mat3006 12.03.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 http://www.paroc.pl/knowhow/efektywnosc-energetyczna/projektowanie-budynku/skorupa-budynku poczytaj widzisz na wykresie sumaryczną lambdę ? Widzę wykres i liczę, i w żadnym miejscu lambda sumaryczna nie jest sumą składników ( może być niechlustwo grafika ) ale widzę również, że wszędzie wpływ konwekcji jest znacznie większy niż kondukcji czyli przewodnictwa, czyż nie ? To tylko potwierdza, że eliminowanie możliwości przemieszczania powietrza jest kluczowe. http://web.byv.kth.se/bphys/reykjavik/pdf/art_081.pdf masz artykuł o symulacji CFD przepływu powietrza A tutaj to w ogóle nie widzę związku z tematem. Interesujące ale nie tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) No tak dla tego wełna święta nie jest . i ma te swoją lambdę do obliczeń 0,05 i taką przyjmuję. no to jest 2x gorzej niż 0,025 dla szczelniej pianki . Widzę wykres i liczę, no ale jak liczysz robisz sumę ? nie popatrzyłeś że to są składniki i łącznie jest to ujęte w tej czerwonej kresce. Edytowane 12 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 12.03.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Zaczynam rozumieć, że dochodzi do pewnego rozjazdu terminologicznego. Konwekcja wcale nie musi się wiązać z powstaniem pętli konwekcyjnej. To jest po prostu unoszenie . W określonych niekorzystnych warunkach : mały opór ośrodka wraz z niską relatywnie lepkością gazu, w przestrzeni o określonej geometrii ( idealny przykład : panel ścienny ) i spełnieniu warunków grubości i odpowiedniego wolumenu, odpowiednio długiego czasu i gradientu temperatur ( różnicy ćiśnień wynikających z różnic gęstości ) dojdzie do powstania paskudztwa pod nazwą komórek ( pętli ) konwekcyjnych. W skośnym dachu, o którym głównie dyskutujemy będziemy mieli ( o ile zostaną spełnione w części warunki powyżej ) złożenie kilku cyrkulacji powietrza, wynikających głównie z ukształtowania przegrody, gradientu i czasu. Wielkość oporu powietrznego nadal jest kluczowym czynnikiem.Zalączone artykuły ciekawe ale nie mam za dużo czasu na dyskusję. Zaczyna się gorący okres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) No Wielkość oporu powietrznego nadal jest kluczowym czynnikiem. http://www.google.pl/imgres?q=thermal+conductivity+of+mineral+wool&start=102&um=1&hl=pl&sa=X&biw=1515&bih=758&tbm=isch&tbnid=UJEFPwT4XxMPRM:&imgrefurl=http://www.bizrice.com/products/Mineral-Wool-Board-Insulation.html&docid=K9bGbQeZDyrkCM&imgurl=http://www.bizrice.com/upload/20120109/thermal_insulation_mineral_wool_board.jpg&w=564&h=566&ei=K1A_UbWRMcPJPe_RgLgK&zoom=1&ved=1t:3588,r:16,s:100,i:52&iact=rc&dur=988&page=5&tbnh=183&tbnw=166&ndsp=28&tx=81&ty=38 no pewnie że jest tam musiało gościowi rękę urwać takie prądy wstępujące były bidula Edytowane 12 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.03.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 (edytowane) 10 lat temu pojęcie paroszczelna odnosiło się do ... samej foli nie jej już zainstalowania. Sorry ale zszywkach .., mocowanie bez solidnego zaklejenia ... plus folia lekko pisząc hoo .wa Tak jak te taśmy niby teflonowe do rury taki to teflon co się w rozpuszczalniku rozpuszcza .. Folia to ma być folia a nie badziewie. Nie raz nie dwa widziałem tylko z foli strzępki ... Edytowane 24 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.03.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Bieda-domek...Ale niektórzy takie sobie budują... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CooleRek 24.03.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Kol kszhu niczym Don Kichot walczy i wyciąga argumenty niczym mag króliki z kapelusza. Za takie obrazki można zawisnąć. Jak się to ma do całego grona elyty i innych magów ? Cały kraj jak długi i szeroki się myli? Czy owe złoto jest pokarmem much? Pytania można zadawać w nieskończoność! Ludzie w cywilizowanych krajach już dawno poszli po rozum do głowy i nie pozwalają aby ktoś robił z nich głupców, ale u nas jakoś ciężko, jak po grudzie i jeszcze będą ci wmawiać że tylko "muchy" mają racje, a miejsce "niemuch" jest na stosie!Zapewne zaraz zlecą się MUCHY i zaczną swoje bzyczenie ....(no dalej nie krępować się) niech ta masa ignorantów i kapuścianych ...... zacznie swoje wywody, nich pokażą rachunki za CO, ale tylko z aktem chrztu (bez się nie liczy). Szkoda że kol mat3006 wdał się w "jałową" dyskusję, a mógł tak ładnie zatkać gębę muchomZ bólem serca muszę przyznać że również ja się pomyliłem i zrobiłem z siebie głupca, na szczęście w porę się opamiętałem i potrafię się wrócić parę kroków do tyłu, aby móc nabrać rozpędu i przeskoczyć chwile niemocy i otępienia. Cóż człowiek uczy się całe życie, ale najlepsze efekty nauki są wtedy gdy płacisz WŁASNYMI talarami za swoją głupotę. Przykro się czyta cały wątek, a mógł być ciekawy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.03.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Kol kszhu niczym Don Kichot walczy i wyciąga argumenty niczym mag króliki z kapelusza. Za takie obrazki można zawisnąć. Jak się to ma do całego grona elyty i innych magów ? Cały kraj jak długi i szeroki się myli? Czy owe złoto jest pokarmem much? Pytania można zadawać w nieskończoność! Ludzie w cywilizowanych krajach już dawno poszli po rozum do głowy i nie pozwalają aby ktoś robił z nich głupców, ale u nas jakoś ciężko, jak po grudzie i jeszcze będą ci wmawiać że tylko "muchy" mają racje, a miejsce "niemuch" jest na stosie! Zapewne zaraz zlecą się MUCHY i zaczną swoje bzyczenie ....(no dalej nie krępować się) niech ta masa ignorantów i kapuścianych ...... zacznie swoje wywody, nich pokażą rachunki za CO, ale tylko z aktem chrztu (bez się nie liczy). Szkoda że kol mat3006 wdał się w "jałową" dyskusję, a mógł tak ładnie zatkać gębę muchom Z bólem serca muszę przyznać że również ja się pomyliłem i zrobiłem z siebie głupca, na szczęście w porę się opamiętałem i potrafię się wrócić parę kroków do tyłu, aby móc nabrać rozpędu i przeskoczyć chwile niemocy i otępienia. Cóż człowiek uczy się całe życie, ale najlepsze efekty nauki są wtedy gdy płacisz WŁASNYMI talarami za swoją głupotę. Przykro się czyta cały wątek, a mógł być ciekawy na szczęście gorzkie żale się kończą za mniej jak tydzień. Jak ktoś nie potrafi zrobić paroizolacji ... sam kszhu dawał tą folię ... i nie pomoże że ma styropian czy piankę ja przy krokwiach będzie 1mm szczeliny to tworzy się mostek dyfuzyjny i krokiew będzie gnić ... Sam podał co go czeka z folią . a ty jak nie masz czegoś do ciekawego do zaoferowania to słuchaj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.03.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 A no ok Dobry przykład z tą wełną, obrońcą nie jestem wełny . Takie dramaty jak na przytoczonych zdjęciach będą się dziać. 1mm szczeliny na długości 1m i w tydzień 3 L wody się skropli.. Dla tego nie że się nie uda z paroizolacją to jest podstawa bytu przy izolacji z wełny. A jak ktoś wierzy w oddychanie wełny to niech się nią utuli i oddycha Ma swoje zalety cena jest tańsza jak pianka ... I jak ktoś wie jak robi się paroizolację to nie widzę powodów aby wełny nie dać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 24.03.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Zdjęcia powyżej pokazują jaki był standard budowy kilkanaście lat temu. Dzisiaj świadomość inwestorów (przynajmniej młodszego pokolenia) jest większa więc i domy będą mieć mniej błędów.Strych przeważnie robił jako suszarnia więc wilgoć była bardzo wysoka i siała spustoszenie w ociepleniu. Dzisiaj izolacje robi się rzetelniej, a przynajmniej u tych świadomych inwestorów oraz zapewnia właściwą wentylację w pralni lub zaopatruje się w suszarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.03.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) problem tkwi w tym że ..Zaczynam pisać fachowo to burzą się że pisz prościej.Napiszę prościej to dziury w całym poszukują. I czasem to jest walka z chłopkami roztropkami.Nie kuma co to jest dyfuzja pary wodnej,Drugi co to jest konwekcja i szuka jej tam gdzie jej nie ma ... lub jest znikoma.Ale instalatorzy czegokolwiek zauważyłem że są arcy mądrzy i powiedzieć im coś od razu obraza jego super majestatycznej wiedzy.I tryskanie drogą co bądź pianką co ma parametry EPS'a Dla tego stawiam na połączenie właśnie jednego i drugiego jak by się ktoś pytał.A gdzie trzeba dam i wełnę.A nie że będzie mi tu kolo jakieś wywody paranaukowe robił.Bo wedle niego tak jest a my mamy mu przyklasnąć Edytowane 25 Marca 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 25.03.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Z tego co widzę to wełna szklana, czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 25.03.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 szklana ma takie tendencje do zanikania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 wykonawcy tacy jak mat3006 muszą bić pianę bo żyją z strzyżenia baranów, tak więc nie czekaj, zatkaj nam usta, zamów sobie mat3006 do swojego domku z pełną jego usługą, udowodnij w praktyce jaki z ciebie świadomy inwestor jakoś nic powiedział na mój przykład konwekcji wedle jego teorii to powinna ręka odpaść od prądu konwekcyjnego - przez ten palnik oczywiście ręke urwało normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.03.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 No to jak palnik nie mógł się przedmuchać przez bądź co bądź niezbyt grubą warstwę wełny to jest empiryczny dowód obalający teorię pana pianeczki Dlatego pisałem że w wełnie konwekcji nie ma ... takiej jak występuje w wolnym powietrzu. Można było by ją nazwać mirkokownekcją... co najwyżej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.03.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Może zlitujecie się nade mną i powiecie, czy pod krokwie dawać styro? Pomiędzy wełna na sznurkach. Styro przyklejony do krowi i dodatkowo jakieś kołki do krowi, by mi to na głowę nie spadło. Wszystko zaciągnięte tylko siatką i cienkim klejem. Nie chcę się bawić w wełnę, wieszaki, kartongipsy, siatki, szpachlowanie. Na tynk jakaś farba nieprzepuszczająca wilgoci. Na pianki mnie nie stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.03.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Ale i tak musisz przy krokwiach piankować.Dwa między krokwie to raz a nad krokwiami dwa co byś mostków nie miał.Zaciągniesz to potem klejem, wtopisz siatkę, zrobisz jeszcze jedną warstwę i farba gazoszczelna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.03.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 (edytowane) Ty chcesz to wewnątrz robić? Życzę powodzenia jeśli marzysz, że na samych krokwiach przymocujesz styro, równo to zaciągniesz siatką z klejem i nie będzie to się giąć i pracować W DB widziałem takie rozwiązanie. Edytowane 30 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.03.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Przyjdzie wiatr. Dmuchnie na połać.Więźba się ugnie i wróci (bo drewniana).Karton-gipsy, styropiany i podobne się pokruszą, bo muszą. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.03.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Przyjdzie wiatr. Dmuchnie na połać. Więźba się ugnie i wróci (bo drewniana). Karton-gipsy, styropiany i podobne się pokruszą, bo muszą. Adam M. Zgadzam się. A może zrobić deskowanie podkrokwiowe? Usztywnię wieżbę (dach), nakleję styro, pokołkuję, trzpienie z kołków zagłębię na 10cm(planuję 15cm styro) na to zaślepki ze styro. Potem siatka na tynku i farba paroszczelna. Na zmianę projektu za późno. Trzeba coś pokombinować z uszczelnieniem tego dziadostwa Najlepsza by była farba trwale elastyczna. Ale takie to chyba tylko mazie czarne na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts