mat3006 13.06.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Pianka OK nie jest obojętna na wilgoć, ma o wiele większą sorpcje wody niż jej konkurent ZK. O ile rozumiem intencje to chodzi o wpływ zawilgocenia na izolacyjność termiczną i w tym względzie zgadzam się, że skala wpływu zawilgoceń pianki OK versus wata jest jednoznacznie na korzyść pianki OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 13.06.2016 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Czyli konkretnie jaki wpływ ma zawilgocenie pianki na jej lambdę jeżeli niektóre pianki otwartokomórkowe mają deklarowaną nasiąkliwość 22 kg/m2 ? Wg tej samej metody badania nasiąkliwości (EN 1609) wyroby do poddaszy ze skalnej wełny nie przekraczają 1 kg/m2. Oznaczenie WS na etykiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrażkaB 19.06.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 (edytowane) Witam, brawo Panowie/Panie za niezwykle merytoryczne odniesienie sie do mojego wpisu. Jako komplement przyjmuje zaszeregowanie mnie do grona sprzedwców. Celowo równiez nie napisałam na jaką piankę padł mój wybór, aby nie być posądzona (jak wiele osób piszących wcześniej) o kryptoreklamę. Napiszesz- żle, nie napiszesz- jeszcze gorzej. mat3006 nie zanotowałam nigdzie, że gazy spieniające mają wpływ na efektywność izolacji, tak jak nie zanotowałam, iż gazem izolującym nie jest powietrze. Odniosłam się do tego, że spieniaczem w niektórych piankach są gazy (nie CO2). Zaprzeczy Pan/Pani jakoby tak nie było?Moje wypociny o niczym miały pomóc zaglądającym tu i szukającym informacji o piance. Ja wchodząc tu w tym celu wiedzy swojej niestety nie zaspokoiłam. Wielu "fachowców" udziela się tutaj, a dominują kłotnie i spory kto ma rację. Minimum merytoryki. Co do kwestii sprzętowych nie mogę się wypowiadać, bo jestem "zielona" ale pełna zgoda, że to też jest aspekt, który warto brać pod uwagę.Ja trafiłam na firmę z polecenia, a mimo to wprosiłam się na budowę (zostałam zaproszona:) ) i naocznie przekonałam się o jakości ich pracy.Pozdrawiam Edytowane 19 Czerwca 2016 przez GrażkaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 20.06.2016 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Witam, Ja wchodząc tu w tym celu wiedzy swojej niestety nie zaspokoiłam. Niestety po Twoich postach powyższe zdanie jest tym bardziej prawdziwe dla kolejnych osób odwiedzających. Ja też jestem przed ociepleniem pianą. Poświęcam czas na rozeznanie tematu i niestety ale Twoje posty kompletnie nic nie wniosły do dyskusji. Po prostu piszesz tak, żeby przypadkiem nie przekazać wiedzy tym, którzy jej potrzebują. Czysta strata czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 20.06.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Z tego co słyszałem od wykonawcy pianki otwartokomórkowej nie powinno się używać do ocieplania budynków mieszkalnych a jedynie pomieszczeń gospodarczych typu obory, kurniki, garaże, warsztaty, magazyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.06.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Z tego co słyszałem od wykonawcy pianki otwartokomórkowej nie powinno się używać do ocieplania budynków mieszkalnych a jedynie pomieszczeń gospodarczych typu obory, kurniki, garaże, warsztaty, magazyny. Skąd się biorą tacy wykonawcy? A wytłumaczył Ci dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 20.06.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Coś tam mówił, ale szczerze nie wszystko wychwyciłem - efekt taki, że nie pamiętam. Poza tym pytałem o certyfikaty palności gdzie okazało się pianka ma klasę E na co mój znajomy strażak powiedział, że nie jest to materiał, który chciałby mieć nad głową w przypadku pożaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 20.06.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Coś tam mówił, ale szczerze nie wszystko wychwyciłem - efekt taki, że nie pamiętam. Poza tym pytałem o certyfikaty palności gdzie okazało się pianka ma klasę E na co mój znajomy strażak powiedział, że nie jest to materiał, który chciałby mieć nad głową w przypadku pożaru. Takie posty powinny być kasowane. Coś tam, ktoś tam, komuś tam powiedział... Ps. mam nadzieję że ten strażak mieszka pod basenem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 20.06.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Nie takie znowu coś tam bo wyszukując w googlach klasy E mamy "Wyroby znajdujące się w klasach C, D, E i F mogą doprowadzać do rozgorzenia, czyli gwałtownego wybuchowego rozprzestrzeniania się ognia, za którym idzie skokowy wzrost temperatury. " Mnie to odwiodło od dawania pianki na strychu. Dokładnie chodzi o PUREX NG-0808NF-B2. Badania wykonane przez Zakład Badań Ogniowych Instytutu Techniki Budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.06.2016 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 Przepraszam yarecki ale czasem pianka i to niczym nie osłonięta w materacach, kanapach, krzesłach i innym wyposażeniu przez przypadek nie odwiodła Cię od ich zakupu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 20.06.2016 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Chyba nie będziemy porównywać płonącego krzesła z płonącym dachem. Rzadko też w materacach czy kanapach daje się instalacje elektryczną, która potencjalnie może przyczynić się do pożaru. http://www.treehugger.com/green-architecture/spray-foam-fires.html Edytowane 20 Czerwca 2016 przez yarecki_wr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.06.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2016 Coś tam mówił, ale szczerze nie wszystko wychwyciłem - efekt taki, że nie pamiętam. Poza tym pytałem o certyfikaty palności gdzie okazało się pianka ma klasę E na co mój znajomy strażak powiedział, że nie jest to materiał, który chciałby mieć nad głową w przypadku pożaru. Ciekawe jaka klase palnosci ma drewno konstrukcyjne, ktore masz nad głowa w dachu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berm 24.06.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2016 O ile rozumiem intencje to chodzi o wpływ zawilgocenia na izolacyjność termiczną i w tym względzie zgadzam się, że skala wpływu zawilgoceń pianki OK versus wata jest jednoznacznie na korzyść pianki OK. pianka jak tłumaczyli mi chłopaki z hbterm to w przypadku zalania i wyschnięcia traci 3% wartości natomiast wełna ~40% wiec nie wiem kto jeszcze mysli o wełnie - wystarczy odwiedzić poddasze z wełną i pianką latem aby upewnić się w wyborze .... na korzyś piany oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 14.07.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 plus dla wełny jest taki że można to zrobić samemu.. ł Nie koniecznie, jeszcze trochę {2-3 miesiące) a natrysk będzie można wykonać samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 14.07.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 kolektor1 jakieś konkrety? Skąd taka informacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.07.2016 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Przecież takie rzeczy już dawno są na rynku. Pierwszy z brzegu: http://www.perfectwoodhouse.com/17/poreczna-pianka-izolacyjna-do-samodzielnego-montazu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.07.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 (edytowane) kolektor1 jakieś konkrety? Skąd taka informacja? Jestem w bardzo zaawansowanym stadium wykonania agregatu do natrysku piany. Może i nic w tym dziwnego, ale założenie jest takie aby ten agregat nie kosztował więcej jak 3 tyś zł a nie 100 tyś jak teraz. A więc będzie on tani i praktycznie dla każdego Jestem po pierwszych próbach, działa wyśmienicie. Oczywiście do takiego natrysku trzeba mieć choć blade pojęcie o malowaniu i o poliuretanach. Ale to nie jest wiedza jakaś tajemna i wystarczy trochę wprawy. jak skończę opublikuję filmik. Przecież takie rzeczy już dawno są na rynku. Pierwszy z brzegu: http://www.perfectwoodhouse.com/17/poreczna-pianka-izolacyjna-do-samodzielnego-montazu.html Tak zgadza się. Od tego w zasadzie rozpocząłem kombinowanie przy poliuretanach. System FROTH-PAK jest jednak bardzo drogim systemem, w Polsce nikt nie napełnia powtórnie butli poliuretanem a jedynie w europie tylko chyba w Holandii, lub Danii. Jest jeszcze jedna rzecz, która kładzie w UE ten system. Otóż do uzyskania ciśnienia w butlach użyto gazu używanego w klimatyzatorach i pompach ciepła, lecz ten gaz na terenie UE może być stosowany tylko do końca tego roku. Zamiennika jak na razie taniego brak, tak, że Amerykanie będą mogli u siebie stosować ten system, Europejczycy nie. Edytowane 16 Lipca 2016 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 06.08.2016 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) ... Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
berm 07.08.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2016 Z tego co słyszałem od wykonawcy pianki otwartokomórkowej nie powinno się używać do ocieplania budynków mieszkalnych a jedynie pomieszczeń gospodarczych typu obory, kurniki, garaże, warsztaty, magazyny. chyba odwrotnie Ci powiedzieli otwarta komórka do srodka , zamknięta na zewnątrz - zawsze tak tłumaczę to naszej Klienteli ..... pomysl - zamknieta - twarda - dasz pod wiezba po pierwszej zimie Ci strzeli - otwara mniej energooszczedna ale idealnie rozprezna i sprezysta - przepusci wode w razie zawilgocenia wiec wiezba po paru latach zostanie nie naruszona ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamakota44 03.04.2018 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Witam, Chciałem się podpytać - planuje ocieplić strych. Krokwie mam 18cm. Dachówka ceramiczna.Dach troche skomplikowany - tak bym go ocenił (stąd wybór padł na piankę)Myślałem żeby dać 18-20cm piany i na to położyć 10cm wełny bądź 18cm piany plus 10cm piany.Czy takie rozwiązanie z wełną w ogóle ma sens? Coś czytałem o jakimś punkcie rosy itp. i tak na chłopski rozum nie do końca wydaje mi sę to rozsądne. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co z tym chodzi i czy jest to groźne jeśli tego nie wezmę pod uwagę?Dlaczego zatem myślę o piance + wełna? - nie wiem czy to prawda ale przeczytałem kilkanaście stron tutaj i nie zauważyłem aby ktoś mówił o aspekcie akustycznym pianka kontra wełna.Czy to prawda, że zastosowanie pianki wiąże się ze słyszalnością każdego roweru przejeżdżającego po ulicy obok domu?Jak to wygląda z akustyką? Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez alamakota44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts