Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

też chcę dać pur 25 cm ?( 5cm ponad krokwie) i na to 15 cm wełny.

Wiem że jest na forum kilka osób które tak zrobiły.

Początkowo chciałem dać tylko 25-30cm piany ale boje się że to będzie za mało i dlatego myślę żeby dołożyć do tego jeszcze warstwę 15 lub 20 cm dobrej jakościowo wełny.

Czy są jakieś przeciwwskazania do zastosowania takiego rozwiązania poza oporem dyfuzyjnym ?

Edytowane przez MatixL

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

podobnie jak kolega wyżej również chce dac 25cm (20cm wysokość krokwi + 5 cm na ich przykrycie) pytanie tylko czy potrzeba 5 cm na krokwie bo zdania firm wykonujących natrysk sa podzielone, niektórzy mowia ze 5 ok, inni ze 2 cm w zupelnosci wystarczy, co do welny czy dając 25 cm pianki otwartokomorkowej nie jest to wystarczające?

witam,

podobnie jak kolega wyżej również chce dac 25cm (20cm wysokość krokwi + 5 cm na ich przykrycie) pytanie tylko czy potrzeba 5 cm na krokwie bo zdania firm wykonujących natrysk sa podzielone, niektórzy mowia ze 5 ok, inni ze 2 cm w zupelnosci wystarczy, co do welny czy dając 25 cm pianki otwartokomorkowej nie jest to wystarczające?

Nie wiem dlaczego tak, większość sumuje grubości (20 krokwie + przykrycie 5 cm = 25 ). Otulenie krowi nie ma nic do grubości kontraktowej. Grubość natrysku głównego 20, 22 a na krokwie 5 cm. Nie ma sensu na całości 27. Co do firm twierdzących że 2 cm jest gucio, Najczęściej twierdzą również, że 15 cm głównej jest wystarczające bo tak w US się psika. Później krążą dziwne ceny za m2 tylko po drodze gubi się informacja jaka grubość i jak mierzona.

Edytowane przez mat3006

Nie wiem dlaczego tak, większość sumuje grubości (20 krokwie + przykrycie 5 cm = 25 ). Otulenie krowi nie ma nic do grubości kontraktowej. Grubość natrysku głównego 20, 22 a na krokwie 5 cm. Nie ma sensu na całości 27. Co do firm twierdzących że 2 cm jest gucio, Najczęściej twierdzą również, że 15 cm głównej jest wystarczające bo tak w US się psika. Później krążą dziwne ceny za m2 tylko po drodze gubi się informacja jaka grubość i jak mierzona.

czyli najsensowniej by bylo 20 cm pianki pomiedzy krokwie i na krokwie 5 cm? czy zrobic rowna powierzchnie czyli bedzie miedzy krokwiami 25cm i 5 na krokwiach? cene jaka mi zaofeorwano na 25 cm to 66zl pianka otwartokomorkowa Ekoprodur S 0310 czy to przyzwoita cena?

Zgadza się, coś zmienia ale powyżej 20 cm to przyrost rzeczywistej skuteczności izolacji piankowej znacząco "zwalnia". Stać to śmiało dawać 25cm. Więcej nie ma sensu.

Co do wyboru wykonawcy to niezręcznie mi się wypowiadać. Na pewno do oceny: doświadczenie, wyposażenie (reaktor, agregat), wiedza i referencje, przestrzeganie norm (w zakresie wymaganym od listopada 2014) oraz stosowanie wyłącznie pianek ze znakiem CE, zabezpieczenia BHP... Piszę bo chociaż sam się tym zajmuję to serce boli jaka "maniana" się czasem zdarza.

tak to jest jak wykonawca oszczędza ile się na na materiale żeby jak najwięcej zostało w kieszeni po robocie. Zadowolenie klienta i 'dobry produkt' schodzi wtedy na drugi plan. Stąd też się bierze te 'tuningowanie' pianki o którym wspominałeś. Klient płaci za mercedesa i myśli że go dostał a w dachu siedzi średniej jakości stuningowany fiat.

Co do samych pianek to zaczynam uważać że sama piana(jej marka) jest mniej ważna a ważniejsza jest jej poprawne przygotowanie oraz sama aplikacja. Oczywiście produkt powinien posiadać odpowiednie atesty i certyfikaty ( np klasa paności E, deklaracja CE itp...)

tak to jest jak wykonawca oszczędza ile się na na materiale żeby jak najwięcej zostało w kieszeni po robocie. Zadowolenie klienta i 'dobry produkt' schodzi wtedy na drugi plan. Stąd też się bierze te 'tuningowanie' pianki o którym wspominałeś. Klient płaci za mercedesa i myśli że go dostał a w dachu siedzi średniej jakości stuningowany fiat.

Co do samych pianek to zaczynam uważać że sama piana(jej marka) jest mniej ważna a ważniejsza jest jej poprawne przygotowanie oraz sama aplikacja. Oczywiście produkt powinien posiadać odpowiednie atesty i certyfikaty ( np klasa paności E, deklaracja CE itp...)

Znaczna część postów związana była z relacją wilgotność materiału a jej wpływ na lambdę. Wprawdzie nie w takim stopniu jak ma to miejsce dla waty ale należy brać pod uwagę właściwości określonych pianek a zwłaszcza sorbcję wody. Już pisałem na ten temat. To proste. Jeżeli pianka ma możliwie jak najniższą sorbcję to będzie miała mniejszą skłonność do wchłaniania i zatrzymywania zawilgoceń. Wnioski pozostawiam...

• 1 month później...

Ja bym dał tyle aby osiągnąć o jakieś 10-15% mniejsze U niż na ścianie. Więc pewnie wyjdzie około 20cm. Przy pianie zamknięto komórkowej będzie drogo...

Ja bym położył styro podłogowe, uszczelnił pianką szczeliny i zalał cienką szlichtę betonową. Wyjdzie pewnie ze 4 razy taniej albo jeszcze więcej :)

Panowie, nie można zakładać i przechodzić do porządku dziennego że materiał zamoknie.

izolację trzeba wykonać tak, aby nie zamakała. Tyczy się to pianki i wełny i innych materiałów.

Wełnie samej w sobie nic nigdy nie będzie, mineralne zgrupowanie pręcików, tak samo nic nie będzie piance.

Problem będzie np z drewnem, problem będzie z właściwym położeniem paroizolacji i ogólnej szczelności.

Dzień dobry:-)

To będzie wypowiedź absolutnie damska, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Merytorycznie przygotowana w życiu jestem do kilku rzeczy, niestety nie do budowy (w tym wypadku ocieplania) domu:-) ale mam za sobą 1/3 wątku:-)

Mój dom ma 160m2 po podłodze, pod dachem jest folia. Krokwie mają 14cm. Zależy mi na wysokości poddasza (dom kupiłam od osoby prywatnej, niewykończony), dlatego rozważam piankę, która jak rozumiem - mimo ceny - oszczędza przestrzeń.

Wycenę zrobiło mi dwóch wykonawców, obydwaj proponują 20cm, potem pokrycie folią paroizolacyjną (nie wiem w końcu czy lepiej stosować aktywną czy 'tę drugą':-)?), potem gips-karton.

Jeden to: http://www.sempri.pl/pianka-ok/otwartokomorkowa-icynene-h2foam-lite/

Drugi: http://ekoizolacje.pl/natrysk-pianki-pur/pianka-poliuretanowa/ i pianka Demilec http://demilec.org/produkty/sealection-500/ (מרכבה kilka stron temu pisał, że strasznie bajdurzą na swojej stronie)

Różnica w cenie to 3000zł (droższa jest Sempri).

Którą byście wybrali?

Gość Konto usunięte_1*
Ja bym dał tyle aby osiągnąć o jakieś 10-15% mniejsze U niż na ścianie. Więc pewnie wyjdzie około 20cm. Przy pianie zamknięto komórkowej będzie drogo...

Ja bym położył styro podłogowe, uszczelnił pianką szczeliny i zalał cienką szlichtę betonową. Wyjdzie pewnie ze 4 razy taniej albo jeszcze więcej :)

a ile tego styro podłogowego na taki strop powinno być ? też myślę nad takim rozwiązaniem tylko bez wylewki a raczej płyta OSB

• 2 weeks później...
też chcę dać pur 25 cm ?( 5cm ponad krokwie) i na to 15 cm wełny.

Wiem że jest na forum kilka osób które tak zrobiły.

Początkowo chciałem dać tylko 25-30cm piany ale boje się że to będzie za mało i dlatego myślę żeby dołożyć do tego jeszcze warstwę 15 lub 20 cm dobrej jakościowo wełny.

Czy są jakieś przeciwwskazania do zastosowania takiego rozwiązania poza oporem dyfuzyjnym ?

od kilku dni czytam ta jatke o piance i mam metlik w glowie

mam 2 sensowne oferty

piana z polychem ok za 2,4 za 1cm

i hiszpanska syntesia ok po 3 zl za 1 cm

chcialem to wstrzelic miedzy krokwie jako izolacje biorac pod uwage szczelnosc i zalety piany

a pod spod dac welne - ale nie znam wad tego rozwiazania a nie moge wyszukac

moglby ktos w skrocie napisac ?

druga opcja to wersja Adama_MK

czyli welna miedzy krokwie i piana zk na to ale nie podoba mi sie kwestia uszczelniania przy murlatach i oknach dachowch

co moze byc ciekawsze ?

aha wykonawcy zarzekaja sie ze mozna pryskac na pelne deskowanie z papa na gorze

no i ze temp otoczenia przy natrysku nie ma znaczenia

prawda to ?

• 3 months później...

Witam wszystkich forumowiczów,

Przez ostanie dni zgłebiałem temat pianka vs weła,

(ostatnio jakiś tu spokoj zapanował)

W zasadzie jestem zdecydowany na piankę,

szukam rzetelnego wykonawcy, budowa okolice Ostrołeki woj, mazowieckie,

mam jednego chetnego pracuje na Togo? moze tutejsi piankowi specjalisci wypowiedza sie na temat tej firmy a moze tym robili.

dzieki , pozdrawiam

• 4 weeks później...