mat3006 15.04.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) a propo piany.... to miałem kawałek piany OK w rękach i uwierz mi że nawet o milimetr się nie da jej rozprężyć/rozciągnąć , piana po zastygnięciu nie zmieni już swojej objętości, otwartokomórkowa jest elastyczna (nie pęka w mrozy tak jak ZK) ale gdy krokiem skurczy się podczas schnięcia to szczeliny zostaną, Witam, Co do posiadania kawałka pianki w ręce przez kolegę to nie wątpię ale reszta jest po prostu nieprawdą. Pozostaje mi mieć nadzieję, że jest to wyłącznie niewiedza. Kreowanie pseudo-wiedzy jest, w miarę, bezpieczne jeżeli jest neutralne. I nie ma co prosić o uwierzenie, tym bardziej, że jest to nieprawda. Coraz częściej mam wrażenie , że kolega, przede wszystkim, chce przekonać samego siebie, że wybierając wełnę, podjął dobrą decyzję. Przeprowadziłem stosunkowo prosty test właściwości w kierunku rozciągania otwartokomorowej pianki ICYNENE LD-C-50 ( nie mam zamiaru wypowiadać się na temat innych ). W tym celu został wykonany fragment szkieletu ( 3 pola ) o wysokości 2,40 m ( przekroje mogłyby być większe, bo podczas rozciągania dochodziło do wygięcia środkiem, tak silna jest przyczepność pianki do powierzchni desek ) z nieheblowanych desek 4x12 cm, o rozstawie osiowym 80 cm. W celu uniknięcia wpływu membrany , natryśnięto piankę o grubości 12 cm, w środkowe pole, na tkaninę polipropylenową którą po tygodniu usunięto. Uwolniono od wpływu pianki dolną i górą częśc pola testowego. Test był prowadzony w pozycji poziomej. Szkielet ułożono na czterech beczkach, w układzie jak dla dachu, oznakowano miejsca pomiarowe ( odległość pomiedzy punktami pomiarowymi, w środku pola, dla właściwego testu wynosiła 78,3 cm, na stykach desek szkieletu oraz podwalinowej i oczepowej zaznaczone zostały "zbieżki". Na oba końce uwolnionej ( wykęcono wkręty montażowe ) "krokwi" założone zostały taśmy transportowe z kołowrotkiem. Synchronicznie skracane powiększało odległość pomiędzy krokwią odciąganą a nieruchomą. Po przekroczeniu odległości pomiarowej 79,4 ( +1,1 cm) dało się usłyszeć, podczas skracania taśm, "szum" miejscowo odkształacanej pianki. Nie wystąpiły pęknięcia ani odspojenia od powierzchni bocznej desek. Po osiągnięciu 80,1 ( +1,80 cm) wystąpiło pęknięcie naskórka pianki o szerokości 1 mm i głębokości 5 mm, umiejscowione dużo bliżej w kierunku końca. Końce krokiewki były wtedy przesunięte o ponad 3,0 cm. Zatem można przyjąć , że w tym miejscu odkształcenie wyniosło ok. 2,4 cm ( przypominam, że szerokość pola pomiarowego pianki wynosiła 76 cm ). Do końca testu który w tym momencie przerwano nie wystąpiło odspojenie pianki od bocznej powierzchni desek. Tam gdzie pianka została usunięta ( góra i dół ) wystąpiły pęknięcia kiedy rozciągnięcie w tych miejscach grubo przekroczyło 3 cm. Wnioski pozostawiam do wyciągnięcia ale proszę już nie uciekać się do konfabulacji. Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 15.04.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Witam, zwracam się z prośbą o dobre rady:) Mam do ocieplenia dach przedwojennego domu nad poddaszem użytkowym ok 65m2, spadek ok 10 stopni, kopertowy 4spadowy, pełne deskowanie, od góry papa również do wymiany, belki 14x10cm. Byłem zdecydowany na wełnę ale kiedy odmierzyłem ile zabierze z wysokości a pomieszczenia są niskie to zacząłem rozglądać się za rozwiązaniami alternatywnymi. Jeżeli ktoś ma pomysł na efektywne ocieplenie które nie obniży drastycznie pomieszczeń to będę wdzięczny. Witam, Rozwiązaniem które polecam, w takim przypadku, z pełnym przekonaniem jest natryskowa pianka otwartokomorowa. Wybierz ofertę wiodących pod względem jakości surowca wykonawców. Polecam kanadyjską. Dobrze zeby mieli dobry sprzęt i doświadczenie. Chcesz mieć zrobione solidnie i trwale ? To cena nie może być na pierwszym miejscu. Już mamy "tanie" autostrady.... A pianki daj 20-22 cm i Pan Będzie Naprawdę Zadowolony Zimą i Latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 15.04.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Słuchajcie silnym argumentem jest to, że wata jest TANIA. Więc może by w jakiejś materii zastanowić się nad połączeniem obu materiałów, waty i piany. Czyli tak, wata między krokwie. Na to jakie dechy coby nie wypadła, wcale nie pełne. Na to otwartokomórkowa, na to zamknięto komórkowa. Co wy na to? Pierwsze 15-20cm ocieplenia robimy tanio, dalej drogo i szczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 15.04.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Słuchajcie silnym argumentem jest to, że wata jest TANIA. Więc może by w jakiejś materii zastanowić się nad połączeniem obu materiałów, waty i piany. Czyli tak, wata między krokwie. Na to jakie dechy coby nie wypadła, wcale nie pełne. Na to otwartokomórkowa, na to zamknięto komórkowa. Co wy na to? Pierwsze 15-20cm ocieplenia robimy tanio, dalej drogo i szczelnie. A na to wszystko zasmażka ! Bez urazy A wata tania... i będzie tańsza... Można i ze dwa metry upakować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PepeŚrubokręcik 25.04.2013 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 Witam. Zaintrygowało mnie parę wypowiedzi. Mam na poddaszu ( Pełne deskowanie ) Piankę Zamknięto komórkową. Na drugim Obiekcie Otwarto Komórkową . Wykonywały mi usługę 2 różne firmy. Bo tak wyszło. Po 1. Pianka ma prawo pęknąć lub skurczyć się na obiektach bardzo nagrzanych, wiem bo sam widziałem. Tutaj już nie wnikałem dalej w temat. Aczkolwiek wykonawca przyjechał , poprawił i od 3 lat wszystko gra. Miałem wełnę i powiem krótko...... Nie mam ochoty do niej nigdy wracać . Zanim człowiek wybierze Piankę proszę dokładnie weryfikować co mówi nam ( lub napisał ). Tezy że drewno nie oddycha i gnije pod Zamknięto Komórkową można między bajki wsadzić. Jest pełno literatury o impregnacji drewna i przyczynach gnicia. Nawet wiedza z szkoły podstawowej i średniej plus zdrowy rozsadek nie pozwolą nam w to dawać wiary. Jako zaletę miękkiej podam cenę, bo taniej wychodzi , lecz nie mamy takiej dobrej izolacji cieplnej. I NIC SIĘ NIE SKRAPLA NA PIANCE na miłość boską . A jak się skrapla komuś to niech przyczyn szuka w wentylacji. Czasem czytam o tym że dach pracuje. ha... gdyby tak było to by żadna pianka się nie nadawała. To są tak minimalne wahania że 1 i 2 pianka nie ulega uszkodzeniom , nie mam pojęcia więc kto taką bujdę na resorach wymyślił. Obawy przed degradacją pod wpływem promieni Uv to kolejny powód mojego zaskoczenia. O ile słońce na nią nie pada to kompletnie nic się z nią nie dzieje . Miękka zaś nie nasiąka wcale jak gąbka. Modna ekologia hmmmm..... każda pianka truje podczas reakcji.... więc nie jeść jej wtedy i nie wdychać . Potem są zupełnie obojętne. Do tego Pianka czy wełna ma się nie degradować kiedy jest już na swoim miejscu . Nie chciał bym mieć izolacji tak ekologicznej że by mi wyparowała . Jeśli ktoś ma zamiar się izolować , proszę się nie dawać lobbingowi tutaj .. Zadzwonić do paru firm , obejrzeć próbki pianek . Ja np Podpalałem je i obserwowałem jak reaguję podczas kontaktu z ogniem . A nie które argumenty brać na zdrowy rozsądek. Nie mieszkamy w ciepłych krajach. Jeśli kogoś stać niech izoluje się najlepiej jak się da. Bo potem ma się św spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PepeŚrubokręcik 29.04.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 A czy ja gdzieś napisałem że ktoś ma w tej sprawie dzwonić do mnie ????? Zacytuj zanim wysuniesz hipotezę. Nie prowadzę takiej działalności. Namawiam by dzwonić i się dopytywać w wielu firmach bo na forum, można napisać szmery bajery wyglądające na prawdę. A zarejestrowałem się bo szukam czegoś i tak wyszło. W ten temat zagłębiałem i się , jeśli jestem z czegoś zadowolony to chwalę . Nie podaje zaś konkretnej firmy która mi wykonywała usługę , bo sądzę że forum jest do dyskusji a nie kryptoreklamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.04.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) Rozwiązaniem które polecam, w takim przypadku, z pełnym przekonaniem jest natryskowa pianka otwartokomorowa. czyli styropian EPS biały w cenie 2x tyle co EPS grafitowy cała prawda ja normalnie huragan ! https://www.youtube.com/watch?v=ZlcRxMbjAvs ręce urywa od konwekcji Pozdrawiam Pana Profesora z WAN'u Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PepeŚrubokręcik 29.04.2013 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 hmmm.... taki pomysł na dach dać 5cm piany zamknięto komórkowej o wysokiej gęstości . . . a na deski od spodu otwartą 15-20 cm . Czy np: zamkniętą tylko od spodu do 15cm . ( Dach pokryty papą ) ??? Znajomy rozważa parę koncepcji. Może ktoś robił tak jak napisałem na początku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.04.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Cała prawda to nie dać się dymać - moja o-k piana stoi już pod domem i czeka na natrysk jeszcze w tym tygodniu (w końcu święto pracy), ~100zł/m3 dla λ=0,035. ciesze się że Ty się cieszysz Dla mnie lipa jest przestawianie wyników dla wełny o gęstości objętościowej 9kg/m^3 lub 15kg/m^3 jak optimum izolacyjności osiąga przy 90kg/m^3 to samo można z każdym materiałem zrobić ... podać wybiórczo coś. Najlepiej na niektórych stronach od pianki zero konkretów tylko ludowe frazesy ... Mnie przekonywać do pianki nie trzeba bo nie neguję żadnego materiału do izolacji ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 01.05.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Nie myślicie, że wełnę należałoby dać między krokwie, a na to zamknięto komórkową piankę już wcale nie za grubo. Czy koszt takiego rozwiązania nie byłby optymalny? Przecież wełna sobie idealnie poradzi z ocieplaniem jeśli się ją pianką uszczelni od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PepeŚrubokręcik 01.05.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Nie bardzo mogę sobie wyobrazić wełny otryskanej pianką . To znaczy widzę to w wyobraźni ale nie przekonywuje mnie to. Po co mam wklejać tabele. Skoro są one na stronach ?? i jasno z nich wynika jakie ma optymalne opory cieplne wełna a jakie pianka. No jasne jak dam stronę to wtedy będzie reklama. I można będzie uprawiać pieniactwo jak na forum politycznym. A do tego nie zanegowałem wełny. . Lecz dla mnie jest poprostu gorszym materiałem . zarówno na papierze jak i w życiu codziennym . A jakie chcesz zdjęcie ?? wełny po 5 latach wyglądającej po wyjęciu jakby ją ktoś przeżuł i wypluł ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 01.05.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 wełna między krokwie na to jakaś deska albo pół co powiedzmy pół metra i na to pianka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PepeŚrubokręcik 03.05.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 Pianka na deski wydaje się rozsądnym pomysłem , Albo deski na to pianka i dopiero wełna. Choć domyslam się że robienie przekładania wełny nie jest tutaj wygodnym pomysłem . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 29.07.2013 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Witam, Potrzebuję szybkiej porady: czy przy pełnym deskowaniu oraz użyciu piany PUR lepiej użyć papę czy membranę na deski ?Z góry dziękuję za wszystkie odp.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 29.07.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 A jak to po kolei od dołu ma wyglądać? Piana pod deskami a na nich membrana/papa? Przed czym ta powłoka ma chronić? Co na niej? Łaty i dachówki/blacha? No i jaka piana? Dom z poddaszem użytkowym. piana pod deskami na nich właśnie nie wiem co papa czy membrana ? dach pokryty dachówką cementową jak waszym zdaniem najlepiej wykonać takie poddasze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 29.07.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Jak dachówka szczelna to żadnej. Wiem, że się na to nie zgodzisz więc membrana - niech się wietrzy. Pod papą zawsze widziałem tylko zgniliznę. a tak z innej beczki : rozumiem, że jak pod deskę wełna to raczej w kierunku papy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 01.08.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam,A ile Kolega miał metrów i jak grubo ? Jaki sprzęt ? Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 01.08.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Pianę pryska się bardzo łatwo, jak podlewanie trawnika, ale trzeba się nagimnastykować i jest gorąco więc to ciężka praca. Jasno się wyraziłem? . To ciężka praca. Zwłaszcza w upały. Po własnych doświadczeniach nie lepiej powierzyć to specjalistom ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafostry 12.09.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 kszhu - a gdzie mozna pożyczyć sprzęt do natrysku? Bo byłbym zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.09.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 (edytowane) Od tych co pożyczają Ja mam znajomego ze sprzętem - najłatwiejsze rozwiązanie. W jakims eko programie pokazywali w USA taki zestaw 2 kompresorow wielkosci baniaczkow 5 litrowych i z tego natryskiwali pianke. Nic nie wiem na temat jej parametrow ale pewnie ktos to "tam" siedzi moze bylby w stanie podlapac technologii wtedy moznaby nie mowie cale domy ale jakies uzupelnienia czy wrazliwe miejsca tryskach za grosze... Cos takiego: Edytowane 12 Września 2013 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts