autorus 06.09.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 a jak już u Ciebie zrobi to tez chętnie posłucham komentarzy niestety nie znam nikogo a tez chcę dać pianke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 06.09.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Ostatnio dostałam namiar na firme z Wodzisławia. Pianka firmy Polychem. Pan mi podał kontakt, do osób u których wykonywał ocieplenie, hm wolałabym w sumie bardziej niezależne namiary.Cena za otwartokomorwą warstwa 18cm - 60zł za m2. Zamknięto- 10 zł za m2 grupości 1 cm. Pytałam czy zrobiliby tak jak pisał Adam w dwóch warstwach - ale w sumie Pan nam odradził łączenie dwóch rodzajów pian. Nasz dom się dopiero buduje więc zastanawiam się nad dylatacją między deskowaniem a pianą - dach - deskowanie, papa - ze szczeliną wentylacyjną przy kalenicy (na tym taśma kalenicowa) - początkowo rozpatrywaliśmy wyłącznie wełne. Ale czytam i czytam i generalnie po postach Adama - izolacja na fundamecie będzie perlit, styropian na elewacji zgodnie z "przpisem" Adama - czyli na ceramike warstwa kleju a na to styropian na pianke,... No i teraz rozważamy pianke na poddasze. Ale mam problem - będzie pianka po połaci dachu do kalenicy - mamy dach dwuspadowy więc nad poddaszem użytkowym jest strych, no i na stropie nad głową mamy płyty OSB i teraz nie wiem czy dać tę piankę po całej połaci i dodatkowo między KG a płytą OSB na stropie?Może ktoś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 06.09.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Ostatnio dostałam namiar na firme z Wodzisławia. Pianka firmy Polychem. Pan mi podał kontakt, do osób u których wykonywał ocieplenie, hm wolałabym w sumie bardziej niezależne namiary. Cena za otwartokomorwą warstwa 18cm - 60zł za m2. Zamknięto- 10 zł za m2 grupości 1 cm. Pytałam czy zrobiliby tak jak pisał Adam w dwóch warstwach - ale w sumie Pan nam odradził łączenie dwóch rodzajów pian. Nasz dom się dopiero buduje więc zastanawiam się nad dylatacją między deskowaniem a pianą - dach - deskowanie, papa - ze szczeliną wentylacyjną przy kalenicy (na tym taśma kalenicowa) - początkowo rozpatrywaliśmy wyłącznie wełne. Ale czytam i czytam i generalnie po postach Adama - izolacja na fundamecie będzie perlit, styropian na elewacji zgodnie z "przpisem" Adama - czyli na ceramike warstwa kleju a na to styropian na pianke,... No i teraz rozważamy pianke na poddasze. Ale mam problem - będzie pianka po połaci dachu do kalenicy - mamy dach dwuspadowy więc nad poddaszem użytkowym jest strych, no i na stropie nad głową mamy płyty OSB i teraz nie wiem czy dać tę piankę po całej połaci i dodatkowo między KG a płytą OSB na stropie? Może ktoś podpowie? jeżeli stryszek ma być nie ogrzewany to nie ma sensu go ocieplać, chyba że planujesz być częstym gościem na tym stryszku to możesz go trochę ocieplić, ja na strychu będe miał graciarnię na przedmioty po które wchodzi się sporadycznie typu - leżaki- pudła- zabawki z których dziecko wyrosło itd...itd 18 cm pianki otwarto komórkowej to trochę mało- pobaw się jakimś kalkulatorem ciepła to zobaczysz że dobra wełna jest cieplejsza od tej pianki a 4 razy tańsza, wydając 60zł na m2 ocieplenia przy wełnie masz około 2razy cieplej co przy piance. 18cm pianki to współczynnik u=0.2 ja mam u=0,1 a na wełnę wydałem około 50zł za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 06.09.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Nie chciałabym się wdawać w dyskusje na temat kosztów - ale może dodam, że ocieplenie nam najprawdopodobniej ktoś musi zrobić. I tak jak liczymy wełne to położenie ocieplenia i zrobienie poddasza na gotowo - sam koszt robocizny - położenie wełny, zrobienie zabudowy kg oraz gładź - robocizna minimum, minimum to 40-45 zł, średnie wynagrodzenie to 80 zł. Mówię o zebranych ofertach - dodam, że firmy z polecenia zresztą tutaj na forum. Więc naprawdę ciężko mi porównać koszt pianki i wełny. Początkowo zakładaliśmy 30 wełny o obniżonej lambdzie ale tak jak pisze majka zależy mi żeby zniejszyć grupość tej warstwy. Co do strychu to też ma pełnić taką funkcje jak u Ciebie. W szczególności na stropie nie moge sobie pozwolić na 30 wełny. Bo wysokość poddasza wyszła by zbyt mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 06.09.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 W sumie nie chce zaśmiecać wątku dyskusją na temat cen. Wiem, że do 60 zł trzeba dodać koszt zabudowy. Generalnie mam wycene na gotowo z materiałem za 20cm wełny na 130zł. Tak wychodzi ok 140 zł (pianka plus 4cm zamkniętokomorowa oraz kg plus gładź). Generalnie zbierając wyceny uważam, że to nie jest duża różnica, która by mnie wręcz odstaraszała od pianki (dlatego, że jest dwa razy drożej). Inna sprawa jakby pianka była dwukrotnie droższ - wybaczcie z całym szacunkiem ale ja dużej różnicy nie widze. Co innego jakbyśmy to wykonywali we własnym zakresie (oczywiście wełne) - wówczas nawet 40zł (najniższa stawka za 1m2 robocizny za ociepleni poddasza na gotowo z kg) * 200 m2 to jest kolosalna różnica. No ale cóż mój mąż złoty człowiek - lecz czasu brak i tak pozwalam mu zrobić samodzielnie dużo rzeczy w domku jak na możliwości czasowe oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 06.09.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 W sumie nie chce zaśmiecać wątku dyskusją na temat cen. Wiem, że do 60 zł trzeba dodać koszt zabudowy. Generalnie mam wycene na gotowo z materiałem za 20cm wełny na 130zł. Tak wychodzi ok 140 zł (pianka plus 4cm zamkniętokomorowa oraz kg plus gładź). Generalnie zbierając wyceny uważam, że to nie jest duża różnica, która by mnie wręcz odstaraszała od pianki (dlatego, że jest dwa razy drożej). Inna sprawa jakby pianka była dwukrotnie droższ - wybaczcie z całym szacunkiem ale ja dużej różnicy nie widze. Co innego jakbyśmy to wykonywali we własnym zakresie (oczywiście wełne) - wówczas nawet 40zł (najniższa stawka za 1m2 robocizny za ociepleni poddasza na gotowo z kg) * 200 m2 to jest kolosalna różnica. No ale cóż mój mąż złoty człowiek - lecz czasu brak i tak pozwalam mu zrobić samodzielnie dużo rzeczy w domku jak na możliwości czasowe oczywiście. u mnie materiał za całość (wełna, karton gips stelaż folie itd) wyszedł wyszedł około 70zł za m2 - wszystkie materiały użyłem z górnej półki, grubość wełny 30cm w skosach i 40cm w suficie, gdyby doliczyć do tego robocizne czyli 40zł to by wyszło około 110zł przy współczynniku 0,1- tobie wyjdzie współczynnik około 0,15 a wydasz pewnie około 140zł za m2...............wniosek jest jeden..... masz zimniej, za droższą cenę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.09.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 mi tez proponowano wełnę na zewnątrz, niestety jest to wyjątkowo nietrafiony pomysł i go odrzuciłem. Została pianka zamknięto komórkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 07.09.2012 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Naprawde pisałam, że nie chce wdawać się w dyskusje na temat cen. Bo zaśmiecamy pożyteczny wątek. Jak mam wycenę za piankę (60zł za 18 cm otwartokomorowej oraz 40 zł za 4 cm zamkniętokomorowej) czyli 100 zł za piane. Jeżeli wycene miałam najniższą za 40 zł ocieplenie plus karton gips plus gładź - robocizna to rozumie, że teraz wg Twoich wyliczeń będę musiała zapłacić tyle samo za sam kg i przeszpachlowanie a dodetego jeszcze materiał? Hm. Generalnie to nie ma sensu. Może po prostu jak będe miała zrobione za ok 2 miesiące napisze ile metrów połaci, poddasza oraz cena jaka wyszła. I tak będzie chyba najlepiej. A szanownych forumowiczów proszę żeby podpowiedzieli czy ocieplać po połaci, czy po połaci i po stropie (między poddaszem użytkowym i nieużytkowym) i ta rzecz się tyczy zarówno pianki jak i wełny. A tych którzy tu zaglądają i przećwiczyli temat piany - proszę o podzielenie się namiarami na wykonawce. Czytam i czytam posty na temat pur a wełna i z całym szacunkiem ale zamiast konkretów wszyscy tylko udowadniają że piana jest znacznie droższa od wełny z górnej półki. A ja chciałabym więcej praktycznych porad. Np podpowiedzi na moją wątpliwość. Gdyż zadaje to pytanie specjalistom od wełny (wykonawcom i budowlańcom) i nikt mi nie chce rzeczowo odpowiedzieć na proste pytanie - jak położyć te nieszczęsne ocieplenie - oczywiście z podaniem plusów i minusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 07.09.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 No właśnie - dziękuje za rzeczową odpowiedź. Zatem moje kolejne pytanie. Nie mogę dać na strop 40 cm bo zostanie mi niecałe 2,5 wysokości. Więc myśląc o wełnie zastanawiałam się czy nie dać 30 cm na skosy poddasza użytkowego plus na stropie między jętki mamy chyba 17 cm. i dodatkowo na skosy na poddaszu nieużytkowym nie 30 tylko np. między krokwie z dylatacją wejdzie mi 15cm plus ewentualnie 5 cm. na krokwie. Czy tak wg ciebie byłoby ok. Gdyż tak jak mówie nie mogę dać na strop 30 bądź 40 cm bo na poddaszu chodziłabym po kolanach. Nasz architekt poszedł po bandzie i to są skutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.09.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Ja mam jeszcze niższe poddasze ...U mnie po lekkim zmianach będę miał w najwyższym punkcie około 2,1-2,2m ..Dodatkowo spore skosy ... Mimo to zdecydowałem dać 30cm wełny (15+15) bo wolę stracić trochę na metrażu niż później więcej płacić za ogrzewanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 07.09.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Hm poddasze z założenia użytkowe takie niskie? Ja się nie znam wiele domów nie widziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpo 07.09.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Struktura pianki otwartokomórkowej jak juz sama jej nazwa wskazuje, posiada otwartą strukturę komórek i świetnie współpracuje z drewnem . Inaczej może wyglądac sprawa jeśli zastosuje się system zamkniętokomórkowy, jednak tu w każdym przypadku wcześniej czy później na styku drewno - piana powstaną pęknięcia. Dlatego powinno zastosować się system mieszany tzn. do wysokości krokwi system otwartokomórkowy i poniżej system zamkniętokomórkowy. Elastyczność i paroprzepuszczalność systemu otwartokomórkowego pozwala na pracę mechaniczną systemu zamkniętokomórkowego bez jakichkolwiek pęknieć, ponieważ będą niwelowane poprzez system otwartokomórkowy, który jest bardzo sprężysty. Dodatkowo piana otwartokomórkowa bardzo dobrze współpracuje z drewnem, ponieważ jest paroprzepuszczalna. System zamkniętokomórkowy tworzy barierę dla dyfuzji pary wodnej z wnętrza pomieszczenia już na swojej zewnętrznej strukturze. Dalej można rozmawiać juz tylko o wentylacji. Na chwilę obecną 100% firm stosujących systemy natrysku pian, nie rozumie tego problemu, a wręcz bardzo nie rozumie, ponieważ proponują zastosowanie systemu odwrotnego tj. system zamkniętokomórkowy jako pierwszy i otwartokomórkowy jako drugi t.j. wewnętrzny. Jednym słowem odwracają problem do góry nogami. W takim systemie bariera dla dyfuzji pary wodnej powstaje na granicy tych dwóch rodzajów pian i tworzy się punkt rosy, sprawiając, że U przegrody możemy traktować z pominięciem systemu otwartokomórkowego. To właśnie para wodna zawarta w powietrzu wewnętrznym przenosi KW, które wytworzymy, zgodnie z prawami fizyki tylko w jednym kierunku. Wykonawcy na siłę próbują walczyć nie z tym wrogiem co trzeba. Witam serdecznie! Jestem laikiem, więc nie krzyczcie na mnie, że pytam o rzeczy oczywiste. Rozumiem, że pianka otwarto komórkowa powinna być odizolowana od wilgoci przedostającej sie z pomieszczenia. Proponujecie, jako taką barierę zastosować piankę zamknięto komórkową. Czy nie można w takim razie zrobić tak jak przy wełnie a mianowicie pod karton gips zastosować folię? Byłoby to z pewnością dużo taniej. Ze względu na to, że chcę maksymalnie wykorzystać wysokość poddasza (jest nisko) rozważam zamiast wełny zastosować piankę. W miejsce drugiej warstwy pianki zamknięto komórkowej możnaby zrobić pierwszą warstwę (otwartą) odpowiednio grubszą a na to folia i karton gips? Czy to byłoby bledem? Dach mam zadeskowany i zapapowany. Modernizacje dachu robiłem dwa tygodnie temu. Więźba została stara (była w bardzo dobrym stanie) nowe są tylko deski (w miarę suche) i papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.09.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 A zrobisz folię szczelną na 50 lat dla powietrza i wody?Bo widzisz....Wszyscy to próbują zrobić i gówniato im wychodzi... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 07.09.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 W sumie dzięki Adamie, że odpisałeś koledze. Mi goście od pianki właśnie zaproponowali żeby zamiast zmkniętokomorowej jak pisałeś we wcześniejszych postać dać folie. Ale właśnie też z tych względów do mnie to nie przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.09.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 jeśli chodzi o sprawy piankowe to co pisze kolega Adam bardziej mnie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 07.09.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2012 Ocieplam poddasze użytkowe - nie mamy parterówki, nasz domek jest z poddaszem użytkowym. Nad poddaszem użytkowym, strop i poddasze nieużytkowe (tam to póki co w najwyższym miejscu można stanąć na baczność) - stąd moje pytania właśnie tego dotyczyły ocieplenia skosów na poddaszu użytkowym, stropu - jak dam 30cm wełny bądź 40 jak co poniektórzy to będzie problem, plus ocieplenie poddasza nieużytkowego. Niby są dwie techniki ocieplenia - po połaci lub po skosach i stropie(w sumie pisał o tym kilka postów wcześniej mpoplaw), a ja pytam o łączenie tych dwóch rozwiązań, żeby na stropie nie dać takiej grubej wartswy - tylko na grubość jętek. Co prawda nieprofesjonalnie się wyrażam ale miałam wrażenie że jest to zrozumiałe Niektórzy nie rozumieją moich intencji - pisałam, że domek bedzie dobrze zaizolowany - przynajmniej drąże tematy izolacji żeby zrobić to jak najlepiej (dodam, że naukę fizyki skończyłam na etapie 8 klasy podstawówki). Więc naprawdę staram się żeby wszystko zrozumieć. Posty Adama_MK do mnie przemawiają, czytam je od kilku miesięcy - staram się ze zrozumieniem Część propozycji będziemy u siebie stosować. Teraz pewnie wybrałabym pewnie zupełnie inne technologi - fundament, ściany itp. Ale teraz już pewnych rzeczy nie zmienimy SSZ osiągnięty więc teraz staramy się jak najlepiej zaizolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.09.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2012 (edytowane) Jesli ktoś zna leprze miejsce na zadanie tego pytania to poprosze o link do tematu. Chodzi mi o pianki zamknieto komórkowe. Konkretnie znalazłem juz takie: 1) 35kg/m32) 50kg/m33) 60kg/m3 Jakie to ma znaczenie? Od razu podpowiem ze im cięższa tym droższa. Edytowane 8 Września 2012 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 09.09.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 (edytowane) Jesli ktoś zna leprze miejsce na zadanie tego pytania to poprosze o link do tematu. Chodzi mi o pianki zamknieto komórkowe. Konkretnie znalazłem juz takie: 1) 35kg/m3 2) 50kg/m3 3) 60kg/m3 Jakie to ma znaczenie? Od razu podpowiem ze im cięższa tym droższa. Autorus cięższe pianki mogą przenosić większe obciążenia. Wszystko zależy jednak od reakcji procesu spieniania, użytego katalizatora itp. Przy produkcji materacy stosuje się pianki o gęstości około 100kg/m3 a są miękkie i spreżyste. Z polimerami można wyprawiać różne rzeczy. Edytowane 9 Września 2012 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.09.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2012 autorusPostaw pytanie.O co, tak dokładniej, Ci chodzi w sprawie tych pianek? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justyna P 11.09.2012 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Moje przemyślenia szły właśnie w takim kierunku - dzięki za podpowiedź. Mam pytanie czy osoby, które na początku wątku rozpatrywały łączenie otwarto i zamknięto komówrkowej piany - wykonały lub zdecydowały się na takie rozwiązanie. Rozmawialiśmy z trzema wykonawcami od pianki pur - piana amerykańska, kanadyjska i hiszpańska. W sumie każdy z nich nie był przekonany do takiego rozwiązania, w tym - jedni stanowczo nam odmówili wykonania takiego połączenia twierdząc, że już widzieli domek z zamkniętokomórkową w środku domu gdzie wilgoć się zbierała i pojawiał się grzyb pomimo sprawnej wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts