Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

Nie no, jak ktos jest niereformowalny to dyskusja jest bezproduktywna. Jak krokwie nieocieplone to pewnie mam mostek, jak ocieplone, to na pewno za cienko i i tak jest mostek, co wy chcecie ta polimika udowodnic ? Przy waszym szukaniu dziury w calym to bym musial miec na tych krokwiach lod, a jakos go tam nie ma.

Jak zwykle najwiecej o tym wiedza Ci, co tego na oczy nie widzieli.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dwa razy cieplejszy czyli 900 PLN za OC i CWU rocznie ?!

Nieprawdopodobny gość !!! Jak pisałem krzyżówka SuperSpeca z SuperMózgiem albo ... :DPrzemnożył kozę przez sosnę i w swoim stylu podsumował !!! Ufff....Jest wynik i kolejny imponujący pokaz tężyzny umysłu !!!

Cytując jego klasykę : ...matematyki oszukać się nie da... :p

Fakty nie pasują do tezy ? Tym gorzej dla faktów !!!

Edytowane przez mat3006

Pozdrawiam i gratuluje satysfakcji z dojechania komus kto wydal wiecej na cos nowszego/lepszego/mniejszego, wiem, ze to nie "po polskiemu", ale coz tu sie urodzilem i narazie sie wynosic nie zamierzam.

Kompleksy? Podajesz swój dom jako przykład, parametry w stopce, a masz pretensje, że ktoś analizuje? Ciężko żyć w tej Polsce, sami zawistnicy, zamiast pochwalić, pogłaskać, typowi 'polacy'.

Sorry, ale drażnią mnie takie wstawki, granice otwarte, a co poniektórym dalej się wydaje, że na Zachodzie to takie anioły żyją, a my (oprócz Krakowa) - same bydło.

ja cię kręcę, ty jesteś takim laikiem że nie wiesz nawet że węgiel ma 2 razy większą kaloryczność na m3 ?? i ty próbujesz na tym forum uchodzić za jakąś wyrocznię a nie znasz nawet podstawowych faktów ??

co się dziwić że dla ciebie problemem jest zrozumieć cokolwiek z tego co ja podaję, ty po prostu nawet nie masz pojęcia jakie głupoty tutaj wypisujesz, i co najgorsze wierzysz w siebie bezgranicznie, bo nie jesteś w stanie tego skonfrontować

zrób nam przysługę, pokaż to forum swoim rodzicom, niech ciebie uświadomią w poziomie twojej ignorancji, albo przynajmniej niech nauczą ciebie korzystać z kalkulatora i prostych wzorów matematycznych, naprawdę dużo łatwiej by się nam dyskutowało gdybyś miał choć troszeczkę wiedzy

Geniuszu i wyrocznio ! Odpisz Koledze z Krakowa i nam czy faktycznie na podstawie informacji od jednego z użytkowników który buduje dom i podgrzewa sobie kozą, spalając ścinki i resztki można wyliczyć i autorytatywnie określić że jego dom jest dwa razy cieplejszy od domu o ustabilizowanym zapotrzebowaniu eksploatacyjnym ?!

Cytat: .... teraz grzeje kozą (4,5kw) bo trwają prace remontowe i temp. w domu mam 15st (8-10godz palenia dziennie) nie wiem jak przeliczyć drzewo na kilowaty , zresztą głównie pale deskami, stęplami, paletami i całą resztą która została mi po budowie)....I czy na podstawie takiej informacji można okreslić, że ów Kolega będzie regularnie zużywał dwukrotnie mniejszą ilość energii wyrażającą się kwotą 900 PLN za CO i CWU w stosunku rocznym ? Jeżeli tego nie potwierdzisz to jasno pokaże jakość twoich informacji i wypowiedzi.

Co do moich rodziców to, niestety przeszli oboje smugę cienia, więc lepiej nie używaj takich argumentów

Jest to moja ostatnia wypowiedź skierowana bezpośrednio. Prezentowany przez ciebie poziom merytoryczny ( i nie tylko ) skutecznie zniechęca do tego.

Co do : ....niech nauczą ciebie korzystać z kalkulatora i prostych wzorów matematycznych... to dodam iż podstawą użytkowania kalkulatora i matematyki jest po pierwsze logika. Parafrazując prawo Murphy'ego o komputerze:

Kalkulator wprowadzony do bałaganu ( umysłowego ) pogłębia ten bałagan.

Edytowane przez mat3006

Dwa razy cieplejszy czyli 900 PLN za OC i CWU [/

Cytując jego klasykę : ...matematyki oszukać się nie da... :p

Fakty nie pasują do tezy ? Tym gorzej dla faktów !!!

Po co piszesz o CWU któryś raz? Informuje cię iż ocieplenie domu nie ma nic wspólnego z CWU.

Nawet jak ocieplisz pianka cały dom to rachunki za CWU nie spadną - taki żart, ale na czasie bo za często przy CO dopisujesz CWU zupełnie bez sensu.

Nie no, jak ktos jest niereformowalny to dyskusja jest bezproduktywna. Jak krokwie nieocieplone to pewnie mam mostek, jak ocieplone, to na pewno za cienko i i tak jest mostek, co wy chcecie ta polimika udowodnic ? Przy waszym szukaniu dziury w calym to bym musial miec na tych krokwiach lod, a jakos go tam nie ma.

Jak zwykle najwiecej o tym wiedza Ci, co tego na oczy nie widzieli.

Pozdrawiam

Pytałem Cię z 3 razy o ta pianę na krokwiach, nie odpowiedziales a sadze ze to dla Ciebie żaden problem bo w stopce dokładnie podajesz informacje co do centymetra.

Dokładnie to odpowiedziałeś, ze są ocieplone ale bez info ile cm to nic nie da; bo to jak powiedzieć "mam dom ocieplony styropianem cały" i zapomnieć dodać ze ma sie tylko 1 cm styropianu.

Na oczy coś u Ciebie widziałem - zdjęcia ze stopki, może nie wszystkie dałeś; na nich wyglada ze masz i to wielkie mostki, anyreklama pianki - wykonawcy pianki. A może masz wiecej cm .... ale nie chcesz powiedzieć prostych 2 slow a rozpisujesz sie znacznie. Dobrze wiesz ze niezaktyrte lub zakryte tylko 1-2 cm krokwie to kostki liniowe łącznie ok. 20m2 w twoim dachu. DOPISZE - potencjalnie, bo ja nie wiem a ty nie powiesz.

Forumowicze od pianki min pianki to do wycen bierzcie 20-25 cm jak robicie przeciętny dom na dzis.

twój post zawiera 3 poważne błędy logiczne

1. miloszenko dopiero co zaczął grzać, ustabilizowane zapotrzebowanie eksploatacyjne to on będzie miał za rok, w drugim sezonie grzewczym

2. miloszenko podał swoje zapotrzebowanie (jak to ładnie określiłeś w mikrodomku 120m2) na CO teoretycznie z OZC na 2 tyś/rok, jakiej matematyki użyłeś że wyszło ci z tego 900zł na CO i CWU ??

PS R&K chwali się średnim dobowym zużyciem w bardzo podobnym metrażowo domku na 20kWh/dobę, czyli teoretycznie zużyje 400m3 na CO, czyli wypisz wymaluj 960zł/sezon, natomiast kbab chwali się rachunkami w okolicach 3tyś na rok ze wszystkim (CO, CWU, nawet prąd wlicza) ale on ma tylko 20cm wełny w dachu i trochę większy domek od miloszenko i boi się nazwać swój domek energooszczędny, nazywa go po prostu zgodny z normą Wt-2008

3. ponieważ ciągle ktoś obnaża twoją niewiedzę, zabrałeś swoje zabawki i poszedłeś sobie do innej piaskownicy, ale jednocześnie żądasz żebym nadal udzielał ci lekcji z ogrzewnictwa i wskazywał twoje braki w wykształceniu, tak się chłopie nie da, albo jesteś tutaj i pokornie przyswajasz wiedzę, albo od razu ja daję sobie z tobą spokuj bo przyznałeś że wiedza ciebie przerosła i idziesz sobie stąd

Dalej nie odpowiedziałeś. Miloszenko podał swoje koszty łączne CO i CWU na kwotę 1800 PLN rocznie. Skoro w tym bilansie znajduje się CWU to kwota przeznaczona na CO i zredukowana dwukrotnie powinna wynieść grubo poniżej 900 PLN/rok. Ponownie pytam jak mozna stwierdzić że dom mar-kaz można okreslić jako dwukrotnie cieplejszy ( łaskiewie niech to będzie 900 PLN na rok ) na podstawie podanej przez niego informacji o podgrzewaniu przez 1/3 doby do temp. 15 stopni, poprzez palenie resztkami drewna w kozie ?

Logikę zastąpił jeden wzór i kalkulator. Jednak nie jest za późno...

Widzę, ze zaczyna, przez mgłę, nieśmiało przebijać się świadomość, ze dom domowi nierówny choćby z powodu kubatury...jest jeszcze nadzieja...

Resztę zostawiam bez komentarza, jest poniżej poziomu.

P.S.

Nie , jednak zmieniłem zdanie, nie pozostawię.

Ten ostatni akapit to miało być coś na podobieństwo ryku Króla Dżungi ?

Jestem ND i ja tu rządzę ! ... No to wyszło żenująco i kompromitująco.

Edytowane przez mat3006

Po co piszesz o CWU któryś raz? Informuje cię iż ocieplenie domu nie ma nic wspólnego z CWU.

Nawet jak ocieplisz pianka cały dom to rachunki za CWU nie spadną - taki żart, ale na czasie bo za często przy CO dopisujesz CWU zupełnie bez sensu.

Z bardzo prostego powodu. Skoro podał to miloszenko to nie mam powodu ( w odróżnieniu od innych uczestników wątku ) poddawać tego w wątpliwość. Skoro w kwocie 1800 oprócz kosztów na OC znajduje się również CWU to znaczy że potrzeby ogrzania są znacznie mniejsze niż pełna, podana kwota. Kłopotliwe jest jednoznaczne ustalenie jaką to część tej kwoty pochłaniają kąpiele miloszenki . Nie mam tej łatwości żonglerki hipotetycznymi podsumowaniami, tu muszę uznać bezsprzeczną wyższość innych.

Nie no, jak ktos jest niereformowalny to dyskusja jest bezproduktywna.

Nie napinaj się tak i nie doszukuj u innych złej woli na siłę. Skoro pisałeś że masz 16 cm pianki to wiele osób od razu automatycznie wpada na pytanie "co z krokwiami?". Krokwie mają zazwyczaj od 14 do 18 cm wysokości czyli w przypadku krokwi 18 cm masz 2 cm pianki pod nimi albo masz to jakos inaczej rozwiązane.

właśnie jest jeszcze dla ciebie nadzieja, wystarczy tylko że zauważysz że obliczenia teoretyczne OZC robi się podając kWh na m2 albo na m3, czyli jeśli domek miloszenko jest 6 litrowy, a domek mar1982kaz 3,2 litrowy to z prostej proporcji wynika że mówimy o stosunku 3,2 do 6 czyli 0,533333 wyłącznie dla CO

zdawało ci się, 1800zł to on prorokował że będzie miał gdyby ocieplił wełną dach U>0,1

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206248-pianka-ocieplaj%C4%85ca-kontra-welna&p=5732816&viewfull=1#post5732816

a na razie to ocenia swój domek na:

To tak dla waszych dalszych rozwazan:

1800 zl szacuje dla calego roku kalendarzowego za CO i CWU lacznie. ZNam juz zuzycie za CWU, w listopadzie bylo w nocy -20 wiec mniej wiecej wiem ile dom potrzebuje grzania. Oczywiscie w kwietniu bede bardziej wiarygodny.

Moim celem nie bylo wybudowanie domu 3 litrowego, chcialem przycelowac w ok. 5 litrowy i byc moze mi sie udalo. Prosze mi juz nie sugerowac co ja bym to mial i ile mi do czego zabraklo.

Zycze wszystkim niskich rachunkow i zadowolenia ze swoich domow.

Pozdrawiam

Nie napinaj się tak i nie doszukuj u innych złej woli na siłę. Skoro pisałeś że masz 16 cm pianki to wiele osób od razu automatycznie wpada na pytanie "co z krokwiami?". Krokwie mają zazwyczaj od 14 do 18 cm wysokości czyli w przypadku krokwi 18 cm masz 2 cm pianki pod nimi albo masz to jakos inaczej rozwiązane.

Jak pisze, ze jest ciaglosc i co widac na zdjeciach to mam Ci jeszcze powiedziec ? Podalem nazwe projektu, niech sobie kazdy sprawdzi ile maja krokwie.

Jak pisze, ze mi snieg nie topnieje na dachu to jakich jeszcze dowodow potrzeba, zeby stwierdzic, ze mostka tam nie ma ? Czego mam sie doszukiwac skoro podaje wszysko jak wyglada a wy dalej jak mantre powtarzacie, ze te gigantyczne mostki mnie puszcza z torbami.

Czy ja bronie komus dac 25 cm pianki ? Albo 50 cm welny ? Mam teraz zburzyc ten dom dla waszej satysfakcji ?

Jest jeszcze jeden sposób na zaizolowanie poddasza użytkowego. Wg. mnie powodujący najmniej problemów technicznych i wykonawczych.

Czy oferujący to samo co mat3006 podnosi jako koronny argument przy promowanej technologii natrysku - szczelność?

Czy koszt w relacji do jakości biorąc pod uwagę cenę i parametry wełny jest korzystniejszy ?

Moim zdaniem tak. I dlatego zastosowałem ją w swoim domu.

Uważam, że decydując się na technologię murowaną budując dom parterowy z użytkowym poddaszem. Warto być konsekwentnym i konstruktywnie stosować ją dalej.przy budowie tzw. lanych skosów, niektórzy na to mówią trumna jest szeroki wątek na ten temat na forum FM w dziale jak mnie pamięć nie myli dachy.

Mam na żelbetowej płycie skosów o grubości 10cm. 30cm styropianu kładzionego na mijankę (2x15cm) lambda 040, przykryty jest warstwą kleju. Między krokwiami o wysokości 16cm mam ułożone 12cm wełny 039. Co daje razem 42cm termoizolacji.

Płaska część stropu to keramzytowa teriva i na niej 30cm styro 040 a między jętkami 16cm wełny 039. Co daje razem 46cm termoizolacji.

Jedyny problem wykonawczy to dokładne uszczelnienie murłat i żelbetowych płatwi.

Drugi to aby zapewnić szczelinę pod i nad deskowaniem dla przewiewania więźby.

Będę miał WM z reku. Także o nadmiar wilgoci się nie boję. Bardziej o jej brak zimą z tego co czytam.

Kolejna sprawa.

Nie bierzecie pod uwagę strefy klimatycznej. Biorąc pod uwagę koszty eksploatacji CO.

Ja buduję w czwartej strefie klimatycznej. I mam nadzieję, że mimo parametrów izolacji jak u R&K oraz bryle stodoły - ja mam tradycyjne ławy. Wyrobię się w czterech litrach a w koszty mi psuje ta 4 strefa. Gdyby to była pierwsza to kto wie...

Widzisz mat 3006

Ja wybierając ten rodzaj stropu i termoizolacji kierowałem się:

- pod kątem energooszczędności. Właśnie możliwością zapewnienia dużej szczelności powietrznej a przy okazji możliwości zastosowania styropianu i jego niewrażliwości na przemoknięcie w tym miejscu w porównaniu do pianki, wełny.

Druga rzecz.

Miałem tę nieprzyjemność na rodzinnym podwórku oglądać efekt trąby powietrznej i latającej prawie 300m2 powierzchni dachu. I wiesz... koszt latającego pokrycia był zadziwiająco niski do szkód które wyrządził zaskakująco ulewny deszcz, podczas tak gwałtownego zjawiska, zalewający wszystko to co znajdowało się poniżej więźby pod k/g na poddaszu i parterze budynku.

Żelbetowa konstrukcja zabezpieczona odpowiednio minimalizuje w mojej opinii ryzyko zalania przez deszcz. I to kolejny powód takiego wyboru.

Widzisz mat 3006

Ja wybierając ten rodzaj stropu i termoizolacji kierowałem się:

- pod kątem energooszczędności. Właśnie możliwością zapewnienia dużej szczelności powietrznej a przy okazji możliwości zastosowania styropianu i jego niewrażliwości na przemoknięcie w tym miejscu w porównaniu do pianki, wełny.

Druga rzecz.

Miałem tę nieprzyjemność na rodzinnym podwórku oglądać efekt trąby powietrznej i latającej prawie 300m2 powierzchni dachu. I wiesz... koszt latającego pokrycia był zadziwiająco niski do szkód które wyrządził zaskakująco ulewny deszcz, podczas tak gwałtownego zjawiska, zalewający wszystko to co znajdowało się poniżej więźby pod k/g na poddaszu i parterze budynku.

Żelbetowa konstrukcja zabezpieczona odpowiednio minimalizuje w mojej opinii ryzyko zalania przez deszcz. I to kolejny powód takiego wyboru.

Nie będę się wgłębiał w to zagadnienie z prostego powodu. Nie chcę żeby zarzucano mi tzw. cenzurowanie wątku jednakże, zaznaczam iż jest to wyłącznie moje zdanie, ale wspólnoty poruszonego zagadnienia z tematem wątku, nijak nie dostrzegam. Nie mam nic do styropianu. Jeżeli jest dobrej jakości to dobry materiał ale nie jest ani wełną ani pianką.

Mam nadzieję, że nie zostanie to odebrane jako nieuprzejmość , bo nie takie były moje intencje.

owp - wszystkie materiały na strop razem z styropianem i wełną kosztowały prawie 15 tys zł. W tym wieńce na dwóch ściankach kolankowych i ścianach szczytowych połączonych monolitycznie z żelbetowymi skosami. Robocizna to praca własna 1 os. oraz 4000zł razem z wykonaniem termoizolacji stropu.

Strop jak mnie pamięć nie myli ma chyba 120m2 - piszę z pamięci i mogę się mylić bo to robiłem w październiku ale jak wrócę do domu to sprawdzę. Dom ma 132m2 powierzchni użytkowej.

Nie wiem czy gdybym zastosował tak popularną zabudowę k/g z wełną ile zapłaciłbym za nią. Nigdy tego nie brałem pod uwagę. I nie wiem czy taniej czy drożej by wyszło.

Dodam, że "trumna była wyliczona " na mój dom od razu podczas projektowania. Projekt indywidualny.

Doliczyć trzeba tynkowanie sufitów ale ponieważ są równe będzie tynk cienkowarstwowy.

Masz rację mat3006. Przepraszam Was chłopaki za brak związku z poruszanym tematem - pianka kontra wełna. Chciałem zaproponować alternatywną konstrukcję. Która zastępuje wady obydwu produktów.

Wełna mineralna jej zaletą jest nie palność po za tym brak zalet .

Same problemy / nie zabezpieczona przed nadmiernym przepływem pary wodnej

działa jak skraplacz .

Gdzieś w niej musi być miejsce gdzie strumień pary wodnej o ciśnieniu

a przekroczy ciśnienie nasycenia b i zacznie się skraplanie .

Nie pomoże super lambda bo nie o nią tu chodzi .

Dla tego skaraniem są stropodachy papą izolowane / ściany z wełną elewacyjna i ściany 3W / poddasze użytkowe .

Każde z tych miejsc wymaga starannej paroizolacji .

Czy to w postaci farby na ścianie czy foli paro izolacyjnej super szczelnej .

Stropodach to jest kara straszna gdyż trzeba zrównoważyć opór dyfuzyjny papy na lepiku lub innego wynalazku/

aby nie wpuścić tam wilgoci tyle / aby ona (ta para wodna ) nie mogą wydostać się

przez papę co jest bardzo trudne ale nie niemożliwe .

To samo z tynkiem elewacyjnym/ ilości pary wodnej skroplonej marnują całkowicie efekt izolacyjny wełny .

Stąd pianka choć świństwo okrutne jest lepsza .

Z przyczyn walki ze zmianami klimatycznymi tzw. "ociepleniem" ogłoszono wyścigi o Puchar najniższego U ! :)

Dla uczczenia nowych tryndów zarządza się nowy "odcinek specjalny-chwilowe ochłodzenie". Teraz U dachu ma być 0,05 !

Ponieważ teraz ma być chłodniej to musicie mieć cieplejsze domy, nie ? Logiczne, tak samo jak wtedy kiedy to miało być cieplej...

Paru gostków już się wzbogaciło strzygąc gromadnie samców owieczek, przeganianych w jedną stronę", a teraz kombinują jak zrobić to samo w drugą...

Ale to chyba przypadkowa zbieżność lambda z lambs :D :p ?

Edytowane przez mat3006