moniss 04.04.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Właśnie wróciłam od rodzinki, którzy adaptując poddasze, ocieplili dach pianką. W ostatnim tygodniu mocno wiało i padało, więc mogłam porównać dom moich rodziców (dach z blachą ale bez ocieplenia) z wyremontowanym domem wujostwa. W domu rodziców na parterze było dobrze słychać uderzenia deszczu i wiatru w blachę, u wujostwa na poddaszu było to słyszalne dużo słabiej (pokrycie także z blachy). Rowerów nie słychać na poddaszu, ani w jednym ani w drugim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamakota44 05.04.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Rozumiem - dziękuję za odpowiedź!A jakbyś oceniła różnice akustycznie w sprawie wełna i pianka? Tak jak czytałem jeszcze gdzie indziej to ktoś powiedział, że z pianki jest mega zadowolony ale haczyk był w tym, że akustycznie jest dużo gorzej i może gdzieś na uboczu to sie sprawdza ale w bardziej ruchliwych miejcach mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 05.04.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Niestety nie miałam możliwości porównać pianki z wełną w takich samych warunkach pogodowych i przy takim samym pokryciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 05.04.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Izolacyjność akustyczna dachu z wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 05.04.2018 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Jak zastanawiałem się czym ocieplić, to szukałem badać dla pianki. Niestety wyników takowych badań nie znalazłem ...To myślę, że już mówi samo za siebie. Jak ktoś mieszka w głośnym otoczeniu, to zdecydowanie bym odradził. Ja mam problem z akustyką przez nadproża z pianki :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.04.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Zrozumiał bym gdybyś porównał. Ale na podstawie tego że nie znalazłeś czegoś i do tego nie miałeś z tym styczności to raczej bym się nie wypowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamakota44 05.04.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Piankowcy - jak tam jesteście zadowoleni akustyki? Nikt jeszcze nie odpowiedział na moje pytanie pianka + wełna.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.04.2018 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 A znasz kogoś kto ma dwa identyczne domy obok siebie, jeden z pianką a drugi z tą samą grubością wełny i mógłby to w sposób sensowny porównać? Ja mam 25 cm pianki i nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamakota44 06.04.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Wiesz, zdaje sobie sprawe, że to trudno porównać - chodzi mi bardziej o odczucia - każdy po jakiś domach różnych chodzi u znajomych. Sam mieszka w swoim i na tej podstawie myślę, że jest wstanie ocenić czy mu hałas przeszkadza czy nie albo jest wstanie ocenić, że np. pianka fajna ale troche hałas sie wdziera..Opinia opinii nie równa ale z kilku jakieś już wnioski wyciągnąć można.. plusfoto - czy mieszkasz w jakimś cichym i spokojnym miejscu? Jeśli można spytać. Piankę masz na poddaszu? Mieszkasz na poddaszu czy na parterze.Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.04.2018 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Odpowiem Ci w ten sposób. Jak sąsiad włączy swojego rzegota kosiarkę to bardziej mi to przeszkadza w pomieszczeniach na dole od jego strony niż na górze gdzie ten odgłos jest jakby bardziej stłumiony i głuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.04.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Jak zastanawiałem się czym ocieplić, to szukałem badać dla pianki. Niestety wyników takowych badań nie znalazłem ... To myślę, że już mówi samo za siebie. Jak ktoś mieszka w głośnym otoczeniu, to zdecydowanie bym odradził. Ja mam problem z akustyką przez nadproża z pianki :/ Czym cięższy materiał tym lepiej tłumi hałas ... Wełna np. skalna to około 40kg na m3 na pianka PUR 7kg na m3 ... Więc pianka powinna bardzo kiepsko tłumić hałas , nawet gorzej od styropianu .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamakota44 06.04.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Odpowiem Ci w ten sposób. Jak sąsiad włączy swojego rzegota kosiarkę to bardziej mi to przeszkadza w pomieszczeniach na dole od jego strony niż na górze gdzie ten odgłos jest jakby bardziej stłumiony i głuchy. Ciekawa uwaga, może na strychu ma też to dużo mniejsze znaczenie niż na parterze - w sensie na parterze jakby dać piankę to akustycznie mógłby to być dramat, natomiast na strychu te dzwięki z zewnątrz są dużo mniej słyszalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alamakota44 06.04.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Czym cięższy materiał tym lepiej tłumi hałas ... Wełna np. skalna to około 40kg na m3 na pianka PUR 7kg na m3 ... Więc pianka powinna bardzo kiepsko tłumić hałas , nawet gorzej od styropianu .. Podobno z tego co czytałem w artykułach pianka dużo lepiej tłumi hałas niż styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.04.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Odpowiem Ci w ten sposób. Jak sąsiad włączy swojego rzegota kosiarkę to bardziej mi to przeszkadza w pomieszczeniach na dole od jego strony niż na górze gdzie ten odgłos jest jakby bardziej stłumiony i głuchy. Zazwyczaj na dole jest duzo wiecej okien niż na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 07.04.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Co to znaczy pianka, otwartokomórkowa czy zamkniętokomórkowa? Ja będę stosował piankę zamkniętokomórkową na posadzkę na gruncie i na fundament. N dach też pójdzie tylko, że zamknięta + otwarta - otwarta w roli izolacji akustycznej.Zamknięta jest znacznie lepszą termoizolacją i dodatkowo jest też hydroizolacją, ale nie jest izolacją akustycznąNatomiast otwarta jest taką sobie termoizolacją, nie jest hydroizolacją, za to jest dobrą izolacją akustyczną. Więc piana pianie nierówna, różne rodzaje, różni producenci i różna jakość wykonawstwa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.04.2018 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Co to znaczy pianka, otwartokomórkowa czy zamkniętokomórkowa? Każda z nich ma inne zastosowanie i każdą z nich stosuje się w innym celu. Aplikacja piany zamknięto komórkowej do ocieplenia skosów czy poddasza wewnątrz może być przyczyną problemów. Natomiast zastosowanie jej jako na krokwiowej (zewnętrznej) jest jak najbardziej wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 08.04.2018 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Każda z nich ma inne zastosowanie i każdą z nich stosuje się w innym celu. Toż właśnie to powiedziałem Aplikacja piany zamknięto komórkowej do ocieplenia skosów czy poddasza wewnątrz może być przyczyną problemów. Natomiast zastosowanie jej jako na krokwiowej (zewnętrznej) jest jak najbardziej wskazana. Oczywiście zgadzam się, że może być przyczyną problemów, ale tylko źle wykonana, lub na złej, mokrej, krokwi. Np, natryśnięta zbyt gruba warstwa na raz. Inna rzecz, że złe wykonanie to o ile mi wiadomo bardzo częsta sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.04.2018 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Oczywiście zgadzam się, że może być przyczyną problemów, ale tylko źle wykonana, lub na złej, mokrej, krokwi Błąd w rozumowaniu. Pianka zamknięto komórkowa jest sztywna. Więźba pracuje a to powoduje jej pękanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 08.04.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Ja będę stosował piankę zamkniętokomórkową na posadzkę na gruncie i na fundament. Na fundament, to jeszcze jestem w stanie zrozumieć. Możesz napisać dlaczego zamierzasz dać pianę na posadzkę, płyty czy natrysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 09.04.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Natrysk. Już mówię dlaczego piana 1. Piana jest równocześnie hydroizolatorem - nie nasiąka, także w razie nieszczelności hydroizolacji poziomej (o ile w ogóle jest sens stosowania osobnej hydroizolacji w tym przypadku - muszę zgłębić temat.2. Piana ładnie otuli wszystkie izolacje w posadzce - nie ma problemu z docinaniem styropianu3. Jest izolacją bezspoinową, co zawsze jest na plus.4. Mi akurat wyjdzie taniej niż styropian Nie widzę wad piany ZK na posadzce na gruncie. Pomijam kwestię cen...No może nie jest aż tak idealnie równa jak styropian, aczkolwiek widziałem zdjęcia z wykonań i dobry fachowiec robi prawie idealnie. zawsze kawałeczek można gdzieś odciąć jeśli zajdzie potrzeba. Z resztą, czy wylewka potrzebuje idealnie równego podłoża? - wydaje mi się, że nie. Do zalet jeszcze można dodać, że łatwo wyeliminować nierówności chudziaka (jeśli będą)Natomiast na posadzce na stropie parteru będzie styropian ze względu na to, że piana ZK nie izoluje akustycznie. A dlaczego styropian, poza tym, że tańszy i że wszyscy tak robią? Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts