MatixL 17.09.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 (edytowane) też chcę dać pur 25 cm ?( 5cm ponad krokwie) i na to 15 cm wełny.Wiem że jest na forum kilka osób które tak zrobiły.Początkowo chciałem dać tylko 25-30cm piany ale boje się że to będzie za mało i dlatego myślę żeby dołożyć do tego jeszcze warstwę 15 lub 20 cm dobrej jakościowo wełny. Czy są jakieś przeciwwskazania do zastosowania takiego rozwiązania poza oporem dyfuzyjnym ? Edytowane 17 Września 2015 przez MatixL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysioo85 18.09.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 witam,podobnie jak kolega wyżej również chce dac 25cm (20cm wysokość krokwi + 5 cm na ich przykrycie) pytanie tylko czy potrzeba 5 cm na krokwie bo zdania firm wykonujących natrysk sa podzielone, niektórzy mowia ze 5 ok, inni ze 2 cm w zupelnosci wystarczy, co do welny czy dając 25 cm pianki otwartokomorkowej nie jest to wystarczające? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 18.09.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 policz sobie opór dla 20cm krokwi + 2cm pianki - wg mnie te 2cm to mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 19.09.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 (edytowane) witam, podobnie jak kolega wyżej również chce dac 25cm (20cm wysokość krokwi + 5 cm na ich przykrycie) pytanie tylko czy potrzeba 5 cm na krokwie bo zdania firm wykonujących natrysk sa podzielone, niektórzy mowia ze 5 ok, inni ze 2 cm w zupelnosci wystarczy, co do welny czy dając 25 cm pianki otwartokomorkowej nie jest to wystarczające? Nie wiem dlaczego tak, większość sumuje grubości (20 krokwie + przykrycie 5 cm = 25 ). Otulenie krowi nie ma nic do grubości kontraktowej. Grubość natrysku głównego 20, 22 a na krokwie 5 cm. Nie ma sensu na całości 27. Co do firm twierdzących że 2 cm jest gucio, Najczęściej twierdzą również, że 15 cm głównej jest wystarczające bo tak w US się psika. Później krążą dziwne ceny za m2 tylko po drodze gubi się informacja jaka grubość i jak mierzona. Edytowane 19 Września 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysioo85 19.09.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Nie wiem dlaczego tak, większość sumuje grubości (20 krokwie + przykrycie 5 cm = 25 ). Otulenie krowi nie ma nic do grubości kontraktowej. Grubość natrysku głównego 20, 22 a na krokwie 5 cm. Nie ma sensu na całości 27. Co do firm twierdzących że 2 cm jest gucio, Najczęściej twierdzą również, że 15 cm głównej jest wystarczające bo tak w US się psika. Później krążą dziwne ceny za m2 tylko po drodze gubi się informacja jaka grubość i jak mierzona. czyli najsensowniej by bylo 20 cm pianki pomiedzy krokwie i na krokwie 5 cm? czy zrobic rowna powierzchnie czyli bedzie miedzy krokwiami 25cm i 5 na krokwiach? cene jaka mi zaofeorwano na 25 cm to 66zl pianka otwartokomorkowa Ekoprodur S 0310 czy to przyzwoita cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 19.09.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Witam,A jakie ma znaczenie równość warstwy pod zabudową? A wzmiankowana pianka i jej cena (jeżeli jest oryginalna i bez "tuningu") to przyzwoita, niskobudżetowa opcja. System to nie wszystko. Nie mniej ważne to jak i na czym wytwarzana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysioo85 19.09.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 rownosc pod zabudowowa znaczenia nie ma, jedynie co to zmieni to to ze zamiast 20 cm pomiedzy krokwiami bedzie 25cm a to juz chyba cos zmienia? co do wykonania no wlasnie tutaj jest problem bo firm jest sporo i pojawia sie pytanie jak wybrac dobrego wykonawce? na co zwrocic uwage? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 19.09.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Zgadza się, coś zmienia ale powyżej 20 cm to przyrost rzeczywistej skuteczności izolacji piankowej znacząco "zwalnia". Stać to śmiało dawać 25cm. Więcej nie ma sensu.Co do wyboru wykonawcy to niezręcznie mi się wypowiadać. Na pewno do oceny: doświadczenie, wyposażenie (reaktor, agregat), wiedza i referencje, przestrzeganie norm (w zakresie wymaganym od listopada 2014) oraz stosowanie wyłącznie pianek ze znakiem CE, zabezpieczenia BHP... Piszę bo chociaż sam się tym zajmuję to serce boli jaka "maniana" się czasem zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 21.09.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 tak to jest jak wykonawca oszczędza ile się na na materiale żeby jak najwięcej zostało w kieszeni po robocie. Zadowolenie klienta i 'dobry produkt' schodzi wtedy na drugi plan. Stąd też się bierze te 'tuningowanie' pianki o którym wspominałeś. Klient płaci za mercedesa i myśli że go dostał a w dachu siedzi średniej jakości stuningowany fiat.Co do samych pianek to zaczynam uważać że sama piana(jej marka) jest mniej ważna a ważniejsza jest jej poprawne przygotowanie oraz sama aplikacja. Oczywiście produkt powinien posiadać odpowiednie atesty i certyfikaty ( np klasa paności E, deklaracja CE itp...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 25.09.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 tak to jest jak wykonawca oszczędza ile się na na materiale żeby jak najwięcej zostało w kieszeni po robocie. Zadowolenie klienta i 'dobry produkt' schodzi wtedy na drugi plan. Stąd też się bierze te 'tuningowanie' pianki o którym wspominałeś. Klient płaci za mercedesa i myśli że go dostał a w dachu siedzi średniej jakości stuningowany fiat. Co do samych pianek to zaczynam uważać że sama piana(jej marka) jest mniej ważna a ważniejsza jest jej poprawne przygotowanie oraz sama aplikacja. Oczywiście produkt powinien posiadać odpowiednie atesty i certyfikaty ( np klasa paności E, deklaracja CE itp...) Znaczna część postów związana była z relacją wilgotność materiału a jej wpływ na lambdę. Wprawdzie nie w takim stopniu jak ma to miejsce dla waty ale należy brać pod uwagę właściwości określonych pianek a zwłaszcza sorbcję wody. Już pisałem na ten temat. To proste. Jeżeli pianka ma możliwie jak najniższą sorbcję to będzie miała mniejszą skłonność do wchłaniania i zatrzymywania zawilgoceń. Wnioski pozostawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alvaroalvaro78 19.11.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Witamzastanawiam się ile dać pianki zamknięto komórkowej bezpośrednio na posadzce poddasza nieużytkowego. Ogrzewanie to gruntowa PC. 20 cm styro na scianach 15 na posadzce parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 22.11.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Ja bym dał tyle aby osiągnąć o jakieś 10-15% mniejsze U niż na ścianie. Więc pewnie wyjdzie około 20cm. Przy pianie zamknięto komórkowej będzie drogo... Ja bym położył styro podłogowe, uszczelnił pianką szczeliny i zalał cienką szlichtę betonową. Wyjdzie pewnie ze 4 razy taniej albo jeszcze więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.11.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2015 Panowie, nie można zakładać i przechodzić do porządku dziennego że materiał zamoknie.izolację trzeba wykonać tak, aby nie zamakała. Tyczy się to pianki i wełny i innych materiałów.Wełnie samej w sobie nic nigdy nie będzie, mineralne zgrupowanie pręcików, tak samo nic nie będzie piance.Problem będzie np z drewnem, problem będzie z właściwym położeniem paroizolacji i ogólnej szczelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniamania 26.11.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Dzień dobry:-) To będzie wypowiedź absolutnie damska, dlatego proszę o wyrozumiałość. Merytorycznie przygotowana w życiu jestem do kilku rzeczy, niestety nie do budowy (w tym wypadku ocieplania) domu:-) ale mam za sobą 1/3 wątku:-) Mój dom ma 160m2 po podłodze, pod dachem jest folia. Krokwie mają 14cm. Zależy mi na wysokości poddasza (dom kupiłam od osoby prywatnej, niewykończony), dlatego rozważam piankę, która jak rozumiem - mimo ceny - oszczędza przestrzeń. Wycenę zrobiło mi dwóch wykonawców, obydwaj proponują 20cm, potem pokrycie folią paroizolacyjną (nie wiem w końcu czy lepiej stosować aktywną czy 'tę drugą'?), potem gips-karton. Jeden to: http://www.sempri.pl/pianka-ok/otwartokomorkowa-icynene-h2foam-lite/ Drugi: http://ekoizolacje.pl/natrysk-pianki-pur/pianka-poliuretanowa/ i pianka Demilec http://demilec.org/produkty/sealection-500/ (מרכבה kilka stron temu pisał, że strasznie bajdurzą na swojej stronie) Różnica w cenie to 3000zł (droższa jest Sempri). Którą byście wybrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.11.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Przed natryskiem dopilnuj docieplenia murłaty. W innym razie możesz być niemile zaskoczona mostkami termicznymi w zaskakujących miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 26.11.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Ja bym dał tyle aby osiągnąć o jakieś 10-15% mniejsze U niż na ścianie. Więc pewnie wyjdzie około 20cm. Przy pianie zamknięto komórkowej będzie drogo... Ja bym położył styro podłogowe, uszczelnił pianką szczeliny i zalał cienką szlichtę betonową. Wyjdzie pewnie ze 4 razy taniej albo jeszcze więcej a ile tego styro podłogowego na taki strop powinno być ? też myślę nad takim rozwiązaniem tylko bez wylewki a raczej płyta OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artros 09.12.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 też chcę dać pur 25 cm ?( 5cm ponad krokwie) i na to 15 cm wełny. Wiem że jest na forum kilka osób które tak zrobiły. Początkowo chciałem dać tylko 25-30cm piany ale boje się że to będzie za mało i dlatego myślę żeby dołożyć do tego jeszcze warstwę 15 lub 20 cm dobrej jakościowo wełny. Czy są jakieś przeciwwskazania do zastosowania takiego rozwiązania poza oporem dyfuzyjnym ? od kilku dni czytam ta jatke o piance i mam metlik w glowie mam 2 sensowne oferty piana z polychem ok za 2,4 za 1cm i hiszpanska syntesia ok po 3 zl za 1 cm chcialem to wstrzelic miedzy krokwie jako izolacje biorac pod uwage szczelnosc i zalety piany a pod spod dac welne - ale nie znam wad tego rozwiazania a nie moge wyszukac moglby ktos w skrocie napisac ? druga opcja to wersja Adama_MK czyli welna miedzy krokwie i piana zk na to ale nie podoba mi sie kwestia uszczelniania przy murlatach i oknach dachowch co moze byc ciekawsze ? aha wykonawcy zarzekaja sie ze mozna pryskac na pelne deskowanie z papa na gorze no i ze temp otoczenia przy natrysku nie ma znaczenia prawda to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skrocu 28.03.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Witam wszystkich forumowiczów,Przez ostanie dni zgłebiałem temat pianka vs weła,(ostatnio jakiś tu spokoj zapanował)W zasadzie jestem zdecydowany na piankę, szukam rzetelnego wykonawcy, budowa okolice Ostrołeki woj, mazowieckie,mam jednego chetnego pracuje na Togo? moze tutejsi piankowi specjalisci wypowiedza sie na temat tej firmy a moze tym robili.dzieki , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 21.04.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Czy macie może jakieś informacje na temat zachowania się pianki w lecie podczas upałów w stosunku do wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.04.2016 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Czy macie może jakieś informacje na temat zachowania się pianki w lecie podczas upałów w stosunku do wełny? Mi tam sie wydawało ze materiałowi izolacyjnemu to zwisa z której strony jest cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts