mat3006 04.01.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) co z pracą więźby która susząc się, pracuje. To jest ciekawe zagadnienie. Pozwoli Kolega, ze dokładnie przygotuję odpowiedź. Ciężko jest znależć odpowiedź na tak sformułowane pytanie. Jakiego rzędu odkształcenia Kolega ma na myśli ? Normatywne czy , jak w przytoczonych przykładach, ponadnormatywne. Podstawowym ( ja przynajmniej tak wykonuję ) rozwiązaniem, bez względu na wzajemną grubość pianki i krokwi, jest zamknięcie krokwi od dołu pianką gr. 4-5 cm, tzw. przelaniem które ma zabezpieczać przed powstaniem otwartych nieszczelności pomiędzy pianką a bokiem "obkurczonych" krokwi. Argument o ociekającym wręcz drewnie jest , jak dla mnie trochę naciągany. To jest kwestia odpowiedzialności inwestora wobec swojej inwestycji. NIE MOŻNA stosować niewysezonowanego drewna. Dlatego , między innymi, uważam cykl jednoroczny za nieadekwatny do naszej kultury budowlanej i jakości stosowanych materiałów, w tym drewna. Jeżeli chce sie budować w jednym sezonie trzeba wyłożyć na droższe, wysezonowane materiały a nie oczekiwać , ze technologie będą "tolerować" takie lekceważenie zasad. Ale wiele zasad związanych z mądrym, logicznym i zdrowym dla budynku, sposobem budowania jest lekceważonych u nas. Nawet na tym forum. Przygotuję dokładniejszą odpowiedź w jakim zakresie pianka jest w stanie, bez rozwarstwienia tolerować powiększenie wymiaru pomiędzy elementami więźby. Po raz kolejny chcę zaznaczyć , że nie odpowiadam za tzw. tanie pianki. Tu też ma znaczenie jakość która wiąże się z ceną ( to odnośnie wpisu n.t. polskich pianek , ciekawe co to za sprzęt za 30 tys :confused:PLN , sam agregat prądowy kosztuje prawie dwa razy więcej) Edytowane 4 Stycznia 2013 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 04.01.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 reasumując, pianka nadaje się tylko na wysezonowane więźby? Czyli jako materiał jest droga, ale dodatkowo nie wybacza błędów nieświadomych inwestorów wbrew obiegowej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.01.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 ursa platinum0,32....... shwenk 0,32 lub 0,33 - wszystkie w cenie około 20zł za 15cm czyli nawet 3 razy taniej od pianki otwartokom. O ile zrozumiałem pytanie to chodzi o PARAMETRY a nie wyłącznie JEDEN PARAMETR jakim jest lambda. Jest jeszcze kilka innych a wśród nich,( ja uważam za najważniejszy) wielkość oporu powietrznego przy małym oporze dyfuzji pary wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.01.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) reasumując, pianka nadaje się tylko na wysezonowane więźby? Czyli jako materiał jest droga, ale dodatkowo nie wybacza błędów nieświadomych inwestorów wbrew obiegowej opinii. Gdzie Kolega odczytał w moim poście taką odpowiedź ? Czyżby kolejny przykład tendencyjności ? Nieprecyzyjne pytanie i taka odpowiedź. Więźba więźbie nierówna, tak jak i wilgotność może byc różna. Od siebie zalecam, bez względu na przyjętą technologię ocieplania połaci, żeby więźba nie była mokra. I tyle napisałem. To Kolega pisał o więźbie co dwa miesiące wcześniej szumiała w lesie ? Bez żartów... Oprócz sezonowania są inne metody suszenia. A przy okazji , jak np. wykończenie płytami gk znosi takie wykonawstwo więźby ? Edytowane 4 Stycznia 2013 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 04.01.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 w takim razie czy jest jakiś parametr procentowy wilgotności drewna, na który kolega nie położy pianki? I czy w ogóle sprawdzacie to przed pracą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 04.01.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Jakiego rzędu odkształcenia Kolega ma na myśli ? Normatywne czy , jak w przytoczonych przykładach, ponadnormatywne. Podstawowym ( ja przynajmniej tak wykonuję ) rozwiązaniem, bez względu na wzajemną grubość pianki i krokwi, jest zamknięcie krokwi od dołu pianką gr. 4-5 cm, tzw. przelaniem które ma zabezpieczać przed powstaniem otwartych nieszczelności pomiędzy pianką a bokiem "obkurczonych" krokwi. Argument o ociekającym wręcz drewnie jest , jak dla mnie trochę naciągany. To jest kwestia odpowiedzialności inwestora wobec swojej inwestycji. NIE MOŻNA stosować niewysezonowanego drewna. Reasumujac, 1. żeby piana miała sens (dało sie wykorzystać ja optymalnie a nie optymistycznie) to pryskamy jej 4-5 cm wiecej niż grubość kroki czyli od ok 21 do 25 cm inaczej inwestorze nie spełni ona twoich oczekiwań. Tu sie zgadzam z Mat, więc wyceny bierzcie pod tyle cm a nie 15-18 czy 20 bo wtedy cenowo i efektowo nie dogonicie 30cm wełny. 2. Szukaj Mat odksztalcenia jakie sa u Nas powszechne a to są Ponadnormatywne bo drewno u nas na wiezby w 90% jest nienormatywne. 3. Nie można stosować niesezonowanego drewna, tu tez ok Mat. Tylko w praktyce suszone drewno to w Polsce luksus, drewno co 3 msc wcześniej jeszcze rosło to nie bajki, to standard. Pojedzie na 4 najbliższe tartaki w okolicy i zobacz sam, nie pytaj tylko zobacz. Czyli albo inwestor dopłaci słono do suszenia albo pryska pianę po 2 latach od zrobienia wiezby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 04.01.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 To Kolega pisał o więźbie co dwa miesiące wcześniej szumiała w lesie ? Bez żartów... Oprócz sezonowania są inne metody suszenia. A przy okazji , jak np. wykończenie płytami gk znosi takie wykonawstwo więźby ? Jak to jak? Standardowo, chusteczkowo, połączenia kg- ściana po 1 sezonie wychodzą na oczyinwestora. Przerabia to chyba polowa Polski. Ile to na tym forum jest o tym wpisów ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.01.2013 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 (edytowane) Ad 1, Nie zrozumiałeś. Krokwie są z reguły otulone dodatkowym natryskiem ( przelaniem ), a nie grubość całego natrysku jest zwiększona o 4-5 cm od spodu krokwi. Czy coś nie tak jest z moim tłumaczeniem czy Kolega chce zobaczyć co chce zobaczyć ? Polecam zaobserwować filmiki na Youtube lub stronach wykonawców pianki o.k.Ad 2. Sam przyznajesz, że nie ma żadnego punktu (układu) odniesienia. No to jak mam się do tego odnieść w sposób ścisły ? Ad 3. W większości przypadków jakie wykonywałem więźba miała dwa lub ponad dwa lata. Nie wiem na czym opierasz swoje wyliczenia ale sytuacja nie jest tak zła jak ją przedstawiasz. Od wykonania więźby do wykonania pianki to jeszcze kawał czasu. Z reguły co najmniej rok. Edytowane 4 Stycznia 2013 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.01.2013 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 a jaka piankę należy stosować na zewnątrz budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.01.2013 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 a jaka piankę należy stosować na zewnątrz budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.01.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 no to podsumujmy, pianka nie nadaje się według ciebie do domków świeżo budowanych, muszą być co najmniej kilku letnie, nie mogą to być parterówki czy inne z nieużytkowym poddaszem, muszą mieć połać dachową, i nigdy przenigdy nie mogą mieć wentylacji mechanicznej ile takich domków jest w Polsce które spełniają wszystkie 3 warunki ?? :wtf::wtf: Kto jeszcze takie wnioski "wyciągnął" ? Zapomniałeś dodać do "podsumowania", że muszą mieć różową elewację, wejście od północy oraz wentylację wachlarzową !!! Tak trzymaj, Szanowny Najlepszy Doradco Co z tym ostatnim przykładem co się zbuntował nie chciał być twoim przykładem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.01.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 a jaka piankę należy stosować na zewnątrz budynku? Na zewnątrz czyli gdzie i w jakiej funkcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.01.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 np dach płaski. Funkcja ocieplenia i zewnętrzna warstwa dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.01.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 np dach płaski. Funkcja ocieplenia i zewnętrzna warstwa dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.01.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 np dach płaski. Funkcja ocieplenia i zewnętrzna warstwa dachu. Dotychczas dyskusja dotyczyła pianki otwartokomorowej która jest bezpośrednim rywalem w segmentach "opanowanych" przez wełnę mineralną ( skalną i szklaną ) w formie płyt i rolowanej. Pianka o która pytasz to inny produkt ( wykonywany przez większość firm aplikujących pianki ) a mianowicie pianka zamkniętokomorowa. Nie twórzmy rozjazdów w obecnym wątku. To oddzielny bardzo interesujący temat zasługujący na osobny wątek ( o ile go jeszcze nie ma ? ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.01.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 myślałem ze dobrze zrobi chwilka odsapnięcia od tłuczenia się po głowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 05.01.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 co to za pianka co waży 4kg/m3 ??? - wszędzie trąbią że otwartokom. to 12-30kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.01.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) co to za pianka co waży 4kg/m3 ??? - wszędzie trąbią że otwartokom. to 12-30kg Chyba jednak coś pomyliłeś. Chociaż te 4kg też do mnie nie przemawiają. Z tego co sie orientowałem to pianki miały około 8-12kg. Edytowane 5 Stycznia 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 06.01.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Źle napisałem ale już poprawiłem, więc źle przeczytałeś - zużycie 10kg/m3, ja potrzebuję 40cm więc 4kg/m2. na aledrogo i w całym necie oferty na natrysk piany otwartokom. nie schodzą poniżej 3,5zl za 1cm natrysku na m2 , sam miałem wyceny na ponad 4zł/m2, a u ciebie wychodzi około 1,3zl..... ciekawe...... jak coś to proszę o namiary bo cena pianki praktycznie jest w tej samej cenie co welna. Morze sobie w firmie ocieple budynek gospodarczy?! Edytowane 6 Stycznia 2013 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 06.01.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 ja bym również prosił o namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts