Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mnie fotek starczy, teraz kosztorys dawaj, oraz audyt techniczno-finansowy, i na koniec parę słów specjalnie dla mat dlaczego tak grubo ?? wypadało by się wytłumaczyć przed nim dlaczego olałeś jego zalecenia co do maksymalnej grubości

co do kosztów to zapłaciłem 9200 pln miało być około 9000 pln ale się okazało (pan mierzył przy mnie) ze mam więcej m2 niż wynika z projektu

czemu 26 cm? tyle było efektywnego miejsca resztę do górnej krawędzi zasypie granulatem styropianowym - w dachu okien nie mam wiec niby UV nie dotrze do pianki ale efekt będzie da mojego oka bardzie estetyczniejszy :D 1m3 regaranulatu 39 pln - z pobieżnych wyliczeń wychodzi ze 9 m3 starczy w zupełności

Widzę, że Tymiński dalej unosi się w oparach absurdu...

mic81: pamiętaj, że sufit g/k na ruszcie, na wieszakach, jest "nośny" do pewnych granic. Już był wcześniej przykład zerwanego sufitu, zasypywanego od góry. Inwestor chyba wczytał się i uwierzył w rady Najlepszego Doradcy. Gdyby ND nie był tak pocieszny to jest groźny. Pianka OK nawet gdyby (co nie ma sensu) miała 1,6m to dzięki połączeniu adhezji do konstrukcji dachu i wytrzymałości samonośnej z lekkością nie stanowi zagrożenia. Granulaty wszelkiego rodzaju już tak.

Już miałem ekipę od celulozy za około 5000 pln ale własnie ten ciężar nie dawał mi spokoju. Wata czy wełna u mnie nie wchodziła w grę zbyt wiele rur od wentylacji to by nie mogło się udać tym bardziej że to własnie wentylacja "decyduję" kiedy i jak działa w domu ogrzewania dlatego między innymi padło na pianę.

Widzę, że Tymiński dalej unosi się w oparach absurdu...

mic81: pamiętaj, że sufit g/k na ruszcie, na wieszakach, jest "nośny" do pewnych granic. Już był wcześniej przykład zerwanego sufitu, zasypywanego od góry. Inwestor chyba wczytał się i uwierzył w rady Najlepszego Doradcy. Gdyby ND nie był tak pocieszny to jest groźny. Pianka OK nawet gdyby (co nie ma sensu) miała 1,6m to dzięki połączeniu adhezji do konstrukcji dachu i wytrzymałości samonośnej z lekkością nie stanowi zagrożenia. Granulaty wszelkiego rodzaju już tak.

Tak... JEDEN przypadek bo chlop usypał sobie górkę na 60 cm granulatu welny na KG nad środkiem salonu.

Wystarczy kilka prostych kroków (zagęszczenia profili i wieszakow, zageszczenie wkrętów, rozlozenie na profilach 5cm plyt z welny mineralnej - Rozckwool Rockton na przyklad - aby granulat nie opieral sie bespośrednio na KG, ale profilach) i nośności wystarczy z zapasem na 40-50 cm izolacji typu celuloza, wełna, a granulatu styro nawet więcej.

O ile jeszcze moge zrozumieć natrysk w przypadku poddasza uzytkowego (bo się nie zsuwa), to w tym przypadku sens ekonomiczny jest żaden.

• 2 weeks później...