Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

O K.U.R.W.A!!!

WYMYŚLIŁ termoizolację LODEM!!!

A Innuici ( Eskimosi - dla reszty nieoświeconego świata) wiedzą o tym od wieków!

A może by tak - ad rem?

:lol:

Adam M.

eee tam - temat dawno zmienił bieg , jak więszość tematów na tym forum

chciałem zobaczyć co się stanie przy zamrożeniu i rozmrożeniu próbki ...

koledzy straszą że zawilgocona wełna nie izoluje - sprawdzę też nie zamrożoną tylko zamoczoną próbkę i też wrzucę.

W wielu tematach zachęcasz do testów a tu tak złośliwie ... :confused::rolleyes:

Edytowane przez adkwapniewski

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wybacz, proszę...

Jakoś tak wspólnie wyważacie otwarte drzwi...

Uważam, że kumaty osobnik może we własnym zakresie zweryfikować ogólnie przyjęte dogmaty w prosty sposób.

No...

Powinien posiadać wiedzę z fizyki klas średnich bodaj na dostatecznym (polecam sprawdzenie co znaczy DOSTATECZNY) poziomie...

Zamoczenie i zamrożenie wełny mineralnej tworzy z niej namiastkę.... pianki PUR!!!

WTEDY parametry wełny jakby znacznie się podwyższają!!!

Obserwuję tu od jakiegoś czasu zmagania mat3006 i mpopława....

Obaj maja SWOJE racje...

Ale...

Ja wiem i TY wiesz , że jest TWOJA prawda JEGO prawda i GÓWNO prawda!

Nie wiem czemu nie potrafią znaleźć punktu, gdzie spotyka się ich wspólne doświadczenie,..

Świat mamy wspólny i wspólne w nim dla nas panują prawa....

Jakoś tak jest - że dla nich - rozdzielne!

Czemu?

Mam nadzieję, że posługując się tą samą logiką dojdą do jednoznacznego rozwiązania.

(Jest logika dodatnia, ujemna i rozmyta... Przyjmijcie JEDNĄ Z NICH do rozważań!)

A tak przy okazji...

Bardzo ładnie pokazałeś jak zmienia się materiał włóknisty jak zostanie uszczelniony... (np. lodem)

Piankę PUR przypomina...

Adam M.

po ~0,5h

testować dłużej ? Ile ? Ale nie chce mi się już próbki mrozić , będzie tylko mokra (przemoczona)

Hihihihihiii.... sorki hihihihihi...

Może tak 180 dni ? Tak jak postulują "marketingowcy od piany" w Stanach. hihihihihiii....

A teraz serio: wnioski ? Każde badanie/test/doświadczenie jest na tyle sensowne na ile stworzone warunki pozwalają na wyciągnięcie logicznych i wartościowych wniosków/porównań. Co kolega miał na myśli i co udowodnił ? Co by nie sądzić o takim badaniu to respect za chęci.

Edytowane przez mat3006

Wybacz, proszę...

Jakoś tak wspólnie wyważacie otwarte drzwi...

Uważam, że kumaty osobnik może we własnym zakresie zweryfikować ogólnie przyjęte dogmaty w prosty sposób.

No...

Powinien posiadać wiedzę z fizyki klas średnich bodaj na dostatecznym (polecam sprawdzenie co znaczy DOSTATECZNY) poziomie...

Zamoczenie i zamrożenie wełny mineralnej tworzy z niej namiastkę.... pianki PUR!!!

WTEDY parametry wełny jakby znacznie się podwyższają!!!

Obserwuję tu od jakiegoś czasu zmagania mat3006 i mpopława....

Obaj maja SWOJE racje...

Ale...

Ja wiem i TY wiesz , że jest TWOJA prawda JEGO prawda i GÓWNO prawda!

Nie wiem czemu nie potrafią znaleźć punktu, gdzie spotyka się ich wspólne doświadczenie,..

Świat mamy wspólny i wspólne w nim dla nas panują prawa....

Jakoś tak jest - że dla nich - rozdzielne!

Czemu?

Mam nadzieję, że posługując się tą samą logiką dojdą do jednoznacznego rozwiązania.

(Jest logika dodatnia, ujemna i rozmyta... Przyjmijcie JEDNĄ Z NICH do rozważań!)

A tak przy okazji...

Bardzo ładnie pokazałeś jak zmienia się materiał włóknisty jak zostanie uszczelniony... (np. lodem)

Piankę PUR przypomina...

Adam M.

W sumie to z biegu nie nie skojarzyłem ale muszę przyznać, że ta uwaga o podobieństwie do pianki ma sens.

de facto bloki śniegowo-lodowe z któych budowane są igloo chyba przypominają strukturą piankę o.k. Izolatorem jest również unieruchomione powietrze.

NARAŻASZ MI SIĘ!!!

Bardzo lubię stosować perlit i podobne...

Perlitobeton, poerlitopianobeton, perlitogips itp.itd....

JA wiem, TY wiesz... i nawet ON wie, że powietrze pozostające w bezruchu jest NAJE PRZYM termoizolatorem w przyrodzie...

TEGO chyba NIE podważamy?

- To?

Róbmy tak, aby zatrudniane powietrze pozostawało w BEZRUCHU w proponowanych systemach ocieplenia...

WTEDY będzie DOBRZE!!!

Adam M.

:D

mat3006 przecież nie wystawiłem próbki na działanie pary wodnej tylko ją utopiłem (warunki ekstremalne) jeśli nie potrafisz zrozumieć różnicy to nie mój problem :)

Jutro wrzucę teścik mokrej nie mrożonej :)

Badanie kamerką zrobie na przyszły rok jak domek będzie skończony :)

Proszę już chyba 3 raz byś podał "wop'' dla swojej pianki w [kP*s/m2] - nie znasz ? Tak namiętnie o nim pisałeś ?

Jak podasz będzie można zrobić rzetelne zestawienie , bo jak na razie to gadanie o kuperku maryni

A teraz serio: wnioski ? Każde badanie/test/doświadczenie jest na tyle sensowne na ile stworzone warunki pozwalają na wyciągnięcie logicznych i wartościowych wniosków/porównań. Co kolega miał na myśli i co udowodnił ? Co by nie sądzić o takim badaniu to respect za chęci.

A kto postulował o robienie eksperymentu z garnkiem?

Albo ten przytaczany, jak to piłeczka furga nad wełną - co on udowadniał?

@mat3006 to twoje słowa :

Mimo wszystko czekam na zajęcie stanowiska przez N.D. mpoplaw. To, w końcu bezpośrednio, przeczy informacjom podawanym przez niego.

Czy Rockwool, jako "nie bojący się" okreslił jaki wpływ na izolacyjność, inaczej mówiąc lambdę ma fakt zwiekszenia wilgotności związany z proponowanym rozwiązaniem ? To, niestety, jest prawda, że nawet minimalne zwiększenie wilgotności powoduje znaczny wzrost lambdy. A wyznawcy Świętej Lambdy Deklarowanej i Jedynego Wzoru mogliby doznać szoku :p

Co do "furgania" to w demonstratorach najczęściej jest odpowiednik marketówki np. Unimaty która zapewne stanowi podstawę 80 % obliczeń kosztów porównawczych na tym forum. Z ciekawości wkładałem inne typy i dopiero wełny typu Dachrock o mocno podwyższonej gęstości stanowią porównywalny ( organoleptycznie, bo dane, jako nieobligatoryjne, nie są publikowane ) opór powietrzny. Ale to już zupełnie inne koszty.

Co do profilu to zapewne tak zrobię, ale to dla świętego spokoju a nie dlatego abym czuł, że treść moich postów jest działalnością reklamową. Nie ukrywałem prawdy i nie stosowałem działań krypto. Nie podaję nazwy firmy ani stosowanych pianek, staram się bronić technologii i jej zalet wobec błędnych a częściej tendencyjnych informacji.

Więc ile zwiększyła się lambda nie wilgotnej ale UTOPIONEJ wełny ? Skoro utopiona wełna nie zmieniła się w przewodnik i trzymała się dzielnie , to śmiem twierdzić że zawilgocona wełna tymi "hektolitrami" wody które przejdą przez KG i folię nawet budowlaną nie zmienią tej lambdy znacząco.

Test mokrej właśnie trwa ... temp na górze też się nie zmienia ... jutro wrzucę :) Pośmiejemy się razem .

Masz kamerkę , to może jednak wpadniesz gratis lub za jakąś małą opłatą na przyszły rok ? na skróty 10km do Zakopca :) Pokój , Łazienka osobna ale są dwie także prawie komfort :)

Bk na zaprawie bo była święta woja o klej i dałem spokój , o pianowanie styro też ale tego nie popuściłem :)

Styro był klejony na kleju + wianek z piany, klejiliśmy baaardzo długo wiec był czas dodatkowo prysnąć w szczelinę między warstwami + oczywiście wszytskie nieszczelności na styku płyt na całej grubości płyty też pianowałem - wiem bo robiłem to sam.

Co ciekawe styro był baaaardzo świeży i było widać jak się kurczy na ścianie(dzisiaj szczelnie - juro szpary na 0,5cm, pianki weszło chyba z 4 kartony) , dopiero przy końcu doszedłem że należy go od-foliować i poczekać aż "odparuje".

Na zdjęciach widać że zaczęliśmy wyżej jak kończył się sytrodur z fundamentu , ale później siedziałem na dole i wycinałem dość dokładnie i kleiłem już tylko na piance (klej w piance , den coś tam).

Widać też przerwę między "prowadnicą" krowki a końcem ściany z bk ... wszytskie bk zakonczone są wieńcem + styro , na zdjęciach tego nie widać bo zdjęcia były robione spontanicznie :)

Jeżeli Flash masz jeszcze jakieś uwagi to ja bardzo chętnie przyjmę je na klatę ale bardzo Cię proszę na PW. Szczególnie jakbyś mnie uświadomił jak połączyć styro z wełną ... styro podchodzi do membrany paroprzepuszczalnej (1-2cm wentylacji).

przepraszam za offtop

:D

mat3006 przecież nie wystawiłem próbki na działanie pary wodnej tylko ją utopiłem (warunki ekstremalne) jeśli nie potrafisz zrozumieć różnicy to nie mój problem :)

Jutro wrzucę teścik mokrej nie mrożonej :)

Badanie kamerką zrobie na przyszły rok jak domek będzie skończony :)

Proszę już chyba 3 raz byś podał "wop'' dla swojej pianki w [kP*s/m2] - nie znasz ? Tak namiętnie o nim pisałeś ?

Jak podasz będzie można zrobić rzetelne zestawienie , bo jak na razie to gadanie o kuperku maryni

Przepraszam za opóźnienie ale nie miałem przy sobie ET'y:

Przepuszczalność powietrza ( EN 29053 ) = 7,6 x 10(-9) [ m3/(m*s*Pa)

Opór ( odwrotność przepuszczalności ) = 131578,95 kPa*s/ m2

Usatysfakcjonowany ? Bo ja tak. Dziękuję, że nalegałeś bo nawet nie zdawałem sobie sprawy jak wielka jest to różnica. Proszę ile Wam zawdzięczam, Drodzy Koledzy. Nawet N.D. też ma swoje zasługi w głębszym poznawaniu przeze mnie tego wspaniałego materiału jakim jest pianka o.k. Ic :) Dziękuję :)

ojtam mat nie złość się :)

Piana ma klientów, styro ma i wełna też.

Dla kowalskiego który buduje swój domek sam , często na kredyt piana jest za droga, ale dla kowalskiego który wsio zleca i nawet często nie zagląda na budowę to piana jest zbawieniem bo zbycho i ździcho musieli by się baaardzo postarać żeby mu tę piankę popsuć.

Nachalny marketing z dyskredytowaniem wełny,piany czy styro , może się czkawką odbić , co niektórzy "pompiarze" się już przekonali ;)

Więcej luzu , mniej złośliwości to i klientów przybędzie :)

pozdro 4all

Edytowane przez adkwapniewski

ojtam mat nie złość się :)

Piana ma klientów, styro ma i wełna też.

Dla kowalskiego który buduje swój domek sam , często na kredyt piana jest za droga, ale dla kowalskiego który wsio zleca i nawet często nie zagląda na budowę to piana jest zbawieniem bo zbycho i ździcho musieli by się baaardzo postarać żeby mu tę piankę popsuć.

Nachalny marketing z dyskredytowaniem piany czy styro , może się czkawką odbić , co niektórzy "pompiarze" się już przekonali ;)

Więcej luzu , mniej złośliwości to i klientów przybędzie :)

pozdro 4all

Dzięki za miłe słowo i wierz mi, że się nie złoszczę :) Zwłaszcza kiedy widzę, że pomimo różnicy zdań wymieniamy argumenty, próbujemy czegoś szukać.

Zdaję sobie sprawę, ze pianka jest droższa. Zwłaszcza te najlepsze.... Wiem , że czasem jest trudno jest podjąć taką decyzję ale coraz więcej, zwłaszcza młodych ludzi, stwierdza, że wiedzą iż oszczędności to można robić na dobrach łatwych do wymiany. Dach, jako z reguły budowany raz na zawsze, do takich nie należy. Wymiana nietrwałego, nieskutecznego ocieplenia to dodatkowe , bardzo duże koszty. Najmniej "pracy" muszę włożyć w rozmowy z inwestorami wracającymi lub zamawiającymi realizację zza Wielkiej Wody. Sami dobrze wiedzą co to pianka, zwłaszcza Ic. W niektórych rejonach AmPn wykonuje się jej nawet więcej niż wełny.

Z pewnością nie dyskredytowałem styropianu. To bardzo dobry materiał. ( po wysezonowaniu :) ) Jak każdy ma swoje zastosowania idealne, dopuszczalne i dyskusyjne :)

Wełny mineralnej, zwłaszcza w wydaniu ekonomicznym, nie poważam. Jeżeli już to do obiektów użytkowanych sporadycznie lub okresowo.

A poślady mam luźne, czego i innym życzę :D

Edytowane przez mat3006

.. temperatura w iglo nigdy nie przekracza +0 bo wtedy ściany zaczynają się topić i trzeba wyjść i poczekać aż znowu zamarzną, komfort mieszkania w iglo jest taki że dzisiaj wszyscy Innuici mieszkają w prefabrykowanych domkach z normalną izolacją w ścianach

.... bo ostatnio mat3006 tak już bredzi

No i ...?

Jakie to ma znaczenie, że się topi powyżej 0 stopni ? To jest oczywiste i bez Najwyższego Autorytetu. Ważne jest jaki gradient temperatur zostaje "udźwignięty" i to przy ogrzewaniu grzejnikami "ludzkimi" i lampką olejną. To jest , mniej więcej, taki gradient jaki jest potrzebny i nam. Około 40 stopni. Gdyby zgasić lamkę to mamy dom pasywny !!! :) Ciekawe jakie U ?!?! :)

Byłoby ciekawym doświadczeniem gdyby obok, zamiast zastosowania bloków śnieżnych kazano im wybudować identyczne co do kształtu, wielkości i grubości ścian igloo z wełny mineralnej ( może nawet granulatu [ TECHNOLOGIA ?!?! ] i pomieszkiwać rodzinie Inuitów przez rok. Oczywiście opomiarowani że hoho ! I To byłoby doświadczenie o znacznie wyższej wartości poznawczej niż doświadczenia kolegi adkwapniewski ( oczywiście , bez urazy :) ) No ideałem by było gdyby można było ich zmusić do mieszkania w igloo z wełny przez "słynne" 6 lat i dopiero wtedy dokonać porównania snow-wełna świeża- wełna 6-cio letnia :) :) :) Dodam, że zdecydowanie pojawić się powinno również igloo z pianki o.k.

Nie jest dla Panów zastanawiąjące dlaczego wprowadzenie zmian w normach i atestacyjnych badaniach ( w tym porównawczych jak w pomyśle powyżej ) postulują producenci i wykonawcy pianki w AmPn ? Może zacznijmy i w Polsce żądać tego ? Przecież tylko badanie przeprowadzone na modelowych obiektach i przez wystarczająco długi czas ( np. 180 dni ) może pokazać rzeczywistą, z punktu widzenia użytkownika, ekspolatacyjną wartość izolacyjną konkretnego materiału.

Na resztę pytań nie odpowiadam bo nie są skierowane do mnie ale odpowiedzi można znaleźć w wątku, jak się włączy tryb czytania - ZE ZROZUMIENIEM

Po raz kolejny zwracam uwagę na użyte sformułowania które są obraźliwe. Nie przystoi mieszkańcowi Olimpu tak traktować śmiertelników , no chyba, że do tego uprawnia członkowstwo Panteonu. Jak dla mnie wystawiają , przede wszystkim, świadectwo N.D. mpoplaw, którego zaczynam traktować jak Doradcę Specjalnej Troski. ( w skrócie D.S.T. )

Edytowane przez mat3006

Tia.... Niektórzy nawet mają telefony komórkowe i skutery śnieżne.

Mnie to już przestało dziwić. Jak spojrzeć na to co się dzieje n.p. w Sejmie to czego oczekiwać na forum.

Również nie dziwi, jak nieliczni są tutaj kompetentni interlokutorzy. Większość pouciekała, reszta, zmęczona, przymilkła.

Na placu, jak w realu, rządzi....

Może będziesz ponad moje wady i odpowiesz na mój porzedni post czy jak zwykle ?

Poza tym zaczynam chyba rozumieć... wystarczyłoby szczerze napisać, ze nie chcesz włączania do dyskusji materiałów w języku angielskim to, przynajmniej w ograniczonym zakresie, tłumaczyłbym lub zawsze można skorzystac z tłumacza online

Tabelki lub obrazki to nie całość interesuącego przekazu. Większość wytłumaczenia znajdzie się tekście pomiędzy nimi.

Edytowane przez mat3006

mat3006 to typowy akwizytor, zrobi wszystko żeby zareklamować swój produkt, nie cofnie się przed kłamstwem, oszustwem, kalumniami, nigdy nie odpowie merytorycznie na zadane mu pytanie, będzie zwodził, bredził i odbiegał od tematu, uprawia marketing typu: nie ważne jak się mówi ważne że się mówi bo prędzej czy później jakiś frajer się trafi

KONKRETNIE !!! Gdzie skłamałem lub oszukałem !?!?! Myślisz, że tak jak inni ucieknę przed twoim chamstwem ?! Świadomie użyłem tego sformułowania bo tylko takie jest adekwatne do użytych przez D.S.T.

Edytowane przez mat3006

ponieważ moje pytanie zostało pominięte to pozwolę sobie je wkleić ponownie....

mat, ja mam na przykład odcięte od reszty balkony i tarasy jak i również wszelkie możliwe mostki, fundament ocieplony, w posadzce 20cm grafitu, szczyty ścian docieplone, to powiedz mi czy jakbym dal 15-20cm piany to nadal miałdbym dom pasywny/energooszczędny?? jak policzyć straty przy 20cm piany?? bo według OZC byłby to mega mostek w porównaniu do innych przegród (ściana,posadzka) ..... jak to policzyć??? KONKRETY!!! bo jednemu wystarczy autko o mocy 100koni a drugiemu 200 będzie mało jak ktoś nie wierzy w daną moc autka to łatwo to sprawdzić na chamowni! a co z pianą?? na oko?? mam wierzyć na słowo??

PS- a propo tego testu z mokrą wełną - śmiało można stwierdzić że nawet mokra izoluje w skuteczny sposób, w dachu ona może być co najwyżej okresowo wilgotna i to tylko w przypadku wadliwej paroizolacji lu przecieków w dachu,

ponieważ moje pytanie zostało pominięte to pozwolę sobie je wkleić ponownie....

mat, ja mam na przykład odcięte od reszty balkony i tarasy jak i również wszelkie możliwe mostki, fundament ocieplony, w posadzce 20cm grafitu, szczyty ścian docieplone, to powiedz mi czy jakbym dal 15-20cm piany to nadal miałdbym dom pasywny/energooszczędny?? jak policzyć straty przy 20cm piany?? bo według OZC byłby to mega mostek w porównaniu do innych przegród (ściana,posadzka) ..... jak to policzyć??? KONKRETY!!! bo jednemu wystarczy autko o mocy 100koni a drugiemu 200 będzie mało jak ktoś nie wierzy w daną moc autka to łatwo to sprawdzić na chamowni! a co z pianą?? na oko?? mam wierzyć na słowo??

PS- a propo tego testu z mokrą wełną - śmiało można stwierdzić że nawet mokra izoluje w skuteczny sposób, w dachu ona może być co najwyżej okresowo wilgotna i to tylko w przypadku wadliwej paroizolacji lu przecieków w dachu,

Nie mam za dużo czasu ale postaram się...

Na początku pytanie i to raczej tzw. podstawowe...

Czy Ciebie interesuje spełnianie wzorów czy rzeczywista izolacyjność, rozumiana w kontekście eksploatacji ? To ustawia dalszą część odpowiedzi...

Co do P.S. Czy masz/macie jakiekolwiek pojęcie na temat metody i podstawowych warunków do przeprowadzenia badań tego typu ? Raczej powstrzymallbym się z takimi wnioskami, zwłaszcza poprzedzonymi " śmiało " :) :) :)

Sprowadzając to ma poziom rozważań fizycznych i abstrahując od rozumienia podstawowych zjawisk jaki wystepują na tak spreparowanej próbce ( np. wskazania temperatury "po drugiej stronie * ), chce Panom uświadomić prosty fakt, że ciało stałe jakim jest lód ( zwłaszcza napowietrzony * ) jest gorszym przewodnikiem ciepła od cieczy czyli wody, gdzie dochodzi cholerna konwekcja. Gdyby było inaczej to jeziora zamarzałyby znacznie głębiej, nawet do samego dna :)

* Jakiej "drugiej stronie" ? Ja tam widzę , z grubsza sześcian. Z równą dokładnością termometr mógłby leżeć na boku próbki. I tu i tu ten sam dostęp ciepła zewnętrznego.

** Szkoda, że kolega eksperymentator nie sprawdził, przynajmniej metodą wagową stopnia napowietrzenia próbki.

Edytowane przez mat3006

Rozmowa z argumentami, bez przeinaczeń i manipulacji ( i wielu innych ... ) , będzie mi sprawiać zawsze przyjemność :)

Jeżeli te pierwsze 10 cm gwarantuje, dzięki zaletom technologii, że nie wystąpią mostki powietrzne i parowe oraz nie dojdzie do istotnego zawilgocenia, to korzyści energetyczne będą równoważne lub większe od 20 cm izolacji nie gwarantującej wyeliminowania tych mankamentów. Będąc w pełni świadomym pisanych słów stwierdzam, że izolacja o grubości 10,12 cm z pianki o.k. będzie skuteczniejsza od , nawet dobrze wykonanej, izolacji z wełny mineralnej o grubości 20 cm. Te pierwsze 10 cm jest decydujące i podstawowe, wpływ przyrostu grubości izolacji o każdy następny centymetr jest mniejszy niż wynika to z prostej proporcji.

Zwiększanie grubości izolacji powyżej sensownego poziomu, tylko dla spełnienia Świętego U, wyśrubowanego przez polityków na usługach lobbystów nie ma sensu ! Poszukajcie go w innych składnikach energochłonności waszego domu. Co z tego , że w dach wwalicie 40-50 cm wełny a na sciany 20 cm "grafitu" skoro nieocieplona górą ściana "mostkuje" na 1 metr w pokoju, nieocieplicie fundamentów, płyt balkonowych, nie odetniecie termicznie tarasów i spoczników wejściowych. A jeżeli nawet to zrobicie to zapomnicie o tym że pokrycie lukarny, wcześniej wykonane dochodzi do niezaizolowanej ściany. Trzeba by coś z tym zrobić ale to taka pierdołka.... Epatujecie się wzajemnie: U=0,11 Eee... kolego ! takie wysokie ! :( Ja dołożyłem jeszcze 10 centymetrów i mam U=0,95 !!! I co kolega na to ?! A to że brak "mankiecików" termicznych

zejdźmy może na ziemię, a dokładniej kontynent Europa, kraj Polska, obszar budownictwo i projekty domów, czasem warunki zabudowy (dachy).

Jak już mat zauważyłeś, że chcesz merytorycznie dyskutować i próbujesz tak w drugiej części wypowiedzi przy okazji obliczeń U i mostków to dlaczego nie masz siły wykonać tak całej wypowiedzi - wpisu (piję do części pierwszej).

Owszem, zgodzę się, że 10cm pianki to może być i lepsze niż 20cm wełny ale na dachu płaskim!! W naszych realiach i warunkach te 10cm to sobie możesz włożyć .. ok, miało być merytorycznie. Otóż jak piszesz pianka gwarantuje szczelność i eliminację mostków, ale co ma zrobić inwestor z krokwiami, jętkami, przewiązkami, słupami, murłatom? Mu te 10cm pianki nic nie gwarantuje, bo nie utrzyma szczelności: pianka ze świeżym drewnem oraz nie wyeliminuje mostków kryjąc 10cm czy nawet 15cm między 18cm czy 20 cm krokiew.

P.s. zakładam i praktycznie wiem to, że w Polsce 90% nowo budowanych domów to domy z dachami o konstrukcji drewnianej a drewno średnio było 2 miesiące wcześniej ścięte. Takie drewno będzie 1-2 sezony pracowało z odkształceniami 1-3 cm. Czy pianka zatrzyma odkształcenia? Nie sądzę (nie mam wiedzy o piance, drewno schnące w akcji widziałem wiele razy), ale może Mat odpowiesz? No bo na chłopski rozum co mi po piance skoro i tak powstanie 1-3 cm szpary przy połowie krokwi oraz zostawię w dachu mostki z krokwi w ilości 20-30-40m2? Tu się jeden kolega boi wkrętów do k-g a co dopiero takie mosty termiczne z krokwi i jętek.

P.s.2. może (tak podejrzewam) że, trzeba spisać np: listę dobrych praktyk kiedy nakładać piankę na dach skośny.