Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

Nie ważne, mówię TYLKO I WYŁĄCZNIE o płytach z wypełnieniem PUR, które coraz częściej stanowią poszycie różnej maści hal.

A napisałeś tak jakby producenci płyt stosowali tylko i wyłącznie pianę PUR.

Te płyty zresztą są zresztą produkowane od lat 70-tych ubiegłego wieku, takie bieda-budownictwo.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piana ma tylko jedną wadę - cena. Gdyby kosztowała tyle samo co wełna to ciekaw jestem ile osób by wybrało pianę a ile wełnę.

gdyby miała tą samą cenę to nie byłoby tego tematu - każdy by ją miał! ale niestety wychodzi trzy razy drożej, a w przypadku gdy ktoś układa sam wełnę to nawet 4 razy! co do ciepłoty to kazdy może sobie wyliczyć na podstawie parametrów wełny i piany która cieplejsza...... mi zawsze wychodziło podobnie..... i w moim przypadku żeby uzyskać parametry domu energoosczędnego potrzebowałbym jej tyle samo co wełny którą użyłem, czyli 30cm w skosach i 40cm w suficie.

Temat jest też dlatego, że jedni uważają iż wełna jest lepsza od piany, abstrahując od ceny.

śledzą ten wątek od początku i raczej nie wpadło mi w oczy żeby ktoś napisał że wełna jest lepsza, natomiast sporo osób próbuje udowodnić że piana to taki magiczny materiał który przewyższa wełnę we wszystkim.... tylko że jakoś dowodów na to nie ma, nawet są przedstawiane teorie że jest dwa razy cieplejsza chociaż producenci pianki podają współczynniki przenikania ciepła takie same jak wełny, Wszystkie programy do robienia OZC jakoś też nie faworyzują piany, więc mamy albo spisek próbujący obalić piankę albo po prostu jest to materiał który oferuje tę samą ciepłotę co wełna, tylko że za większą kasę.

gdyby miała tą samą cenę to nie byłoby tego tematu - każdy by ją miał! ale niestety wychodzi trzy razy drożej, a w przypadku gdy ktoś układa sam wełnę to nawet 4 razy! co do ciepłoty to kazdy może sobie wyliczyć na podstawie parametrów wełny i piany która cieplejsza...... mi zawsze wychodziło podobnie..... i w moim przypadku żeby uzyskać parametry domu energoosczędnego potrzebowałbym jej tyle samo co wełny którą użyłem, czyli 30cm w skosach i 40cm w suficie.

Ja mam nedzne 16 cm piany otwartokomorkowej i jakos dom energooszczedny jest: dokladnie 5 litrowy. Samo U przegrody to nie wszystko, liczy sie dokladnosc wykonania i szczelnosc, po swoim domu zauwazam, iz wieksze znaczenie ma dokladnosc wykonania niz jakies kosmiczne U tu czy tam. Co z tego, ze w poddaszu mialby super U jesli okna mialbym zle zamontowane/podziurawione nawiewami ?

Cena piany niestety jest jaka jest, jesli komus zalezy na czasie i chce miec dosc szczelnie to piane polecam, jak ktos ma czas i liczy kazdy grosz niech kladzie te 30-40 cm welny, albo niech tych co klada poarzadnie przypilnuje.

Pozdrawiam

" Wszystkie programy do robienia OZC jakoś też nie faworyzują piany, więc mamy albo spisek próbujący obalić piankę albo po prostu jest to materiał który oferuje tę samą ciepłotę co wełna, tylko że za większą kasę. "

" natomiast sporo osób próbuje udowodnić że piana to taki magiczny materiał który przewyższa wełnę we wszystkim.... tylko że jakoś dowodów na to nie ma,"

Wszystkie programy OZC posługują się lambdą (bo coś przyjąć trzeba) a nie współczynnikiem hronodegradacji termoizolacji (bo nie został określony)

Opisują co będzie natychmiast po zainstalowaniu a nie to, co po latach.

Żeby TAKIE OZC zrobić to trzeba by pogadać z tymi bo burzą a nie z tymi co budują...

Miałem już kilka Sierek...

Fotel z jednej z nich stoi sobie zima-lato już kilka lat na dworze przed firmą (wypełniony pianą PUR)

Tak - wprost pod chmurką...

Nadal się "nadaje".

Ciekawe jaki by był, gdyby był wypełniony morską trawą albo innym podobnym materiałem...

Myślę, że wiem - jaki.

Poliuretany SĄ trwałe w czasie.

W tym wątku bijecie pianę gęsto przekładając ją watą...

Problem termoizolacji budynku można rozwiązać na kilka sposobów!

Lepiej, gorzej, drożej, taniej, mniej czy bardziej trwale czy solidnie...

Każdy sposób ma swoich "wyznawców", którzy są nieprzekonywalni.

Każdy budujący musi sam sobie coś wybrać.

Jest z czego!

Adam M.

Ja mam nedzne 16 cm piany otwartokomorkowej i jakos dom energooszczedny jest: dokladnie 5 litrowy. Samo U przegrody to nie wszystko, liczy sie dokladnosc wykonania i szczelnosc, po swoim domu zauwazam, iz wieksze znaczenie ma dokladnosc wykonania niz jakies kosmiczne U tu czy tam. Co z tego, ze w poddaszu mialby super U jesli okna mialbym zle zamontowane/podziurawione nawiewami ?

Cena piany niestety jest jaka jest, jesli komus zalezy na czasie i chce miec dosc szczelnie to piane polecam, jak ktos ma czas i liczy kazdy grosz niech kladzie te 30-40 cm welny, albo niech tych co klada poarzadnie przypilnuje.

Pozdrawiam

Powiedziałbym nawet że dokładność wykonania ocieplenia nie jest ważna lecz najważniejsza! - dlatego całe ocieplenie domu (ściany,dach) wykonałem osobiście. Ale tak samo ważny jest parametr przenikania ciepła, możesz mieć mega szczelnie, bez żadnych mostków ale jak masz wysoki współczynnik przenikania ciepła danej przegrody to ta szczelność ci niewiele da! Mamy praktycznie takie same domki i takie same ocieplenie (oprócz dachu) i mi według OZC by asolt wyszedł domek 3-litrowy, co prawda na razie pale w kozie (4,5kw) więc nie mogę tych obliczeń zweryfikować ale założę się że jak byś miał 30-40cm dobrej wełny w dachu to spokojnie miałbyś 3-4 litrowca... no i jeszcze by ci zostało kaski na 2-3 sezony grzania.

Mowisz, ze poprawienie U jednej przegrody na drugim miejscu po przecinku zmniejszy zapotrzebowanie domu o 20-25 % ?

Jesli tak jest to jutro dokladam z 20 cm welny do mojej pianki :p

Nawet jaky tam U byloby 0 to by ten dom 3-litrowy nie byl.

Pozdrawiam

być może masz racje.... sprawdzić można to tylko bawiąc się programem do OZC.... w twoim przypadku współczynnik U dachu to 0,2 u mnie jest 0,1(skos) i 0,09(sufit) więc teoretycznie o 100% cieplejszy, przez dach tracę 6,1% ciepła....więc raczej mało bo na przykład przez ściany 21,7%

Edytowane przez mar1982kaz

być może masz racje.... sprawdzić można to tylko bawiąc się programem do OZC.... w twoim przypadku współczynnik U dachu to 0,2 u mnie jest 0,1(skos) i 0,09(sufit) więc teoretycznie o 100% cieplejszy, przez dach tracę 6,1% ciepła....więc raczej mało bo na przykład przez ściany 21,7%

Ech, troche CI sie te obliczenia nie zgadzaja, jak juz to Twoj dach jest o 50 % cieplejszy, ew. moj od Twojego o 100 % zimniejszy, ale mniejsza o procenty. To wszystko o czym piszesz to sa zalozenia, udowodnij mi, ze zejscie z U dachu do 0.1 przyniesie mi wyierne korzyscy (wymierne w sytuacji, ze za 1800 zl rocznie grzeje CO i CWU).

Pozdrawiam

Ech, troche CI sie te obliczenia nie zgadzaja, jak juz to Twoj dach jest o 50 % cieplejszy, ew. moj od Twojego o 100 % zimniejszy, ale mniejsza o procenty. To wszystko o czym piszesz to sa zalozenia, udowodnij mi, ze zejscie z U dachu do 0.1 przyniesie mi wyierne korzyscy (wymierne w sytuacji, ze za 1800 zl rocznie grzeje CO i CWU).

Pozdrawiam

tu nie chodzi o to o ile % będziesz płacił mniej, może wyjść tak że w twoim przypadku wyjdzie 100-200zł mniej, ale o fakt że na przykład w moim przypadku koszt wełny to około 3700zł (kładłem sam) i mam za to u=0,1 żeby mieć te same parametry co mam teraz to potrzebuję pianki za około 12.000zł ( takie miałem wyceny między innymi od jednego z forumowiczów, było to rok temu), mam współczynnik domu pasywnego i 8000zł w kieszeni....... i nie zrozum mnie źle, bo wcale nie neguję piany (sam byłem mocno zainteresowany natryskiem) po prostu nie mogę się nie wtrącać gdy widzę jak sprzedawcy mącą w głowach inwestorów i kłamią w żywe oczy twierdząc że 15cm piany=30cm wełny, i wszelki te głupoty że przy wełnie jest zimno itd itd mnie denerwują, sam przecież wiesz że są osoby na tym forum mający wełnę i płacący po 1000zł za grzanie.

Ja mam nedzne 16 cm piany otwartokomorkowej i jakos dom energooszczedny jest: dokladnie 5 litrowy. Samo U przegrody to nie wszystko, liczy sie dokladnosc wykonania i szczelnosc, po swoim domu zauwazam, iz wieksze znaczenie ma dokladnosc wykonania niz jakies kosmiczne U tu czy tam. Co z tego, ze w poddaszu mialby super U jesli okna mialbym zle zamontowane/

Pozdrawiam

doznania mam identyczne jak mar1982kaz

Patrząc na stopke to masz wszystko lepsze niż jest potrzebne do domu 5 litrowego i możesz spokojnie zejść do 4 litry lub nawet 3,5 litra, jedno co widzę z opisu to spier... dach, a i okien nie znam.

Na logikę jak sie ma płyta fundamentowa I 30cm stryro gdzie do ziemi ucieka ok 5% ciepła do marnych 16 cm piani w dachu gdzie ciepła ucieka ok 20%? Już lepiej było 5 raz dać kasę w cieplejsze dach niż robić GWC glikolowe!

P.s a krokwie jakie masz wysokie, daj przekrój dachu aa i rzut to Ci powiem gdzie ci 1 lub 1,5 litra ciepła ucieka.

No te osoby co placa 1000 to maja tej welny czasem i 40-45 cm, ja bym chcial zobaczyc taki dom jak moj, ktory ma 25 cm i wtedy bym wiedzial co lepsze, bo to, ze 15 cm welny nijak nie da sie porownac z 15 cm piany to oczywiste.

Pozdrawiam

Pomyśl sobie że za te 16 cm piany miałbyś w tej samej cenie około 40 cm dobrej wełny wraz z ułożeniem lub 50cm bez,...... chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć która opcja jest cieplejsza.

Jakbym mial 40 cm welny w skosach, to bym po pokoju na poddaszu musial chodzic na czworaka. Z tymi cenami na welne to troche przesadzacie, chyba, ze znajdziecie mi ekupe w Krakowie ktora kladzie 40 cm welny z materialem za 80 zl/m. Tyle dalem za piane.

I nie piszcie mi ile mialbym, bo mialem swoje powody zeby piane brac. Wszystko w tym kraju bierze sie pod katem ceny i jak to sie konczy na stadionie z niby dachem czy lotnisku z niby pasem startowym przypominac nie musze :p

A propos tego co pisal Adam_mk, chetnie zrobie badanie termowizja mojego dachu i takiego z welna po 15 latach uzytkowania, ciekawe czy wtedy cena za metr bedzie jeszcze istotna.

Pozdrawiam

właśnie!!!! ciekawe jak są zakryte mostki związane z krokwiami?

Skoro dach ma dwuspadowy, dom 8x10 to zapewne wybrał krowiowo-jętkowy bez słupów, bardzo popularny do 8-9 m rozpietosci i wzmacniany przywiązanie na stryszku, znam te dachy i tam krokwie najczęściej są od 15 do 18 cm wysoki, zależy od grubości. Najpoularniejsze to 16 i 17 więc ma mostów cała ..... masę, tak sie zanosi.

W tym temacie gdzieś koło początku lub środka policzylem taki dach ile ma mostów z krokwi, ilości ogromne idące u mnie w ok 16% powierzchni dachu (gdybym miał 15 pianki zamias średnio 37 wełny 0,035). Odpowiada do jak byśmy wystawili w dach okna energooszczędne Veluxa, tak około 28 u mnie i pewnie z 20 lub ciut wiecej u miloszenki.

Bo chyba ze ma inna konstrukcje i krokwie 10cm, no bo te min5 cm trzeba zakryc, ale ja takiego projektu jeszcze nie widziałem na oczy.

I nie piszcie mi ile mialbym, bo mialem swoje powody zeby piane brac. Wszystko w tym kraju bierze sie pod katem ceny i jak to sie konczy na stadionie z niby dachem czy lotnisku z niby pasem startowym przypominac nie musze :p

Pozdrawiam

Oczywiście ze masz swoje powody a Ciebie nikt nie chce urazić co raczej szukamy czemu tak ciepło zapowiadający sie dom nie jest taki jak być powinien. Na pierwszy rzut oka dach odstaje od reszty i to bardzo. Nie znam nikogo kto tak swietnie jak ty ma zaizolowana posadzki a tak słabo wręcz chusteczkowo dach. Jeśli nie zakryles krokwi to możemy zrobić termowizje i za 20 lat a i tak 30 czy 40 cm wełny będzie duuuuuzo lepsze.

Zakryles te krokwie piana min. 5 cm?

Ale jaki cieplo zapowiadajacy ? Mam cale 16 cm styro na scianach podziurawione belkami pod konstrukcje na gont. Duzo okien, co z tego, ze od poludnia jak slonca ledwo co ostatnio. Mam zrobione porzadne ozc i dom zuzywa tyle, ile planowalem. Akurat ta izolacja posadzki to na dzisiaj dla mnie malo atrakcyjna, bo do gruntu traci sie najmniej, dzisiaj wolalbym miec lawy z thermomuru i korzystac z niezlego akumulatora niz odcinac sie od gruntu po calosci.

Ja juz wczesniej pisalem, ze niby moja pianka jest nic nie warta, ale jakosc 16 stopni jest tam caly czas (same straty z przez sufit poddasza grzeja, bo tego nie izolowalem jeszcze) wiec chyba te mostki nie takie straszne.

Nie martwcie sie tak o moja izolacje, jakos z nia przezyje:) Przynajmniej moze szybciej piana stanieje i przestaniecie tak zalowac PLN na porzadna izolacje :p

Pozdrawiam

Jesteście Panowie niesamowici :(

Pojawia się w wątku inwestor zadowolony z wykonania nieprawdopodobnie z Waszego , wełnianego punktu widzenia, cienkiego ocieplenia pianką. Mało tego, informuje was o ponoszonych przez siebie niskich kosztach energii a wy zamiast się zastanowić i rozpatrzeć tę informację to zaraz mu wmawiacie, że po co , że mógł dać 50 cm wełny ? Rozbieracie hipotetycznie jego dach, doszukując się mostków, wad i nie wiadomo czego... Takie są skutki uzależnienia myślenia od ŚLD. Zapewnie niedługo zostanie posądzony o głoszenie nieprawdy albo nawet ukryte, wredne zamiary !!! Może wrzućcie do Waszego OZC ocieplenie dachu wełną o takiej samej grubości. Ciekawe co wyjdzie.

Dzięki, że wypowiedział się, jak zwykle celnie,spokojnie i w sposób wyważony, również Adam ale niespecjalnie tu widać wolę dopuszczenia do umysłu. że może nie jest tak jak do końca z tymi wzorami na U, OZC i ŚLD... a aspekt trwałości to już w ogóle przechodzi bez jakiejkolwiek refleksji.

Edytowane przez mat3006