrzania 160m2 po podłodze i tego otwartego poddasza bo ma antresole wyszedł 300pln, teraz od niedawna ma pianke i będzie badał zuzycie ale napewno będzie mniejsze niz bez izolacji. Na tym poddaszu byłem, co prawda w samych majtkach nie chodziłem ale to co pisał to prawda i ZAZNACZAM nie należe do żadnego stowarzyszenia naganiaczy piankowych. Generalnie pianka mi się podoba ale jej cena nie. Musze pojechać na jakąś budowe gdzie kładą wełnę albo juz położyli i chce tam wejść i to obadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 10.01.2015 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) To można powiedzieć ten typ tak ma, ja tak też mam że zaraz mnie rozgrzewa jak zaczynam słuchać o różnych hipotezach ... kiedyś tu na forum ktoś się chwalił iż robi w zakładzie prefabrykacji beton na W/C 0,7:bash: i jeszcze chwali się tym super tylko beton jest tak przetrzepany badaniami, że ciężko teraz coś dopisać w tej sprawie nowego .. http://www.isobooster.pl/specyfikacja_techniczna.php tu dokładnie obrazuje jak próbuje się naginać prawa fizyki do swoich celów .. http://www.isobooster.pl/img/img_1359027029.gif a totalnie nie świadomi swoich działań i niewiedzy o postawach strzelają sobie takim wykresem po nogach .. nic nowego .. folia alu plus 1,5cm pustki i jest to samiuśko ..nie potrzeba płacić za coś co można mieć za ile ? 3 zł.. zamiast 20 czy więcej .. Edytowane 10 Stycznia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 10.01.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Pisanie o zawilgoconej wełnie po niechlujnym ułożeniu czy braku zabezpieczenia to grube nadużycie. Czy piankę K A Ż D Y i Z A W S Z E natryśnie perfekcyjnie bez najdrobniejszego błędu? W każdej technologii potrzebna jest troskliwość, wiedza i fachowość. Bez względu na to czy jest to wełna/wata czy pianka.Rozpatrujemy tu tylko izolacje prawidłowo wykonane. Jeszcze raz powtórzę. Pianka jest dobra ale tylko dla wykonawcy. Układanie wełny to udręka, szczególnie w upały. Do tego przy materiale wykonawcy marża z wełny/waty nie=marży z pianki. Dlatego jest wielu walczących o przekonanie inwestorów, o pozornej wyższości pianki nad wełną.Ja tej przewagi nie widzę w żadnym aspekcie. Nie dla inwestorów. To jest + tylko i wyłącznie dla wykonawców. Więcej kasy i wygodniej.Inwestor ma tylko większe wydatki.Ale każdy sobie sam niech policzy i zdecyduje. Kto bogatemu zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 10.01.2015 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Jeszcze o 10:00 było tak http://i.imgur.com/ua3Sa3q.jpg http://i.imgur.com/zIf7U1c.jpg http://i.imgur.com/o8MBVyl.jpg http://i.imgur.com/KB87TAu.jpg http://i.imgur.com/pJxOaDO.jpg http://i.imgur.com/xJPDhLE.jpg a od 16:00 jest tak http://i.imgur.com/mwgZba7.jpg http://i.imgur.com/kttMx5A.jpg http://i.imgur.com/uhRukT8.jpg i więcej zdjęć nie mam bo mi wysiadł aparat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 10.01.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 i to koniec roboty, tak nie do końca ma być wypełnione, nie do krawędzi jętek ?toż to parametry izolacyjne takiego pokrycia będą miały dużą rozbieżność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts