klaudiusz_x 30.03.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Adam raczej pisze, że strych to nie mieszkanie... i trudno się z tym nie zgodzić (znam z doświadczenia). A co mam w podpisie? Jego słowa... Niestety ma racje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.03.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 A może zrobić deskowanie podkrokwiowe? a deski za free będą z powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.03.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 (edytowane) a deski za free będą z powietrza Z szałunków mam na połowę. Reszta niestety z tartaku. Potrzebuję w sumie 85m2. Edytowane 30 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.03.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 Ale tego kawałka domu nie da się usztywnić...Więźbę ze stali trzeba by zrobić... Ten kawałek domu MUSI pracować. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.03.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Ale tego kawałka domu nie da się usztywnić... Więźbę ze stali trzeba by zrobić... Ten kawałek domu MUSI pracować. Adam M. Kartongipsy nie pracują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.03.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Kartongipsy nie pracują? GK jak pracują to wiemy co się dziej .. przecież aby deskowanie choć trochę spełniało rolę usztywnienia to należało by przybijać deski na jodełkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duss 31.03.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 Postanowilem sie dolaczyc do dylematu piana vs welna. (buduje domek niskoenergetyczny, silka24 + 25styro0,031, okna w scianach 0,7-0,9, dachowe 0,8 itd) Ilu spotykam budowlancow/budujacych to pytam ich o zdanie i dalej "glupi" jestem. Moja pierwsza wizja wygladala tak, ze chce 15cm welny 0,033 miedzy krokwie + dodatkowo 15 pod krokwie). Do pokrycia mam 320 m2 (daje to 320 x 43zl = 14k + praca moich pracowników + dopilnowanie ich aby to zrobili dobrze bo robiliby to 1szy raz). Jak rozmawialem z znajomym , ktory robi piany to proponowal mi otwartokomorkowa 25cm grubosci za ok 90zl, czyli za 320x90zl=29k mam fajny szczelny dach, tylko cena mnie troche dobija ;( - ale wiem , ze musi to tyle kosztowac i bedzie szczelne itd ( jakos bardzo do mnie przemawia fakt, ze piana fajnie uszczelnia wszelkie zakamarki). Teraz jak to PL zaczalem kombinowac, aby zastosowac polaczenie 2ch techologii. Pomyslalem aby dac miedzy krokwie 15cm piany (fajnie uszczelnilaby caly dach + zakamarki) + nastepnie samemu zamontowac welne o grubosci 15-20 cm 0,033 - chyba bylby to "zloty srodek"...ale czy warto tak kombinowac? ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.03.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2013 aby zastosowac polaczenie 2ch techologii. Pomyslalem aby dac miedzy krokwie 15cm piany (fajnie uszczelnilaby caly dach + zakamarki) tak i sobie w tedy na robisz bidy ... ponieważ na styku piana wełna już od około 45% wilgotności względnej przy 20 st... jest skromny początek skraplania pary wodnej ... Wena gęsta nie jakiś badziew w 2x warstwach i pod nią folia paroizo z alu i spokojnie obleci ... piana otwarto komurkowa ma wartości jak dla EPS'a białego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 01.04.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 To tylko przykład - kilka aktualnych zdjęć wełny po 12 latach. Folia paroszczelna odpada, tak samo jak sznurki, wełna jeden zwis, miejscami już przegnita, szpary przy krokwiach na dłoń, krokwie podnite. Tak to izolowało, że na foli paroszczelnej od wewnątrz pojawił się szron. Gwarancja na wykonanie 10 lat, f-ma swojego czasu pierwsza liga. Czy zechce mi się zlecić wykonanie wełny "f-mie"? Wątpię:/ Czy zechce mi się bawić w to samemu i potem latami zastanawiać czy wszystko dobrze zrobiłem? Wątpię:/ Czy warto zainwestować więcej w PUR i mieć pewność na lata? Niewątpliwie. To jest szklana (a nie skalna) wełna więc sie nie dziw. Z pianą będzie jeszcze gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 02.04.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Welna skalna jest hydrofobowa, szklana nie.Wełna skalna ma taki układ włokien który nie pozwala na tak znaczne osiadanie jak szklanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.04.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Udowodnij, proszę, swe twierdzenia! Bazalt, z którego robią wełnę "skalną" jest cięższy od szkła!Nie słyszałem, nie widziałem i nie spotkałem takiego bazaltu, co się go zwilżyć nie da.... O sztywności decyduje sam materiał a nie układ jego włókien... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 02.04.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 no to teraz już nic nie wiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.04.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Dlaczego? Co jest jeszcze niejasne w tych sposobach ocieplania tego namiotu stawianego na murowanym parterze? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.04.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Co jest jeszcze niejasne w tych sposobach ocieplania tego namiotu stawianego na murowanym parterze? Adam M. Czemu nie użyłeś tego wyrażenia ze dwa lata temu? Piwnicę zrobiłbym na mieszkalną, a strych na graciarnie. Tera to po ptokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.04.2013 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 E tam...Drobny remont i będzie! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.04.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Dlaczego? Co jest jeszcze niejasne w tych sposobach ocieplania tego namiotu stawianego na murowanym parterze? Adam M. niejasne, bo najpierw piszą tak: Z tego co widzę to wełna szklana, czyż nie? To jest szklana (a nie skalna) wełna więc sie nie dziw. Z pianą będzie jeszcze gorzej. a później Ty piszesz tak: Udowodnij, proszę, swe twierdzenia! Bazalt, z którego robią wełnę "skalną" jest cięższy od szkła! Nie słyszałem, nie widziałem i nie spotkałem takiego bazaltu, co się go zwilżyć nie da.... O sztywności decyduje sam materiał a nie układ jego włókien... Adam M. może zaczekam jeszcze aż pan Tomasz W coś dopisze i rozwieje część tych wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 03.04.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Pan Tomasz napisze tobie że wata produkowana przez firmę w której jest zatrudniony jest zaje...ta i jej osiadanie i woda się nie ima.Czego innego się spodziewasz? Adam, napisz mi proszę czy, twoim zdaniem, pianka otwartokomórkowa aplikowana na dach odeskowany, wymaga zastosowania wentylacji pomiędzy pianką a deskowaniem? Teoretycy twierdzą że tak, praktycy że nie, a ja nie potrafię wyrobić sobie stanowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.04.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 ie spotkałem takiego bazaltu, co się go zwilżyć nie da.... ale wełna mineralna czy szklana ma 0,03 % możliwości wchłonięcia para wodnej ... reszta się wytrąca w postaci wody. Optimum izolacyjność wełna osiąga przy 90kg/m^3 "gęstości" Takie "wełny" co osiadają nie zależnie z czego są zrobione to ... puch nie wełna ... Teoretycy twierdzą że tak, praktycy że nie praktycy czyli piano trzepy ... jak masz papę na wierzchu to trzeba pustkę i koniec !! Para wodna to nie jest woda tylko gaz ... i każdą dziurą się przepcha ... i nie ma znaczenia czy piana czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.04.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Pan Tomasz napisze tobie że wata produkowana przez firmę w której jest zatrudniony jest zaje...ta i jej osiadanie i woda się nie ima. Czego innego się spodziewasz? bardziej liczę na wyjaśnienie dokładnych różnic między wełną szklaną a mineralną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.04.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Pomęcz kawałek szkła i kawałek bazaltu - to zyskasz wiedzę, której szukasz.Wsadź je w jaki lepsiejszy piecyk i poobserwój.Temperatura mięknięcia szkła to około 800stC a bazaltu 3000.Nitka szklana jest elastyczna a bazaltowa sztywna i i krucha.Obie są zwilżalne, ale nie nasiąkają.To znaczy, że ani szkło ani bazalt wodą nie nasiąka.WATA, z czego by nie była, może zgromadzić pomiędzy nitkami ocean wody.szklanka waty + szklanka wody = szklanka mokrej watyNIC się nie wyleje! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts