scouser88 15.02.2015 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Heh, coś w tym jest:) Ja zastanawiam się jeszcze tylko nad grubością warstwy pianki no i nad rodzajem paroizolacji. Na razie nastawiam się na 20 cm + 5 cm na krokwie. 30 cm wybrałeś sam czy wykonawcy podradzili? Bo kogo ja bym nie pytał (z wykonawców) to mówią o 22 cm MAX, na forum z kolei wszyscy mówią że to bieda no i nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeesiek 15.02.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Na wiosnę startuję z budową domu, ale powoli już dzwonię po wykonawcach i pytam co jak i za ile,między innymi i o piankę i powiem że takie bzdury opowiadają ze aż przykro słuchać. Pewien fachowiec od pianowania powiedział ze średnio dają 15 -17 cm piany OK co odpowiada 30cm wełny skąd oni takie informacje mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 16.02.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 No większość tak mówi ale ag czego to naprawdę nie wiem. Na pewno 30 cm wełny ma lepsze właściwości (na papierze) niż ok 25 cm pianki. Ale ja uważam, że te same właściwości pogarszają się gdy ta wełna jest na dachu - mostki termiczne (dziury podczas montażu, opadanie wełny, czas). Ogólnie pianka jest cieplejsza. Kwestia tylko czy nie szkoda Wam kasy aby dopłacić do pianki - oczywiście pianka piance nie równa....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 16.02.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Na wiosnę startuję z budową domu, ale powoli już dzwonię po wykonawcach i pytam co jak i za ile,między innymi i o piankę i powiem że takie bzdury opowiadają ze aż przykro słuchać. Pewien fachowiec od pianowania powiedział ze średnio dają 15 -17 cm piany OK co odpowiada 30cm wełny skąd oni takie informacje mają. chłyt markietingowy to jest i nic więcej... a tak reklamują żeby ceną nie odstraszyć potencjalnego klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sgtPirx 23.02.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 WitamMam chałupkę 220 m2, jest wykończona ale nie mieszkam w niej bo mam jeszcze drugą, dom stoi już około 10 lat teraz pusty wcześniej wynajmowałem, przymierzam się do ocieplenia dachu, jest skośny, na poddaszu nie użytkowym, dach to deski + papa 2x + blacho dachówka. W sumie zdecydowałem się na ocieplenie pianką, zachęca mnie do tego szybkość wykonania, i właściwie brak mostków termicznych ( z tego co wyczytałem) Dach nie jest nowy, a uprzednio był zrobiony z drewna sezonowanego, to co miało pracować to już wypracowało tak że po położeniu pianki nie powinno być pęknięć, natomiast mam dwa pytania - 1) Jaka jest trwałość pianki (czy się nie utlenia tak że np za 10 lat odpadnie?) - 2) jakie są obecnie ceny położenia pianki łącznie z materiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 23.02.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2015 Masz ponad 20 lat gwarancji na piankę. Co do ceny to zależy od rodzaju, marki pianki i od grubości pianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichałKas 04.03.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 to czym izolować? wełna czy pianą? może jakaś sondę zrobimy bo już 200 stron ma ten temat i dalej nie wiem czym ocieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DSQ 04.03.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Na wiosnę startuję z budową domu, ale powoli już dzwonię po wykonawcach i pytam co jak i za ile,między innymi i o piankę i powiem że takie bzdury opowiadają ze aż przykro słuchać. Pewien fachowiec od pianowania powiedział ze średnio dają 15 -17 cm piany OK co odpowiada 30cm wełny skąd oni takie informacje mają. Właśnie byłem na targach, gdzie jeden taki piankowiec z bożej łaski, mnie przekonywał, że 15 cm pianki OK zapewnia standard domu pasywnego i że mają to policzone programem od KABE. Mówił, że może mi to wysłać, to poprosiłem z ciekawości co to będą za bzdury. Okazało się, że uwzględnili tam opór cieplny dachówek, wentylowanej warstwy powietrza 10 cm z lambdą 0,025 (!) a warstwa pustki powietrznej 8 cm w zabudowie skosów miała lambdę 0,03 . Na dodatek mostki na krokwie nie istniały. Zgodnie z regułą "sh*t in - sh*t out", wyszło mu w końcu U = 0,16 no to stoi i zachwala :"Po co pan będziesz dawał więcej?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.03.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 0,15m / 0,04 W/mK=3,75 m2K/W + opory przejmowania 0,17 =3,92 m2K/W co daje U =0,255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 04.03.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 to czym izolować? wełna czy pianą? może jakaś sondę zrobimy bo już 200 stron ma ten temat i dalej nie wiem czym ocieplić. Jak cię stać na min. 35cm pianki, dawaj piankę....jeżeli nie to tylko wełna.......oczywiście streszczając te 119 stron:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.03.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 Pianka jak pianka, nie mam ja interesu ani w EPS , wełnie, celulozie, piance itp .. zero nic. Nie mniej wkurza mnie piekielnie agresywny marketing pianowców.. Właśnie byłem na targach, gdzie jeden taki piankowiec z bożej łaski, mnie przekonywał, że 15 cm pianki OK zapewnia standard domu pasywnego i że mają to policzone programem od KABE. Mówił, że może mi to wysłać, to poprosiłem z ciekawości co to będą za bzdury. Okazało się, że uwzględnili tam opór cieplny dachówek, wentylowanej warstwy powietrza 10 cm z lambdą 0,025 (!) a warstwa pustki powietrznej 8 cm w zabudowie skosów miała lambdę 0,03 . Na dodatek mostki na krokwie nie istniały. Zgodnie z regułą "sh*t in - sh*t out", wyszło mu w końcu U = 0,16 no to stoi i zachwala :"Po co pan będziesz dawał więcej?" A ty biedaku w pocie czoła prostuj te głupoty pod ostrzałem .. jak on może przecież biznes się sypie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.03.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 (edytowane) Merkawa daj spokój. Przez takich debili marketingowców i sprzedawców cierpią wszyscy. Ważne aby klient się załapał a potem to - Jakoś to będzieI tak po prawdzie nie dotyczy to tylko pianki. Zresztą napisałem to na innym wątku Edytowane 5 Marca 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.03.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Mowa tu o sezonie grzewczym czy o okresie 12 miechów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.03.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 http://eko-piana.pl/pianka-natryskowa/ proszę z mojego podwórka .. w jawny sposób pokazują cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.03.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Widze, ze okreslenie "eko" jest ostatnio na topie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DSQ 06.03.2015 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Jeszcze zrobili sobie taki gadżet, który widziałem na dwóch stoiskach. Takie małe akwarium, w środku dwie takie same żarówki, nad jedną pianka, nad drugą wełna, a nad izolacją dwa pingpongi w rurkach i mierniki temperatur. Oczywiście nad pianką pingpong leży w rurce spokojnie a nad wełną fruwa niesiony konwekcją. Temperatura nad wełną 31 a nad pianką 24. No i wmawia ci że masz empirycznie dowód, że pianka cieplejsza. A jak mu mówię, że to nie fair, bo trzeba folię dać pod wełnę, bo ją przewiewa na maksa, to znowu, że jest to policzone naukowo i za 70 za m2 "będziesz pan zadowolony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 11.03.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 a co powiecie na combo - czyli np 20 cm piany( 4 cm ponad krokwie) i na to 15 wełny ? czy tak się raczej nie robi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) http://ekoizolacje.pl/natrysk-pianki-pur/pianka-poliuretanowa/ kolejny przykład mataczenia i naciągania rzeczywistości:bash: to już jest jakaś plaga http://pianoterm.pl/dlaczegopianka.html kolejny http://pianoterm.pl/img/port/fot/5.jpg[/img[ faktycznie zapodanie marketowego espa w taki sposób podnosi izolacyjność domu Edytowane 12 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 12.03.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Tworzenie marketingowych potoków słownych by sprzedać coś normalnego, niczym się nie wyróżniającego. Trzeba natworzyć bzdur by sprzedać coś nieadekwatnie drogiego. To już rzeczywiście plaga. Dobrze byłoby by inwestorzy przepłacający (wg. mnie i nie tylko mnie) mieli świadomość za co płacą. Ale to producenci i wykonawcy pianki skrzętnie ukrywają prawdę. Mają swój jasny cel. Nowsze nie znaczy zawsze lepsze, chociaż niekoniecznie gorsze. Tylko dlaczego takie drogie. Za co? Nie lepsze a dużo droższe. Kto chce niech płaci. Wyzyskiwaczy będzie więcej.Chyba że inwestorzy pogłębią swoją wiedzę. Co do skuteczności izolacji to ważniejsza jest jakość wykonania niż materiał izolacyjny. Ti i to można spieprzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.03.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 (edytowane) a co powiecie na combo - czyli np 20 cm piany( 4 cm ponad krokwie) i na to 15 wełny ? czy tak się raczej nie robi ? U mnie jest taka "kanapka" 22 cm piany i 15 cm wełny. Zanim się na takie rozwiązanie zdecydowałem poprosiłem kolegę z forum o obliczenie punktu rosy. poniżej masz diagram: Każdy rodzaj pianki może mieć inna deltę, wiec punkt rosy w ich przypadku może wyglądać inaczej. Edytowane 13 Marca 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts