adkwapniewski 28.12.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 "brakło" mi do minimum logistycznego zapłaciłem 39PLN to cena brutto z dowozem i pomocą w rozładunku, wełna "wyrodukowana" 8dni wcześniej . Dla porównania styro 0,033 wychodzi ~56PLN + pianki z puszki do klejenia. Cena z dowozem (minimum logistyczne) Teraz czekam na wycenę kol mat3006 i będzie pełny obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 28.12.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 luty tego roku, za 30 cm (2x15cm) Isovera 0,035 zapłaciłem 34 zł brutto z fakturą VAT, 100% przedpłata, warunek zakup min. logistycznego, czyli trzeba mieć z 350m2 dachu (można kupic z sąsiadem). Samochód z Isovera jedzie do Ciebie prosto z fabryki (też zaleta, że wiem iz wełna nie była długo i w złych warunkach składowana). A to ciekawe Równie ciekawe jest co na to firmy handlowe które zajmują się dystrybucją ich produktów w Twoim regionie. Isover przeszedł już do stopniowej eliminacji drzewa handlowego ? Muszą być w strasznej desperacji. W tym tempie na wiosnę lambda spadnie do 0,029 a cena jeszcze o 30 %. Wzór na U będzie cholernie szczęśliwy a portfel, podczas budowy w skowronkach Minka jemu, znaczy się portfelowi, zacznie żednąć z każdym rokiem eksloatacji. Bo to nie wzory i łatwo deklarowane współczynniki będą płacić rachunki za dziesięć, dwadzieścia lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 28.12.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Szanowny Kolego, Jezeli tak sformułowane pytanie było , mniej czy bardziej zawoalowaną formą wciągnięcia mnie w publikowanie oferty czy działania reklamowe to, z przykrością, odmawiam. Zasady na jakich funkcjonuję na tym forum traktuję poważnie. Nie jest chyba problemem znalezienie wykonawców z Twojego regionu i skierowanie do nich tego rodzaju zapytań. Proszę o uzupełnienie informacji na temat wzmiankowanej wełny : nazwa handlowa, gęstość, współczynnik oporu powietrznego, kompresja ( dla rolek )., oczywiście o ile to nie problem. Z mojej strony również nie są to złośliwe odpowiedzi i pytania. Moge już teraz powiedzieć że natryskowa pianka otwartokomorowa , z pewnością, będzie droższa. Im lepsza tym droższa. Może dla niektórych to przykre zaskoczenie ale takie są fakty. Znowu kol. nie podaje żadnych konkretów ... nieładnie, wykręca się kol. od odpowiedzi na proste pytania ... Za to śmiało kol. fantazjuje na temat np siatki dystrybucji producenta konkurencyjnego materiału izolacyjnego ... nazwa handlowa w stopce, gęstość 40kN/m3, kompresji brak lub nie wielka (wełna skalna) , rolkę ciężko objąć , "współczynnik oporu powietrznego" jak kol. wytłumaczy co to jest i w jakich jednostkach przedstawia się ten "wop" i jak go się je to postaram się odpowiedzieć ... Teraz ponawiam pytanie o cenę za m2 ocieplenia pianą dachu skośnego do uzyskania U~0,11W/mK i proszę też o info jak "gruba" będzie warstwa tej piany Edytowane 28 Grudnia 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 28.12.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) na kija c dach z u 0,1 CUT a dlaczego nie Flash ? Wycieczki osobiste - brak argumentów w temacie ? Widzę że zmieniłeś opis ... Możesz przyjechać i zrobić gratis badanie kamerką termowizyjną. Jestem jak najbardziej za. Jest ciągłość izolacji od fundamentów , styro klejony z wiankiem z piany z puszki Wszystkie szczeliny opianowane. Domek teraz wygląda tak : Zresztą w stopce jest link , zainteresowani mogą pooglądać Edytowane 28 Grudnia 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 29.12.2012 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Znowu kol. nie podaje żadnych konkretów ... nieładnie, wykręca się kol. od odpowiedzi na proste pytania ... Za to śmiało kol. fantazjuje na temat np siatki dystrybucji producenta konkurencyjnego materiału izolacyjnego ... nazwa handlowa w stopce, gęstość 40kN/m3, kompresji brak lub nie wielka (wełna skalna) , rolkę ciężko objąć , "współczynnik oporu powietrznego" jak kol. wytłumaczy co to jest i w jakich jednostkach przedstawia się ten "wop" i jak go się je to postaram się odpowiedzieć ... Teraz ponawiam pytanie o cenę za m2 ocieplenia pianą dachu skośnego do uzyskania U~0,11W/mK i proszę też o info jak "gruba" będzie warstwa tej piany O ile kolega zaczął dysput z pewną elegancją to teraz wymiana zdań traci na sznycie. Cen nie będę podawał bo taką mam zasadę na tym forum i do tego nie będę już wracał. Jak podałem wcześniej można sobie sprawdzić przez Wuja G. , podzwonić i umówić się na oględziny i ofertę. Podam ofertę to zaraz N.D. stwierdzi, że prowadzę działalność komercyjną i , o dziwo, bedzie miał rację Względny współczynnik oporu przepływu powietrza jest podawany w jednostkach [ kPa*s / m2] Edytowane 29 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 29.12.2012 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 O ile kolega zaczął dysput z pewną elegancją to teraz wymiana zdań traci na sznycie. Cen nie będę podawał bo taką mam zasadę na tym forum i do tego nie będę już wracał. Jak podałem wcześniej można sobie sprawdzić przez Wuja G. , podzwonić i umówić się na oględziny i ofertę. Podam ofertę to zaraz N.D. stwierdzi, że prowadzę działalność komercyjną i , o dziwo, bedzie miał rację Względny współczynnik oporu przepływu powietrza jest podawany w jednostkach [ kPa*s / m2] Kol. też równego poziomu nie trzyma Czasami emocje biorą górę Tam zaraz ofertę , myślę że kol. nie będą mieli za złe ... ale co tam , niech będzie - każdy sobie sam cenę pianki sprawdzi Co do wpółczynnika oporu przepływu powietrza [kPa*s/m2] , niestety nie posiadam takich informacji ... Jaka jest metoda pomiaru/wyliczenia tego współczynnika? Jaki ma wpływ na U przegrody (wzór) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 29.12.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Ponieważ regularnie, zapewne przypadkowo, nie doczytujesz to wkleję http://pobierz.rockwool.pl/media/42464/zeszyt21_e-book.pdf i na wszelki wypadek jeszcze kilka cytatów PS mat3006 kiedy zaczniesz odpowiadać na pytania ?? będziesz trollował do skutku (aż każdy ciebie wrzuci do ignorowanych ) czy może z laski swojej kiedyś zaczniesz zachowywać się poważnie ?? przypominam, miały być dowody na degradację izolacji o 100% po 6-ciu latach, oraz dowody na wieloletnią niezmienną izolację z pianki, zdjęcia z kamery termowizyjnej, oraz miałeś obalić w praktyce tezę o braku przydatności granulatu w izolacjach, możesz też odpowiedzieć czemu uważasz że kbab ma wyższe zużycie energii wraz z upływem lat chociaż każdy na tym forum zauważył dokładnie co innego, oraz ile gazu będzie zużywał adek182 po natrysku pianki skoro teraz zużywa średnio 3,5m3 na dobę Z pełnym szacunkiem przyznaję : jesteś niesamowity !!! Ale taki przywilej członków Panteonu Po kolei: 1. Trzeba mieć wielką wiarę w swoje słowo skoro różnica między " obligatoryjne" a "nie jest błędem zastosowanie" jest niczym. Cytaty z innych użytkowników nie dodają Ci powagi. To Ty powinienieś być cytowany. Zarzuciłeś , że demonstratory są wredną sztuczką marketingową bo poniżej wełny "obligatoryjnie" jest folia. Jak zatem można ocenić Twoje słowa ? Jako tendencyjne czy będace wyrazem niewiedzy ? 2. Staram się odpowiadać na pytania, bez przeinaczeń i unikania odpowiedzi, czego i Najlepszemu Doradcy życzę, bo z tym to kiepściutko u kolegi. 3. Ocena mojej postawy i wartości merytorycznej zawsze będzie indywiduaną sprawą innych użytkowników ale chcę zauważyć , że już po raz drugi mnie straszysz w ten sposób. Jezeli mnie wrzucisz do ignorowanych , z trudem bo z trudem , ale przezyję. 4. Kolejna manipulacja mieszkańca Olimpu. Waham się czy są tendencyjne czy będace wyrazem niewiedzy ? Przypomnę, że dyskusja była o prawdopodobieństwie wystąpienia degradacji a nie określenia jej stopnia. Przyznaję, określiłem to prawdopodobieństwo na 100 %. Mieści się w pojęciu degradacji zmiana grubości, osunięcie, zawilgocenie, zagrzybienie, rozszczelnienie izolacji foliowych, wizyta "tych co ich nie ma"... Ponownie pytam czy Twoja uwagi są tendencyjne czy będace wyrazem niewiedzy ? c.d.n ciąg dalszy: 5. dowody na niezmienność. Proszę o określenie jak miałyby wyglądać dla N.D. takowe dowody. Oczywiście dla Jego Wyjątkowości N.D. bo dla reszty wystarczającym jest gwarancja na piśmie na 25 lat. Ciekawi mnie wielce jaką gwarancję wystawia Isover czy Rockwool. 6. Zdjęcia z kamery termowizyjnej... dowodzące czego konkretnie ? Że izolacja z pianki jest szczelna a z wełny, z reguły nie ? Wszyscy to wiedzą ale jeżeli N.D. nie wie i dostarczę takie zdjęcia to Kolega się zobowiązuje przyznać na forum do swojego błędu ? 7.Granulat ? O co chodzi z granulatem i jakim granulatem ? 8. O co chodzi z kbabem ? Może o to , że włączanie jego przykładu jak i następnego czyli adekcośtam jest ni z gruchy ni z pietruchy, w wątku o wełnie i piance ? Logika konstrukcji wywodów N.D. jest dla mnie nieodgadniona i to jest jej największy "sukces". Zdaje się, że inni uczestnicy wątku udzielili ciekawych i logicznych odpowiedzi. N.D. oczekiwał na moje stanowisko ? Może tak jak ja czekałem ( i do tej pory czekam ) na odpowiedzi N.D. Co do mojej wiedzy budowlanej, opartej na wykształceniu i doświadczeniu to jeżeli masz równą lub lepszą to szacun. Jeżeli nie to nie sięgaj po ten argument bo możesz się mocno skompromitować. Edytowane 29 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 29.12.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Znowu kol. nie podaje żadnych konkretów ... nieładnie, wykręca się kol. od odpowiedzi na proste pytania ... Za to śmiało kol. fantazjuje na temat np siatki dystrybucji producenta konkurencyjnego materiału izolacyjnego ... nazwa handlowa w stopce, gęstość 40kN/m3, kompresji brak lub nie wielka (wełna skalna) , rolkę ciężko objąć , "współczynnik oporu powietrznego" jak kol. wytłumaczy co to jest i w jakich jednostkach przedstawia się ten "wop" i jak go się je to postaram się odpowiedzieć ... Teraz ponawiam pytanie o cenę za m2 ocieplenia pianą dachu skośnego do uzyskania U~0,11W/mK i proszę też o info jak "gruba" będzie warstwa tej piany Ale o tym to Państwo wiecie, nie ? : http://www.insulationsmart.com/what_will_i_save.htm Pytania Flasha jest jak najbardziej logiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 29.12.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 pytanie które ty zacytowałeś pochodziło od użytkowania co ma domek zwykły, któremu na niczym nie zależy, więc jak do niego pojedziesz z pianką za 15tyś i obiecasz mu wysoką szczelność to on ci odpowie że ma ciebie gdzieś, bo on wybiera oddychające ściany a gdy mu jest zimno to podrzuci do kotła 2 szufle miału więcej Skąd ty to wszystko wiesz ? I to tak bez zmyślania, sama , szczera prawda ! Nie do ogarnięcia... ale to w końcu Panteon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 29.12.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Ale o tym to Państwo wiecie, nie ? : http://www.insulationsmart.com/what_will_i_save.htm Pytania Flasha jest jak najbardziej logiczne Kol. rozwinie myśl. Ja tam logicznego pytania się nie dopatrzyłem ... Co do insulationsmart.com/... to przecież mamy takie darmowe narzędzia jak np : Purmo OZC gdzie każdy może sobie sprawdzić co i jak mu się kalkuluje, jak nie potrafi zawsze może zlecić , np kol. Asolt policzy profesjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 29.12.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Kol. rozwinie myśl. Ja tam logicznego pytania się nie dopatrzyłem ... Co do insulationsmart.com/... to przecież mamy takie darmowe narzędzia jak np : Purmo OZC gdzie każdy może sobie sprawdzić co i jak mu się kalkuluje, jak nie potrafi zawsze może zlecić , np kol. Asolt policzy profesjonalnie. Nie dopatrzył się kolega ? To może uzupełnię, że w celu przeliczenia na układ SI podawanych na stronie R-value ( w takim systemie są podawane izolacyjności w Stanach ) należy je podzielić przez 6. Policzyłeś już ? Przyjmijmy dla uproszczenia i wyrównania szans lambda ( DEKLAROWANA ) = 0,040. Jaka koledze wyszła grubość izolacji dla R-value= 12 ? Zszokowany ? Taka jest prawda. Pierwsze 8 cm decyduje o 93 % izolacyjności przegrody ! Podstawa to aby ta izolacja była wszędzie, bez nieciągłości, mostków i przewiewów oraz łączyła się szczelnie z termoizolacją ścian. Zwiększenie grubości termoizolacji tak aby osiągnąć R-value = 32 ( nasze R=5,33; U=0,1875 ) czyli dla naszego lambda 0,040 daje ok. 21 cm zwiększy izolacyjność rzeczywistą tylko o 4 % ! Odnosząc to do wpływu nieszczelności montażu izolacji prefabrykowanych ( płyty, rolki ) gdzie 1 % nieszczelności pogarsza o lambdę o 10 %, a wedle statystyk US idealne wykonanie to min. 3 % nieszczelności czyli straty rzędu 30 %... To po jasną cholerę gadamy o 40 cm ?! Ile uzyskacie ? 1 % ? A logika pytania Flasha , jak dla mnie jest taka : nieprzytomna gonitwa za U nie ma sensu ekonomicznego i fizycznego !!! Wiem czym ryzykuję i co zaraz moze się zacząć . Najdelikatniej: bo takie są i będą wymogi, przepisy, normy i dotacje. Zgadza się i mnie to wkurza. Za niedługo zostaniemy zmuszeni do kupowania samochodów elektrycznych , co z tego że 2-3 krotnie droższych i przy okazji wcale nie takich eko, ale takie będą wymogi czyli kolejne, europejskie podatki nałożone nie wprost ! Polaków, in gremio , nie stać na takie domy ( samochody ) ale jesteśmy i będziemy do nich zmuszani. Kto za tym stoi i komu to służy ? Wolę mieć izolację dachu o grubości 20 cm pianki o.k., bez nieszczelności i ryzyka zawilgocenia niż 35-40 cm izolacji włóknistej która będzie nieszczelna, podatna na konwekcję i wilgoć oraz z roku na rok coraz gorsza. Wyeliminowanie tych wad może dać 50 % i więcej w stosunku do wełny, a nie 5-6 % wynikających z podwojenia grubości, jak to w załączonej w linku tabelce stoi. W innym wątku napisałem już co sądzę o takich normach. N.D. poczuł się obrażony bo wziął to do siebie. Dla reszty jest zdrowy rozsądek. Edytowane 29 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 29.12.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Witam.Strop drewniany,poddasze nie użytkowe ,stelaż i płyty kg.Może natrysnąć piany z.k np 5cm żeby uszczelnić szpary i dziurki po wkrętach ,wtedy powinna być szczelność i na pianę wtedy wełna np 25 -30 cm -będzie sucha i bez wilgoci...?Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 29.12.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Gdzie mam U=0,1 Flash ? U=0,11 jeszcze nie ma bo wełna jeszcze nie zamontowana , ściany są na poziomie U~0,17 : patologia - mocne słowo kolego. Flash znowu nie na temat ... Edytowane 29 Grudnia 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 29.12.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Chętnie się dowiem co wzbudza Twoje rozbawienie w moich fotkach może być na PW lub tutaj ... i tak się zrobił śmietnik. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114689-Jak-usunac-konto-z-Muratora&p=5700499&viewfull=1#post5700499 skoro odchodzisz, pomimo niedomówień - Flash życzę Ci wszystkiego najlepszego w nadchodzącym nowym roku i żeby ten twój "pianomat" zarobił na siebie Edytowane 29 Grudnia 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 29.12.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) na ten konkretny temat dyskutowałem bezpośrednio z Tomek W. e-konsultant Rockwool PS będą jakieś konkretne odpowiedzi na moje pytania czy będziesz trollował w nieskończoność ?? przecież ta tabelka nie ma najmniejszego przełożenia na polskie warunki, ty się chyba po prostu z choinki urwałeś podsumujmy, 40cm granulatu wełny za 20zł/m2 to według ciebie drożej i co najmniej 50% zimniej niż 20cm pianki za 80zł/m2 ?? na to jest tylko jeden komentarz bredzisz Zacznijmy od tego , ze jeżeli nie powstrzymasz swojego słownicwa typu : bredzisz , to wystąpię do admina aby strącono cie z Olimpu do Tartaru. Nie przystoi takie prostackie, wręcz chamskie zachowanie Najlepszemu Doradcy. A to niby dlaczego ta tabelka nie ma przełożenia na polskie warunki ? Fizyka jest w Stanach inna ? :D Po drugie w ogóle nie zrozumiałes co napisałem, ale to nic dla mnie dziwnego. Dodam , że takie same opracowania dotyczą również Polski i to dla różnych materiałów w tym np. styropianu. Poszukaj jezeli potrafisz... Co do 40 centymentrów granulatu wełny za 20 zł/m2 ( dlaczego tylko 40 cm za te pieniądze ?! Może 100 cm ? ) to proszę najpierw podać pełną technologię w ramach której ten granulat znajdzie się w połaci dachowej. KONKRETY !!! Przypominam po raz kolejny , że dyskusja cały czas dotyczy ociepleń połaci dachowej. KONKRETY !!! Sposób, dopuszczenie do stosowania itp itd. Przykłady zastosowań w Polsce itp itd. Dodam, że po raz kolejny wciskasz treści których nie napisałem. Nic nie pisałem o kosztach czy cenach. Po prostu ODUCZ SIĘ TEGO !!! Edytowane 29 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 29.12.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Witam.Strop drewniany,poddasze nie użytkowe ,stelaż i płyty kg. Może natrysnąć piany z.k np 5cm żeby uszczelnić szpary i dziurki po wkrętach ,wtedy powinna być szczelność i na pianę wtedy wełna np 25 -30 cm -będzie sucha i bez wilgoci...? Jak myślicie? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.. Masz wykonany ruszt i zamontowane płyty i chcesz wykonać izolację od góry , na płytach, z dostepem przez ażurowy strop ? Edytowane 29 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 29.12.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 ad1. dlaczego ta sztuczka merketingowa piankowców nie zawiera w swoim przykładzie nawet wspomnianego przez ciebie szpachlowanego, malowanego karton gipsu ?? co konkretnie chcieli udowodnić dając gołą wełnę ?? kto konkretnie w swoim domku ma gołą wełnę ?? Wiadomym jest, że w rzeczywistości tzn. w wykończonych płytami g/k połaciach dachowych nie występuje tak pokazane zjawisko. Demonstrator ma obrazowac z jaką łatwością powietrze może się przemieszczać wewnątrz warstwy termoizolacji z wełny mineralnej. Chodzi o konwekcję wewnętrzną która jest spowodowana bardzo niskim, w stosunku do pianki o.k., oporem powietrznym wełny. Dwukrotnie grubsza warstwa wełny praktycznie nie blokuje przepływu powietrza i piłeczka się unosi w jego strumienu. Zarazem różnica wskazań termometrów na powierzchni izolacji ( czyli od strony zimnej ) pokazuje jaki ma to wpływ na przenoszenie ciepła. Po raz kolejny przypominam, że opór powietrzny, bezspoinowej termoizoalcji, w połączeniu z wysoką dyfuzyjnością pianki czyni z niej doskonałą izolację dla systemów i konstrukcji zbudowanych z udziałem drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 29.12.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Wiadomym jest, że w rzeczywistości tzn. w wykończonych płytami g/k połaciach dachowych nie występuje tak pokazane zjawisko. Demonstrator ma obrazowac z jaką łatwością powietrze może się przemieszczać wewnątrz warstwy termoizolacji z wełny mineralnej. Chodzi o konwekcję wewnętrzną która jest spowodowana bardzo niskim, w stosunku do pianki o.k., oporem powietrznym wełny. Dwukrotnie grubsza warstwa wełny praktycznie nie blokuje przepływu powietrza i piłeczka się unosi w jego strumienu. Zarazem różnica wskazań termometrów na powierzchni izolacji ( czyli od strony zimnej ) pokazuje jaki ma to wpływ na przenoszenie ciepła. Po raz kolejny przypominam, że opór powietrzny, bezspoinowej termoizoalcji, w połączeniu z wysoką dyfuzyjnością pianki czyni z niej doskonałą izolację dla systemów i konstrukcji zbudowanych z udziałem drewna. dwukrotnie grubsza warstwa wełny "marketowej" za 6,8PLN /m2 ... Droższe wełny(19-28PLN/m2) mają ten współczynnik na poziomie 5kP s/m2 - doszkukałem się u innych producentów wełny, rockwool tego parametru nie podaje ... Jaką wartość "wop`u" przyjmujesz dla "swojej" piany ? Edytowane 29 Grudnia 2012 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 30.12.2012 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) dwukrotnie grubsza warstwa wełny "marketowej" za 6,8PLN /m2 ... Droższe wełny(19-28PLN/m2) mają ten współczynnik na poziomie 5kP s/m2 - doszkukałem się u innych producentów wełny, rockwool tego parametru nie podaje ... Jaką wartość "wop`u" przyjmujesz dla "swojej" piany ? Odpowiem linkiem: http://www.icc-es.org/reports/pdf_files/ICC-ES/ESR-1826.pdf Nie moge wkleić interesującego fragmentu dlatego polecam pkt. 3.4 Air Permeability... Sens brzmi: przy grubości natrysku min. 3 1/2 cala czyli 89 mm pianka Ic. ld-c-50 spełnia wymagania materiału nieprzewiewnego ( air-impermeable) zgodnie z normami itd... Odnosząc to do informacji kolegi, zgodnie z typologią i normatywami PL ( EU) jest to parametr (wwop) > 100 ( zaznaczam , że tu mogę sę mylić bo jest chyba dużo większy ) Edytowane 30 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 30.12.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 (edytowane) są na tym forum tacy dziwni którzy 2 lata temu pisali o przekładaniu warstw wełny dodatkową ekstra trzecią folią żeby odciąć konwekcję, zgadnij kto takie posty pisał i kiedy Zgaduję ! N.D. mpoplaw ! Wygrałem ? Piszesz to z taką dumą Mam nadzieję, że nikt cię nie posłuchał... Jak dla mnie ustanawiasz nowe standardy i raczej nie dopytuj się w czym. Co z tą techologią ? Mam rozumieć, że to co wypisujesz o granulacie ma się nijak do dachów skośnych o konstrukcji drewnianej ? To proszę o takie zastrzeżenie i będzie jasność. OK ? Edytowane 30 Grudnia 2012 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts