Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

A swoją drogą przeczytaj, z czego produkowany jest granulat celulozowy, to się sromotnie zdziwisz. To granulat ze zmielonej makulatury! Nagroda Nobla dla producenta. Zmielił makulaturę oraz chusteczki jednorazowe z gilami, a Ty podniecasz się naukowo brzmiącym "granulatem celulozowym". Uwierz mi, pampersy też ludzie wyrzucają do kontenera oznaczonego jako" papier".

Można śmiało powiedzieć, że masz GÓWNIANE OCIEPLENIE. Dosłownie!

Wooow, wielki problem.

Rozmawiamy o izolacji stropu, czy pościeli ? :)

Ty w ogole wiesz, jak sie produkuje włókno celulozowe ? Mieli się i juz ?

:)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kolego wgxxx ( to od wentylacji grawitacyjnej?) , wiem z czego i jak produkowana jest "celuloza". No i ? Zawisc zzera czy jak ?

Wiem jak jest na wiekszosci poddaszy izolowanych wełną. Wiem jakie ma własciwosci, zalet i wady. I nie uzylem swiadomie.

Za moimi namowami, 2 znajomkow uzylo celulozy do "naprawy" izolacji z wełny. Piłem po tym sezonie 2 duze i dobre łyskacze.

Edytowane przez karolek75

kolego wgxxx ( to od wentylacji grawitacyjnej?) , wiem z czego i jak produkowana jest "celuloza". No i ? Zawisc zzera czy jak ?

Wiem jak jest na wiekszosci poddaszy izolowanych wełną. Wiem jakie ma własciwosci, zalet i wady. I nie uzylem swiadomie.

Za moimi namowami, 2 znajomkow uzylo celulozy do "naprawy" izolacji z wełny. Piłem po tym sezonie 2 duze i dobre łyskacze.

Wywód na poziomie ...rowu melioracyjnego.

i teraz się zastanawiam - co z tymi matami termoizolacyjnymi? czy to jest cokolwiek warte? jedyne co udało mi się znaleźć*to isobooster, o którym nie za bardzo da się*cokolwiek znaleźć*poza postami pochwalnymi na jego temat pisanymi przez osoby zajmujące się jego sprzedażą i montażem.

jak dla mnie to wygląda trochę jak kupa na sznurku, ale wolę podpytać mądrzejszych. no i są jeszcze inne maty, typu alufox. macie może jakieś doświadczenia z tego typu rozwiązaniami?

Dowiedziałeś się czegoś o tych Alufoxach? Nasza ekipa bardzo nas na to namawia, a w internecie ciężko znaleźć opinie użytkowników.

Doskonale sie nadaje na ekran za grzejnik panelowy ;)

Przeciez to sprzedawca jest. W maju zrejestrowany i 1 post. Ide o zaklad ze zaraz sie pojawia kolejni 1-postowcy ktorzy se zamontowali folie ALU/folie babelkowa grubosci 10mm i jak na zewnatrz jest -30C to oni po poddaszu w gaciach biegaja bo taki ukrop ze nie idzie wytrzymac. A piec chodzil tydzien wczesniej.

Przeciez to sprzedawca jest. W maju zrejestrowany i 1 post. Ide o zaklad ze zaraz sie pojawia kolejni 1-postowcy ktorzy se zamontowali folie ALU/folie babelkowa grubosci 10mm i jak na zewnatrz jest -30C to oni po poddaszu w gaciach biegaja bo taki ukrop ze nie idzie wytrzymac. A piec chodzil tydzien wczesniej.

Przecież ja pytam a nie sugeruję takie rozwiązanie :p Wyłącz paranoję ;)

Totez i taka porada :)

Dzwonię po lokalnych wykonawcach ocieplenia pianką. Prośba do doświadczonych o podpowiedź jaką wybrać; hiszpańską (ok. 42 zł/m2), kanadyjską (60-70 zł/m2), czy holednerską (50 zł/m2) ? Ceny brutto.

bardzo chetnie Ci doradzę :)

zapytaj o : gestosc pozorna, klase palnosci chlonnosc wody, opor dyfuzyjny i sam sobie odpowiesz :)

po reszte zapraszam na priv lub zadzwon to odpowiem , doradze i podpowiem. Dzisiaj sam zobaczyłem na własne oczy jak poprawialismy klientowi dach jak w dzisiejszych czasam mozna oszukac klienta .... mam nadziej , ze gosc ich za to dopadnie.

pozdrawiam

Tylko, źe mieszkałem w domu ocieplonym wełna i w domu ocieplonym celulozą.

Mogę porównać.

Ty nie, a jedyny Twoj argument przeciw celulozie to surowiec, użyty do jej wyprodukowania.

I co, zauważyłeś rażące pogorszenie komfortu mieszkania przy ociepleniu wełną? Przy wełnie był wypizd a przy celulozie upał? Nie sądzę.

To były zupełnie inne domy, więc nie można porównywać.

Ale widziałem degradację izolacji wełnianej, brak jej ciągłości po kilku latach.

W przypadku celulozy nic się nie zmieniło przez lata.

Dlatego sądzę, biorac też pod uwage wrażliwość wełny na zawilgocenie, ze jakość izolacji nią wykonanej byłaby gorsza, od nadmuchu celulozy.

To były zupełnie inne domy, więc nie można porównywać.

Ale widziałem degradację izolacji wełnianej, brak jej ciągłości po kilku latach.

W przypadku celulozy nic się nie zmieniło przez lata.

Dlatego sądzę, biorac też pod uwage wrażliwość wełny na zawilgocenie, ze jakość izolacji nią wykonanej byłaby gorsza, od nadmuchu celulozy.

Moj glos w dyskusji. Widzialem swoja welne po 5 latach ulozenia. Nic sie nie poobsuwalo, nie zdegradowalo.Ale to byla dobra welna. Co nie zmienia faktu ze byly pozostwaiane straszne babole przez ekipe. Nie do wypatrzenia przez laika praktycznie nawet jesli by sie ekipe codziennie kontrolowalo. Patrzac po okolocznych dachach zima, pewnie z polowa domów ocieplana welna ma takie babole pozostawiane. Ze specyfiki aplikacji nadmuch czy natrysk szczelniej i dokladniej wypeln ia kazda dziure. Co nie znaczy ze welna nie mozna zrobic dobrze. Uzycie dobrego materialu i precyzyjne!! ulozenie gwarantuje sukces. Rzecz jasna pianke tez moga Ci badzeiwna natrysnac ze zmiejszona iloscia pianki w piance. Gdyby ktorys materiał był bezwzlegednie i zawsze najlepszy to inne by wymarły przeciez.

Jakbym budował dzisiaj dom, to zdecydowanie cos natryskiwanego. A najlepiej nakrokowiowo plus natrysk czego miedzy krokwie. A wolgole najlepiej żelbet aka wanna.

Witam

Po lekturze coraz bardziej skłaniam się ku piance. Dach ma pełne deskowanie, papę i dachówkę ceramiczną ( w projekcie - wełna ) .

Chciałbym wypełnić pianą 18 cm między krokwiami i dodatkowo pokryć krokwie - tu pojawia się problem bo ścianki działowe na użytkowym poddaszu ( ytong interio ) są docięte z przerwą 1cm od krokwi .

Co zrobić z tym fantem ?

Witam

Po lekturze coraz bardziej skłaniam się ku piance. Dach ma pełne deskowanie, papę i dachówkę ceramiczną ( w projekcie - wełna ) .

Chciałbym wypełnić pianą 18 cm między krokwiami i dodatkowo pokryć krokwie - tu pojawia się problem bo ścianki działowe na użytkowym poddaszu ( ytong interio ) są docięte z przerwą 1cm od krokwi .

Co zrobić z tym fantem ?

Dociac bardziej. ytong to sie chyba łatwo docina.

Moj glos w dyskusji. Widzialem swoja welne po 5 latach ulozenia. Nic sie nie poobsuwalo, nie zdegradowalo.Ale to byla dobra welna. Co nie zmienia faktu ze byly pozostwaiane straszne babole przez ekipe. Nie do wypatrzenia przez laika praktycznie nawet jesli by sie ekipe codziennie kontrolowalo. Patrzac po okolocznych dachach zima, pewnie z polowa domów ocieplana welna ma takie babole pozostawiane. Ze specyfiki aplikacji nadmuch czy natrysk szczelniej i dokladniej wypeln ia kazda dziure. Co nie znaczy ze welna nie mozna zrobic dobrze. Uzycie dobrego materialu i precyzyjne!! ulozenie gwarantuje sukces. Rzecz jasna pianke tez moga Ci badzeiwna natrysnac ze zmiejszona iloscia pianki w piance. Gdyby ktorys materiał był bezwzlegednie i zawsze najlepszy to inne by wymarły przeciez.

Ja mam wdmuchana celuloze pomiedzy krokwie z belek dwuteowych. 40cm b.gestego "wdmuchu" . Towar zapakowany, worki liczone wiec wiem ile weszlo. Widzialem jak robione. Zero baboli. Termowizja to potwierdzila.