herakles 06.01.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Ja bym pochuchał na tę wełnę przez płytę g-k i folię, hehe. Ciekawe co się wtedy w wełnie tam wykropli? Sam ją położysz? Dokładnie? Nie podziurawisz folii? Tak? To będzie dobrze! Ale jak Ci majster przedziurawi folie, to Ci o tym nie powie, bo co mu każesz za zniszczoną folię zapłacić, no i wtedy chuchasz! O tym piszę!!! Piana jest szczelna, problemu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 06.01.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Sam ją położysz? Dokładnie? Nie podziurawisz folii? Tak? To będzie dobrze! Ale jak Ci majster przedziurawi folie, to Ci o tym nie powie, bo co mu każesz za zniszczoną folię zapłacić, no i wtedy chuchasz! O tym piszę!!! Piana jest szczelna, problemu nie ma. Załóżmy, że podziurawi folię wkrętami. To co wtedy. Ta para będzie się w tym miejscu kumulowała, pędziła w tym jednym kierunku i krzyczała Urraaaa!!!!!? Musiałby tę folię chyba poszatkować, niedołożyć, nieposklejać.... Taka sama fuszerka i efekty jak odspojona piana od pracujących krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 06.01.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Kszhu, nie wiesz jaką wilgotność ma więźba u potencjalnego klienta bo jej nie mierzysz jako potencjalny wykonawca : ). Tak się to chyba odbywa w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 07.01.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 20 cm pianki - 0,19 koszt ok 13k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrsaint 07.01.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Wg strony: http://www.purterm.pl/piana_poliuretanowa.html piana także traci swoje właściwości z biegiem lat po 20 latach ok 30%, pomimo, że system ten jest wychwalany. Po co wkładać wełnę do wiadra z wodą? Dom to nie wiadro z wodą, zresztą piana o-k to także jakaś forma gąbki więc ciekawi mnie jak się zachowają deski na dachu po latach. Ja mam dylemat gdyż niby piankę można dać cieńszą niż wełnę (wg parametrów wcale nie) ale najważniejsze ma się jednolitą strukturę. Co prawda mostek na krokwiach i tak jest (2 czy 3cm piany mało daje) ale przy wełnie będzie chyba podobnie.Wełnę mogę położyć sam wtedy będę wiedział czy spierdzieliłem czy nie, przy pianie to już zostanie mi tylko wiara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.01.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 dlatego dach spadzisty to poraszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 08.01.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) pianka przy 20cm to U=0,19W/m2*KPianka otwarto komorowa nie wypycha membrany paro przepuszczalnej gdyż rośnie w kierunku tryskającego, dlatego też szczelina dylatacyjna pozostaje nienaruszona. Czyli wartość U to jest inna wartość niż lambda?Przy wełnie np Ursa Platinum DF 32 1 warstwa 15cm + druga 15cm = 0,12 W/mkCzyli na mój rozum wełna ma lepsze właściwości? Edytowane 8 Stycznia 2014 przez pancio11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.01.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Kszhu, nie moze byc ponad 100% marzy, nawet 100% nie moze byc, moze byc narzut jak juz, co nie zmienia faktu, ze ten rynek juz pare latek ma, a skoro welna i styro nie drozeja to piana albo potanieje albo pozostanie rarytasem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.01.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 jeśli nawet lambda będzie skakać od 0,035 - do 0,05 to przy 50cm wynik nie będzie straszny.Nie wiem taka jakaś dramaturgia.lambda do 0,06 jest przypisana materiałom izolacyjnym.Nadłożyć można grubością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.01.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 ......bo przekręcenie tych parametrów diametralnie zmienia to co wylatuje z węza A jako że laboratorium ze sobą nikt nie wozi i nie mierzy większości z tych parametrów więc pianę pryska się na oko. Jak coś nie klei, odpada, nie rośnie.... podkręcamy kurek : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 10.01.2014 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Nie tak. Zakres parametrów pracy jest tak szeroki, że naprawdę trzeba się bardzo starać, żeby efekt końcowy był zły. A i w 50cm wełny można zrobić nieszczelności pomiędzy płytami, nie mówiąc o tym, że takich płyt nie sposób w gmatwaninie stropu podwieszanego ułożyć. Nasyp takiej ilości wełny na strop GK to ryzyko oberwania. Dziękuję bardzo. O i tutaj kszhu widzę elementarny brak wiedzy. Bo czy to piana, czy wełna do wykończenia należny użyć stelaża pod KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 10.01.2014 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Swoją drogą przebrnąłem przez cały temat, choć ostatnie naście stron to jak zwykle paplanina i wykłócanie się o wyższości świąt takich to a takich...Temat rozpoczął się dobrze i podejmowane były działania, które przedstawiały "za i przeciw" W pierwotnej wersji była mowa o piance OK między krokwie a na to 2-ga warstwa piany ZK. Jakoś ten projekt ucichł a zastanawia mnie dlaczego bo wydawałoby się, ze to całkiem dobre rozwiązanie może być. Piszę o tym bo całkiem przypadkowo natknąłem się na reklamę płyt K-12 właśnie do pod krokwiowego ocieplania poddaszy. I jeżeli ktoś nie dysponuje z jakiś powodów dostateczną ilością miejsca na grubą warstwę waty/wełny to to rozwiązanie wydaje się być dobrym (oczywiście bardzo drogim) ale jest to wyjście.Ale gdyby zastosować takie płyty K-12 to w jaki sposób położyć na to wykończenie z GK??? Robił ktoś takie coś?pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 10.01.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Ja oczywiście mam miejsce ale jakiś czas temu rozważałem opcję pianki (teraz już na 99,9% nie) ale czysto teoretycznie pytam bo wszystkim nam zależy na tym aby izolować dobrze a co za tym idzie płacić mniej za rachunki. Oczywiście nie sztuką jest wywalić 14k na coś co tylko będzie wyglądało lepiej a parametrami równa się z izolacją za 4k.Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, której próby wyjaśnienia już były wprawdzie podjęte ale samo wyjaśnienie jakoś tak mało przekonywujące. Chodzi mianowicie o tę nieszczęsną szczelinę wentylacyjną gdzie w przypadku wełny musi być zastosowana a już w przypadku pianki OK nie? Dlaczego się jej nie stosuje w tym drugim przypadku?No i ciągle chciałbym się dowiedzieć dlaczego 2-ga warstwa wykonana czy to z płyt czy metodą natrysku a zrobiona z piany ZK nie nadaje się czy też nie stosuje się na poddaszach?Otwarte również zostaje pytanie jak zamontować płyty KG w przypadku zastosowania płyt K-12 ?Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 10.01.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Pod ciężki materiał tak choć robią bez ale pod pianę nie potrzebny bo nośność standardowego to 5kg/m2 a gęstość piany o-k to ~10kg/m3. Czyli zakładasz, ze na pianę można by bezpośrednio przykleić płyty GK? Teoretycznie można ale co do jakości prostych powierzchni to już raczej taki pewien bym nie był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurekandrzej33 11.01.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Czyli zdecydowanie pianka:yes: 25 cm pianki za 79zł/m2 żadna wełna nie ma do niej szans:p Edytowane 12 Stycznia 2014 przez mazurekandrzej33 błąd pisowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.01.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 W tej cenie to nawet wełny nie znajdziesz. No chyba że jakieś zmiotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurekandrzej33 12.01.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Pan przyjechał na miejsce,policzył metry,według moich obliczeń wchodziło oczywiście więcej m2 pan policzył sporo mniej i wyszło mu 100m2 ocieplenia,za wszystko zapłacę 7900zł przy 25cm grubości. Oczywiście otrzymałem umowę a po wykonaniu dostanę rachunek:PMyślę że nie warto biegać ze sznurkami w atmosferze latających włókien wełny,licząc optymalnie mam ocieplenie z robocizną zostaje tylko ruszt folia i gk.Myślę że jeśli pogoda pozwoli to za jakieś dwa tygodnie będzie cieplej na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.01.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Pan przyjechał na miejsce,policzył metry,według moich obliczeń wchodziło oczywiście więcej m2 pan policzył sporo mniej i wyszło mu 100m2 ocieplenia,za wszystko zapłacę 7900zł przy 25cm grubości. Oczywiście otrzymałem umowę a po wykonaniu dostanę rachunek:P Myślę że nie warto biegać ze sznurkami w atmosferze latających włókien wełny,licząc optymalnie mam ocieplenie z robocizną zostaje tylko ruszt folia i gk. Myślę że jeśli pogoda pozwoli to za jakieś dwa tygodnie będzie cieplej na poddaszu. Kolego pomiędzy 7,90 a 79 za m2 to spora różnica a z tego co napisałeś wynika że pianka jest praktycznie w cenie piany bo u ciebie m2 wełny o grubości 1cm kosztuje 3,16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 12.01.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Bardzo kiepsko podchodzicie do tematu ocieplenia. W ogóle nie macie żadnej koncepcji, tego jak to ocieplenie ma działać, tylko porównujecie U jakieś lambdy do ceny. To jest złe podejście. Najpierw musi narodzić się koncepcja, JAK ma zadziałać nasze ocieplenie. Jak już sobie wszystko w głowie poukładamy to różnica w cenie jaka jest pomiędzy dwoma materiałami, nie zagra roli. Przecież budujecie dom za setki tysięcy. To co oszczędzicie tysiąc na jednym z najistotniejszych elementów budowli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 12.01.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) .... m2 pan policzył sporo mniej i wyszło mu 100m2 ocieplenia,za wszystko zapłacę 7900zł przy 25cm grubości. Oczywiście otrzymałem umowę a ..... A umowę masz z m2 czy od całości, jak od całości, to czy nie ma zapisu, że policzył 100m2 Edytowane 12 Stycznia 2014 przez BCS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts