mat3006 11.12.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) w twoich postach były jakieś dowody ?? gdzie konkretnie ?? bo ja widzę tylko jakieś bzdety o kunach i kalumnie o wąskich horyzontach myślowych dla tych co się oparli marketingowi pianki Już ustaliliśmy ,że kun nie ma !!! Przyznałem rację... Przypominam się z prośbą o bliższe informacje na temat Cudownej Wełny co to 15 cm odpowiada 20 cm pianki o.k.. OK ? Pozdrawiam Edytowane 11 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.12.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 mat3006 Obawiam się, że pojęcia, którymi się posługujesz są istną chińszczyzną dla wielu dyskutantów.Google mają ale musieliby każde słowo przez niego przepuszczać.... Wzięliby sobie ganek wody, pogotowali przykryty na mrozie jaka wełną, na której leży zwykła szyba a potem płat pianki na którym leży TA SAMA szyba - to by zakumali!Energii w przeciwieństwie do materii - NIE WIDAĆ!Poznajemy ją (zauważamy jej istnienie) po skutkach jej działania.Tłuką to do łbów od podstawówki, ale i tak słabo wchodzi... I co zrobić z takim, co jak nie pomaca - to nie uwierzy? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 11.12.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 mat3006 odpowiedz mi dlaczego wszyscy co mają domy mocno energooszczędne/pasywne mają wełne i po kilku latach podają że grzeją prądem i płacą poniżej 2000zł ????Jakiś cud??? czy co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arielag 11.12.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Witam, Ojazuje się, że mam znajomego znajomego co taką piankę na poddasza nakłada. Ale on stosuje otwartokomórkową jakąś Holenderską. Cena 65zł za m2, 18 cm. Czy ktoś się z taką spotkał? Jak wypada w porównaniu z tą Icynene cenowo i jakościowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiu809 11.12.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Dajcie spokój już Panowie, każdy ma swoją prawde, a niektórzy gówno-prawdę... Tak już zostanie, dopóki nie spadną ceny nowoczesnych (w polsce) systemów dociepleń i oczywiście staną się one standardem. Na dzień dzisiejszy -LAMBDA króluje, wśród niektórych dość zamkniętych na nowości użytkowników. Ciekawe tylko dlaczego w materacu na łóżku mają piankę a nie wełnę przypomnę, że 50 lat temu w nich była WEŁNA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 11.12.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Ciekawe tylko dlaczego w materacu na łóżku mają piankę a nie wełnę przypomnę, że 50 lat temu w nich była WEŁNA Ciekawe dlaczego wełnę do ocieplenia stosowano 20-30lat temu i nadal się ją stosuje? i ciekawe czemu nie ma na forum wątków o pękającej wełnie tak jak to jest w przypadku pianki?, nie ma nawet wątków dotyczących czy w ogóle warto stosować wełnę do ocieplenia bo jak wiadomo nawet w domach pasywnych takowe ocieplenie jest powszechnie stosowane i się sprawdza i co najważniejsze jest kilkukrotnie tańsze. PS - sam wybudowałem dom bliski standardom pasywniaka. Byłem skłonny do zastosowania pianki ale żeby uzyskać wynik domu pasywnego, potrzebowałem 35cm tej pianki, wybrałem wełne ze współczynnikiem lepszym niż pianka otwartokomórkowa, i zostało mi kilka tys w kieszeni. przeanalizowałem ten materiał i niestety cena jest czterokrotnie wyższa niż wełny, zachowójąc tą samą ciepłotę przegrody. Nie piszę tego złośliwie ale chcę przestrzec osoby decydujące się na piankę - jest to materiał o takich samych parametrach co zwykła wełna z tym że łatwiej i szybciej się ją nakłada ale za to jest kilkukrotnie droższa. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 11.12.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 i za kilka lat jej grubość zmniejszy się o kilkanaście lub kilkadziesiąt procent... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 11.12.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Widzę, że potrzebna jest tu cierpliwość.... Polecam przeczytanie a po przeczytaniu chwilę rozmyślania w jakim stopniu omówione zjawiska dotyczą materiałów o małym oporze powietrznym czyli wełny mineralnej i szklanej a wjakim materiałów o dużym oporze powietrznym tj. np. pianki poliureanowej otwartokomorowej itp. Co do uwag dotyczących pękania pianek to dotyczy to wyłącznie pianek zamkniętokomorowych. Gdybyś kolego miał w ręce piankę otwartokomorową to sam zrozumialbyś o czym mowa a nie powielał błędnych informacji. Dlaczego nadal stosuje się wełnę ? Może dlatego bo sprawia wrażenie, ze jest tania ,,,? Moim zdaniem jest to najdroższa technologia. Gdybyś poczekał jeszcze ze dwa lata to pewnie doczekałbyś się o wiele lepszej Świętej Lambdy Deklarowanej Pianki zamkniętokomorowe są już zagrożone Nastepny cel to aerogel ( Kurde, ale się mnie rymło ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 11.12.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Wzięliby sobie ganek wody, pogotowali przykryty na mrozie jaka wełną, na której leży zwykła szyba a potem płat pianki na którym leży TA SAMA szyba - to by zakumali! Nie zapomnij o folii na tym garnku z wełną Maat - widzę, że jesteś tu na forum najbardziej kumaty, zrób symulację domków krytych wełną i pianką i napisz, po ilu latach zwróci się większy koszt pianki. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez owp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiu809 11.12.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Ciekawe dlaczego wełnę do ocieplenia stosowano 20-30lat temu i nadal się ją stosuje? . Moze inaczej... A dlaczego 1000 lat temu murowało sie tylko z kamienia? podpowiem- bo tylko taka technologia byla znana A dlaczego 100 lat temu murowalo sie sciany w systemie cegla-powietrze-cegla? podpowiem- bo tylko taka technologia izolacji byla znana A dlaczego 10 lat temu izolowalo sie styropianem 5 cm ? podpowiem- bo tak ja Ty nie dopuszczalo sie do mysli ze mozna lepiej i nie koniecznie w perspektywie 20-30 lat to będzie oplacalne... DOKLADNIE dlatego. Postep jest. Nie zatrzymasz go. Czytaj, doświadczaj. Polska i materiały budowlane z lat 90tych (nie tak dawno temu) to nie jest szczyt mozliwosci technologicznych. Nie stac Cię- rozumiem, nie rób pianki. Zapłacisz za nią w ratach przy ogrzewaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 11.12.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 (edytowane) Nie zapomnij o folii na tym garnku z wełną Maat - widzę, że jesteś tu na forum najbardziej kumaty, zrób symulację domków krytych wełną i pianką i napisz, po ilu latach zwróci się większy koszt pianki. Kilka drobnych uwag dotyczących paroizolacji bo zapewnie ją masz na myśli pisząc o folii na garnku. Nie jest możliwe wykonanie 100 % szczelnej paroizolacji ! Jak każda izolacja jest tyle warta na ile jest szczelna. Często lepiej żeby jej nie było niż żeby dochodziło do kumulowanego w miejscach nieszczelności przepływu. A takich miejsc jest mnóstwo !!! Rozklejone łączenia, gniazdka elektryczne i kratki wentylacyjne, perforacje po wkrętach płyt g/k, a o ścianach i trzonach kominowych, konkretnych i bardzo istotnych mostkach parowych nie zapominając. Jednakże przyjmując, bardzo hipotetycznie, że mamy szczelną "torebkę foliową" nad głową to wilgoć i tak dopłynie do warstwy wełny. Skąd ? To proste. Z zewnątrz, przez membranę. Fizyka jest bezlitosna i ma gdzieś nasze chciejstwo. Tam gdzie pojawia się niedomiar to, o ie rodzaj przegrody nie daje wystarczającego oporu, wystąpi przepływ w celu wyrównania ciśnień i stężeń. Polecam uważne i ze zrozumieniem przeczytanie zalinkowanego we wcześniejszym poście artykułu. Co do głównego pytania to nie jest możliwe jednoznaczne i tak precyzyjne jakbyś oczekiwał udzielnie odpowiedzi na Twoje pytanie. Wiem, że zabrzmi to kontrowersyjnie ale dla mnie, przy mojej obecnej wiedzy i doświadczeniu pytanie raczej powinno brzmieć: po jakim czasie termoizolacja dachu wykonana z wełny będzie się nadawała do kapitanego remontu wraz z wymianą na np. piankę. A czas ten będzie tym krótszy im tańsza ( gorsza ) wełna została zastosowana, im intensywniej pod względem bytowym i cieplnym jest ekspolatowany obiekt, zwłaszcza w połączeniu z lokalnym klimatem o wysokiej wilgotności, im gorszy wykonawca montował wełnę, im bardziej skomplikowana a zarazem niemożliwa do szczelnego zaizolowania wełną jest więźba, itp,itd. O kunach nie wspomnę bo ich nie ma Na podstawie swoich doświadczeń, w tym również z "młodymi" domami, oceniam to na przedział 6-15 lat. Dlatego uważam, że na izolację z wełny stać naprawdę bogatych ludzi... SERIO ! Pozdrawiam Edytowane 11 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 12.12.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 mat3006 nadal sensownie nie umiesz odpowiedzieć mi na pewien fakt więc się powtórzę.... odpowiedz mi dlaczego wszyscy co mają domy mocno energooszczędne/pasywne mają wełne i po latach podają że grzeją prądem i płacą poniżej 2000zł ????Jakiś cud??? czy co?? Po prostu masa osób jest zadowolona a ty w kółko próbujesz wciskać ludziom kity że wełna to syf i że po kilku latach ją szlak trafi i że moknie chociaż wiadomo że teraz wełny są hydrofobizowane. Fakt jest taki że pianka jest najdroższym izolatorem w stosunku do ciepła które zatrzymuje, przy gdybym miał 15 cm pianki to nigdy nikt by mojego domu nie nazwał energooszczędnym bo owszem dach byłby megaszczelny ale traciłby sporo ciepła całą połacią, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 12.12.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Panowie, bardzo proszę o utrzymanie poziomu a zachowanie niektóych sformułowań do rozmów prywatnych. Przyznam, że tak zwany opór materii działa mocno zniechęcająco i nie będę już dostarczał Panom wiedzy pod nos. Sami poszukajcie ! Sądzę, że w dużym stopniu stanowisko Wasze oparte jest na obronie własnych, wcześniej powziętych wyborów. Jest to tak zwana zasada konsekwencji. W dużym stopniu jest pożyteczna bo ułatwia funkcjonowanie społeczeństw ale wtedy kiedy nakazuje przeciwstawiać się innym stanowiskom czy poglądom wtedy.... NIE JEST DOBRZE Proszę się nie obrażać na rzeczywistość i fakty. A fakty są takie, że producenci izolacji wełnistych mają bardzo duży problem z obronieniem swojej dominującej, do niedawna, pozycji na całym świecie. Przeszukajcie sobie rynki budowlane i zobaczcie oferty koncernów któe jeszcze 4-5 lat temu miały wyłącznie wełny. Jeżeli tłumaczenie od strony podstaw fizyki budowli nie działa to może wytłumaczcie mi dlaczego wełna, skoro taka superowska i tania, nie wycięła w pień innych rozwiązań ? Mało tego ! Cały czas powstają nowe, przesuwając granice skuteczności coraz dalej. Na poziom niedostępny dla wełny. Podejrzewam , że stwierdzicie iż to banda ściemniaczy chce wcisnąć nieuzasadnione kosztowo rozwiązania bo tylko wełna ma sens. Wyobraźcie sobie , że w największym stopniu ma to miejsce w rozleniwionej niskimi cenami energii Hameryce ! A zobaczciesz sobie jakie wymagania stawiane są w formie R-Value ( odpowiednik Świętej Lambdy Deklarowanej ale zbadanej i publikowanej w innej rzeczywistości prawnej ) domom i przegrodom w różnych stanach... W niczym nie potwierdza to Waszych dywagacji na temat śmiesznie niskich cen energii itd. To jest wszystko do znalezienia ale nie zamierzam tego Panom kłaść na talerze. Trochę własnej pracy a satysfakcja będzie większa. Nie tkwijcie, Panowie na poziomie technologicznym sprzed ćwierćwiecza. W sumie to nic dziwnego, skoro nawet program nauczania dla studentów kierunków budowlanych jest również w tym miejscu i czasie, wraz z archaicznymi i nieprzystającymi do rzeczywistości metodami określania Świętej Lambdy Deklarowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 12.12.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Witam, Ojazuje się, że mam znajomego znajomego co taką piankę na poddasza nakłada. Ale on stosuje otwartokomórkową jakąś Holenderską. Cena 65zł za m2, 18 cm. Czy ktoś się z taką spotkał? Jak wypada w porównaniu z tą Icynene cenowo i jakościowo? 1. Dajmy na to, że piankę bez problemów można kłaść na pełne deskowanie (choć to nie moje słowa). Dajmy na to, że jest to obecnie najlepszy izolator dachu na rynku (okaże się za kilka lat w praktyce). Same zalety jeśli uwierzymy sprzedawcą. Powiedzmy, że im wierzę. 2. Widzę tylko 1 problem na dziś - cena, cena, cena (pomijam problem kluczowy czyli renomy jaką będą mogli pochwalić się wykonawcy za kilka lat jak cześć społeczeństwa z dachami zaizolowanymi pianką pomieszka). Dokładnie post Arielag pokazuje problem, bo cena pianki = jej grubość. Cena jest taka, że wielu inwestorów myśli o oszczędności na cenie = grubości. Jeśli przeciętne krokwie mają 18 cm grubości to znaczy, że musimy napryskać na krokwie kolejne 5 cm, razem z 23 cm. To jest moje zdanie bo ...jak już kiedyś policzyłem dla celów forum na moim prostym dachu bo dwuspadowym udział krokwi i jętek w dachu to 16%, U=0,7. Zakładając średnio dość mały dach 150m2 to będzie 24m2. Zakładając, że 1 okno dachowe to ok 0,9 do 1m2 to zakrywając tylko przestrzenie między krokwiami pozostawiamy sobie w dachu ok 24 okna dachowe z pakietem energooszczędnym. A jak ucieka kasa oknami dachowymi w ilości dodatkowe 24 sztuki na 150m2 dachu możecie się domyśleć. Co za tym idzie trzeb liczyć piankę: wysokość krokwi + 5 cm. Średnio ok 23 cm, czyli cena ok 80-85 zł za m2 za otwarto komorową. Co za tym idzie poddasze jest ocieplone w cenie standardowej do wełny bo trzeba wykonać ruszt, układać kg na ruszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 12.12.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 gdzie w twoich postach jest rzeczywistość i fakty ?? zacytuj konkretną linijkę bo za bardzo znaleźć nie mogę Ja natomiast , dalej nie mogę się doczekać informacji o Cudownej Wełnie co to 15 cm odpowiada 20 cm pianki. Z pewną taką nieśmiałościa.... przypominam się Rozumiem, że to twierdzenie, Szanowny Kolego, dotyczy izolacji wbudowanej, bo o tym cały czas dyskutujemy. Nie trzymaj dłużej mnie i reszty forumowiczów w niepewności. Cóż za dramaturgia !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 12.12.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 tak samo myślałem jak ty... będąc przy wyborze wełna czy pianka doszedłem do tych samych wniosków. u mnie wełna to jakieś 4.000zł za piankę miałem oferty w przedziale 10-12tys wełne układałem sam, kartongipsów i rusztu nie liczę bo przecież przy piance tak samo się je stosuje. warstwa 5cm na krokwiach pianki otwartokom. to też spory mostek. u siebie dałem 15 cm w drugiej warstwie bo rzeczywiście drewno nie ma tak dobrych parametrów cieplnych no ale cóż piankowcy tego nie widzą. Nie jestem przeciwnikiem nowości na rynku budowlanym, gdyby pianka była połowę tańsza to rozważałbym pryśnięcie około 30cm. Pianka w calenie jest złym materiałemi i nigdy nic złego na jej temat nie mówiłem, chodzi jedynie o to że producenci mydlą oczy mega lambdami a w rzeczywistości ma ona takie same parametry co wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 12.12.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Temat którego nie ma, czyli kuna.Walka trwała u sąsiada 2 sezony, użyto : perswazje, trutka, odstraszacze, rzucanie kamieniami, wiatrówka, egzorcyzmy.Skutki: zniszczona folia izolacyjna, labirynt korytarzy w wełnie, liczne potomstwo (bynajmniej nie moje) + zszargane nerwy właściciela posesji i jego małżonki.Ale jak wiadomo kun niema !Tydzień temu taka nieistniejąca siedziała na parapecie MOJEGO okna i patrzyła mi w oczy.Nie wiem jakie ma plany ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 12.12.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 dla tego ja zakupiłem elektroniczny odstraszacz plus specja klnąklatkę do łapania kun i umiejscowiłem na stryszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.12.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Znaczy - zafundowałeś kunie telewizor i stereo? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 12.12.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 dla tego ja zakupiłem elektroniczny odstraszacz plus specja klnąklatkę do łapania kun i umiejscowiłem na stryszku A po co ? Przecież ich nie ma !!! Dałeś się kolego naciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts