Martinezzz22 15.11.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 w połowie wątku nasz marketingowiec od pianowania mat3006 zamieścił linki do amerykańskich ulotek reklamowych, obiecuje w nich rachunki poniżej 2tyś/rocznie przy izolacji 5 cala i wyszło szydło z worka, nie masz bladego pojęcia o termodynamice, znalazłeś ulotkę jakiegoś fachmana od pianowania który wcisną ci kit o nowoczesnej hiper-super izolacji, łyknąłeś frajer gadkę o specjalnej cenie tylko dla ciebie 3,5zł/m2/1cm, nagadał bzdetów o szybkości układania, nakłamał co do cen wełny żebyś nie zauważył że przepłacasz 5 razy, i na koniec na chłopski rozum obiecał ci niskie rachunki za CO bo masz super szczelnie lepiej dla ciebie będzie jak nigdy przenigdy nie dowiesz się ile płacą za CO, albo nie daj boże nie próbuj sprawdzać ile ludziom wyszła próba szczelności domku (blow door) ludziom co mają zwykłą tanią wełnę PS gratulacje, wybrałeś idealne rozwiązanie dla swojego domku, ale lepiej nie staraj się tym chwalić przed kimkolwiek co ma pojęcie o termodynamice, bo każdy z elementarną wiedzą budowlaną po 5 sek zorientuje się że dałeś się nabić w butelkę, tą historyjkę o super hiper izolacji to lepiej zachowaj tylko dla takich z chłopskim rozumkiem, oni będą się razem z tobą cieszyć twoim szczęściem i nikt nie będzie wnikał w szczegóły O jaki ja biedny...chyba się teraz zapłaczę...dzięki za cenne uwagi..będę o tym pamiętał Panie Najlepszy Doradco od...w zasadzie nie wiadomo od czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.11.2013 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 nie neguję, że wynik za ogrzewanie masz znośny choć jak na tą izolację posadzki 30 cm, inwestycje w GWC glikol i piankę na dach to cenowo szału nie ma. I twierdzę stanowczo że rezygnując z GWC glikol, odejmując 10 cm styropianu w posadzce i wyrzucając całą piankę z dachu, ale zastępując ją 30 cm wełny wynik miałbyś taki sam koszt ogrzewania a w kieszeni ponad 10 000 zł. Dom masz niebanalny - nie z mojej bajki - ale jako sąsiada chętnie bym takie koło siebie widział. Jednak pianką się nie chwal bo ona raczej Ci rachunki za CO pogarsza a wynika to z faktu, że masz taką a nie inną konstrukcję dachu - wysokość krokwi, takie krokwie to od 15 cm starują, masz min 16 cm bo generalnie konstruktor mniej nie da (chyba że szersze). Pianki dałeś 16 cm i ile (?) może 1 cm zakrył krokwie. Tak to na zdjęciach wygląda z Twojej realizacji domu. Policz ile m2 krokwi masz praktycznie jako mostek w dachu. Będą tego ładę m2! Zaś obrazowo taka krokiew to jest strata podobna jak okno dachowe (przyjmę inne porównania obrazowe). Przemyśl ile teraz masz okien dachowych w domu: 5, może 10 czy też 15 sztuk. A wszyscy wiemy jak okno dachowe ciepło traci. Odrobiles prace domowa, ale tak na 3+ . Dlaczego? Dalem piane bo nie mialem wtedy czasu robic tego sam i bylo mnie wtedy na to stac. Jest jeszcze jeden argument, niejako przypadkowy... Obecnie mijajac niemale lozko w sypiali przechodze w miejscu, gdzie jest skos, praktycznie przechodze na styk. Gdybym mial 25-30 cm welny i obnizyl K-G musialbym sie schylac. Ja musialem to zrobic szybko i bezproblemowo, kazdy ma inna sytuacje i niech sobie sam roztrzyga gdzie i na co warto wydac kase. Rownie dobrze moglem dac kable grzejne zamiast calego CO, mialbym nie 10 a 20 tys w kieszeni... . Masz conajmniej niezrozumiale pojecie o mostkach cieplnym jesli okna dachowe porownujesz do krokwii szczelnie natrysnietej piana. Sam pomysl co napisales. Krokwii bedzie ze 25, mowisz ze jak dalybm 50cm welny i 25 okien dachowych w dachu to by wyszlo na to samo? Co do okien dachowych to nikomu nie polecam, same minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 15.11.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Stan aktualny ????????????????? A co z odp. do postu z 12.53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 15.11.2013 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Odrobiles prace domowa, ale tak na 3+ . Dlaczego? Dalem piane bo nie mialem wtedy czasu robic tego sam i bylo mnie wtedy na to stac. ale bajki. Twój rusz, kg i piana są ponad dwukrotnie jak nie trzykrotnie droższe od rusztu, kg i wełny 30cm. Otóż robocizna ta sama za ruszt i kg, panowie za kręcenie dłuższych grzybkow nie biorą bonusowej kasy. Jest jeszcze jeden argument, niejako przypadkowy... Obecnie mijajac niemale lozko w sypiali przechodze w miejscu, gdzie jest skos, praktycznie przechodze na styk. Gdybym mial 25-30 cm welny i obnizyl K-G musialbym sie schylac. Jedyny argument logiczny i praktyczny, ale to nie dobrze świadczy o takim domku ładnym z gontami co w dachu nie zmieści 30 cm welny. Projekt gotowy źle dobrany czy projektant nie doradził ile musi mieć ścianka kolankowa żeby pod nią zmieścić komodę i jak nie zaburzyć elewacji, proporcji cokół, ściany i dach Ja musialem to zrobic szybko i bezproblemowo, kazdy ma inna sytuacje i niech sobie sam roztrzyga gdzie i na co warto wydac kase. Bajki cd. Różnica miedzy włożeniem piany a wełny to maks 1 dzień. Taki dach jak Twój dobra 3 osobowa ekipa robi w 3 dni z palcem miedzy udami. Argument jak z prospektu pianki ze niby szybciej Rownie dobrze moglem dac kable grzejne zamiast calego CO, mialbym nie 10 a 20 tys w kieszeni... . Nie rozumiesz nadal. Ja nic nie pisałem o zmianie systemu CO. Ten system do CO by został a ty byś miał 10k nie wyrzucając w błoto kasy na GWC, aż tyle styropianu w podłodze jak i dach dziurawy. A i na piance tez byś oszczędził a CO kosztowałoby cię podobnie. Masz conajmniej niezrozumiale pojecie o mostkach cieplnym jesli okna dachowe porownujesz do krokwii szczelnie natrysnietej piana. Sam pomysl co napisales. Jak dla ciebie krowie wi 1 cm pianki na niej to nie jest mostek cieplny to nie mamy o czym pisać. Weź kamerę termowiz. Zobaczysz jak krokwie ci promieniuja. Bo ile tam prysles piany na krokwie? Zdjęcia nie pokazują coby za wiele to było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 15.11.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Obecnie mijajac niemale lozko w sypiali przechodze w miejscu, gdzie jest skos, praktycznie przechodze na styk. Gdybym mial 25-30 cm welny i obnizyl K-G musialbym sie schylac. Tak pacze na zdjęcia i ściankę masz typowa, wysokość ok. Ino łóżko trzeba przestawić. A krokwi to z 11 szt ok 3mb po skośnie idzie w części ogrzewanej. Będzie 66 mb z 2 stron. Szeroki ok .... 7 cm to da ok 4,6m2 mostku. Taki "ciepły" mostek bo z 1-2 cm pianki. No to jakby dać z 5 sztuk okien ciepłych dachowych wymiar typowy 78x118. Wełna u Ciebie 30 cm sadze że by była dużo cieplejsza i tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.11.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Nie wiem co bajkowego jest w tym, ze chcialem szybko i bylo mnie stac na piane (przeplacilem jakies 1500 zl). Z ekipami to ja wiem jak jest, ze wszystkich 15-16 ktore u mnie byly z 2 bym polecil, reszte trzeba bylo pilnowac praktycznie non-stop. Nie mam nic do welny, ale jak dobrze pamietam w dniu natrysku piany mialem na budowie kolesi od KG (wpadli tego samego dnia), hydraulika i tynkarzy. Pamietam, ze bylo nascie osob naraz, wszystkich musialbym wygonic i czesc przesunac o wiecej niz tydzien tylko ze wzgledu na welne (upychanie ekip na budowie pod koniec grudnia to nie jest prosta sprawa). Nie rozumiem, dlaczego mam miec niby tak zle... Termowizja byla, ani grama strat nie widac, chcesz przyjedz ze swoja kamera, sprawdz, jest juz zimno. Nie odniosles sie do przykladu ze strata 1 krokwi1 porownana do 1 okna dachowego. Rozumiem, ze teraz Ci glupio sie z tego tlumaczyc.... Juz mi tu nie raz pisali, ze mam bieda izolacje dachu tylko nijak sie to w rachunku za CO nie ukazuje, takze czekam az mi ktos ta nijakosc pianki unaoczni, bo narazie to bicie piany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.11.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Tak pacze na zdjęcia i ściankę masz typowa, wysokość ok. Ino łóżko trzeba przestawić. A krokwi to z 11 szt ok 3mb po skośnie idzie w części ogrzewanej. Będzie 66 mb z 2 stron. Szeroki ok .... 7 cm to da ok 4,6m2 mostku. Taki "ciepły" mostek bo z 1-2 cm pianki. No to jakby dać z 5 sztuk okien ciepłych dachowych wymiar typowy 78x118. Wełna u Ciebie 30 cm sadze że by była dużo cieplejsza i tańsza. Ja nie mam watpliwosci, ze welna bylaby tansza, ale potrzebowalem szybkiej i czystej metody i z niej skorzystalem. Nie rozumiem tylko dlaczego wszystkim sie wydaje, ze szczelnosc tej piany nie ma znaczenia, bo jesli U sa zblizone to znaczy, ze 16 cm welny zamiast piany nie zmieni mojego rachunku za CO? Ile warte jest pare cm welny pod krokwia vs natrysnieta szczelnie piana? Dziwne jest to forum, bo jak ktos kupi droga PC to gotow zabic kazdego kablarza, jak przeplacilem za piane to wszyscy mi wmawiaja, ze mam dach sito... Ja jestem zadowolony z efekty, ale widze, ze najlepiej byloby jakby mi bylo znacznie gorzej, wtedy wszyscy POLACY byliby szczesliwi, bo maja lepiej:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 15.11.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Termowizja byla, ani grama strat nie widac, chcesz przyjedz ze swoja kamera, sprawdz, jest juz zimno. Nie odniosles sie do przykladu ze strata 1 krokwi1 porownana do 1 okna dachowego. Rozumiem, ze teraz Ci glupio sie z tego tlumaczyc.... Juz mi tu nie raz pisali, ze mam bieda izolacje dachu tylko nijak sie to w rachunku za CO nie ukazuje, takze czekam az mi ktos ta nijakosc pianki unaoczni, bo narazie to bicie piany... Nigdzie nie napisałem ze jedna krokiew to 1 okno dachowe!! Nie przekręcaj, a jak już coś to cytuj gdzie tak piszę. Napisałem że niezakryte krokwie to może być 5, 10 czy 15 okien dachowych "obrazowo" porównując w 1 domu. U ciebie jest tego min 5 okien. Jakbyś tak samo ocieplał jętki to może być już z 8 okien dachówych do 10 a jak inni maja więcej drewna, większą z zapasem szerokość więźby bo cieśla doradził dodać 2 cm i większy dach bo ty masz mały to takich mostków jak nie zakryta krokiew może być z 15. Taka sama krokiew ma U podobne jak zwykle okno dachowe. I co nie jest to mostek??? A rachunki za CO Ci trzyma posadzka, reku, nie wiem na ile grafit w ścianach bo nie znam jego grubości., alu już nie pianka bo masz jej za mało. Jej sens stosowania bez przykrycia krokwi 5 cm nie istnieje. Masz zabużane lub inaczej nieracjonalne i nieekonomiczme proporcje ocieplenia, tzn nikt nie pisze że źle iż masz 30 cm w posadzce czy GWC ale do tego ocieplenia to dach wyglada blado a w końcu U dachu winno być największe, a masz mniejsze od posadzki. I to nie polactwo tylko przykład jak ktoś, czyli Ty źle zastosował piankę w wątku o tym gdzie jest mowa o piance a Ty sam podajesz, że masz znośne rachunki za CO bo m.in. masz piankę, ale to nie ona "robi" wynik CO. Wejdź na wątek energooszczędnych i zapytaj czy te 16cm pianki i krokwie z 1 cm piany to sukces czy porażka jak się zaczyna z wysokiego C (30 cm posadzki i GWC) a kończy krokwiami przykrytymi 1 cm... Kończę temat bo chciałem innym pokazać że taka pianka za tą cenę to często oszczędności na CM co skutkuje mostkami na krokwiach i efekt ocieplenia do ...poważania. Zaś cały pozostały efekt Twojego domu z czystym sercem komplementuje bo sam mam nawet gorzej; nie przekręcając słów innych; nie lubię komuś dokopać i nie mam takiej intencji co raczej pokazać co można było zrobić sporo lepiej!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 15.11.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Raczej nie stanieje, wcześniej pisałem dlaczego. Faktycznie sam produkt jest droższy od wełny ale to chyba jedyny argument przeciw. Ciekawe ile osób wybrałoby pianę gdyby kosztowała z usługą dokładnie tyle co wełna z usługą? Ja bym jak i 90% piankę a 10% walne bo mniej chemiczna. Jednak mnie pianka by interesowała 25 cm bo krokwie mam 18 cm a to dużo za drogo. Co do ceny to podałeś argument ze pianka nie stanieje bo to produkt ropopochodny a ropa trzyma cenę. Pozwolę się nie zgodzić z ta opinia: 1. Otóż wystarczy ze pianka nie zdrożeje a sama podwyżka pensji naszych przez 15 lat uczyni piankę bardziej dostępna. Pomijając wzrost ceny robocizny. 2. Co ważniejsze to rzadko cena produktu zależy w większości od ceny surowca. Główny koszt to produkcja, koszty osobowe, technologia, marketing, logistyka. Ropy tam będzie 20-30-40% wartości! nie wiem ile ale raczej mało. 3. Nie zakładasz że technologia się upowszechni (producencji, wykonawcy) i cena stanieje. 4. Nie zakładasz postępu technologicznego w tej dziedzinie. 5. Ropa, ropa ... Jeszcze 22 lata temu była pierwsza wojna w zatoce o ropę w Arabii Saudyjskiej. Dziś ten kraj stoi przed widmem rozbioru i politycznego upadku. Jeszcze 10 lat temu była druga wojna w zatoce perskiej o o złożą Iraku. A w 2014 USA wydobędzie więcej ropy niż Arabia Saudyjska i będzie eksportować 3x więcej gazu skroplonego niż Rosja (do Azji nie do Nas bo tam gaz najdroższy, ale nam się opłaci bo Niemcy z Kataru wezmą 6m3 co roku skroplonego po cenie giełdowej tańszej od Gazpromu, tego gazu co miał z Kataru do USA płynąc a dziś USA nie chce go bo sama eksportuje (( 3 nowe firmy od 2014 zaczynaja eksport z USA)) a zaraz rusza Swinoujscie więc Gazprom ma widmo obniżek cen w Europie). Także wysoka cena ropy za 15 lat to sprawa nie tak oczywista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 15.11.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 No to czegoś nie rozumiem. Po co robić ocieplenie stropu między piętrem a poddaszem (chodzi mi o ten mostek termiczny)? Przecież jak już się zdecyduje ocieplić dach to i tak muszę ogrzewać cały dom (kubatura razem z poddaszem). W tym wypadku schodki nie będą żadnym mostkiem termicznym. Czy źle rozumuję? Moimi oczyma widzę to tak ocieplam strop na powierzchnią użytkową , dach blacha nie ocieplona żadną wełna pianka . Robię wtedy pomieszczenie magazynowe na bezużyteczne rzeczy nie ogrzewane, a za kilka lat ( tudzież kilkanaście ) albo robię poddasze albo coś innego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.11.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132277&d=1345490745 już widać naciąganie ! ponieważ wełna o niskiej gęstości przenosi dość dobrze promieniowanie pod czerwone, a jeszcze dobitniej pokazane przez silnie źródło i to jest fakt że wełna tak zadziałała.Ale nie oznacza że wełna nie ma tej lambdy .. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132568&d=1345648394 ciekawe czy do tego przykręcił kolega Tomasz B. od razu płyty GK .. czy jak ktoś ma piankę OK..to tak zostaje ? nie wydaje mi się Edytowane 15 Listopada 2013 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.11.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Nigdzie nie napisałem ze jedna krokiew to 1 okno dachowe!! Nie przekręcaj, a jak już coś to cytuj gdzie tak piszę. Dokladnie tak napisales, co zacytowalem w swoim poscie. Jakbys pomyslal, jakie glupoty piszesz to bys sie nie musial tlumaczyc. Na tej stronie to masz. Poszukaj, to nie boli i wtedy wroc i sie przyznaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.11.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 A rachunki za CO Ci trzyma posadzka, reku, nie wiem na ile grafit w ścianach bo nie znam jego grubości., alu już nie pianka bo masz jej za mało. Jej sens stosowania bez przykrycia krokwi 5 cm nie istnieje. W 1 zdaniu zgubiles sie 3 razy. Nie wiesz ile mam styro, ale liczysz, ze jest go taaaak duzo ze na pewno nie tam ucieka, pianki twierdzisz, ze mam za malo ale nie wiesz ile dokladnie, za to widzisz jej sens stosowania przykrywajac krokwie 5 cm, wiec ulze Ci w tych mekach i poinformuje Cie, ze krokwie sa nia pokryte od 5 do nawet 10 cm. Tak wiec moze przyznaj, ze pochopnie sprawe rozeznales a j moze sie poswiece i kiedys, w wolnej chwili zdrabie nieco pianki, przyloze miarke i skoncze te dyskusje o tych mostkach ktore tylko w nie swoich domach widzicie Acha, tego grfitu jest 16cm, napisze bo sie znowu zakrecisz w gdybaniu, malo tego, te marne 16cm jest co 1 metr przerwane GIGANTYCZNYM mostkiem w postaci belki drewnianej grubej na 5CM !!! To juz nie jest mostek, ani most, to wiadukt jakis kilometrowy jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.11.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Dom dla standardu pasywnego musi przejść test szczelności i czy to będą liście czy areogel test musi być zaliczony. Jakoś nie widzę żeby domy z wełny czy kostek słomy ..oblewały taki test. Oczywistą oczywistością jest iż potrzeba więcej zabiegów i starań. Puki co pianka jest droga i stosowanie O-K to jak dawanie EPS'a z marketu i klejonego pianką adie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.11.2013 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Tylko w cholerę trudniejsze i bardziej pracochłonne Wiesz przecież że ja lubię się uświadamiać sam siebie . Z mojej strony ... sprawa zaczęła się z kolegą mat3006 od wytłumaczenia koledze zjawiska konwekcji. No to na mnie wiadro wylał z swoim kwasem. A teraz nie wiem po co wszedłem w ten bajzel i przecież racjonalnie uzasadnione jest przy dużej liczbie zakamarków natrysk pianki. Moja walka w tym wątku była spowodowana, dbałością o nie naciąganie faktów ! co w przypadku pianki jest łatwe. Z wełną też co mamy do czynienia na stronie nr 4 .. gdzie źródłem ciepła jest żarówka kwarcowa ? I mało kto wie iż wełna może też przenosić promieniowanie podczerwone i działać jak izolacja transparentna a to był mały dowód. Wełna ? jak dla mnie tylko w płytach widzę co kupuję ! a nie jakiś szajs. Kolejna sprawa o tych nieszczelnościach ... trzeba popatrzeć jakim nośnikiem energii jest powietrze. dla 120 m^3 powietrze czysto przez wentylację ogrzanie tego od -30 do +20 to netto 1kW? z głowy piszę . Uważam że wełna chodzi razem z paroizolacją i nie dam sobie w mówić że jest inaczej ! Plus wiatroizolacja wiem że trzeba się natrudzić więcej . Ale czy po aplikacji pianki nie trzeba jej przyciąć ? nie wiem . Ktoś chodził w polarze ? jak był wiatr ? chodzi... zimno jak pieron ! polar zły ? nie wymaga właśnie czegoś co zatrzyma powietrze w tedy nie ma cieplejszej kurtki niż cieniutka wiatrówka plus polar ! Przetestowane przy -25 i prędkości 70km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 16.11.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) Mat3006 Prosiłbym abyś ustosunkowywał się do moich odpowiedzi, jeśli mówisz o normach, badaniach etc. Prosiłbym również, abyś nie przytaczał norm amerykańskich - nie znam ich, gdyż w moim mniemaniu nie mają one racji bytu w Polsce - mamy nasze normy. ("Cudze chwalicie, swego nie znacie".) Wstrzymam się na razie z komentowaniem Twoich postów. Witam, O ile pamiętam to nasze saldo zaległości z wcześniejszego okresu jest zdecydowanie na minus u Kolegi. Zapytywałem o metodę badania stosowaną przy wełnie, wielkość próbek oraz parametr który jest aktualnie poruszany czyli przepuszczalność powietrza i wynikający z niego opór. W odpowiedzi dostałem informację że badanie przepuszczalności powietrza nie jest wymagane w Europie zatem go nie otrzymam. Identyczną odpowiedź otrzymałem na moje mail'e skierowane do ISOVER'a oraz ROCKWOOL''a. Nie będę dywagował dlaczego tak jest ( wczesniej już wyraziłem swoją opinię ) ale dlatego powołuję się na wyniki badań i normy ameryckie i kanadyjskie bo, o dziwo, tam jest to uważane za istotne. "Chwalił bym swoje gdybym miał !". Poza tym, niby dlaczego odniesienie się do kanadyjskich i amerykańskich norm i badań ma być passe ? Tam jest inna fizyka ? Może dlatego, że tam ściany domów, w przekroju ścian ( jeżeli chodzi o dachy to w większości identyczne ), składają się prawie wyłącznie z izolacji ? No to chyba tym bardziej jej cechy ( w tym opór powietrza ) są kluczowe dla kosztów eksploatacji. Miałem wrażenie, że przynajmniej nasza wymiana poglądów zachowuje pewien poziom, ale skoro... również się wstrzymam, tak jak wstrzymałem się z reakcją i komentarzem wypowiedzi niektórych zasłużonych (głównie, a raczej wyłącznie licznikowo) forumowiczów. Pozdrawiam Edytowane 16 Listopada 2013 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 16.11.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) Dom dla standardu pasywnego musi przejść test szczelności i czy to będą liście czy areogel test musi być zaliczony. Jakoś nie widzę żeby domy z wełny czy kostek słomy ..oblewały taki test. Oczywistą oczywistością jest iż potrzeba więcej zabiegów i starań. Oczywistą oczywistością jest, że w przypadku izolacji z liści, słomy, wełny i tym podobnych materiałów szczelność wymaganą przy teście daje wyłącznie szczelny foliowy WÓR który został wykonany od wewnątrz. Na dobrą sprawę mogłoby w ogóle nie być tej wełny podczas testu. Przypominam, że test na szczelność izolacji z pianki OK (22 cm), budynku wykonanego we Francji ( drugi również na Litwie ) został wykonany bez folii. No to może prosta odpowiedź, dla przeciętnego użytkownika, która z tych izolacji będzie naprawdę szczelna, i to pod względem zamknięcia nieszczelności na styku z konstrukcją ale również w tzw. masie ? Nie należą do rzadkości sytuacje, gdzie już po kilku latach ( np. 8 lat mam aktualnie taki przypadek ) dochodzi do degradacji ( TANICH ! CENA RZĄDZI ! ) i rozszelnienia paroizolacji i membrany. Co wtedy ? Cały pomysł oparty na szczelności wora foliowego można sobie wsadzić... tu niech Kolega sobie sam wpisze cytat z własnych, wcześniejszych wypowiedzi. Co do analogii z polarem... pianka jest polarem z windstoperem, i to w całej swej grubości. Ortalionik niepotrzebny. A wełnie to bliżej do watoliny niż polaru i ortalionik założony od środka, na gołą klatę Może, dla cełów poznawczych, najbliższej zimy, Kolega wypróbuje ten układ warstw odzieży ? Będzie bliższy, od wcześniej przytaczanego przykładu, do stosowanego przy wełnie, układowi warstw. Edytowane 16 Listopada 2013 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 16.11.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 (edytowane) .... I mało kto wie iż wełna może też przenosić promieniowanie podczerwone i działać jak izolacja transparentna a to był mały dowód. Wełna ? jak dla mnie tylko w płytach widzę co kupuję ! a nie jakiś szajs. ...... Uważam że wełna chodzi razem z paroizolacją i nie dam sobie w mówić że jest inaczej ! Plus wiatroizolacja wiem że trzeba się natrudzić więcej . ..... W płytach bo gęsta???,a najlepsze z rolek np Supermata 0,033 równiutko we właściwą stronę tkana, albo Toprock 0,036 zwarty, utkany jak jedwab -owszem cena m3 to około 160zł ale to tyle co styropian -czy te też, czy są jakieś inne zalety płyt, mata ma jedną przewagę nad płytą -rzadsze łączenia.(wiem piana nie ma ich) Co do foli obowiązkowo zachowany właściwy układ, nie wpuszczamy pary,a jak gdzieś by weszła, czy resztki technicznej wody, swobodny wylot. Ale mam pytanie, skoro wełna jest w jakimś stopniu niewidoczna dla podczerwieni, tzn. ma jakieś rozproszenie włókien i czerwone póki na jakieś nie natrafią, nie mają gdzie oddać ciepła, włókna na wzajem też sobie coś emitują itd.- czyli wniknie ciepło jakąś głębokość wełny- tu mogę popełniać błąd, ale jakoś tak to czuje, TO JAK TO JEST Z STOSOWANIEM FOLI ALUMINIOWEJ POD G-K, czy ma to sens, czy ciepło emitowane w pokoju w podczerwieni nie rozgrzeje ciężkawej G-K, a płyta gipsowa już niewiele wyemituje, bo pomiędzy płytą a izolację nie ma powietrza tylko styk folia, profile, utkana wełna...Podczerwień wymaga pustki powietrznej, żeby wyemitowała się, czy w materiałach ułożonych jeden na drugim nie występuje??? Edytowane 16 Listopada 2013 przez BCS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 16.11.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 W 1 zdaniu zgubiles sie 3 razy. Nie wiesz ile mam styro, ale liczysz, ze jest go taaaak duzo ze na pewno nie tam ucieka, pianki twierdzisz, ze mam za malo ale nie wiesz ile dokladnie, za to widzisz jej sens stosowania przykrywajac krokwie 5 cm, wiec ulze Ci w tych mekach i poinformuje Cie, ze krokwie sa nia pokryte od 5 do nawet 10 cm. Tak wiec moze przyznaj, ze pochopnie sprawe rozeznales a j moze sie poswiece i kiedys, w wolnej chwili zdrabie nieco pianki, przyloze miarke i skoncze te dyskusje o tych mostkach ktore tylko w nie swoich domach widzicie Acha, tego grfitu jest 16cm, napisze bo sie znowu zakrecisz w gdybaniu, malo tego, te marne 16cm jest co 1 metr przerwane GIGANTYCZNYM mostkiem w postaci belki drewnianej grubej na 5CM !!! To juz nie jest mostek, ani most, to wiadukt jakis kilometrowy jest Na zdjęciach ze stopki nie widać 5 cm a już na pewno nie 10 cm pianki na krokwiach. Na tych zdjęciach jest ... no z 2 cm. Krokwie wyraźnie przebijają, zdjęcie przy oknie dachowym pokazuje, że piankę masz miedzy krokwiami a krokwie zakryte są mało pianka. No i grzybki wystają pod kg z 5 cm od krokwi to jak nagle miedzy luka krokwie a kg zmiescisz 10 cm pianki? Takie zdjęcia dałeś ze krokwie jak mostki wyglądają. No tak to wyglada! Zmień zdjęcia będzie jaśniej. Ale zdjęcia plus info ze stopki ze masz 16 cm pianki nie wróży że są przykryte aż 10cm a do tego piszesz ze nie miałeś miejsca na wolne a tu 10 cm pod krokwie pianki.... Mam nadzieje ze drewno sezonowane. Jak nie to mogło popękć. Pęka bo rusza się o 1-3 cm tylko 90% dachów w Polsce. Luzy na srubach po 1 cm po 4 miesiącach, murlate podniesione 2 cm po lecie. Standard przy mokrym drewnie a mokre drewno to standard dziś. P.s. Co do ścian to mam pełna świadomość że masz mostki ale to oczywiste przy tym pokryciu elewacji i ja mam 40m2 podobnie gdzie mam drewno. Tego nie wspominam bo to nie wątek od ścian i w ogóle każdy Ja i Ty mamy prawo robić sobie takie kostki jak nam się ściana w drewnie podoba. Ale dachu do "referencyjnego" bym nie uzal i wolałbym więcej na wędlinę z lepiej zakrytymi krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 16.11.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Witam, Stoję przed wyborem piana vs wełna.W projekcie miałem wrysowane 40 cm wełny ale zastanawiam się nad pianę 20 cm.Proszę o krótką podpowiedz kto by co wybrał. P.S. w jednym pomieszczeniu nie zmieszczę więcej niż 20 cm ocieplenia - architekt dał du....y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts