Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

Dzisiaj sam zobaczyłem na własne oczy jak poprawialismy klientowi dach jak w dzisiejszych czasam mozna oszukac klienta .... mam nadziej , ze gosc ich za to dopadnie.

pozdrawiam

To jest to o czym wiele razy mówiłem. Ilość "cukru w cukrze".

Piana natryskowa ma parametry wełny i styropianu - a kosztuje tyle co sztywna pianka w płytach.

Różnica jest taka, że pierwsza - podobnie jak wełna i styropian ma lambdę 0,033-0,037 a Thermano 0,023.

Dwa - w przypadku natrysku mówiąc wprost i bez ogródek i mniej Ci pianki wtrysną - tym więcej zostaje w kieszeni.

A niestety parametry cieplne wynikają wprost z gęstości.

Dlatego - na pytanie postawione w temacie odpowiedź powinna brzmieć:

Oczywiście, ze Piana ale PIR - tzw. sztywna pianka poliuretanowa gdzie parametry cieplne całkowicie rekompensują różnicę w cenie do styropianu.

S.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest to o czym wiele razy mówiłem. Ilość "cukru w cukrze".

Piana natryskowa ma parametry wełny i styropianu - a kosztuje tyle co sztywna pianka w płytach.

Różnica jest taka, że pierwsza - podobnie jak wełna i styropian ma lambdę 0,033-0,037 a Thermano 0,023.

Dwa - w przypadku natrysku mówiąc wprost i bez ogródek i mniej Ci pianki wtrysną - tym więcej zostaje w kieszeni.

A niestety parametry cieplne wynikają wprost z gęstości.

Dlatego - na pytanie postawione w temacie odpowiedź powinna brzmieć:

Oczywiście, ze Piana ale PIR - tzw. sztywna pianka poliuretanowa gdzie parametry cieplne całkowicie rekompensują różnicę w cenie do styropianu.

S.

co ty bredzisz? jak masz nastawiona poprawnie maszyne to nie mozna nie natryskac uczciwie ( + oczywisice temp materialu na ktory natryskujesz). prawda jest taka , ze welna to juz przeszlosc, nikt kto liczy kase nie powoli sobie na 2500 laczen welny na dachu bo robi mu to kilka m2 otwartej powierzchni. sztywna pianka tez odpada bo to zamknieta komorka - chcialbym znac chetnie wady natrysku ale nie ma sie co oszukiwac ich po prostu nie ma - idealna szczelnosc ....itp

co ty bredzisz? jak masz nastawiona poprawnie maszyne to nie mozna nie natryskac uczciwie

Właśnie "JAK MASZ" :)

A jak nie masz ?

( + oczywisice temp materialu na ktory natryskujesz)

Kolejna zmienna która mocno wpływa na gęstość z której wynikają wprost parametry izolacyjności na którą nie masz wpływu.

Dodaj jeszcze wilgotność.

Zatem przy natrysku mamy 3 zmienne:

- "poprawnie" nastawioną maszynę

- temperaturę natrysku

- wilgotność otoczenia

Jaka jest szansa więc, że dostaniemy materiał o deklarowanych parametrach za który w końcu zapłaciliśmy ?

prawda jest taka , ze welna to juz przeszlosc, nikt kto liczy kase nie powoli sobie na 2500 laczen welny na dachu bo robi mu to kilka m2 otwartej powierzchni.

Pełna zgoda. Technologia z lat 60tych i 70tych.

Obecnie masz dwa izolatory nowej generacji

- termogel - potwornie drogi

- sztywna pianka poliuretanowa PIR (w cenie dobrej wełny)

Przy okazji zachłysnęliście się teraz natryskiem pianą (powstało pełno firm z tą usługą) sugerując jakoby była to nowoczesna izolacja na miarę XXI wieku. G* prawda. Od lat 70tych jest stosowana na zachodzie - a mam znajomego który w PL robił to w latach 90tych w okolicach Warszawy.

chcialbym znac chetnie wady natrysku ale nie ma sie co oszukiwac ich po prostu nie ma

Wady ?

- brak gwarancji parametrów

- otwartokomórkowe

- problemy z wentylacją

- parametry styropianu i wełny za dużo wyższą cenę

- przestarzała technologia (lata 70te)

Kupujemy materiał o parametrach styropianu przepłacając go 4 krotnie.

Można. Tylko po co ?

sztywna pianka tez odpada bo to zamknieta komorka

I tutaj totalnie nie rozumiem. Wskaż mi proszę wady piany zamkniętokomórkowej.

Przecież ZK to ogromna zaleta. Nie chłonie wody (nasiąkliwość poniżej 2%) co pozwala stosować ją nie tylko w posadzki ale też do dociepleń fundamentów, a w połączeniu z montażem nakrokwiowym na dachu tworzy NAJLEPSZĄ dostępną izolację dachu eliminując całkowicie mostki cieplne.

S.

Edytowane przez Stexxil

"

Zatem przy natrysku mamy 3 zmienne:

- "poprawnie" nastawioną maszynę

- temperaturę natrysku

- wilgotność otoczenia

Jaka jest szansa więc, że dostaniemy materiał o deklarowanych parametrach za który w końcu zapłaciliśmy ? "

nie wprowadzaj ludzi w blad - jak jset kiepska ekipa i chce sciagnac kase to pewnie, ze nic nie bedzie sie zgadzalo - ale to są dokładne parametry które profesjonaln instalator kontroluje - po to jezdzi zawsze trzech ludzi na aplikację piany aby jeden zajął się natryskiem , drugi do pomocy a trzeci ciągle kontroluje warunki natrysku i one sa na bierzaca sprawdzane tak samo jak my doprowadzamy do porzadku cale poddasze jak wstepna obrzutka i nagrzanie pomieszczen i powierzchni natryskowej aby byly wlasnie te parametry. To że klient dostał dobry materiał wie juz po pierwszym sezonie grzewczym = super oszczedność. Jak kontrolujesz parametry to widać to potem po jakości piany na dachu.

"Technologia z lat 60tych i 70tych.

Obecnie masz dwa izolatory nowej generacji

- termogel - potwornie drogi

- sztywna pianka poliuretanowa PIR (w cenie dobrej wełny)

"

to jest technologia która powstała dokładnie w tamtych czasach ale wez np pianke polska , ktora byla robiona 4 lata temu to generacyjnie chlopaki poszli do przodu strasznie czyli nie zatrzymali sie na technologi a dopracowuja ja i rozwijaja ciagle. Sztywna piana na dachu sie nie sprawdzi a jeszcze zaszkodzi - po pierwsze więźba pracuje i jak połączysz swoje płyty na twardo to rozszszczelnia sie jak wełna :) wiec totalna kicha jak umiesciasz je dokladnie w rogach łączeń więźby :) w zyciu nie zrobisz tego z uzyciem czegos co trzeba przyciac a tak przycina sie plyty - piana wypelni kazda luke No i nawet ja zrobisz zrobisz koło krokwi szczelną izolacje ze swoich plyt to jak peknie dachowka i bedzie sie w tym miejscu lala woda to klientowi zgnije więźba a potem przerzuci te koszty na Ciebie :)

Przy okazji zachłysnęliście się teraz natryskiem pianą (powstało pełno firm z tą usługą) sugerując jakoby była to nowoczesna izolacja na miarę XXI wieku. G* prawda. Od lat 70tych jest stosowana na zachodzie - a mam znajomego który w PL robił to w latach 90tych w okolicach Warszawy.

mój znajomy też kupił 20 late temu diesla a ostatnio wymienił tego diesla na nowego , tamtem diesel też jezdzil z jego rodzina nad morze ale nowego juz by nie oddal - generacja i dopracowywanie technologi - bez sensu porownania robisz , mozesz sobie jeszcze analogie z telefonami robic bo one tez sa kilkadziesiat lat i tez dzwonilo sie kiedys i babcie bylo slychac a teraz jaki masz postep na tej technologi , tak samo jest z pianką.

- oni nie klepia tej piany w skladzie z lat 70 , generacyjnie to juz kilkanasie receptur do przodu - jak wspominalem - piana polska 4 lata temu a teraz nie ustepuje wizualnie amerykanskiej chodz dalej ma gorsze parametry (know how amerykanów jest po prostu bardziej rozwinieta).

Wady ?

- brak gwarancji parametrów

- otwartokomórkowe

- problemy z wentylacją

- parametry styropianu i wełny za dużo wyższą cenę

- przestarzała technologia (lata 70te)

całkowita nie prawda powyzej - jak jest dobry fachman od natryskow to parametry sa dokladnie takie jak powinny byc a i lepsze bo klient placac za 20cm dostaje zawsze gratis 1-2 cm czyli 10% materialu bo nie jestes w stanie utrzymac rosnacej piany dokladnie - po kolorze widac czy piana jest ok - czy nie przepalona czy za zimna - no tak jak klient szuka najtanszej firmy ze zuzytym reaktorem i wyeksploatowanym sprzetem to nic na to nie poradze - znowu analogia do samochodu ? wymieniasz olej regularnie to auto sie trzyma , zlewasz temat niby jezdzi ale pali i producenckich parametrow przyspieszenia nie ma = tak samo masz z natryskiem jak masz dobry sprzet, fachowa ekipe to masz ceny 10% wieksze niz "zenek z zuka " ale dla klienta ma to znaczenie - cena - wiec jak chce taki natrysk to faktycznie nie ma parametrow ale twoje plyty jak polozy partacza to dokladnie bedzie tak samo = wiec porownujmy cos co zostanie wykonane z nalezyta starannoscia wykonawcy = jego profesjonalizm wiec twoja teoria z brakie parametrow nie prawdziwa

- super , ze otwara komorka na poddaszy , co chcialbys plastikiem przykry i zrobic termos ? leja klientowi zamknietokomore na dachy i potem robia zrzute na zgnita wiezbe :( jak pisalem , jak ktos zna sie na swojej robocie to zeobi to poprawnie- zalana piana woda ta wode przepuscie nie jak sitko ale tez ja potem odda bez straty jakosci - o welnie juz nawet nie pisze - zalana to rowniez odda ale straci na wydajnosci 30% :)

- wcale nie masz wyzeszj ceny - jak zaplacisz za wate w markecie to pewnie , ze pare pln roznicy ale jak kupisz jakas markowa welne to spokojnie za 20cm musisz z 15-20 pln zaplacic - musisz zrobic 2 warstwy na przekladke wiec masz juz 30pln a do tego ktos to musi zrobic u ciebie na dachu a za 15 pln to ciac wate - nie wiem czy ciałes ja kiedys to juz chlopaki nie chca robi a i jakosc polozenia i czas 2tygodnie to robi potem swoja wiec masz 45 pln minimum a za ta kwote to doplacisz lub jak dogadasz sie wczesniej z ekipa tez Ci ta pianke zrobia przy 20cm!!! wiec kolejny argument obalony

no i o przestarzalej technologi juz Ci pisalem :)

Kupujemy materiał o parametrach styropianu przepłacając go 4 krotnie.

Można. Tylko po co ?

no i nie mow nie prawdy = nie jest 4 drozszy , nie jest porownywalny w parametrach i robi cos czego nie osiagniesz zadnym innym materialem - idealna ciaglosc izolacji - na twoich plytach kazde laczenie to mostek termiczny a tu go nie ma.

"

I tutaj totalnie nie rozumiem. Wskaż mi proszę wady piany zamkniętokomórkowej.

Przecież ZK to ogromna zaleta. Nie chłonie wody (nasiąkliwość poniżej 2%) co pozwala stosować ją nie tylko w posadzki ale też do dociepleń fundamentów, a w połączeniu z montażem nakrokwiowym na dachu tworzy NAJLEPSZĄ dostępną izolację dachu eliminując całkowicie mostki cieplne."

ja sie zgadzam , piana zamknieto komorkowa nie ma wad ale na zewnarz domu ale nie w srodku , jakby mozna ja bylo tryskac na poddasza to ja chetnie bym to robil ale nie mozna - ale mozna z tego wybrnac inaczej zamiast styropianu pod podlogowke :oblac" ja pianka zamknieto komorkowa ale tu juz ma znaczenie cena bo to moze wyjsc drozej niz styropian ale tez nie jakies roznice rzedu 50% jak ktos ma pieniadze i chce dobra technologie to tak robi.

ja nie chce Cie punktowac , ze Twoje plyty sa nie ok bo nie robilem z tym produktem ale nie przebijesz niesterty piany , ona poprostu dostosowuje sie do podloza i wypelnia kazda!!!! luke , nie zrobisz tego gotowymi klockami z plyt.

zawsze poradze jak ktos ma watpliwosci.

Edytowane przez berm*

Przebrnąłem przez sporą część tematu i w skrócie wyszło że:

- wełna nadal najlepsza do izolacji dachu domu z punktu inwestora

biorąc pod uwagę stosunek ceny/do parametrów

- piana / płyty najlepsze jedynie tylko dla wykonawców ze względu na $$$

Ja się z Tobą nie zgodzę. Mam mocno skomplikowany dach, po dwie lukarny w każdym pokoju. By dobrze ułożyć wełnę trzeba albo kontrolować wykonawcę albo dobrze za to zapłacić. Jednak mimo dokładności zapewne i tak piana będzie szczelniejsza. W moim przypadku ważny jest każdy zaoszczędzony centymetr, gdyby tak nie było zapewne kupił bym welnę 2x15cm 0,035 (która ma jeszcze rozsądną cene w stosunku do 0,033)

O tym by móc rozpatrywać izolację płytami trzeba myśleć jeszcze przed budową więźby.

Na lukarnach faktycznie trzeba trochę "podłubać" aby nie zostawić dziur. Gdy to robi firma można domniemać że jeśli nie ma renomy w okolicy to może ten element zaniechać, jednak robiąc samemu można się bardziej przyłożyć wiedząc że nie będzie się tego zmieniało przez kolejne XX lat.

Ile skasowała Cie firma za m2 tej pianki jaką użyłeś i jakiej grubości masz piankę o parametry pianki nie pytam bo tutaj wszyscy wiemy że tam jest to nie do zweryfikowania.

Stexxil podaj mi namiar na firmę, która zrobi izolację nakrokwiową 4 razy taniej niż wełną/styropianem/pianą PUR. Bzdury opowiadasz, żeby tylko swoje wymyślone tezy udowodnić, nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Jeśli ja mam natrysk piany o grubości 25cm za 58 zł brutto/m2 to napisz mi kto mi zrobi izolację nakrokwiową o parametrach izolacyjnych odpowiadających wspomnianej pianie za cenę 15 zł brutto za m2 licząc kompletną usługę czyli materiał + ROBOCIZNA. Te Twoje dywagacje 4 krotnym przepłacaniu za pianę czy wełnę są po prostu są śmieszne i albo nie masz bladego pojęcia jak wygląda rynek w tej chwili albo wciskasz kity z premedytacją. Napisz konkret albo przestań się błaźnić!

Przeczytałam cały temat. Moja ocena: więcej głupot i bredni niż merytorycznych wypowiedzi. Wchodzi tu masę ludzi chcących dowiedzieć się czegoś (w tym przypadku o piance) i zostaje z niczym. Śmiem nawet twierdzić, że mniej wiedzą niż przed wizytą na forum. Na szczęscie ze mnie uparta baba, umiem korzystać z wyszukiwarki i nie boję się pytać. Jako, że nie sprawia mi również problemu porozumiewanie się w innym języku sprawdziłam rownież opinie za granicą. Jeśli chodzi o meritum jest niestety podobnie. Ale do rzeczy. Wybór padł na piankę z kilku powodów. Natomiast wybór samej pianki to już zupełnie inna sprawa. Czytałam, zgłębiałam, pytałam. Nawet byłam na dwóch budowach i widziałam na żywo czym to się je.

Jedną z głownych przyczyn zainteresowania pianką był fakt, iż moje dziecko jest alergikiem. Niestety dość cięzki przypadek:(

Pianke zastosowali równiez moi znajomi juz dwa lata temu. Sugerowałam sie ich opiniami. Teraz wiem dużo. Jeden z wykonawców, który był u nas na pomiarze śmiał się nawet, że mogłabym zostać ich przedstawicielem. Podobno nikt go tak nie "przemaglował" jak ja.

Jakie są moje wnioski, na co zwracać uwagę, jaki materiał brać pod rozwagę?

Uważam, że Polska to dzungla gdzie każdy materiał, który jest ładnie "zapakowany" się sprzeda. Pokutuje jedyne kryterium: cena! Ale jak można oszczędzać (czytaj ryzykować) zastosowanie materiału, który jest dostępny za mniej więcej pół ceny najdroższego produktu. Coś tą cenę kształtuje, prawda? Jakaś jest róznica między piankami, że ich ceny są tak różnorodne. Od 50 zł za 20 cm do 79 zł. Takie zebrałam oferty. Róznica znaczna. Czy ktoś z Was wie z czego wynika? Czy tylko kobiety są tak dociekliwe? :razz:

Edytowane przez GrażkaB

Wszystkie sukienki są w tej samej cenie?? Sorry, nie mogłem się powstrzymać. Ja miałem oferty na piane od 39zl. Pewnie da się jeszcze taniej. Piana jak dla mnie to nie jest jakiś cud. Ma swoje wady z którymi trzeba się zapoznac. 99% wykonawców nawet Ci z forum, tryska pianę na pełne deskowanie pokryte papą, twierdzac że piana "oddycha". Pewnie gdybym miał dach dwuspadowy zdecydowalbym się na wełnę. Jednak w kazdej z trzech sypialni na poddaszu mam po dwie lukarny, praktycznie nie ma prostego odcinka dachu. Przy wełnie musiałbym pilnować wykonawcę by przyłożył się do ułożenia, a za pewne i tak nie byłoby tak szczelnie jak przy pianie. Co do ceny to już loteria. Zdecyduj się na jakąś konkretną pianę i dopiero później szukaj wykonawcy.

Nie mam domu ocieplonego pianą a wełną . Wiem że jak najpierw robiła firma i nie dopilnowałem to położona była delikatnie mówiąc mało dokładnie. Jak robili poddasze to dopilnowałem , ale są miejsca mniej widoczne i dostępne i na pierwszy rzut oka wygląda ok , ale czy jest faktycznie ok to nie da się sprawdzić ... Tak samo nie wiem jak po kilku latach wygląda ta wełna , bo jakby nie patrzeć wełna przecież jest dzielona na małe kawałki i łączeń pomiędzy tymi kawałkami są zapewne tysiące , więc szansa że się te kawałki lekko poprzemieszczają jest duża i mogły się porobić już szpary ...

Mi osobiście zdaje się że po kilku latach trzeba mocniej grzać poddasze i boję się że użycie kamery termowizyjnej moglo by mnie lekko wkurzyć ;)

Osobiście uważam że jak ktoś robi sam w 100% ocieplenie i sam położy obie warstwy wełny to może przy dużym szczęśli będzie miał dość szczelne ocieplenie ...

Osobiście uważam że po prostu piana dociera w każdy zakamarek i tworzy jednolitą warstwę ocieplenia , bez żadnych łączeń. Oosbiście uważam że nie ma co porównywać , bo nigdy na wełnie nie uzyska się takiej szczelności jak przy pianie ...

Na zachodzie wełna odchodzi w zapomnienie i ludzie wolą dopłacić za pianę ...

Ale faktycznie na zachodzie ludzie bogatsi , więc dopłata do piany nie robi aż tak wrażenia ...

Niestety piana jest droższa i to zapewne odstrasza kupujących , chociaż jak patrzę jak jej cena spadłą w ciągu kilku lat to sądzę że chętnych na pianę będzie coraz więcej ...

Edytowane przez kaszpir007

Wszystkie sukienki są w tej samej cenie?? Sorry, nie mogłem się powstrzymać.....

Hmm, być może nie wyraziłam się jasno. Ja wiem skąd róznica. Pytam, czy któryś z forumowiczów zadał sobie trud sprawdzenia tego?;)

P.S.

Mimo wszystko dziękuję za poradę. Już wybrałam:)

Edytowane przez GrażkaB

GrażkaB , tak jak z samochodami maluchem też nad może dojedziesz a że przeziebiona i zmeczona to trudno , tak samo z piana , pianka piance nie rowna ale najtansza pianka jest 1000x lepsza niz welna :) juz maglowalismy ten temat - szczelnosc i jeszcze raz szczelnosc . Nie mow o alergi bo zadna nie jest alergiczna i uczulajaca , kazda ze znanych mi pian ma wykonane badania i ja te badania pokazuje klientowi ,be specjalnego zyczenia, my sprzedajemy dwie pianki i tak zostanie - klasa premium i klasa eko - gdzie roznica w cenach jest naprawde nie duza na m2 bo okolo 6 zl wiec jak masz 200m dachu to masz roznice za piane klasy premium 1200pln .

ocieplimy twoj dom jak mozemy najlepiej i tak to robimy :) zachowujac wszelkie warunki i standardy natrysku narzucone przez producentow. Chetnie zmierze sie z Twoja dociekiwoscia telefonicznie :) i jestem pewny , ze na budowie pokazalbym Ci rzeczy o ktorych nie zapytalas a inny wykonawca z pewnoscia Ci nie powiedzial - doswiadczenie robi swoje i to nie tylko w kawalku tortu zwany piakna ale praktycznie calosci dachu i poddasza....

Wszystkie sukienki są w tej samej cenie?? Sorry, nie mogłem się powstrzymać. Ja miałem oferty na piane od 39zl. Pewnie da się jeszcze taniej. Piana jak dla mnie to nie jest jakiś cud. Ma swoje wady z którymi trzeba się zapoznac. 99% wykonawców nawet Ci z forum, tryska pianę na pełne deskowanie pokryte papą, twierdzac że piana "oddycha". Pewnie gdybym miał dach dwuspadowy zdecydowalbym się na wełnę. Jednak w kazdej z trzech sypialni na poddaszu mam po dwie lukarny, praktycznie nie ma prostego odcinka dachu. Przy wełnie musiałbym pilnować wykonawcę by przyłożył się do ułożenia, a za pewne i tak nie byłoby tak szczelnie jak przy pianie. Co do ceny to już loteria. Zdecyduj się na jakąś konkretną pianę i dopiero później szukaj wykonawcy.

mam dach przykryty papą, pod nim deskowanie - nie powinienem izolować poddasza pianką? dlaczego?

powyżej pojawiły się*też sugestie, żeby absolutnie nie izolować poddasza pianką*zamkniętokomórkową od wewnątrz - ponownie, dlaczego?

Hmm, być może nie wyraziłam się jasno. Ja wiem skąd róznica. Pytam, czy któryś z forumowiczów zadał sobie trud sprawdzenia tego?;)

P.S.

Mimo wszystko dziękuję za poradę. Już wybrałam:)

Skoro zaczęłaś temat to go dokończ. Napisz jaka piana i dlaczego warto za nią przepłacić zamiast snuć bezsensowne domyślania.