Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie jest taka "kanapka" 22 cm piany i 15 cm wełny. Zanim się na takie rozwiązanie zdecydowałem poprosiłem kolegę z forum o obliczenie punktu rosy.

poniżej masz diagram:

[ATTACH=CONFIG]308592[/ATTACH]

Każdy rodzaj pianki może mieć inna deltę, wiec punkt rosy w ich przypadku może wyglądać inaczej.

bzdura w tabelce.

Witam

Od niedawna mam domek który ma prawie 100 lat. Był remontowany przez poprzedniego właściciela jednak poddasze nie jest ocieplone. Jest na nim deskowanie i jakaś membrana(niestety nie wiem jaka) Chciałbym docieplić poddasze i zabudować płytami gk. Rozważam i piankę lub wełnę jako materiał. Pytanie czy przy takiej konstrukcji dachu można natrysnąć piankę bezpośrednio na deski? Pytanie dotyczy również wełny, czy może ona przylegać bezpośrednio do desek czy trzeba zostawić szczelinę?

Gdybym drugi raz ocieplał swoje poddasze wybrałbym jednak piankę .

W ścianach parteru mam 10 cm poliuretanu a na poddaszu 30 cm wełny , parter długo trzyma ciepło a na górze szybko się schładza .

Równie dobrze można by było i trzeba było to zrobić .. na EPS'sie grafitowym, czy biały odpowiednio więcej ..

dla mnie pianka to żadna rewelacja, chyba że między dwiema blachami alu ..

Pytanie co jest skopane w poddaszu że tak się dzieje ? bo tu już były takie problemy ...

okazało się że murarze dyletanci .. jak 99,98 % projektująco wykonującej części bardzo ważną ..tj ścianę szczytową ..

ot nie winne przerwanie izolacji ..Ściana szczytowa pp24.jpg

to nie jest błąd .. to jest plaga tak wykonany detal, pół biedy jeśli było to na BK zrobione ..

ale jaja robią się jeśli jest zrobiony wieniec żelbetowy ..

Jeśli jest taki materiał jak EPS to szkoda w ogóle zawracać sobie głowy pianką .. która prócz rabunku portfela, smrodu, oraz ścieniarskich parametrów nic nie pokazuje ..

13000540_720.jpg nie dość że pianka jest od takiego rozwiązania droższa, to jeszcze

parametrami izolacyjnymi odstaje od EPS'a grafitowego .. odpowiednik jej to jest marketowiec z promocji .. gdzie lambda mieści się w przedziale 0,04

0,044 .. W/mK .. stety .brutalny marketing pianowytryskowy aby usprawiedliwić bajońską cenę .. sięga po kłamstwo ..

Szary Kowlaski nie musi się w cale znać na tym co będzie miał na poddaszu .. i stąd rodzi się problem ..

bo można go omamić cudami .. w tym 2x lepszą niż w rzeczywistości lambdą .. tj 0,022 W/mK.. to jak mantra jest powtarzane ..

przez pianowytryskiwaczy ..

A co w przypadku granulatów np. celulozy? Trochę dzisiaj o tym czytałem i podobno w przypadku celulozy nie ma konieczności zachowania tej szczeliny jeżeli nie ma papy. U mnie Co do tych 5 cm. to jest minimum bo gdzieś czytałem, że 3 cm. wystarczy? Piankę chyba sobie odpuszczę, zostaje więc wełna i ewentualnie celuloza. Edytowane przez adamescu

z tym grafitem na krokwie a pod niem wełna to nie głupi pomysł. Pytanie tylko jak to się będzie trzymać po np 2 latach. Dach pracuje a tu jest bardzo mała powierzchnia klejona - tylko tyle co powierzchnia krokwi. Na poddaszu użytkowym kolejna kombinacja - jak do tego przymocować płyty karton gips skoro nie ma konstrukcji z profili do których zwykle się to mocuje.

z tym grafitem na krokwie a pod niem wełna to nie głupi pomysł. Pytanie tylko jak to się będzie trzymać po np 2 latach. Dach pracuje a tu jest bardzo mała powierzchnia klejona - tylko tyle co powierzchnia krokwi. Na poddaszu użytkowym kolejna kombinacja - jak do tego przymocować płyty karton gips skoro nie ma konstrukcji z profili do których zwykle się to mocuje.

Tak klejony styro, może odkleić się od krokwi i popęka na połączeniach.

Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem byłoby przykręcenie do spody krokwi, płyty np.: OSB. Na płytę przyklejamy, styropian, potem klej do ociepleń, siatka, farba i mamy dosyć ciepło i szczelnie.

faktycznie z rozpędu nie przemyślałem ze w tym przypadku flej+siata+gładź wystarczą.

przy takim zestawieniu ( wełna + osb+ styropian na to klej z siatką ) na wełnę nie trzeba dawać warstwy folii paroizolacyjnej ? Pod wełnę oczywiście folia paro-przepuszczalna jest dawana ?

Dopytuje ponieważ zastanawiam się czy nie zastosować takiego rozwiązania. Wydaje się że powinno być szczelniej i cieplej ( przy zakupie styro 0,031) niż przy wełnie która z czasem osiada pod wpływem grawitacji.

Czy ktoś z Was zrobił tak u siebie w domu ?

ale na tym forum nie wolno podawać tanich i ciepłych rozwiązań

kanał... chyba zmienię forum. Masz rację że tu wszędzie tylko reklama i napędzanie siana konkretnym firmom. Jednak trafiają się fajni ludzie, którzy szczerze napiszą co myślą.

Pokminię nad tym rozwiązaniem bo wydaje się dużo lepsze niż sama wełna.

ad1. pod wełną to powinna być paro-szczelna

Zgoda ale nie przy takim rozwiązaniu, kiedy dajemy płytę osb i styro od spodu wełny, pod krokwie.

Folia paroszczelna, to przy GK a tutaj styropian i płyta osb uszczelni lepiej od folii.

Edytowane przez M K

http://ekoizolacje.pl/natrysk-pianki-pur/pianka-poliuretanowa/ kolejna porcja ściemy marketingowej, oraz oczywiście błąd techniczny.

Nie! współczynnik przenikania ciepła.. tylko przewodzenia ciepła lambda !

wybijcie sobie z głowy i z rzopy że piana osiągnie lambdę 0,021 W/mK!!!!!!!

proszę 1mm blachy dookoła i nie 6-10 kg/m3 tylko 40 kg/m3 to w tedy pogadamy ..

na razie jest to bardzo brutalny marketing ..

A rozwiązanie z EPS'sem jest banalne, o ile jest dobrze ułożony, do wełnie nie potrzeba paroizolacji.

540x405_kosa-spalinowa-mega-wyposazenie-39535882.jpg tu na szczęście ściema jest zbyt ściemniona żeby się ludzi dali nabrać ..

jak jest 1/5 tej mocy to jest ok:D

Edytowane przez מרכבה

Witam

Prosiłbym o radę mój dach jest trochę nietypowo zrobiony ponieważ budowlańcy po skończeniu więźby zafoliowali dach i zostawili na zimę folię paro-przepuszczalną po zimie stwierdziłem że zadeskuje cały dach płytami OSB i tak też kazałem zrobić. W związku że pierwsza warstwa czyli folia była przez całą zimę narażona na czynniki atmosferyczne ekipa położyła nową folię na płytę OSB. W związku z całą historią w chwili obecnej mam folię, płytę OSB, folię i dachówkę ceramiczną. Pytanie jest takie czy przy izolacji z piany OK lub wełny powinienem zerwać starą folię czy nie ma to żadnego znaczenia? Czy potrzebna jest szczelina wentylacyjna czy nie ?

Folia wewnętrzna do zdjęcia. A co do pianki 22 czy wełny 30? toż oczywiste, że 22 cm pianki nie = 30 cm wełny więc, śmiało 30 wełny.

nic nie rozumiem, MatixL ma już poupychaną wełnę z folia i płytą OSB czy dopiero się przymierza do ocieplania poddasza ??

przymierzam się - puki co mam pełne deskowanie, papa W/K oraz dachówka ceramiczna. Jeszcze w surowym. Pierwsza warstwa między krokwie będzie wełna 0,034 15 cm. ( krokwie 16cm i pewnie centymetr między deskowanie a krokwie) - chciałem natrysk pianką ale raz cena za duża a dwa to co mówią sprzedawcy nie trzyma się kupy - a ich wyliczenia i porównania do wełny to już w ogóle.

Ogólnie dom 'energooszczędny' z WM i PC. Izolacja poddasza jest dla mnie kluczowa bo tu zawsze są duże straty ciepła...

Tak więc będzie albo 15 wełny między krokwie plus 25 wełny pod krokwie na wieszakach albo 15 wełny pod krokwie i na to osb +20 cm eps 0,031 + siatka +klej + gładź szpachlowa i farba.

Wybór ciężki - właśnie czytam inne tamaty o styropianie. Ogólnie zależy mi żeby było jak najcieplej nie dopłacając nie wiadomo ile za agresywny marketing i wodotryski które są tylko na papierze ( a jak wiadomo papier wszystko przyjmie nawet 0,021 dla pur : )