Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

"no to teraz już nic nie wiem.

nie rozumiem złośliwostek podpiętych pod większość odpowiedzi. mam prawo nie mieć o tym pojęcia, za to znam się na innych rzeczach. nigdy w życiu nie remontowałem ani nie wykańczałem mieszkania, bo jest to moje pierwsze i KOMPLETNIE nie wiem jak się za to zabrać żeby było jak najlepiej i po prostu potrzebuję trochę pomocy. serio. "

No, dobra!

Łopatą i drukowanymi...

DOBRZE, że zdajesz sobie sprawę, że w tej dziedzinie masz nikłą wiedzę.

MASZ DO TEGO PRAWO. To wolny (podobno) kraj.

Ale...

NIE MASZ PRAWA, jak czujesz się odpowiedzialny za rodzinę i finanse, brać się do takiej roboty, puki DOBRZE nie zrozumiesz CO i PO CO masz zrobić.

"potrzebuję naprawdę podstawowej porady, bo nie mam pojęcia co zrobić żeby było chociaż trochę ok. gdybym miał wiedzę na ten temat, to bym nie dopytywał. wydawało mi się to całkiem logiczne "

Pozornie - słusznie!

Ale...

Wiesz, że radzić można tylko MĄDREMU księciu?

Mądrość budowlana jest w książkach. Książki w internecie.

Wybieraj PODRĘCZNIKI a nie oferty różnych substancji!

Oferty "znafcóf" to droga wprost do tego, aby Cię ostrzyc.

Nie z księżyca wzięło się powiedzenie, że pierwszy dom budujesz dla wroga, drugi dla przyjaciela a TRZECI dla siebie.

O tym, że do TRZECH razy sztuka - też pewnie słyszałeś...

Powtórz fizykę ze szkoły średniej. (ten zakres wystarczy, aby ocenić co ma sens a co nie).

Na forach tej mądrości "WPROST" nie znajdziesz.

Nie ma dwóch takich samych domów, więc forumowicze nie maja takich samych doświadczeń.

Każdy doradzi co innego.

Ja doradzam, jak zawsze - myślenie i sprawdzanie (eksperyment) tego, co się wymyśliło czy wyczytało.

Takie podejście, uważam, nie szkodzi nikomu.

Albo...

Jak masz kogoś zaufanego i dysponującego potrzebną wiedzą - zleć mu tę robotę i zapłać zamiast się uczyć.

Gorzej, jak kogoś takiego nie masz, bo...

TO TY ZADECYDUJESZ I BĘDZIESZ PONOSIŁ KONSEKWENCJE TEJ DECYZJI!

A zadecydujesz Ty, bo Ty płacisz!!!

"aha, czyli nie miałem tego traktować poważnie "

Błąd!

Jak najpoważniej to traktuj!

To odpowiedź na pytanie/problem jakie postawiłeś.

"Adamie, bardzo cenie Twoja wiedze. Ale czasami to nie mam pojecia po co Ty wogole piszesz. Albo inaczej. Po co piszesz w sposób że nikt lub mało kto Cie rozumie w szegolnosci ludzie szukajace podstawowych porad."

Wtedy należy przeczytać co napisałem jeszcze raz. Albo ze dwa razy i chwilę pomyśleć.

NIGDY nie było i nie jest moim celem wpuszczanie ludzi w maliny!

Ta kostka pianki ZK...

SZYBKO i GŁĘBOKO zmrożona pęknie w kilku miejscach, bo MUSI. (Pęka z głośnym trzaskiem).

DLATEGO nie stosuje się pianki ZK wszędzie i jak leci.

Otwartokomórkowa nie pęka ale trzeba jej dać więcej a tu z miejscem ciasno!

Aby zamkniętokomórkowa nie pękła NIE WOLNO jej poddać stresowi termicznemu (nie mylić z mocnym a POWOLNYM ochładzaniem!!!).

DLATEGO potrzebna by była warstwa buforowa pomiędzy zewnętrzem a tą pianką.

Zasugerowałem warstewkę aerożelu.

Na niej dopiero ta pianka ZK - bo KOSZT!!!

Są granice opłacalności ekonomicznej stosowania jakiegoś rozwiązania...

Napisałeś:

"Podstawowa rada jest taka: zapomnij o aerogelu. Zaplacisz (strzelam) 500-1000PLN za m2 ocieplenia o grubosci 5cm ktore bedzie mialo taka sam izolacyjnosc jak 10cm pianki ZK (za 100PLN za metr2) lub 15cm welny za 30-40PLN za metr2."

Wywnioskowałeś, że sugeruję włożyć tam sam aerożel?

Na jakiej podstawie?

"Nie dostaiesz lepszej porady jesli nie opiszesz jak dokladnie jest zbudowany Twoj dach. "

Nawet jak dokładnie opiszesz to... - TEŻ NIE DOSTANIESZ!!!

Dostaniesz kilka do kilkunastu różnych wariantów rozwiązania problemu, w różnych cenach i o różnej pracochłonności.

Potem będziesz MUSIAŁ SAM wybrać to, do czego jesteś przekonany.

Jak wybierzesz złe, to ból może być spory.

DLATEGO potrzebna jest wiedza O PROCESACH jakie w tym dachu zachodzą.

Transport wilgoci, ciepła, chłodu, kondensacja pary itp.

Także - wpływ pokrycia na te procesy, nasłonecznienia itd.

No i, cholera, jest jeszcze prawo budowlane.

Nie wszystko i nie zawsze wolno, mimo, że to Twój dom!

Adam M.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

"A w zupelnosci nie rozumiem pseudo ironicznych tekstów kup se pan aerogel. Jest ktos w tym kraju kto ocieplil dach aerogelem? "

Ja znam ze dwie osoby. Mieli takie fragmenty budynku, gdzie zastosowali eliminując mostki cieplne, bo miejsca na coś innego nie było.

Tekst nie był ironiczny.

Był ścisły.

Żądano minimalnej grubości termoizolacji o najlepszych możliwych parametrach.

WSZYSTKICH parametrach. Nie tylko termoizolacja w dachu jest ważna.

Spójrz JAK proponujesz problem rozwiązać:

"Welne wiec od strony wenwetrznej izolujesz folia tak dokladnie jak sie da. Ale i tak od strony zewnetrznej zostawiasz jej szczeline wentylacyjna przed deskami dachu.Wiec z 15cm zrobi Ci sie 12-13cm."

Ale to rozwiązanie (nie najlepsze) do budynku nowobudowanego a nie remontowanego, gdzie na nie miejsca nie ma.

Adam M.

Wata to wata. Przewiewna jest bardziej lub mniej, choć znosi nieźle temperatury do około 250stC

Styropian zaczyna się mazać już przy 60-70stC i często ostre nasłonecznienie go niszczy.

Poliuretany (pianki) jakiś czas gazują, zwłaszcza ostro podgrzane, choć wytrzymują więcej jak styropian. Stresu temperaturowego nie lubią.

Jest perlit, ale trudno go nad głową czy w skosach zastosować.

Aerożel znosi bardzo wiele i wilgoci się nie boi.

Dotykaliście powierzchni dachu w słoneczny dzień lipcowy, gdy dookoła jest ponad 30stC?

Albo chociaż dachu samochodu...

Adam M.

Adam M.

Powiem Ci tyle: Ide o zaklad ze pytajacy z Twoich wypowiedzi niczego sie nie dowiedział :-(

pozdrawiam,

P.S.

Ide se w łeb strzelić ze zgryzoty. Ze ja się nie domysłiłem, ze doswiadczenie z wkladaniem do zamrazalnika było powiazane z warstwa aerogelu pod pianka. Kurde. Ze ja tego nie dostrzegłem. Przecież prosciej niz to robiles tego problemu nie dało się opisac. Pozostaje w nadziei ze nowiciusz załapał!!

"Ide se w łeb strzelić ze zgryzoty. Ze ja się nie domysłiłem, ze doswiadczenie z wkladaniem do zamrazalnika było powiazane z warstwa aerogelu pod pianka."

No przecież napisałem, że jak masz wątpliwości to poczytaj raz jeszcze i wolniej...

Doświadczenie z pianką (sporą kostką!) ZK i zamrażarką pokazuje proces, jaki się odbywa, gdy temperatura wokół niej spada GWAŁTOWNIE.

Nie ma nic wspólnego z aerożelem.

Pianka zamknietokomórkowa składa się z elastycznych banieczek wypełnionych gazem.

Te zewnętrzne warstwy, narażone na stres termiczny, kurczą się mocno a te wewnętrzne nie, bo pianka to jednak termoizolacja.

Wtedy właśnie pojawiają się siły, które potrafią taka piankę wręcz "poszarpać".

Głupio zastosowana rodzi problemy zamiast rozwiązać problem.

Nawet tu gdzieś były zdjęcia poddasza z takim efektem...

Nowicjusz załapie jak chwilkę pomyśli.

:lol:

Wierzę w Niego!

Adam M.

też chcę dać pur 25 cm ?( 5cm ponad krokwie) i na to 15 cm wełny.

Wiem że jest na forum kilka osób które tak zrobiły.

Początkowo chciałem dać tylko 25-30cm piany ale boje się że to będzie za mało i dlatego myślę żeby dołożyć do tego jeszcze warstwę 15 lub 20 cm dobrej jakościowo wełny.

Czy są jakieś przeciwwskazania do zastosowania takiego rozwiązania poza oporem dyfuzyjnym ?

A czemu aż tak grubo? TO budynek jednorodzinny? Jeżeli to nie problem, proszę o odpowiedź czemu takie grube dwie warstwy, bo ja zamierzałem położyć dwie warstwy wełny u siebie 15 + 10, ale może się przeliczyłem.

Też się "dylematowałem" podobnie pomęedzy pianami a wełnami , aż w końcu postawiłem na celulozę :)

Bo przede wszystkim łatwiej zaaplikuje, nie potrzebuje paroizolacji i pomimo grubszej warstwy jest taniej niż pianką przez którą w razie co ne dostaniesz się do zaklejonej instalacji.

PS Panie Adamie jak tam bufor?

Też się "dylematowałem" podobnie pomęedzy pianami a wełnami , aż w końcu postawiłem na celulozę :)

Bo przede wszystkim łatwiej zaaplikuje, nie potrzebuje paroizolacji i pomimo grubszej warstwy jest taniej niż pianką przez którą w razie co ne dostaniesz się do zaklejonej instalacji.

PS Panie Adamie jak tam bufor?

Jak by na to nie patrzeć, celuloza to ...zmielona makulatura. Skąd więc ta cena? Rozważałem piankę, celulozę i wełnę. Pozostaję przy wełnie szklanej. Pozdrawiam.

ok, częściowo odrobiłem zadanie domowe, wygrzebałem nawet stary kalkulator naukowy z czasów kiedy jeszcze umiałem coś liczyć z chemii ;) tak czy siak, natknąłem się na taką*tabelkę w internecie

Zrzut ekranu 2016-05-07 o 16.21.01.jpg

i teraz się zastanawiam - co z tymi matami termoizolacyjnymi? czy to jest cokolwiek warte? jedyne co udało mi się znaleźć*to isobooster, o którym nie za bardzo da się*cokolwiek znaleźć*poza postami pochwalnymi na jego temat pisanymi przez osoby zajmujące się jego sprzedażą i montażem.

jak dla mnie to wygląda trochę jak kupa na sznurku, ale wolę podpytać mądrzejszych. no i są jeszcze inne maty, typu alufox. macie może jakieś doświadczenia z tego typu rozwiązaniami?

a tak już na koniec: przekonują mnie płyty thermano, ale je chyba montuje się tylko nd zewnątrz dachu na krokwie? czy można od środka też je sobie dać? ;)

dach budynku jest jednospadowy, w całym mieszkaniu jest więc jeden wielki łagodny skos - to tak odpowiadając na pytanie z czym własciwie mam do czynienia.

rozważałem też pianę natryskową, ale - no właśnie, jak to do końca jest z ich właściwościami? spotkałem się nawet tutaj na forum z opiniami, że lambdę 0,028 czy ile tam podadzą, to mają tylko w momencie natrysku, a później wzrasta do 0,035 albo i więcej. prawda to?

Edytowane przez keiichi

Pozostaje więc pytanie czy ma sens rozwiązanie typu 5cm piany otwartokomórkowej i na to piana zamkniętokomórkowa powiedzmy 10 w porywach do 15 cm albo w formie płyty... czy radzić sobie inaczej.

ewentualnie w pomieszczeniach gdzie mam wyższy sufit można by dać grubiej, w takiej sytuacji polecono mi wełnę skalną, ale jakoś ogólnie nie do końca przekonuje mnie wełna jako materiał, zwłaszcza jej zależność od jakości montażu...

O piance nie bede pisal. Ale kazda ilosc wełny zastąpiłbym celulozą.

Ciekawa sprawa: ja wynoszę do kontenera stare gazety, a Ty masz z tego docieplony dach i jeszcze dałeś za to kupę kasy. Czyli da się zrobić dobry interes nawet na śmieciach! A co najciekawsze, są jeszcze ludzie, którzy to kupują i chwalą!

Ciekawa sprawa: ja wynoszę do kontenera stare gazety, a Ty masz z tego docieplony dach i jeszcze dałeś za to kupę kasy. Czyli da się zrobić dobry interes nawet na śmieciach! A co najciekawsze, są jeszcze ludzie, którzy to kupują i chwalą!

Porównaj sobie parametry celulozy i wełny, sprawdż, gdzie lubią mieszkać kuny i wówczas sie wypowiadaj.

Kto teraz kupuje gazety ? Sprzedawca wełny ?

A swoją drogą przeczytaj, z czego produkowany jest granulat celulozowy, to się sromotnie zdziwisz. To granulat ze zmielonej makulatury! Nagroda Nobla dla producenta. Zmielił makulaturę oraz chusteczki jednorazowe z gilami, a Ty podniecasz się naukowo brzmiącym "granulatem celulozowym". Uwierz mi, pampersy też ludzie wyrzucają do kontenera oznaczonego jako" papier".

Można śmiało powiedzieć, że masz GÓWNIANE OCIEPLENIE. Dosłownie!