robos2234 14.10.2018 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 ze swojego doświadczenia powiem tyle,że w razie pożaru pianka jest palna jak styropian. stosując wełne sklaną/mineralna jest duzo większe prawdopodoboeństwo uratowania całego domu w czasie pożaru dachu, np od komina a doświadczenie to jakie ? kurcze 2 razy unikłeś pożaru domu fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 14.10.2018 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Weźcie pod uwagę fakt,że wełna ma super wartości w warunkach laboratoryjnych,w rzeczywistości dochodzi trudność w prawidłowym jej położeniu,błędy wykonawcze i wilgoć,po pochłonięciu której z wełny zostaje słabiutki izolator.Przejrzyjcie sobie kamerą termowizyjną poddasza po kilku latach,polecam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałbb 15.10.2018 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 9lat pracy w państwowej straży pożarnej i 14 lat w ochotniczej straży pożarnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.10.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 No to widziałeś, że wata słabo się pali, tyle ma zwykle wody. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałbb 15.10.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Wata poprostu stawia opór temperaturze. Pianka się topi i podsyca ogień. Każdy izoluje czym uważa. Ja osobiście nigdy bym nie zrobił oprysku pianką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 15.10.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 ^^Panie strażak weź sobie Pan palnik i skieruj na wełnę szklaną i nam opisz co się ciekwego bedzie działo ...wełna może i jest nie palna ale napewno nie gwarantuje braku rozprzestrzenia sie pożaru .... topi sie , a pianka poliuretanowa izolacyjna się nie topi ona się zwegla panie strazaku, cos Ci chyba ze styropianem pomylilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 15.10.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Wata poprostu stawia opór temperaturze. Pianka się topi i podsyca ogień. Każdy izoluje czym uważa. Ja osobiście nigdy bym nie zrobił oprysku pianką Nie mam zamiaru podważać doświadczenia pożarniczego ale mam poważne wątpliwości czy miał Kolega do czynienia z pożarem w obecności pianki. W odróżnieniu od EPS (styropian) pianka nie ulega wytopieniu ( d0 - brak kropli stopionego matriału, oraz s1- niskodymiący). Poliuretan powierzchniowo spala się i zwęgla. Co jest ciekawszą cechą izolacji piankowych to fakt, że jej szczelność i opór powietrzny powoduje "uduszenie" pożaru, w odróżnieniu od waty przez którą powietrze niezbędne dla rozwoju pożaru, hula jak chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 15.10.2018 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 No to widziałeś, że wata słabo się pali, tyle ma zwykle wody. Adam M. 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 15.10.2018 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 ^^Dodoatkwo wełna szklana pod wpływem wysokich temperatur podczas pożaru po prostu się topi i w miejscach najgoretszych w wełnie powstaja dziury , twarda wełna skalna już tak nie robi a to z powodu własnie bazaltu jak i gestosci włokien , ale najczesciej do dachów uzywa sie nieszczesnej wełny szklanej i niezbyt gęstej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałbb 15.10.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Niestety widziałem pożary z pianka i nie zgodzę się. Opinia kolegi. Nigdzie też nie pisałem że wata zapobiega pożarowi. Jednak ogranicza i to dość mocno. Nie zgodzę się też ze pianka ogranicza pożar. Moje zdanie jest całkiem inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 15.10.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 9lat pracy w państwowej straży pożarnej i 14 lat w ochotniczej straży pożarnej. ok, to napisz mi gdzie paliłysię dachy ocieplone pianką w PL serio jestem ciekawy bo się zastanawiami między watą a wełną ? podaj jakieś linki bo napewno są na necie to sobie znajdę i poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciazz 15.10.2018 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Niestety widziałem pożary z pianka i nie zgodzę się. Opinia kolegi. Nigdzie też nie pisałem że wata zapobiega pożarowi. Jednak ogranicza i to dość mocno. Nie zgodzę się też ze pianka ogranicza pożar. Moje zdanie jest całkiem inne Pytanie jaka to byla pianka i kiedy nakladana technologia poszla troche do przodu. Nie jestem specjalista w tej dziedzinie ale duzo czytam, sam chce ocieplic swoj dom piana HONTER EXY09 o parametrach palnosci: B-s1,d0. Producent oddaje uwage, ze podana wartosc to wartosc dla samej piany a nie dla piany + zabudowy gips-karton. To spora roznica. Duza ilosc pian ma podobne parametry ale razem z zabudowa g-karton. Sam tez mam watpliwosci glownie ze wzgledu na bezpieczenstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 15.10.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Wełna jest niepalna. Sucha, mokra - jest niepalna.Pianka niepalna nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 15.10.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 ^^ niepalna nie jest ale manipulacje ze strony producentów wełny sa nie na miejscu , bezpieczenstwo pozarowe to jest bardzo szeroki aspekt , co mi z tego ze mam niepalna wełne za karton gipsem jak w pomieszczeniu roi sie az od bardzo łatwo palnych rzeczy i szybciej sie spale anizeli ogien choc dojdzie do welny, tak samo pianka pod karton gipsem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.10.2018 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Piana PUR, na jaką mam ofertę, jest w klasie palności F. Wełna ma klasę A1 - bo względem palności te dwie technologie są na przeciwnych biegunach. Ja będę miał żelbet zamiast karton-gipsu i ocieplenie na zewnątrz (w ociepleniu nie będzie instalacji elektrycznej), więc ten parametr mnie zbytnio nie martwi, chociaż myślałem, że piana nie jest mniej palna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.10.2018 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 ^^ niepalna nie jest ale manipulacje ze strony producentów wełny sa nie na miejscu , bezpieczenstwo pozarowe to jest bardzo szeroki aspekt , co mi z tego ze mam niepalna wełne za karton gipsem jak w pomieszczeniu roi sie az od bardzo łatwo palnych rzeczy i szybciej sie spale anizeli ogien choc dojdzie do welny, tak samo pianka pod karton gipsem ... Ja rozumiem, że palność jest ostatnim bastionem obrońców wełny, ale czy ktoś mógłby wskazać ile czasu mniej ma użytkownik budynku na reakcję biorąc pod uwagę prędkość rozprzestrzeniania się ognia pochłaniającego wszystko co w pomieszczeniu się zajmuje. Chciałbym wiedzieć jakie warunki panują po jakim czasie od rozpoczęcia pożaru kiedy zabudowa sufitu poddaje się temperaturze i ogień dociera do warstwy izolacji. Czy są to warunki, w których ktoś jeszcze może wytrzymać? Nie mówimy oczywiście o obiektach wielorodzinnych czy wielokondygnacyjnych, skupmy się na domach jednorodzinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.10.2018 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 w sumie wełny nie mam, ale mam dwa rodzaje pianki w domu i sprawdzałem oba rodzaje pod kątem palności i jestem tak pół na pół co do niej. I jedni i drudzy mają rację - owszem pianka ZK zwęgla się powoli, gaśnie pod zdjęciu płomienia, płomień jak już się pali to ma taki czerwono niebieski kolor, dym jest gryzący, dość gęsty, nie unosi się szybko w górę znaczy się ciężki, jeden wdech i raczej nie będzie drugiego. Pianka OK hm ta jest inna przynajmniej moja, sama się nie pali, gaśnie po zdjęciu płomienia ale jak jest płomień to zweglą się bardzo szybko dym jest lekki i wydaje mi się że powstają tzw potocznie katiusze. Nie do końca mi się to podoba. Tak czy owak dla domu z betonowym stropem gdzie nie ma zagrożenia zapalenia sie sufitu to jest dobrze, jednak nie zastosowałbym jej na zabudowę lekką i w miejscach gdzie istnieje wysokie ryzyko zarzewia ognia - instalacja elektryczna, kominy, kominki. Jednym słowem stosować tam gdzie jest coś co oddziela ją od bezpośredniego kontaktu z ludźmi i potencjalnym źródłem zapłonu o dużej energii. Zapałką czy papierosem rzuconym na strychu na pewno jej nie zapalimy, ale już tlący się kabel elektryczny w długim okresie czasu może wywołać zapalenie się izolacji oraz peszla a to już może być przyczyną wypalenia się dziury w piance. Zabezpieczeniem jako takim jest to że sama zgaśnie, będzie tylko dziura. Tu zaleta dla dachów z membraną dachową bo jak zapali się pianka to przepali membranę i tyle, a gdyby była deska i papa hm nie wiem jakby się to skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.10.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 (edytowane) Piana PUR, na jaką mam ofertę, jest w klasie palności F. Wełna ma klasę A1 - bo względem palności te dwie technologie są na przeciwnych biegunach. Ja będę miał żelbet zamiast karton-gipsu i ocieplenie na zewnątrz (w ociepleniu nie będzie instalacji elektrycznej), więc ten parametr mnie zbytnio nie martwi, chociaż myślałem, że piana nie jest mniej palna. Skoro Twoja pianka ma mieć klasę F to... warto poczytać, jeśli ktoś na taką trafi. https://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/klasyfikacja-ogniowa-reakcja-materialow-budowlanych-na-ogien-aa-d8rt-DhrR-9k5z.html Kemotxb - peszle kładzione na zewnątrz powinny być NIEPALNE, problem w tym, że niewielu inwestorów to interesuje, lub niewielu ma o takowych wiedzę. Zwykłe to się co najwyżej w beton czy pod tynk daje. Edytowane 15 Października 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałbb 15.10.2018 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Miloszebko. Ciężkie pytanie. Ciężka odpowiedź Pozwolę sobie wkleić link o rozprzestrzeniu ognia od zera. Temat rozprzestrzeniania się ognia nie raz temat mocnej dyskusji. Wpływ ma na to min wentylacja. Drzwi okna. Im więcej tlenu tym szybciej. Na wiosnę został uratowany dom tylko dlatego,że zapalił się u strażaka ochotnika Gość zamiast uciekać pozatykal drzwi od zewnątrz mokrymi szmatki. Dodam,se dom był szkieletowy. Można powiedzieć ze uratował cała chalpe. Tak samo na rozprzestrzenianie ma wpływ co mamy w pokoju. Najgorsze są firanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.10.2018 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 No właśnie większość pian ok jest w klasie E i F. Kemotxb - a Twoja piana jakiej jest klasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts