pancio11 02.02.2015 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Nie wiem co jest więcej przy zabudowie pianki.....Własnie niedawno skończyłem część dachu.Profile do esów, folia i tyle. Tam gdzie mi brakowało albo esik był za krótki to dłubnąłem sobie piankę, wkręciłem nowy i tyle....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 02.02.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 ja do czego innego piłem, 3tyg temu surgi22 zwrócił uwagę że wykonawcy poddaszy unikają pianek bo mają tam podwójną robotę i muszą kasę niższą brać, więc wolą iść tam gdzie lepiej zarobią, ale został zakrzyczany obecnie w wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157853-ocieplenie-poddasza-u%C5%BCytkowego-piank%C4%85-poliuretanow%C4%85-natrysk&p=6753345#post6753345 poruszyli ten temat i nagle się okazało że surgi22 miał rację, robienie poddasza przy pianie to podwójna robota, 2 razy trzeba przyjechać, 2 razy klamoty wnosić i wynosić, 2 razy CD wieszać, dlatego też wykonawcy wolą brać te same pieniądze bez względu na rodzaj izolacji, albo omijają domki z pianką PS poniżej dla potomnych jakże wymowny cytat w tym temacie bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shl 04.02.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Dobrze,że w średniowieczu nie stosowali waty,pianki,silikonów,styropianu i foliów wszelkich bo co jest, nie przetrwało by.Strop w kopercie na poddaszu zalałem perlitobetonem. Więżba na to wentylowana między krokwiami. W perlicie kanały do rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 04.02.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Zbudowałeś dom dla swoich prapraprapraprawnuków? Domyślam się jednak że w domach pobudowanych przez nas nie będą chciały mieszkać nasze wnuki. Technologia postępuje zbyt szybko by dzisiejsze budynki miały powodzenie u potomnych.Na zabytki też chyba nikt nie będzie przetrzymywał.Ani to trwałe ani wyjątkowe, domy jakich mnóstwo wszędzie.Przyszłe pokolenia podejrzewam, że lepiej zadbają o siebie, niż my o nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
all20 10.02.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Witam Prosiłbym o radę mój dach jest trochę nietypowo zrobiony ponieważ budowlańcy po skończeniu więźby zafoliowali dach i zostawili na zimę folię paro-przepuszczalną po zimie stwierdziłem że zadeskuje cały dach płytami OSB i tak też kazałem zrobić. W związku że pierwsza warstwa czyli folia była przez całą zimę narażona na czynniki atmosferyczne ekipa położyła nową folię na płytę OSB. W związku z całą historią w chwili obecnej mam folię, płytę OSB, folię i dachówkę ceramiczną. Pytanie jest takie czy przy izolacji z piany OK lub wełny powinienem zerwać starą folię czy nie ma to żadnego znaczenia? Czy potrzebna jest szczelina wentylacyjna czy nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 10.02.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 troche chyba za duzo troche tej folii, dasz pianę i przed montarzem sufitu znów folia .....Ja nie wiem, bał bym się że coś się stanie z płytami osb - trochę będą zduszone....O samą dobrą piankę OK bym się nie matwił - oddycha sobie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
all20 10.02.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Zastanawiam się co lepsze w takiej sytuacji piana OK 22 cm czy wełna 30cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 10.02.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 to już temat rzeka........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
all20 11.02.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 ok to załóżmy że wybrałem wełnę 2x15 cm, czy zostawić starą folię czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 11.02.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 a co z nią teraz zrobisz będziesz wycinał po kawałku ?teraz najważniejsze to zrobić odpowiednią szczelinę między deskowaniem a wełną.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 13.02.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Moim zdaniem nie trzeba wycinać folii pod OSB byleby tylko nie przeszkadzała w wentylacji szczeliny powietrznej nad wełną. Lepiej taką obwieszoną folię zamocować takerem do płyty OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 13.02.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Pozwólcie że się podepnę bo mój temat umarł, a tutaj chyba więcej ludzi zagląda. Ostatnie moje pytanie na temat pianki, może szersze grono się wypowie.Czy na pianę OK lepiej zastosować paroizolację aktywną (bo nie będę robił przerwy dylatacyjnej pod pianką), czy zwykłą jak najcieplejszą, najszczelniejszą?? I czy ktoś mógłby podesłać jakiś link z dokładną instrukcją, może filmem jaką ową paroizolację przymocować do pianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 13.02.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 dlaczego chcesz mocować paraizolację bezpośrednio do pianki? Nie będziesz zakładał profili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 13.02.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 (edytowane) Edytowane 13 Lutego 2015 przez pancio11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 13.02.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Będę montował profile. Napisałem o mocowaniu do pianki bo nie wiem do czego i jak to się mocuje paroizolację Czyli paroizolację kleimy do profili, tak? A co z strychem nieużytkowym? Ocieplam do kalenicy i na strychu pianka będzie odsłonięta, tam w ogóle trzeba dawać paroizolację, czy oddzielamy nią tylko część mieszkalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 13.02.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Na stychu nieużytkowym pewnie pofilii nie bedziesz zakładał bo po co no i szkoda kasy.... Ja bym nie zakładał tam folii, no chyba, że popszyklejasz ją punktowo specjalnym klejem bezpośednio do pianki i też bedzie ok. Ja na razie strych zostawiam goły w piance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 13.02.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 pancio11 rozumiem że masz piankę na poddaszu, jaką paroizolację dałeś, zwykłą czy tą aktywną? Przerwę dylatacyjną robiłeś? I jaka pianka i jaka grubość, jeśli można wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 14.02.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Folia taka jak widaćna zdjęciu - jedna z droższych - aktywna, oddychająca, pzerwę mam pomiędzy płytami a folią - chociaż nie specjalnie mi na niej zależało, nawet chyba nie ma potrzeby - folia oddycha, pianka oddycha - po prostu wyszło mi ok 3 cm. Pianka Quadfoam 500, grubośćok 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scouser88 14.02.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 pancio11 długo już mieszkasz w domu z pianką? Nic złego się nie dzieje? A zastosowanie paroizolacji aktywnej konsultowałeś z kimś? Na forum niektórzy radzili mi żeby kłaść jednak zwykłą szczelniejszą i cieplejszą (nie wiem czy taka faktycznie jest) dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 14.02.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2015 Mieszkam od 14-tego grudnia z pianką, nic się nie dzieje. Z nikim nic nie konsultowałem, czasem im mniej konsultujesz tym jesteś mądrzejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts