mat3006 13.12.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Ok, Zarzucano mi, że prowadzę tu kryptoreklamę ale uznaję, ze odpowiedź na tak postawione pytanie nie przekracza zasad. Podstawowa różnica to struktura takiej pianki. Niektóre firmy polecają i wykonują na dachy o konstrukcji drewnianej pianki tzw. zamkniętokomórkowe ale większość, i potwierdza to praktyka, pomimo gorszej izolacyjności pianek otwartokomórkowych uważa je za jedynie odpowiednie do pełnego kontaktu i otulenia drewna ze względu na ich istotną cechę jaką jest wysoka dyfuzyjność ( przepuszczalność ) pary wodnej. Dzięki tej cesze drewno może w sposób naturalny i właściwy regulować swoją wilgotność z otoczeniem. Pianki " z puszki " mają strukturę zamkniętokomórkową ponieważ oczekuje się od nich, oprócz izolacyjności również funkcji mechanicznych ( mocowanie stolarki itp ) Drugą różnicą jest to że pianki " z puszki" są piankami jednoskładnikowymi natomiast są sprężone w pojemnikach gazami które również biora udział w spienianiu. Pianki które firmy stosują do natrysku ociepleniowo-wygłuszającego są dwuskładnikowe. Oba składniki, po znacznym podgrzaniu, w idealnie takich samych proporcjach są tłoczone podgrzewanymi wężami do pistoletu natryskowego, gdzie w ostatnim momencie dochodzi do wymieszania obu składników.Wchodzą w reakcję, której jednym z efektów jest powstanie pary wodnej która pełni funkcję gazu spieniającego. Są to procesy o wysokiej energochłonności dlatego większość firm przyjeżdza na miejscerealizacji z własnym agregatem prądowym wysokiej mocy. Polecam przeszukanie serwisu Youtube gdzie można znaleźć wiele filmów demostracyjnych. Nie pytaj o dokładne składy chemiczne bo są ścisłą tajemnicą. Ważne dla inwestora są dokumenty i certyfikaty dopuszczające do stosowania w określonych miejscach i funkcjach. Co do pytania do Flash'a o wełnę. Jakie to ma znaczenie jaka ? To technologia wrażliwa na błędy troglodytów. Nawet z powodu ograniczonej dostępności technologii natrysku pianki , choćby z powodu poziomu wielkości inwestycji w technologię znacznie trudniej w tej dziedzinie znaleźć ludzi bez pojęcia, choć jak wszędzie i tu się znajdą Jezeli macie bardziej szczegółowe pytania to wyłącznie na priv. Pozdrawiam Edytowane 13 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 13.12.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Nie pytaj o dokładne składy chemiczne bo są ścisłą tajemnicą. Ważne dla inwestora są dokumenty i certyfikaty dopuszczające do stosowania w określonych miejscach i funkcjach.CUT To podaj link do karty bezpieczeństwa produktu lub atest techniczy PZH , np Selena nie robi z tego "tajemnicy" -> karta produktu lub soudal -> aprobata techniczna itb Dodatkowo wyjaśnij proszę co to znaczy "otwartokomórkowa" i "zamkniętokomórkowa" chodzi o gęstość piany ? Czy o coś jeszcze ? Jeżeli tylko o gęstość to czy piana o gęstości 20kg/m3 to otwartokomórkowa czy już zamkniętokomórkowa piana ? Ostatnie pytanie jaka jest wartość "paroprzepuszczalności" (współczynnik oporu dyfuzyjnego) piany którą sprzedajesz ? Chciałbym porównać. 1. WM, 2. Wogóle bez wentylacji budynku w kuchni i łazience flachowcy zamontowali kratki za którymi nie było kanałów:-) Wełnę pomine bo nie ona winna. masakra ... współczuję właścicielowi. Edytowane 13 Grudnia 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.12.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Z założenia ten wątek miał być nawalanką, bo raczej niczego innego od niego oczekiwać nie należało. Ja mam w starym domu wełnę na strychy nieocieplanym w nowym ma być pianka na zewnątrz i jakoś się ze sobą nie kłócę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arielag 14.12.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 A co z tymi, którzy są już przekonani do pianki? Kto mi odpowie która pianka otwarto komórkowa lepsza? Icynene czy Tecnopol? Różnica e cenie 15 zł na m2 na niekorzyść Icynene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 14.12.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 A co z tymi, którzy są już przekonani do pianki? Kto mi odpowie która pianka otwarto komórkowa lepsza? Icynene czy Tecnopol? Różnica e cenie 15 zł na m2 na niekorzyść Icynene. Tego się nie dowiesz ! Brak jakikolwiek konkretów poza jednym : "super materiał" , nawet przetestować tego w domu nie możesz bo musisz zamówić usługę ... na 1m2 nikt Ci nie przyjedzie i nie tryśnie ... parametry typu wspaniała "paroprzepuszczalność" działają na mnie jak płachta na byka ... weź sobie jakąkolwiek pianę z puszki, styropian,wełnę (te materiały testowałem) w karcie produktu masz opisane wszystkie kluczowe parametry a tu nic , null ... tylko zapewnienia - to za mało za taką cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Umiesz czytać teksty ze zrozumieniem treści?Poczytaj tu:http://pl.wikipedia.org/wiki/Poliuretany Potem popytaj o cenę litra/kilograma jakiegoś poliola stosowanego do natrysku... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 14.12.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 ja gdy byłem na etapie wyboru wełna czy pianka to od wszystkich producentów słyszałem że pianka otwartokom. jes dwa razy cieplejsza od wełny natomiast gdy prosiłem o potwierdzenie tego pokazując mi karte techniczną produktu czy badania lambdy szybko ucinali rozmowę i zmieniali bełkot marketingowy na inną strategię typu "owszem parametry są takie same ale szybciej się kładzie niż wełna"... itd itp dla ciekawskich wklejam jedną z wycen którą wysłał mi wykonawca udzielający się na tym forum (jozek131) Wsp. przew. ciepła - W/Km 0,023 0,036 Opór cieplny - R Km2/W 10,87 6,94 wsp. przenikania ciepła - U W/Km2 0,09 0,14 gęstość kg/m3 42,00 10,00 Pokrycie pow. jedn. Piana twarda BAYMER 150 Piana miękka Selection 500pow. m2 85,0 85,0 cena za 1 cm zł/cm 11,0 4,6 grubość piany cm 25,0 25,0 cena netto zł 23 375,00 9 775,00 km zł Wartość szacunkowa netto zł 23 375,00 9 775,00 VAT 8% 1 870,00 782,00 Brutto 25 245,00 10 557,00 Cena wraz z dojazdem jak widzicie za pianę otwartokom musiałbym dać ponad 10.000 przy U=0,14 skoro współczynniki nie są ważne to dlaczego je podają?? teraz mam U= 0,1 czyli o wiele lepszą za 4000złco do kosztów ułożenia wełny wyceny miałem nie przekraczające 10zł z sznurkowaniem, za 4zł też są ekipy ale na nie bym się nie decydował. Zdecydowałem że zrobie to sam z teściem i zajęło nam to dwa dni, co do dodatkowych kosztów które trzeba ponieść przy wełnie to trzeba kupić paroizolację (200zł) reszta prac jest taka sama czy to przy wełnie czy przy piance. Gdyby pianka była tańsza to bym się na nią zdecydował ale nie cena jest najgorsza!! Najgorsze jest oszukiwanie naiwnych ludzi że to taki cieplutki materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 14.12.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Umiesz czytać teksty ze zrozumieniem treści? Poczytaj tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Poliuretany Potem popytaj o cenę litra/kilograma jakiegoś poliola stosowanego do natrysku... Adam M. umiesz ale nie o to mi chodziło Chciałem żeby kol mat3006 "wyjaśnił" w czym się pomyliłem porównując pianę z puszki z produktem który sprzedaje , zadałem konkretne pytanie : na czym polega podział na "otwartokomórkowe" i "zamkniętokomórkowe" i gdzie zakfalifikować pianę o gęstości 20kg/m3 Ja już swoje testy przeszedłem , zresztą skorzystałem z Twojej rady. Wydałem ~400-500PLN na próbki materiałów i wybrałem świadomie(ciepło/trwałość/wydatek w PLN). Drażni mnie tylko bełkot marketingowy. Trochę mnie poniosło - wszystkich urażonych przepraszam. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Brutto 10 557,00 Cena wraz z dojazdem jak widzicie za pianę otwartokom musiałbym dać ponad 10.000 przy U=0,14 skoro współczynniki nie są ważne to dlaczego je podają?? teraz mam U= 0,1 czyli o wiele lepszą za 4000zł co do kosztów ułożenia wełny wyceny miałem nie przekraczające 10zł z sznurkowaniem, za 4zł też są ekipy ale na nie bym się nie decydował. Zdecydowałem że zrobie to sam z teściem i zajęło nam to dwa dni, co do dodatkowych kosztów które trzeba ponieść przy wełnie to trzeba kupić paroizolację (200zł) reszta prac jest taka sama czy to przy wełnie czy przy piance. Gdyby pianka była tańsza to bym się na nią zdecydował ale nie cena jest najgorsza!! Najgorsze jest oszukiwanie naiwnych ludzi że to taki cieplutki materiał. Wcześniej pisałeś że wełna jest 4* tańsza teraz z twoich wyliczeń wynika że 2. To w końcu jak to jest? oczywiście liczymy z robocizną a nie z wujkiem. Wełna 4K robocizna 0.85K folia 0.2K sznurki haczyki i inne duperele 0.2 To razem 5.25K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 14.12.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 to przeczytaj uważnie!!!! wycena pianki miałem z parametrem cieplnym U=0,14 za 10000zł.......teraz mam U= 0,1 w skosach i U=0,08 w suficie więc o 40-60% lepiej za połowę ceny. gdybym chciał mieć U=0,14 to potrzebowałbym 24 cm wełny której użyłem czyli wydałbym około 2500zł. PS-Mam trochę kanałów ventiflex-u tylko nie wiem czy będą pasowały z uniflexem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 mar chodzi o to abyśmy pewne rzeczy podawali w miarę dokładnie bo potem się rodzą na forum mity. W twoim przypadku aby uzyskać U=0,1 potrzebował byś 33cm piany (obliczone w OZC) a to by był koszt w/g oferty józka około 14K. Tyle że to tylko oferta a nie konkretna umowa. Ale to i tak dużo mniej niż *4. Co do ventiflex-u to nie mam teraz pojęcia ale spróbuję się dowiedzieć i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 14.12.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 mar chodzi o to abyśmy pewne rzeczy podawali w miarę dokładnie bo potem się rodzą na forum mity. W twoim przypadku aby uzyskać U=0,1 potrzebował byś 33cm piany (obliczone w OZC) a to by był koszt w/g oferty józka około 14K. Tyle że to tylko oferta a nie konkretna umowa. Ale to i tak dużo mniej niż *4. Co do ventiflex-u to nie mam teraz pojęcia ale spróbuję się dowiedzieć i dam znać. Liczę dokładnie bo 33cm piany na 85m2 kosztuje tak jak pisałeś około 14tys czyli 164zł za m2..... natomiast 30cm wełny ursa platinum (jedna z najdroższych wełen) to koszt 44zł - współczynnik według OZC obydwu przypadkach to U=0,1 tylko że wełna wychodzi 4* taniej. dla mnie nie było opłacalne pakować dodatkowo 10,000zł, po prostu mnie na to nie stać ale kto bogatemu zabroni. Sprawdziłem dokładnie ile wydałem na wełnę i na fakturze jest 3.782zł do tego zostały mi dwie rolki 15-stki do ocieplenia rekuperatora. PS - sprawdź sobie te ventiflexy bo mi w firmie comair na uniflexach wyliczyli instalację WM na 12tys(cena bez rekuperatora), a znalazłem firmę z łodzi która zrobiła mi na ventiflexach i spiro za połowę tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 mar znów podałeś cenę samej wełny bez robocizny i całej reszty. Ustaliliśmy że dach z robocizną i wszystkimi duperelami w jednym przypadku by kosztował 5K (odjąłem te 250zł które zapłaciłeś mniej) a w drugim max 14K i tu się nic nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 14.12.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 wełnę kładłem sam ale pisałem wcześniej że wyceny miałem od 4 do 10 zł za m2 z sznurkowaniem czyli w moim przypadku trzeba doliczyć 800zł plus paroizolacja - 200zł dodając do tego wełnę 3782 daje nam to 4782zł czyli trzy razy taniej a odliczając w moim przypadku robociznę wychodzi prawie cztery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 14.12.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 (edytowane) umiesz ale nie o to mi chodziło Chciałem żeby kol mat3006 "wyjaśnił" w czym się pomyliłem porównując pianę z puszki z produktem który sprzedaje , zadałem konkretne pytanie : na czym polega podział na "otwartokomórkowe" i "zamkniętokomórkowe" i gdzie zakfalifikować pianę o gęstości 20kg/m3 Ja już swoje testy przeszedłem , zresztą skorzystałem z Twojej rady. Wydałem ~400-500PLN na próbki materiałów i wybrałem świadomie(ciepło/trwałość/wydatek w PLN). Drażni mnie tylko bełkot marketingowy. Trochę mnie poniosło - wszystkich urażonych przepraszam. pozdrawiam Sorki za zwłokę ale jestem zjechany jak koń po westernie. Może jutro coś sklecę bo teraz padam na nos... ostatnio dużo spędzam czasu na rozmowach z architektami i projektantami i przeciętnie co dwudziesty jest w ogóle świadomy faktu nowych technologii. Podłamka Edytowane 14 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 FlashBack - możesz jaśniej bo pora już późnawa i za bardzo nie mogę zajarzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 15.12.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 FlashBack - możesz jaśniej bo pora już późnawa i za bardzo nie mogę zajarzyć. Sądzę, że chodzi o totalnie urojoną ( niską ) cenę za wykonanie wełny. Albo oferujący 10 zł jest totalnym desperatem, najczęściej z powodu totalnej niezgułowatości. Stara uproszczona zasada w budowlance, która notabene, sprawdza się dość często. Koszt robocizny to mniej więcej, koszt materiału. Pisze ze smartfona na treningu syna dlatego nie odnoszę się do wczesniejszych pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.12.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 W moim przypadku w gre wchodzi tylko zamknięto komórkowa. W następnym roku będę dawał ja na dach. Ze znajomym czyli dwa dachy do obrobienia. Teraz usilnie siedzimy i szukamy odpowiedniego materiału na piankę bo u nas to jest dach Odnosnie łacznika w związku z tym, że beda tam rury od wentylacji kable elektryczne i wszystko inne chciałbym dać wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 15.12.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Sądzę, że chodzi o totalnie urojoną ( niską ) cenę za wykonanie wełny. Albo oferujący 10 zł jest totalnym desperatem, najczęściej z powodu totalnej niezgułowatości. Stara uproszczona zasada w budowlance, która notabene, sprawdza się dość często. Koszt robocizny to mniej więcej, koszt materiału. Pisze ze smartfona na treningu syna dlatego nie odnoszę się do wczesniejszych pytań. swoją wełnę kładłem w dwa dni z teściem, gdybym miał to zlecić dwu-osobowej ekipieto płacąc po 10zł za m2 musiałbym dać im 800zł co daje po 200zł dniówki.... chciałbym tyle zarabiać. Zresztą wyceny kładzenia wełny miałem już od 4zł może dlatego że mam prosty dwuspadowy dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 15.12.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 swoją wełnę kładłem w dwa dni z teściem, gdybym miał to zlecić dwu-osobowej ekipieto płacąc po 10zł za m2 musiałbym dać im 800zł co daje po 200zł dniówki.... chciałbym tyle zarabiać. Zresztą wyceny kładzenia wełny miałem już od 4zł może dlatego że mam prosty dwuspadowy dach. To ja już rozumiem... Chodzi o robotę typu "Kazek z kolegą" a ja , gupia, myślałam , że bierzemy pod uwagę w jednym i drugim przypadku firmę z jej kosztami, Zusami i podatkami... Nie wiem kolego czym się zajmujesz ale zaczynam podejrzewać , że nie do końca zdajesz sobie ( nota bene jak większość ) sprawę z kosztów jakie ponosi firma a co za tym idzie jakie musi wystawić ceny. Jeżeli zlecasz "Kazkowi z kolegą" to zapomnij o jakiejkolwiek jakości i odpowiedzialności za spitoloną robotę. Ogólnie , totalny rozjazd pojęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts