Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja do czego innego piłem, 3tyg temu surgi22 zwrócił uwagę że wykonawcy poddaszy unikają pianek bo mają tam podwójną robotę i muszą kasę niższą brać, więc wolą iść tam gdzie lepiej zarobią, ale został zakrzyczany

obecnie w wątku

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157853-ocieplenie-poddasza-u%C5%BCytkowego-piank%C4%85-poliuretanow%C4%85-natrysk&p=6753345#post6753345

poruszyli ten temat i nagle się okazało że surgi22 miał rację, robienie poddasza przy pianie to podwójna robota, 2 razy trzeba przyjechać, 2 razy klamoty wnosić i wynosić, 2 razy CD wieszać, dlatego też wykonawcy wolą brać te same pieniądze bez względu na rodzaj izolacji, albo omijają domki z pianką

PS poniżej dla potomnych jakże wymowny cytat w tym temacie

bzdury.

Zbudowałeś dom dla swoich prapraprapraprawnuków? Domyślam się jednak że w domach pobudowanych przez nas nie będą chciały mieszkać nasze wnuki. Technologia postępuje zbyt szybko by dzisiejsze budynki miały powodzenie u potomnych.

Na zabytki też chyba nikt nie będzie przetrzymywał.

Ani to trwałe ani wyjątkowe, domy jakich mnóstwo wszędzie.

Przyszłe pokolenia podejrzewam, że lepiej zadbają o siebie, niż my o nie.

Witam

Prosiłbym o radę mój dach jest trochę nietypowo zrobiony ponieważ budowlańcy po skończeniu więźby zafoliowali dach i zostawili na zimę folię paro-przepuszczalną po zimie stwierdziłem że zadeskuje cały dach płytami OSB i tak też kazałem zrobić. W związku że pierwsza warstwa czyli folia była przez całą zimę narażona na czynniki atmosferyczne ekipa położyła nową folię na płytę OSB. W związku z całą historią w chwili obecnej mam folię, płytę OSB, folię i dachówkę ceramiczną. Pytanie jest takie czy przy izolacji z piany OK lub wełny powinienem zerwać starą folię czy nie ma to żadnego znaczenia? Czy potrzebna jest szczelina wentylacyjna czy nie ?

Pozwólcie że się podepnę bo mój temat umarł, a tutaj chyba więcej ludzi zagląda. Ostatnie moje pytanie na temat pianki, może szersze grono się wypowie.

Czy na pianę OK lepiej zastosować paroizolację aktywną (bo nie będę robił przerwy dylatacyjnej pod pianką), czy zwykłą jak najcieplejszą, najszczelniejszą?? I czy ktoś mógłby podesłać jakiś link z dokładną instrukcją, może filmem jaką ową paroizolację przymocować do pianki?

Będę montował profile. Napisałem o mocowaniu do pianki bo nie wiem do czego i jak to się mocuje paroizolację:) Czyli paroizolację kleimy do profili, tak? A co z strychem nieużytkowym? Ocieplam do kalenicy i na strychu pianka będzie odsłonięta, tam w ogóle trzeba dawać paroizolację, czy oddzielamy nią tylko część mieszkalną?