Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

Wybacz Kolego, ale nie masz pojęcia o skali kosztów. Uruchomienia, stałych, zmiennych i związanych z realizacją ( w tym nieprzewidzianych ). Wiem, że kuszące jest tak proste liczenie jakie zaprezentowałeś i , niestety, w pułapkę tak dalece życzeniowej kalkulacji wpada wielu.(

Wybacz, ale mam wrażenie, że często budowlańcom wydaje się, że tylko oni prowadzą firmy, cała reszta świata nie ma o tym pojęcia. Ja nie wnikam ile kto zarabia, ale wiadomo, że na niektórych produktach jest marża niska, na innych wysoka, za iPhone'a kupisz 2 Samsungi, choć koszty mają podobne (widać to zresztą w relacji dochodów i przychodów) i nic w tym dziwnego. Tylko po co pisać, że jest inaczej?

Najbardziej mnie wkurzają budowlańcy, którzy przy negocjacjach marudzą - zus, podatki, pensje... A co mnie to obchodzi? A potem po robocie jeszcze mówią, 'a może tak bez fakturki...?'

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

wytłumacz dlaczego janciownik po 5 latach od natrysku pianki ma sobie łatać szpary i dziury do czego się przyznał po zdjęciach z kamery termowizyjnej ??

post nr16

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206248-pianka-ocieplaj%C4%85ca-kontra-welna&p=5494869&viewfull=1#post5494869

Zwróciłeś uwagę na to jaką pianę położył? Przecież to normalne i było do przewidzenia.

A my tutaj rozmawiamy o innej piance

Edytowane przez plusfoto

Czyli w/g Ciebie każda nowa technologia jest delikatnie mówiąc g....o warta bo nie ma odnośnika do 10, 50 czy 100 lat.? Chociaż pewnie znajdzie się gdzieś w internecie choć może nie w naszym kraju jakieś odnośniki. Można będzie wtedy udowodnić zarówno że wełna jak i pianka są nic nie warte jeśli skupimy się na złych przykładach (czytaj spieprzonej robocie) jak i że jest super jeśli skupimy się na dobrze wykonanej pracy.

No to jak w końcu jest ND mpoplaw ? Kolejny z przykładów się sypie albo jest nie na temat a ten to nawet się buntuje :)

Pytanie do Lobo_M: czy to ocieplenie jest wykonane w połaci dachowej ? Bo o takim jest dyskusja. Jeżel tak to w jaki sposób.

... Ciekawie się rozwija, pozwolę sobie szerzej odpowiedzieć bo dopiero co wróciłem

Stop plaski, parterowka

Myślę że dyskusja tutaj poszła nie w tą stronę co trzeba bo jeden drugiemu stara się udowodnić że wełna albo piana jest be. A nie oto chodzi przynajmniej moim zdaniem. Zarówno jeden jak i drugi sposób jest dobry i spełni swoje zadanie jeśli montaż jest zrobiony prawidłowo a tu niestety muszę się zgodzić z mat że przy wełnie dużo łatwiej o błąd niż przy pianie. Osobną kwestią jest cena zarówno jednej jak i drugiej metody. A stwierdzenia typu kto bogatemu zabroni lub że wełna jest lepsza bo taniej wyjdzie czy tym podobne są zupełnie bez sensu. Ja już dawno przecież stwierdziłem i to chyba tutaj że gdyby nie cena zaporowa piany to za kilka lat nikt by nie wiedział co to wełna bo pomimo że efekt może być taki sam to przy pianie 1/3 roboty oraz mniejsza możliwość spieprzenia czegoś.

Zwróciłeś uwagę na to jaką pianę położył? Przecież to normalne i było do przewidzenia.

A zwróciłeś uwagę kto napisał tego posta ? Przecież to normalne ( w tym przypadku ! ) i było do przewidzenia :)

Ja już stwierdziłem, że szkoda czasu na sprawdzanie załączanych linków. Jak zwykle ni z gruchy ni z pietruchy...

tam troszeczkę wyżej padła teza że w natrysku pianki jest wiele niuansów i spieprzyć można bardzo wiele bardzo łatwo, chociażby robiąc to w niskiej temperaturze, tak więc podsumowując, nie ma żadnych dowodów że pianka jest lepsza, są tylko dowody że jest droższa, czyli skoro nie widać różnicy to po co przepłacać ??

U Dosi forma jak zwykle. Podsumowanie paluszki lizać ;)

Tak trzymać ! :)

Panowie, amerykance lubią takie zestawienia cena/jakość. Tutaj tak trzeba to rozstrzygać. Można udowodnić, iż pianka kładziona w odpowiednich warunkach będzie lepsza od wełny, bez problemu. Można też tą "lepszość" jakoś wycenić. Dla mnie indywidualnie, pianka jest np: 2 razy lepsza od wełny. Za to w cenie jest z 4 razy dorższa niż wełna (ta cena ok 150 zł za 40 cm i U ok 0,08), czyli w w sumie w kategorii jakość/cena pianka jest 2 x gorsza.

Ale spokojnie, nie minie 5 lat jak piana będzie 2 razy tańsza, spokojnie jakoś się znajdą wykonawcy z maszynami w tej samej cenie itp ale taniej - rynek da sobie z tym radę, cena będzie spadać wraz z popularnością.

Ocena jest moja indywidualna, proszę ewentualnie o korekcję lub podanie cen za piankę jak coś się zmieniło, nie doczytałem. Mnie pianka nie boli, pewnie jak bym się za 5 czy 8 lat budował to bym wybrał piankę, a pianka będzie wtedy takim wymysłem jak dziś ja daję 22cm grafitu na ściany (żadna rewelacja). Boli mnie za to jak inni inwestorzy zachwyceni pianką, nie odpowiedzialnymi handlowcami dają taką piankę na mokre więźby dachowe, w rożnych temperaturach aplikacji piany i się jeszcze chwalą, że oni mają 15 cm między 18 cm krokwiami i jak to ładnie teraz idzie kładzenia k-g (a już z 3 razy pisałem jakie to mostki z więźby i ile to ma m2 w powierzchni dachu). Ba i jeszcze z pół roku temu czy rok temu na forum byli wykonawcy chwalący takie podejście.

Panowie, amerykance lubią takie zestawienia cena/jakość. Tutaj tak trzeba to rozstrzygać. Można udowodnić, iż pianka kładziona w odpowiednich warunkach będzie lepsza od wełny, bez problemu. Można też tą "lepszość" jakoś wycenić. Dla mnie indywidualnie, pianka jest np: 2 razy lepsza od wełny. Za to w cenie jest z 4 razy dorższa niż wełna (ta cena ok 150 zł za 40 cm i U ok 0,08), czyli w w sumie w kategorii jakość/cena pianka jest 2 x gorsza.

Ale spokojnie, nie minie 5 lat jak piana będzie 2 razy tańsza, spokojnie jakoś się znajdą wykonawcy z maszynami w tej samej cenie itp ale taniej - rynek da sobie z tym radę, cena będzie spadać wraz z popularnością.

tak jak już pisałem. Zdziercy i tyle. Ale tak jak piszesz. Wraz z wzrostem popularności, cena będzie spadać.

To chyba oczywiste, że nigdy nie będzie miał cieplej jeśli ma takie samy parametry prawidłowo zainstalowanej wełny jak parametry hipotetycznej piany. Co rozumiesz pod pojęciem parametry ? Oprócz lambdy ( której ?)i grubości jest jeszcze kilka innych, nie mniej istotnych.

Cała wyższość piany polega na tym co już napisano - wełnę łatwo "zepsuć" (przede wszystkim przedmuchy i wilgotnienie) a piankę nie bardzo

w tym problem, że wełny nie trzeba "zepsuć", ona po prostu tak ma !

no i jak dla mnie wełna skalna jest cięższa (choć szklana już nie).

Wełna o, w miarę porównywalnym do pianki, oporze powietrznym jest o wielokrotnie cięższa od pianki ( prawie dwudziestokrotnie :) )

Natomiast największym minusem pianki jest jej podatność na ogień (mówi się, że są one samogasnące lub nie rozprzestrzeniające ognia ale do wełny im daleko) i dlatego jak pisał Lobo_M warto mieć choćby zraszacze przeciwpożarowe koło tej pianki.

Nie zaszkodzi ale niby po co ? Jak się przepali i posypie płyta g/k to dalej juz praktycznie bez znaczenia.

Pozdrowienia :)

Edytowane przez mat3006

Mpoplaw - bądź sprawiedliwy, nie wiem jak jest przy piance, ale moi od wełny jak robili, to musiałem im palcem pokazywać co do poprawki i czemu folie na łączeniach ścianek działowych, a byli polecani na forum. I tak nie jestem pewny jak zrobili. R&K nie jest typowym inwestorem. Chyba na zdrowy rozsądek można powiedzieć, że w przypadku pianki nie trzeba być tak starannym. Choć po analizie stron to też dobrze nie wygląda - dużo poleca zamkniętokomórkową i generalnie jest chaos informacyjny, 'goły' inwestor może utopić dużo kasy w dziadowską izolację...

Nie pisz w czyichś postach bo się nie da na to łatwo odpisać.

Co rozumiesz pod pojęciem parametry ?

Lambda mnie nie obchodzi a zależy mi na U więc dobieram odp. grubość, reszta to opór dyfuzyjny, powietrza, sorpcja wilgoci.

w tym problem, że wełny nie trzeba "zepsuć", ona po prostu tak ma !

Mi chodzi o to, że często wełna jest niedokładnie ułożona i pozostawione są szpary; z drugiej strony widziałem też wełnę powciskaną tak, że tworzyła jednolitą, zbitą i dobrze przenoszącą energię masę. W piance raczej to nie wystąpi.

Wełna o, w miarę porównywalnym do pianki, oporze powietrznym jest o wielokrotnie cięższa od pianki ( prawie dwudziestokrotnie )

Ale nie szklana, która jest bardzo lekka.

Nie zaszkodzi ale niby po co ? Jak się przepali i posypie płyta g/k to dalej juz praktycznie bez znaczenia.

W tę stronę tak ale np. ja mam wszystkie instalacje w stropie, które to instalacje będą zalane pianą. Prawdopodobieństwo zapalenia się od zwarcia jest nikłe choć nie zerowe - jakiś gryzoń może zaszkodzić.

Dziękuję za konkretne odpowiedzi na konkretne pytania. Jednakże muszę podrążyć :)

Ad. parametry:

Jakie konkretnie masz na myśli wełny mineralne ( nazwy handlowe ?) które mają takie same lub zbliżone do pianki np. Icynene parametry: oporu powietrznego i sorpcji wilgoci. Lambda pianki i deklarowana lambda wełenek oraz opór dyfuzyjny są zbliżone lub porównywalne.

Ad przewiewów:

Nie odnoszę się do skandalicznie złego wykonawstwa izolacji wełnianych. Zbliżone do doskonałości będzie miało ok. 3-4 % nieszczelności ( sorki ale to dane US, w Polsce nie są prowadzone takie badania, a szkoda ) i za każdy procent ( załącznik do polskiej normy ! ) powinieneś pogorszyć lambdę o 10 %. Każdy procent zawilgocenia to juz dwukrotnie większe straty. To nie jest opis spartolonej roboty. To jest opis ideału :)

Jak wygląda polski standard pozostawiam dla wyobraźni.

Ad. wełny szklanej:

Czy mogę prosic o przykład wełny szklanej o porównywanym oporze powietrznym bo po prostu go nie znam. Faktycznie wełna szklana jest lżejsza od skalnej.

Ad gryzoni:

Obawiałbym się ich obecności w przypadku wełny. Piankę omijają.

Pozdrawiam :)

u nas na budowach spece z robotą się spieszą, idą na skróty.. stąd i zdarzają się wpadki

Będzie niepopularne to co napiszę ale co mi tam:

Spieszą się a co za tym idzie robią niezbyt dokładnie bo robią coraz taniej a na ZUS, podatki, wypłaty trzeba zarobić, więc roboty trzeba nabrać sporo aby na wszystko starczyło - czas goni. Podnieść ceny za bardzo nie mogą bo inaczej pan Józek i spółka którzy robią na lewo i nic nie płacą zgarną całą robotę. Żeby była jasność sprawa dotyczy nie tylko branży budowlanej.

A nasza natura niestety jest taka że 90 % ludzi zwraca uwagę na cenę a jkość to jakoś tam będzie. Ilu z nas mówi panie zrób pan może bez faktury. Ci co chcą zrobić wszystko legalnie z FV i pełną dokumentacją to są dla większości idioci i nieudacznicy.

Edytowane przez plusfoto

Nie odnoszę się do skandalicznie złego wykonawstwa izolacji wełnianych. Zbliżone do doskonałości będzie miało ok. 3-4 % nieszczelności ( sorki ale to dane US, w Polsce nie są prowadzone takie badania, a szkoda ) i za każdy procent ( załącznik do polskiej normy ! ) powinieneś pogorszyć lambdę o 10 %. Każdy procent zawilgocenia to juz dwukrotnie większe straty. To nie jest opis spartolonej roboty. To jest opis ideału :)

Pozdrawiam :)

daj link do badań w USA, bo najważniejsza odpowiedź jest czy te dane o 4% dotyczą 1 czy 2 warstw, jaka technika montażu i czy przewidziano w tym udział paroizolacji. W weekend bym sprawdził

... bo wiesz jakby to dotyczyło 1 warstwy to ja mam dach 120m2. Niech będzie 4% nieszczelności = 4,8m2. Dalej mam 2 warstwę, czyli na krzyż tych nieszczelności będzie 4% z 4,8m2 czyli 0,192m2, no a ja sądzę, że mam 3% nieszczelności czyli 0,10m2 - to będzie tyle samo co odpęknięcie pianki w 2-3 miejscach