mar1982kaz 12.12.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 A po co ? Przecież ich nie ma !!! Dałeś się kolego naciągnąć a kto powiedział że ich nie ma??? są osoby (pojedyńcze) którym trochę szkód wyrządziły wiec warto dmuchać na zimne.... to tak jak z piorunochronem mało prawdopodobne żeby piorun trafił w dom a jednak możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 12.12.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (...) Co do głównego pytania to nie jest możliwe jednoznaczne i tak precyzyjne jakbyś oczekiwał udzielnie odpowiedzi na Twoje pytanie. Wiem, że zabrzmi to kontrowersyjnie ale dla mnie, przy mojej obecnej wiedzy i doświadczeniu pytanie raczej powinno brzmieć: po jakim czasie termoizolacja dachu wykonana z wełny będzie się nadawała do kapitanego remontu wraz z wymianą na np. piankę. No, lubię jak ktoś uczciwie przedstawi sprawę, nawet jak jest to trochę między wierszami. Czyli pianka wychodzi taniej dopiero przy założeniu, że wełnę trzeba wymieniać co 6-15 lat. Jeśli wełna przetrzyma ten okres, jest bardziej ekonomicznie uzasadniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.12.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 nawet jak kuny się zagnieżdża to i tak przecież nie będziesz wymieniał ocieplenia tylko tępił szkodniki. JAk pisałem kumpel wstawił sobie specjalny system przeciw ku nom i dalej funkcjonuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 13.12.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Znaczy - zafundowałeś kunie telewizor i stereo? Adam M. Owszem, ale mam w planie mniej sympatyczne atrakcje ;-"( Uwagi w stylu "nigdy nie miałem z tym problemu" przypominają argumentację: sąsiad całe życie palił i dożył 90-siątki. Przecież to prawda !!!! Jak na razie nie przejmuję się jednak kuną, tylko dzięciołem który regularnie rąbie mi dziuplę w ociepleniu. Zaklejałem dziurę już 5 razy, a ten z uporem maniaka kuje sztolnie kolejny raz. Zastanawiam się co będzie jak się sprzymierzy z kuną? A może się nie lubią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.12.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 W identycznej sytuacji jedna dama napisała skargę do Lasów Państwowych! Nakazała, aby sobie to leśne zwierzę ZABRALI z jej posesji, bo jej dziuplę w ociepleniu wykuwa! (Jest całość na forum leśników) Może i Ty spróbuj tego sposobu? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Ciekawie wygląda norma NF40 dla uzyskania kredytu dla energooszczędnych Tabela 14. Minimalna grubość izolacji dla dachu Rodzaj materiału termoizolacyjnego Przewodność cieplna, W/mK Wymagana grubość izolacji dla U=0,15 W/m2K, cm Wymagana grubość izolacji dla U=0,12 W/m2K, cm Wymagana grubość izolacji dla U=0,10 W/m2K, cm Wymagana grubość izolacji dla U=0,080 W/m2K, cmWełna mineralna0,045 – 0,03437 – 3046 – 3856 – 4670 – 58Celuloza0,043 – 0,03736 – 3245 – 4054 – 4968 – 61Styropian spieniany EPS0,042 – 0,03135 – 2944 – 3653 – 4366 – 54Styropian ekstradowany XPS0,040 – 0,03434 – 3043 – 3851 – 4664 – 58Pianka PU0,035 – 0,02531 – 2539 – 3247 – 3859 – 48 okazuje się w/g niej że pianki potrzeba 25-31cm a wełny 30-37cm całe wytyczne pod adresem bo tu się kiepsko wkleja http://www.nfosigw.gov.pl/gfx/ees/userfiles/files/inteligentne_sieci_energetyczne/wytyczne_do_programu_domow_energooszczednych.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 13.12.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 są wełny o lambdzie 0,032 natomiast jeśli chodzi o lambdę pianki to są jej dwa rodzaje i ta otwartokomórkowa ma powyżej 0,03 natomiast zamkniętokomórkowa jest cieplejsza ale są osoby na tym forum piszące że z czasem im popękała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2012 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Tam zapodają raczej tylko otwartą. I z tego wynika że najlepsza wełna = najgorsza pianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 13.12.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Tam zapodają raczej tylko otwartą. I z tego wynika że najlepsza wełna = najgorsza pianka. najlepsza wełna jest 4 razy tańsza od najgorszej pianki, a współczynnik ten sam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Aby nie było - nie przesądzam ani o jednym ani o drugim. narazię się zastanawiam i pilnie śledzę wątki tego dotyczące. Ale jak do wełny doliczysz jeszcze folię peroszczelną i robociznę to ta różnica się trochę zmniejszy. Potem pozostanie się modlić że ekipa która to robiła zrobiła to dobrze. Przy piance teoretycznie chyba jest mniejsze prawdopodobieństwo popełnienia błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiu809 13.12.2012 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Aby nie było - nie przesądzam ani o jednym ani o drugim. narazię się zastanawiam i pilnie śledzę wątki tego dotyczące. Ale jak do wełny doliczysz jeszcze folię peroszczelną i robociznę to ta różnica się trochę zmniejszy. Potem pozostanie się modlić że ekipa która to robiła zrobiła to dobrze. Przy piance teoretycznie chyba jest mniejsze prawdopodobieństwo popełnienia błędów. Nie teoretycznie, tylko to pewne. Pianka nie marudzi- wchodzi w kazda szczelinę poddasze domyka w sposób jednolity.. Dla wszystkich niedowiarków- zapraszam na natrysk u mnie w domu - przyszła środa, czwartek (17-18 grudnia). Woj małopolskie, między krakowem a katowicami. Zainteresowanych odsyłam na priv ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 13.12.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Do mar1982kaz: Proszę o wyliczenie np. 35 cm SuperMaty, ale z pełną robocizną. Nie w rodzaju " bo my ze szwagrem i skrzyneczką piwa nie takie, Panie, rzeczy robili...". Uwzględniając wszystko ! Włącznie z paro i wiatroziolacją, i wszystko co się z tym wiąże, oczywiście odpowiednio wysokiej jakości i trwałości. Może koledzy którzy się zajmują montażem wełny pomogą. Co do meritum informacji... Zapewne twórcy tych zaleceń nie wiedzieli o istnieniu Cudownej Wełny której to 15 cm odpowiada 20 cm pianki. Takich, Panie , mamy fachowców Wysłałem zapytanie do isovera dotyczące szczegółów metod badania wsp. lambda jakie są stosowane u nich i odpowiedzialności za deklarowane lambda. Jestem ciekaw czy odpowiedzą Oczywiście, podzielę się z Panami informacją Pozdrawiam Edytowane 13 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 13.12.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) unawet jak kuny się zagnieżdża to i tak przecież nie będziesz wymieniał ocieplenia tylko tępił szkodniki. JAk pisałem kumpel wstawił sobie specjalny system przeciw ku nom i dalej funkcjonuje Jak "te co ich nie ma", się zagnieżdzą to masz po membranie i basta ! Bardzo szybko sobie z nią poradzą. A jak masz po membranie to cały system szlag trafia bo ciepło bez najmniejszego utrudnienia, dzięki małemu oporowi powietrznemu izolacji włóknistych opuszcza je z łatwością i na amen I to nawet z Cudownej Wełny Jeżeli, co się nie zdarza, spróbują pianki to i tak nie spowoduje to ucieczki ciepła z termoizolacji a jedynie punktowe zmniejszenie jej grubości. A kumpel niech zajrzy pod pokrycie bo może się zdziwić... A może lepiej niech nie zagląda bo będzie musiał coś z tym zrobić Nieco lepiej mają właściciele dachów gdzie między pokryciem a termoizolacją są miejsca i przestrzenie które "te co ich nie ma" zajmują dla siebie bez potrzeby rozwałki termoizolacji poprowadzonej bezpośrednio pod pokryciem. Miałem jeden taki przypadek gdzie pomimo totalnego labiryntu korytarzy i nor w wełnie, membrana była prawie nienaruszona. Jednak regułą jest coś wręcz przeciwnego. Pozdrawiam Edytowane 13 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 13.12.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Nie teoretycznie, tylko to pewne. Pianka nie marudzi- wchodzi w kazda szczelinę poddasze domyka w sposób jednolity.. Dla wszystkich niedowiarków- zapraszam na natrysk u mnie w domu - przyszła środa, czwartek (17-18 grudnia). Woj małopolskie, między krakowem a katowicami. Zainteresowanych odsyłam na priv ... Tylko co jak popęka ? Tak samo można spie..zyć piankę jak i wełnę/styropian różnica taka że wełnę/styropian można samemu zaaplikować ... i dopilnować żeby była właściwie ułożona/ny. Przy piance jesteś uzależniony od "gościa" który Ci "pryska" tą pianką , pianę też trzeba umieć zapplikować szczególnie jak się pryska bezpośrednio na membranę ... Piszecie o gryzoniach i złośliwych kunach , taka złośliwa kuna nie zje pianki lub dla zabawy jej nie zniszczy ? żeby nie było że jestem maniakiem wełny/styropianu ... Gdyby natrysk 30cm otwartokomorowej kosztował ~40PLN za m2 to bym się nawet nie zastanawiał ! Inaczej to system mieszany jest najlepszym rozwiązaniem przy membranie (wełna w krokwie, pod styropian) , przy pełnym deskowaniu/ trumnie to bym się nie zastanawiał wogóle i tylko sytropian Edytowane 13 Grudnia 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 13.12.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Tylko co jak popęka ? Tak samo można spie..zyć piankę jak i wełnę/styropian różnica taka że wełnę/styropian można samemu zaaplikować ... i dopilnować żeby była właściwie ułożona/ny. Przy piance jesteś uzależniony od "gościa" który Ci "pryska" tą pianką , pianę też trzeba umieć zapplikować szczególnie jak się pryska bezpośrednio na membranę ... Piszecie o gryzoniach i złośliwych kunach , taka złośliwa kuna nie zje pianki lub dla zabawy jej nie zniszczy ? żeby nie było że jestem maniakiem wełny/styropianu ... Gdyby natrysk 30cm otwartokomorowej kosztował ~40PLN za m2 to bym się nawet nie zastanawiał ! Inaczej to system mieszany jest najlepszym rozwiązaniem przy membranie (wełna w krokwie, pod styropian) , przy pełnym deskowaniu/ trumnie to bym się nie zastanawiał wogóle i tylko sytropian Nie będę pisał na temat "tych co ich nie ma" Ogólnie nie są zainteresowane pianką. Co do pękania to najlepiej skontaktuj się z dobrą firmą pracującą na porządnym materiale w swoim regionie a zapewne bedziesz miał możliwość bliższego zapoznania się z piankami otwartokomorowymi i być może zobaczysz jak są nakładane. Zjawisko pękania zdarza się piankom zamkniętokomorowym ( które ogólnie rzecz biorąc, nie powinny być stosowane bezpośrednio na drewno ). Edytowane 13 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 13.12.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Nie będę pisał na temat "tych co ich nie ma" Ogólnie nie są zainteresowane pianką. Co do pękania to najlepiej skontaktuj się z dobrą firmą pracującą na porządnym materiale w swoim rejonie a zapewne bedziesz miał możliwość bliższego zapoznania się z piankami otwartokomorowymi i być może zobaczysz jak są nakładane. Zjawisko pękania zdarza się piankom zamkniętokomorowym ( które ogólnie rzecz biorąc, nie powinny być stosowane bezpośrednio na drewno ). Jesteś pewien co do "tych co ich nie ma" że nie są zainteresowane pianką ? Dasz na to gwarancję pisemną że gdyby jednak były zainteresowane to pokryjesz szkody ? Nie sądzę więc temat kun można zamknąć (te "pindy" gryzą wszystko nawet przewody pod napięciem ... ) Oglądałem pianki i nawet testowałem (takie z puszki) powiem jedno - CENA zabija i nie można wypożyczyć sprzętu , więc odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 13.12.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Jesteś pewien co do "tych co ich nie ma" że nie są zainteresowane pianką ? Dasz na to gwarancję pisemną że gdyby jednak były zainteresowane to pokryjesz szkody ? Nie sądzę więc temat kun można zamknąć (te "pindy" gryzą wszystko nawet przewody pod napięciem ... ) Oglądałem pianki i nawet testowałem (takie z puszki) powiem jedno - CENA zabija i nie można wypożyczyć sprzętu , więc odpada. Tak, jeżeli byłbyś moim klientem jestem w stanie wstawić taki zapis. Jestem pewny tego co piszę. Co do pianek z puszki .... o czymTy piszesz ? Zaczynam podejrzewać, że trochę rozmijamy się co do pojęcia pianki otwartokomorowej. Co do wypożyczenia sprzętu. Możliwe, że niedługo będzie dotępna na rynku wersja dla majsterkowiczów czyli minizestaw ale cena pianki, pomimo pracy własnej nie będzie niższa a wręcz przeciwnie. Co do ceny to jest wyższa od wełny ale dlaczego lepsza, skuteczniejsza i trwalsza technologia ma być w cenie gorszej ? Tego samego oczekujesz kupując samochód, telewizor, kosiarkę czy spodnie ? Tylko dochodzi jeszcze aspekt naprawy błędu. Gówniane auto możesz sprzedać, telewizor ( spodnie, kosiarkę wyrzucić ) i kupić lepsze a izolację którą wykonujesz z reguły planujesz zrobić chyba raz na zawsze ? No chyba, że planujesz szybko sprzedać i mało inwestować albo po kilku latach boleśnie możesz się przekonać , że róznica w koszcie między wmontowaniem wełny a natryśnięciem pianki to był pikuś bo teraz jeszcze musisz doliczyć konkretne koszty rwania płyty albo pokrycia dachu. Gwarancja i związane z nią rzeczywiste poczucie pewności inwestycji to komfort który będzie kosztować więcej i tyle... Być może rozpowszechnianie się technologii i rosnące metraże firm wykonawczych zaskutkują obniżeniem cen. Tak z reguły już jest. Powtórzę pytanie kierując je do tych którzy przyznają, że pianka jest lepszym rozwiązaniem technologicznym od wełny. Dlaczego Was dziwi wyższa cena pianki skoro akceptujecie te różnice w innych segmentach swojego życia ? Edytowane 13 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 13.12.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Tak, jeżeli byłbyś moim klientem jestem w stanie wstawić taki zapis. Jestem pewny tego co piszę. Co do pianek z puszki .... o czymTy piszesz ? Zaczynam podejrzewać, że trochę rozmijamy się co do pojęcia pianki otwartokomorowej. CUT @mat3006 Wyjaśnij proszę czym różni się piana z puszki od piany którą sprzdajesz/aplikujesz ? Najlepiej skład chemiczny produktu (piana z puszki , Twoja piana) wraz z udziałem procentowym składników. Nie czepiam się teraz tylko naprawdę chciałbym wiedzieć. Gdybyś wyjaśnił jeszcze dlaczego taki a nie inny skład piany czyni ją wyjątkową to byłbym wniebowzięty. Wszędzie tylko bełkot marketingowy a nie mam czasu na studiowanie problemu. @FlashBack Tak z ciekawości napisz jeśli pamiętasz jaką mieli w tym domku wentylację WG czy WM ? I chociaż skrótem co za wełna - plllizzz Edytowane 13 Grudnia 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 13.12.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) najlepsza wełna jest 4 razy tańsza od najgorszej pianki, a współczynnik ten sam!! Koledze dedykuję cytat z linkowanego zestawu zaleceń: "...do obliczania współczynników U przegród budynku należy wykorzystywać obliczeniowe współczynniki przewodzenia ciepła λobl materiałów, a nie wartości deklarowane λD, co dotyczy w szczególności materiałów termoizolacyjnych... Mam nadzieję, że użyte tu sformułowania i cały sens jest zrozumiały. Nie będę podawał w którym miejscu bo być może zmusi to do przeczytania bardzo interesującego opracowania. Wiele informacji który w jasny i jednoznaczny sposób odpowiadają na mnóstwo pytań zadawanych na tym forum. Zwłaszcza dotyczących właściwych rozwiązań mających na celu likwidację lub redukcję mostków. Z przyjemnością stwierdzam, że potwierdzono w 100 % moje stanowisko na temat balkonów Pozdrawiam Edytowane 14 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 13.12.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 @mat3006 Wyjaśnij proszę czym różni się piana z puszki od piany którą sprzdajesz/aplikujesz ? Najlepiej skład chemiczny produktu (piana z puszki , Twoja piana) wraz z udziałem procentowym składników. Nie czepiam się teraz tylko naprawdę chciałbym wiedzieć. Gdybyś wyjaśnił jeszcze dlaczego taki a nie inny skład piany czyni ją wyjątkową to byłbym wniebowzięty. też proszę o wyjaśnienie. Oprócz tego że pianka z puszki wiąże pod wpływem wilgoci to czymś się jeszcze różni od tych z natrysku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts