Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

Ale to nie jest gąbka kąpielowa tylko materiał ociepleniowy, który należy odpowiednio traktować.

Co z wełną zatem?

Wełna ma ten sam problem. Dlatego należy pokrywać ją mebraną wysokoprzepuszczalną od zewnątrz (bez deskowania) i folią paroizolacyjną od środka.

Tylko cena wełny to mniej niz połowa ceny piany OK a na dodatek jest niepalna. A deskowanie jest zbędne a nawet szkodliwe bo hamuje wentylacje wełny.

Piana OK, musi byc stosowana na pełnym deskowaniu. W tym momencie trudno o dobra wentylację.

Reasumując piana OK ma te same wady co wełna i dodatkowo wady których wełna nie ma czyli:

- wysoka cena

- koniecznośc pełnego deskowania

- łatwopalność.

Nie widzę więc sensu jej stosowania.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piana OK zawiera w swojej objetości około 90% objętości powietrza zawartego w komórkach otwartych. To że komórki sa otwarte to oznacza, że woda może je penetrować albo w postaci cieczy albo pary. Woda może więc wypełnić owe 90% objetości tak jak wypełnia gabkę albo piakę meblową (To też jest POK). Materiał zawierający wodę nie ma właściwości termoizolacyjnych. Co tu jeszcze jest do tłumaczenia? Proste jak drut i żaden marketingowy bełkot nie zagłuszy najprostszych faktów.

Alez bzdury opowiadasz. Mnozysz problem przez tysiace razy i robisz z niego kryterium wyboru.

Mam na poddaszu ta nedzna piane OK, mam tez sporo do poprawienia mostkow cieplnych i jakos ten dom nie chce brac wiecej gazu niz OZC wyliczylo.

Skoro roznica jest niezauwazalna to jaki wplyw na parametry piany ma niby ta wilgoc?

Takie proste a jakos to nie jest tak jak Ci sie wydaje.

Sama welne tez wielu tutaj demonizuje, a jakas ta cala masa domow nia przykryta ma zuzycie takie jak sie spodziewano.

Przytacza sie wyjatki gdzie izolacje polozono zle i sie demonizuje, ze nasiaknie i bedzie bieda z nedza. A jednak jest inaczej.

Strasznie sie na forach wyolbrzymia wiele zjawisk, czesto marginalnych z ktorymi natura sobie calkiem dobrze radzi (czy tez dana technologia z natura).

Pozdrawiam

Witam

Śledząc wątek, odnoszę wrażenie że pojawił się kolejny ludek " z branży" udający mądrzejszego, którego wypowiedzi nic nie wnoszą, a jedynie usłyszane/posłyszane zza krzaków slogany.

wojtekdomus czy miałeś w ręku pianę OK i ZK, i nie mylić z pianką montażową, bo śmiem twierdzić że NIE.

Ogólnie dla czytelnika (ze zrozumieniem) tego wątku wnioski są jasne i czytelne, wszyscy zgodnie przyznali rację bytu pianie OK jak i ZK, a klient/inwestor decyduje o tym co u niego na poddaszu będzie wisiało lub stało w zależności co wybierze. Nie mam ochoty być bardziej dosadnym w swoim wpisie, nie chcę nikogo urazić, ale świadomy inwestor zadecyduje i wybierze to co jemu bardziej pasuje.

Ostatnio jestem mocno zainteresowany tematem i mam możliwość porównania dwóch "jednakowych" domów z uwielbianą wełną i z nienawidzoną pianą (OK), oraz porównania kosztów CO i w tych budynkach.

Pozdrawiam

Co widzisz a czego nie to akurat nie ma wielkiego znaczenia.

Pianę stosuje się nie tylko na skosach dachu ale np w stropie. Bo też nie wszyscy mieszkają na strychu.

No i co z tego że sie stosuje. Na tym swiecie jest mnóstwo produktów, które się stosuje głównie dlatego bo mają dobry marketing. Zadziałają? Pewnie tak. Tylko po co za ten sam efekt płacić dwa razy wiecej?

• 1 month później...

Witam.

Jestem na etapie SSZ, przede mna montaz okien. Na wiosne bede musial podjac decyzje odnosnie docieplenia dachu.

Przebrnalem przez caly ten watek, nie bylo latwo.

Dzieki watkowi wiem, ze niewolno laczyc ocieplenia pianka polaci dachu i welny. Sklaniam sie ku piance OK miedzy krokwie, moze 2-3 cm ZK na krokwie. Dach mam dwuspadowy o powierzchni ok 270 m2, dwie lukarny, krokwie 20 cm. Aktualnie szukam firmy od natrysku piany (moze jakies sugestie- prosze na priv) . Waham sie pomiedzy amerykanskim i kanadyjskim producentem piany. Dzieki temu watkowi dalem sobie spokoj z polska piana. Jedna firma wycenila mi polska OT za 60 zl za m2.

Chcialbym troche docieplic tez strop strychu, stad moje pytanie: czy polozyc bezposrednio na deski stropu strychu styro, czy moze celuloze pod podloge? Jak bedzie wygladala sprawa punktu rosy. Budynek bedzie z WM, strop strychu z desek, w lazienkach zamierzam polozyc folie paroizolacyjna. Prosze Was o powstrzymajcie sie od komentarzy typu "... kto bogatemu zabroni.....". To juz jest mocno ostukane na calym FM. Wychodze z zalozenia iz lepiej teraz dolozyc do dobrego ocieplenia, przejsc podczas wykonczeniowki wojne z zona niz pozniej kopac sie z rachunkami. Moze moglibyscie podpowiedziec jak inaczej skutecznie docieplic strych?

Dziekuje bardzo za wszelkie wskazowki.

Tomaszs131 ja ma podobny problem. "Ubzdurałem" sobie pokrycie dachu (od wewnątrz) pianką PUR OK 30cm.

Nie jestem jeszcze przekonany czy to zrobię. Zamierzam budować się w przyszłym roku (SSZzO) więc mam trochę czasu na przemyślenia.

Jestem w Wrocławia więc szukałem firmy na swoim podwórku. Znalazłem http://www.dorbud.wroc.pl

Opinie w sieci ciężko znaleźć, dlatego się waham.

Za 1 cm piany na 1m2 wołają 3.5 zł. Chciałbym 30 cm warstwę = 100 zł/m2.

Za porządną wełnę trzeba dać 45 zł/30cm/m2 + uchwyty + robocizna (20zł/m2 ?). Piana jest więc o 30-40% droższa.

Ale, przynajmniej w teorii, daje 100% pewną izolację dachu.

Daj znać jak już natryśniesz. Jestem bardzo ciekaw twojej opnii.

Edytowane przez Fan*ft

Tomaszs131 ja ma podobny problem. "Ubzdurałem" sobie pokrycie dachu (od wewnątrz) pianką PUR OK 30cm.

Nie jestem jeszcze przekonany czy to zrobię. Zamierzam budować się w przyszłym roku (SZZO) więc mam trochę czasu na przemyślenia.

Jestem w Wrocławia więc szukałem firmy na swoim podwórku. Znalazłem http://www.dorbud.wroc.pl

Opinie w sieci ciężko znaleźć, dlatego się waham.

Za 1 cm piany na 1m2 wołają 3.5 zł. Chciałbym 30 cm warstwę = 100 zł/m2.

Za porządną wełnę trzeba dać 45 zł/30cm/m2 + uchwyty + robocizna (20zł/m2 ?). Piana jest więc o 30-40% droższa.

Ale, przynajmniej w teorii, daje 100% pewną izolację dachu.

Daj znać jak już natryśniesz. Jestem bardzo ciekaw twojej opnii.

Witam.

Buduje dom na scianie wschodniej kraju. Narazie mam dwie wyceny: 18 cm polskiej OK za 60 zl za m2 i w innej firmie 18 cm amerykanskiej w tej samej cenie. Bardzo chetnie do izolacji cieplnej dachu uzylbym welny. Niestety nie moge byc na budowie i nadzorowac prace, co sklania mnie do zainwestowania w piane.

Gdy bede juz po, napewno zdam relacje.

Panowie,

wlasnie "wchodzę" w pierwszą zimę z pianką na dachu i na razie jestem b.zadowolony. Mam podobnie jak kolega ponad 300 m2 dachu, 4 lukarny i mocno 'porąbany" dach... nie widziałem możliwości sensownego ocieplenia dachu, chyba że robiłbym to sam - a to w grę nie wchodziło :) nie widzę też szczególnej różnicy między tymi pianami, czy to kanadyjska, alpejska czy polska. Bardziej wazne KTO to będzie natryskiwał i jaki ma sprzęt, wg mnie piany prawie się od siebie nie różnią.

Reasumując, polecam dla każdego w szczególności dla mocno pokręconych dachów. Oczywiście tylko OK bez żadnych udziwnień...

Jak budujesz się we Wro lub niedalekiej okolicy i będziesz chciał ocieplać pianą to daj znać na prv i skontaktuje Cię z tym od kogo brałem sprzęt do pianowania i namiary na nie drogą, dobrą polską pianę. Te ceny, które podałeś nie muszą takie być.

Dzięki. Zapiszę sobie namiar na Ciebie :) Będę budował w Wilczycach (północno-wschodnia granica Wrocławia).

gdzieś ty tak drogo znalazł wełnę ?? w necie dobra wełna z transportem i pocałowaniem w rękę 30zł/30cm/m2, a zwykła w marketach po 15zł/30cm/m2

jak by nie liczyć, piana wychodzi dużo drożej za dokładnie to samo

Policzyłem "porządną wełnę" czyli taką przynajmniej 0.035 (0.032). One są droższe.

Dlaczego taką liczę? Bo piana ma <0.03

Więc porównując wełnę i pianę o jednakowej grubości trzeba to wziąć pod uwagę.

Piana na pewno tańsza nie jest ale ... potencjalnie wydaje się dużo lepsza.

Ale nie upieram się. Na decyzję mam rok. Czytam, analizuję.

Witam

Jeśli dach ma prostą konstrukcje to można pokusić się o wełnę, ale trzeba pamiętać o "aptekarskiej" dokładności, a i tak będzie dziurawa od nowości + grawitacja zrobi swoje.

W pozostałych konstrukcjach piana jest o wiele lepszym rozwiązaniem, a w rękach doświadczonej ekipy wręcz rozwiązaniem idealnym.

Obecnie jestem po usunięciu wełny 25 cm, a w jej miejsce trafiło 25 cm pianki OK, a miejscami ZK też się znalazła.

Różnica !!! KOSMICZNA !!! na korzyść pianki. Jedynie co mogę doradzić osobą zainteresowanym pianą, to szukajcie SPRAWDZONYCH ekip, tzn referencje, kontakt do klientów, dosłownie wszystko co wam przyjdzie do głowy. U mnie przewinęły się chyba wszystkie firmy z woj. śląskiego, ale tylko dwie okazały się profesjonalne. Cała reszta to panowie, którzy chcieli wcisnąć 20 cm ZK "będzie Pan zadowolony", ale tym dziękowałem za spotkanie po 10 minutach.

Pozdrawiam

Dobre wróżki mówią że piana ma lambdę 0,025 W/mK .

Tylko że te wróżki mają sklerozę i nie powiedzą że w szczelnej osłonie zapobiegającej ucieczce CO2 z

piany, tak to piana bez osłony antydyfuzyjnej ma 0,035 i więcej ... taka że jedyną zaletą jest że wypełni każdą przestrzeń.

http://www.baubiologie.at/europe/aus...ia.html?id=366 na pohybel EPS'owi to chyba świadczy że mam dobre zdanie na każdy materiał izolacyjny.

chodzi tu o kostki słomy, ekofibre jak najbardziej, pytaj np Nydar ' a On robił izolację i ma pewne doświadczenie.

Jedne z niewielu materiałów który jest wstanie związać wodę w sobie ... może nie hektolitry ale sporo ... bez szkody, choć tu bym nie nadwyrężał cierpliwości tego materiału.

Uważam że wsio co izoluje jest ok, tylko drażni mnie robienie otoczki ... dla różnych materiałów ... kosztem innych, gdzie często milczy się na temat

gorszych parametrów .. np piana . ona się sprawdza w lodówkach .. zamknięta szczelnie w metalu - w tedy ma te magiczne 0,025 W/mK zwane lambdą .

Wełna musi być gęsta koło 90kg/m^3 styropian 40kg /m^3 i wiele takich zagadek, o których trzeba się dowiedzieć .

Np przykład z isobooserem .. no na papierze cud izolacja, ITB obnażyło zupełnie i pokazało iż jest

to coś równego styropianowi, choć zrobienie zgodnie z "teorią" (wolę opis doświadczeń zawarty na papierze)

zrobić folia z powłoką alu przerwa folia alu przerwa itp jedna pustka powietrza plus folia daje opór cieplny

R 0,66-0,7 zależy od emisyjności powłoki.

To samo tyczy się szyb okiennych gdzie (doświadczenia opisane na papierze) potwierdzają się w "praktyce"

czyli niewierni tomasze mogą poczuć naukę ...

Dzięki szybą z powłoką niskoemisyjną/mi osiąga takie wartości.

tylko biedny isooboster nie może osiągnąć tego co da się osiągnąć ...

dobrze że choć ci od tego iso przyznali się do tego:) choć nie w prost .