mar1982kaz 11.01.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Jakbym mial 40 cm welny w skosach, to bym po pokoju na poddaszu musial chodzic na czworaka. Z tymi cenami na welne to troche przesadzacie, chyba, ze znajdziecie mi ekupe w Krakowie ktora kladzie 40 cm welny z materialem za 80 zl/m. Tyle dalem za piane. Pozdrawiam U mnie jest 30 cm w skosach i jest ok, bo mam projekt z dość wysoką ścianką kolankową (130 na gotowo), za wełne dałem 49zł za m2 (średnio po przeliczeniu) za ułożenie wełny wyceny miałem od 4 do 10zł ze sznurkowaniem za m2 bo ty chyba liczysz z rusztem kartongpsem i całą resztą, ja stwierdziłem że zrobie to sam z teściem i wyrobiliśmy się w dwa dni, co w moim przypadku dało 700zł oszczędności, robota szybka i łatwa....... jeżeli u ciebie za włożenie wełny biorą około 30zł za m2 to masakra bo my laicy we dwóch kładliśmy 35m2 dziennie czyli w krakowie zarabiałbym 500zł dniówki za wkładanie wełny między krokwie i stelaże. U mnie w łodzi biorą 50zł za m2 (sama robocizna) za wełnę, sznurkowanie, cały stelaż, paroizolacje, kartongipsy i zaszpachlowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 11.01.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Jesteście Panowie niesamowici Pojawia się w wątku inwestor zadowolony z wykonania nieprawdopodobnie z Waszego , wełnianego punktu widzenia, cienkiego ocieplenia pianką. Mało tego, informuje was o ponoszonych przez siebie niskich kosztach energii a wy zamiast się zastanowić i rozpatrzeć tę informację to zaraz mu wmawiacie, że po co , że mógł dać 50 cm wełny ? Rozbieracie hipotetycznie jego dach, doszukując się mostków, wad i nie wiadomo czego... Takie są skutki uzależnienia myślenia od ŚLD. Zapewnie niedługo zostanie posądzony o głoszenie nieprawdy albo nawet ukryte, wredne zamiary !!! Może wrzućcie do Waszego OZC ocieplenie dachu wełną o takiej samej grubości. Ciekawe co wyjdzie. Dzięki, że wypowiedział, jak zwykle celnie,spokojnie i w sposób wyważony się również Adam ale niespecjalnie tu widać wolę dopuszczenia do umysłu. że może nie jest tak jak do końca z tymi wzorami na U, OZC i ŚLD... a aspekt trwałości to już w ogóle przechodzi bez jakiejkolwiek refleksji. to udowodnij że Pan XY miał dom energooszczędny ocieplony wełną a po 10-15 latach już tak nie jest i dom generuje mega-straty..... i co się tak chłopie denerwujesz?? boli cię że przepłaciłeś czy co?? lukasza dobrze napisał że jak ktoś ma 30cm w podłodze gdzie u=0.08 a w dachu ma u=0,2 to jest to trochę dziwne i patrząc na całość to przez ten dach ucieka ci większość ciepla co potwierdza twoje OZC bo stwierdziłeś że się pokryło z rzeczywistością, byc może gdybyś dach miał tak samo ocieplony jak podłogę to miałbys tak jak ja 3-litrowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.01.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Przyjedz i zarabiaj Rynek budowlany w Krakowie ogromny, niestety ja sie budowalem tu a Ty w Lodzi, fajne tam macie ceny, pozazdroscic. Poza tym widze, ze za wszelka cene nawet jak ktos chce troche lepiej i drozej to i tak bedzie bee, wiec ktorys juz raz w tym watku przyznaje, przeplacilem, mam mizerne U dachu. Tylko jakos te mostki nie chca wyjsc, moze moja piana szybciej sie rozpadnie niz Tobie welna oklapnie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.01.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 to udowodnij że Pan XY miał dom energooszczędny ocieplony wełną a po 10-15 latach już tak nie jest i dom generuje mega-straty..... i co się tak chłopie denerwujesz?? boli cię że przepłaciłeś czy co?? lukasza dobrze napisał że jak ktoś ma 30cm w podłodze gdzie u=0.08 a w dachu ma u=0,2 to jest to trochę dziwne i patrząc na całość to przez ten dach ucieka ci większość ciepla co potwierdza twoje OZC bo stwierdziłeś że się pokryło z rzeczywistością, byc może gdybyś dach miał tak samo ocieplony jak podłogę to miałbys tak jak ja 3-litrowca. Jakos tak mi to wyglada, jakbys to Ty sie bardziej goraczkowal, ale to moze zalezy od punktu siedzenia. Jakos nie widze, zeby mi snieg topnial na dachu, jakos tak nawet ten mokry gont niczego nie przyspiesza. Moge zrobic badanie termowizyjne, ale jak nic nie znajdzie to placisz za nie Ty Ja wiem, ze jest cieplo i szczelnie, U to nie wszystko. Poza tym to troche niepowazne porownywac 30 cm styro i 16-18 cm piany, to sa bardzo rozne materialy i nie tylko U takze tutaj mialo znaczenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 11.01.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Przyjedz i zarabiaj Rynek budowlany w Krakowie ogromny, niestety ja sie budowalem tu a Ty w Lodzi, fajne tam macie ceny, pozazdroscic. Poza tym widze, ze za wszelka cene nawet jak ktos chce troche lepiej i drozej to i tak bedzie bee, wiec ktorys juz raz w tym watku przyznaje, przeplacilem, mam mizerne U dachu. Tylko jakos te mostki nie chca wyjsc, moze moja piana szybciej sie rozpadnie niz Tobie welna oklapnie Pozdrawiam Patrząc na grubości ocieplenia,prostą bryłę, brak balkonów to masz kiepski wynik być może jest to spowodowane tym dachem. a propo cen za ułożenie wełny to nie znam nikogo kto by zapłacił więcej niż 10zł za m2 oto kilka linków z tematami dotyczącymi wysokości cen za układanie wełny.... Poczytaj bo widze że ceny to ty podajesz z kosmosu więc albo wykonawcy robią z ciebie jelenia albo robisz to specjalnie! być może tak samo urobili cię na tą piankę. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?136573-Ile-za-u%C5%82o%C5%BCenie-jedynie-we%C5%82ny-i-folii http://forum.gazeta.pl/forum/w,217,84125259,,Ile_za_polozenie_welny.html?v=2 a tutaj z alledrogo za 35zł za m2 ( robocizna na gotowo) ".....Nasza oferta obejmuje: ułożenie wełny pomiędzy krokwie ułożenie stelarzy położenie foli paroizolacyjnej przykręcenie płyt kartonowo-gipsowych zaszpachlowanie złączeń i miejsc po wkrętach (możliwość szpachlowania całych płyt na prośbe klienta) zatarcie wszystkiego na gładko pod malowanie montaż schodków strychowych....." http://allegro.pl/adaptacja-poddaszy-docieplenie-poddasza-ocieplanie-i2924849063.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 11.01.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 to udowodnij że Pan XY miał dom energooszczędny ocieplony wełną a po 10-15 latach już tak nie jest i dom generuje mega-straty..... i co się tak chłopie denerwujesz?? boli cię że przepłaciłeś czy co?? lukasza dobrze napisał że jak ktoś ma 30cm w podłodze gdzie u=0.08 a w dachu ma u=0,2 to jest to trochę dziwne i patrząc na całość to przez ten dach ucieka ci większość ciepla co potwierdza twoje OZC bo stwierdziłeś że się pokryło z rzeczywistością, byc może gdybyś dach miał tak samo ocieplony jak podłogę to miałbys tak jak ja 3-litrowca. Kolega miloszenko sam wczesniej przyznał, że teraz rozwiązał by izolację podłogi inaczej z czym się w 100 % zgadzam. Zastanawiające jest, że to nie mnie zdenerwowało jego włączenie się do dyskusji a Was : mar1982kaz, lukasza,... ( zapewnie zaraz się doczekamy ). Piszesz, że mnie boli czy nie przepłaciłem... Nie , nie boli bo wiem , że nie przepłaciłem natomiast zaczynam dostrzegać, że to chyba u kolegi pojawiają się wątpliwości czy dokonał właściwego wyboru. Po raz kolejny powtarzasz swoje wyliczenia jakbyś chciał się publicznie utwierdzać w tym przekonaniu. Za 10 lat, o kwocie 3-5 tys nie będziesz pamiętał ale możliwa jest trzęsawica żeś jej pożałował bo za niedługo remont dachu który będzie kosztował 4 razy tyle ( czego, oczywiście nie życzę ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.01.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ja sie nie znam, tylko 1 dom postawilem, pewnie tak jak mowisz dalem sie naciagnac na kosmiczne ceny, pewnie jestem jeleniem, ale nie jest moim celem udowadnianie nikomu czegokolwiek. Nie mialem tez zamiaru dazyc do domu 3-litrowego, a to, ze mam pianke wynikalo z konkretnych okolicznosci i warunkow zewnetrznych, ale rozumiem, ze welna zawsze i wszedzie bedzie najlepszym i najtanszym rozwiazaniem. A Twoj dom ile zuzywa enrgii ? Bo np na scianie masz 25 % wiecej styropianu, na poddaszu masz 2 razy grubiej niz ja, podloga tez niezle, wiec ile tyh KWh idzie na sezon/rok ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 11.01.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Poczytaj bo widze że ceny to ty podajesz z kosmosu więc albo wykonawcy robią z ciebie jelenia albo robisz to specjalnie! być może tak samo urobili cię na tą piankę. :D A nie pisałem :D Długo nie trzeba było czekać. Już wiedzą, że robisz to specjalnie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 11.01.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Kolega miloszenko sam wczesniej przyznał, że teraz rozwiązał by izolację podłogi inaczej z czym się w 100 % zgadzam. Zastanawiające jest, że to nie mnie zdenerwowało jego włączenie się do dyskusji a Was : mar1982kaz, lukasza,... ( zapewnie zaraz się doczekamy ). Piszesz, że mnie boli czy nie przepłaciłem... Nie , nie boli bo wiem , że nie przepłaciłem natomiast zaczynam dostrzegać, że to chyba u kolegi pojawiają się wątpliwości czy dokonał właściwego wyboru. Po raz kolejny powtarzasz swoje wyliczenia jakbyś chciał się publicznie utwierdzać w tym przekonaniu. Za 10 lat, o kwocie 3-5 tys nie będziesz pamiętał ale możliwa jest trzęsawica żeś jej pożałował bo za niedługo remont dachu który będzie kosztował 4 razy tyle ( czego, oczywiście nie życzę ) U mnie wybór poparty był doświadczeniami innych userów wełny w domach energooszczędnych/pasywnych i jestem pewny że to sprawdzony materiał bo w końcu więcej niż 90% dachów jest ocieplonych wełną i jakoś nie widzę fali newsów o jej wadach czy o tym że po paru latach traci swoje właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 11.01.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Tak czy owak - faktem jest, że jak jest mało miejsca pod dachem, to warto rozważyć pianę, lepiej dać 16cm piany niż 16cm wełny. Co do porównania ze stadionem to chyba może on być analogią piany, zważywszy na cenę Maat - masz rację - Ty się gorączkujesz, bo sprzedajesz, my bo boimy się, czy podjęliśmy dobrą decyzję, z kolei użytkownik pianki boi się, czy nie przepłacił za to samo, co mógłby mieć taniej (przynajmniej ja tak mam, jak z czymś zaszaleję) PS Miloszenko - napisałeś w innym wątku, że stan deweloperski kosztował Cię 1400zł/m2 pow. uż. Jak to jest dużo to ja jestem.... No chyba że w Krakowie można wybudować jeszcze taniej. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez owp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 11.01.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ja sie nie znam, tylko 1 dom postawilem, pewnie tak jak mowisz dalem sie naciagnac na kosmiczne ceny, pewnie jestem jeleniem, ale nie jest moim celem udowadnianie nikomu czegokolwiek. Nie mialem tez zamiaru dazyc do domu 3-litrowego, a to, ze mam pianke wynikalo z konkretnych okolicznosci i warunkow zewnetrznych, ale rozumiem, ze welna zawsze i wszedzie bedzie najlepszym i najtanszym rozwiazaniem. A Twoj dom ile zuzywa enrgii ? Bo np na scianie masz 25 % wiecej styropianu, na poddaszu masz 2 razy grubiej niz ja, podloga tez niezle, wiec ile tyh KWh idzie na sezon/rok ? Pozdrawiam OZC mam podobnie jak ty zrobione przez profesjonaliste zresztą z forum gdzie osoby którym robił potwierdzały że sie sprawdza (odchyłki są o 10%) więc sobie zerknij w stopkę..... teraz grzeje kozą (4,5kw) bo trwają prace remontowe i temp. w domu mam 15st (8-10godz palenia dziennie) nie wiem jak przeliczyć drzewo na kilowaty , zresztą głównie pale deskami, stęplami, paletami i całą resztą która została mi po budowie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.01.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 PS Miloszenko - napisałeś w innym wątku, że stan deweloperski kosztował Cię 1400zł/m2 pow. uż. Jak to jest dużo to ja jestem.... No chyba że w Krakowie można wybudować jeszcze taniej. No wg mnie duzo bo juz wiem, ze mozna taniej Np. na samej piance Ja sie nie boje, ze przeplacilem, znalem roznice w izolacji pianka i welna, mialem kilka wycen okolicznych wykonawcow, wybor byl dosc swiadomy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.01.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 OZC mam podobnie jak ty zrobione przez profesjonaliste zresztą z forum gdzie osoby którym robił potwierdzały że sie sprawdza (odchyłki są o 10%) więc sobie zerknij w stopkę..... teraz grzeje kozą (4,5kw) bo trwają prace remontowe i temp. w domu mam 15st (8-10godz palenia dziennie) nie wiem jak przeliczyć drzewo na kilowaty , zresztą głównie pale deskami, stęplami, paletami i całą resztą która została mi po budowie) To jak zamieszkasz to wtedy sobie porozmawiamy o U. Swoja droga tyle kasy doplaciles za lepsze U styro, plus lepsze okna na grubszym profilu i jakos tym wszystkim producentow wierzysz, a tym od piany nie I tam warto bylo doplacac, a tu nie. No i jak juz tak analizujemy, to w Twoim domu ten mega-max to jakies nieporozumienie, bo dosc drogi, dziurawy i promieniuje Te styro na 2 warstwy sam kladles czy jakis wykonawca ? Ile za to sie placi ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 11.01.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Maat - masz rację - Ty się gorączkujesz, bo sprzedajesz, Nie uczestniczę w tej ...dyskusji dla przyczyn komercyjnych. Zwracały się do mnie osoby z konkretnymi pytaniami ale odsyłałem je do Wuja Gugla. Brak informacji równoważącej w jakimś stopniu , na tym forum, chóry zachwytów nad wełną i wyznania bezkrytycznej wiary w ŚLD i oparte na, nie do końca prawdziwych współczynnikach, OZC motywuje mnie do zajmowania polemicznego stanowiska. Poza tym nie gorączkuję się tylko czasem mnie ogarnia przygnębienie, jak sobie uświadomię poziom pojmowania fizyki wśród uczestników forum. To mój konik, wyssany z mlekiem ( rodzice fizycy ) i przepraszam jeżeli czasem "nadaję" niezrozumiałym słownictwem lub nadużywam odwołań do informacji anglojęzycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 11.01.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Kolega miloszenko sam wczesniej przyznał, że teraz rozwiązał by izolację podłogi inaczej z czym się w 100 % zgadzam. Zastanawiające jest, że to nie mnie zdenerwowało jego włączenie się do dyskusji a Was : mar1982kaz, lukasza,... ( zapewnie zaraz się doczekamy ). Piszesz, że mnie boli czy nie przepłaciłem... ) Mnie nic nie denerwuje bo to nie mój dach (ja mam "swoje" inne, poki co mniejsze problemy budowlane). A włączenie sie moje dodyskusji ... otwartej dla każdego ma na celu pokazanie ze dobrze zapowiadający sie 4 litrowiec a może nieco lepiej jest tylko 5 litrowcem zapewne kosztem dachu. I błędem nie jest wybor piana czy wełna ale niezakrycie dostateczne krokwi! Błędem nie jest izolacja posadzki bo jest świetna u miloszenki ale logicznie na dachu izolacja powinna być lepsza a jest dramatycznie gorsza. Do tego raczej nie chodzi o kasę bo mamy fronty na ścianach, GWC. Ja tylko innym inwestora chce pokazać ze wierzba winna być sezonowana, wymuszona, ze krokwie należy bezwzględnie zakręcie, najlepiej z 10 cm, ze pianka nie jest 2 razy lepsza od wełny a kradzione tylko miedzy krokwie bo niby 15 cm piany to 30 cm wełny (pewni naganiacze od piany), żeby ludzie dali tej piany z min. 25 cm a jak ich nie stać to tańsze 30 cm wełny będzie dużzzzzzzzooo lepsze od 15 cm piany tylko miedzy krokwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 11.01.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ok, wyłączam podpowiedzi iPada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 11.01.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) Ja się nie doczytałem, ze krokwie u miloszenki nie zaostały zakryte. Zobaczyłeś to między wierszami ? Powszechną praktyką jest , bez względu na grubość izolacji między krokwiami, zakrywanie krokwi pianką tzw. przelaniem ok . 4-5 cm. Dopóki sam tego nie określi, nie poważyłbym się czegokolwiek za niego "wciskać". To cholernie irytujący zwyczaj na tym forum. On napisał co napisał i nic więcej. Mnie nie tyle "dręczy" izolacja podłogi o ile sądzę, że inne wykonanie termoizolacji ściany w kontekście przyjętej technologii tzw. lekkiej-suchej byłoby skuteczniejsze. Mam na myśli natrysk na ścianę również pianki o.k. przy czym ruszt motażowy dla gontu powinien byc odsunięty od lica na klockach lub specjalnych kołkach montażowych niskoprzewodzących o ok. 7 cm. Wtedy bezmostkowy natrysk o grubości 12-15 cm byłby idealnym rozwiązaniem. Fakt, że droższym od styropianu ale bez nieszczelności, nieuniknionych dla izolacji płytowych, montowanych pomiędzy łatami. Co do połaci dachowej, chyba lepsze byłoby ok 20 cm pianki. Bez względu na powyższe uwagi gratuluję wyboru Pozdrawiam Edytowane 11 Stycznia 2013 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 11.01.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Ja się nie doczytałem, ze krokwie u miloszenki nie zaostały zakryte. Zobaczyłeś to między wierszami ? Powszechną praktyką jest , bez względu na grubość izolacji między krokwiami, zakrywanie krokwi pianką tzw. przelaniem ok . 4-5 cm. Dopóki sam tego nie określi, nie poważyłbym się czegokolwiek za niego "wciskać". To cholernie irytujący zwyczaj na tym forum. On napisał co napisał i nic więcej. To info o ipadzie dotyczy literówek ? Toc pisalem kilka razy, ze krowkie sa opiankowane !!! Zadnych mostkow nie ma, snieg nie chce topniec na dachu, przestancie pisac bzdury, ze sama welna moj dom stanie sie 3-litrowy, chocby tam i metr tej welny byl to taki nie bedzie. P.S. Mieszkam pierwsza zime, parapety z zewnatrz nie sa ocieplone, byc moze drugiej zimy sie okaze, ze dom jes4 litrowy, wtedy dopiero wam kalkulatory sie zagrzeja Pozdrawiam i gratuluje satysfakcji z dojechania komus kto wydal wiecej na cos nowszego/lepszego/mniejszego, wiem, ze to nie "po polskiemu", ale coz tu sie urodzilem i narazie sie wynosic nie zamierzam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 11.01.2013 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 To jak zamieszkasz to wtedy sobie porozmawiamy o U. Swoja droga tyle kasy doplaciles za lepsze U styro, plus lepsze okna na grubszym profilu i jakos tym wszystkim producentow wierzysz, a tym od piany nie I tam warto bylo doplacac, a tu nie. No i jak juz tak analizujemy, to w Twoim domu ten mega-max to jakies nieporozumienie, bo dosc drogi, dziurawy i promieniuje Te styro na 2 warstwy sam kladles czy jakis wykonawca ? Ile za to sie placi ? Pozdrawiam Jak zamieszkam to oczywiście zamierzam brać czynny udział w dzieleniu się wynikami bo to skarbnica wiedzy dla przyszłych budowniczych domów energooszczędych/pasywnych szczególnie w wątku grzejących prądem..........za styro dopłaciłem zeby mieć lepsze U bo tak to musiałbym dac 25cm i wyszłyby za głębokie wnęki okienne, w ogóle to teraz bym dał 30cm grafitu i okna w warstwie ocieplenia ale przegapiłem temat bo wyceny na taki montaż okien mnie zabijały, natomiast później na różnych forach poczytałem i okazało się że zapłaciłbym tylko za "nowość" w montażu bo te kotwy jbd wcale nie są takie drogie a sam montaż nie taki czasochłonny, po prostu na razie wykonawcy żerują na tej technologi no ale cóż naiwnych w tym kraju nie brakuje.........okna dałem mega-ciepłe a i tak według ozc tracę nimi najwięcej bo aż 25,3% więc w moim przypadku były koniecznością, dodatkowo ten profil ma blachę o grubości 2,5mm gdzie reszta konkurencji ma max-1,8mm i to tez w dużym stopniu zadecydowało...... mega-maxa mialem w dobrej cenie bo 4,9zł za sztukę brutto i to kozłowicki (cerpol), gdyby nie ta okazja to budowałbym z silki, o tym promieniowaniu to pierwsze słyszę?............styropian tak jak wcześniej pisałem kładłem samemu ale kolega obok kładł w dwóch warstwach i płacił 35zł za m2 z siatką i klejem, oczywiście bez kołowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 11.01.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Toc pisalem kilka razy, ze krowkie opiankowane!!! Pozdrawiam a można wiedzieć ile cm?? przy takim dachu i krokwiach i tych 16cm pianki to tylko przelewowo można jak pisze mat3006 bo same 16cm pianki do tego nie starczy. Aaa widzę ze zdjęć ze stopki wykonanie. Może to nie wszystkie zdjęcia miloszenki ale tu maaaalo tej pianki na krokwiach, z 2 cm? Dobrej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts