mazurekandrzej33 12.01.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 mpoplaw widzę że doktora masz z matemy,ruszt i folię dajesz czy masz piankę czy masz wełnę czy masz onduterm czy inne coś więc tego nie liczysz do kosztu pianki bo czy pianka czy wełna to tyle samo kosztuje i folia i ruszt.Musisz doliczyć koszt robocizny jeśli decydujesz się na wełnę a w przypadku pianki kosztu roboty nie musisz doliczać bo jest w cenie,każdy metr wełny to dodatkowo kasa za robociznę,sam nie będę tego układał więc prosty rachunek. Na umowie jest cała kwota więc nie interesuje mnie ile jest za metr,skoro jest 100m2 i ma być 25 cm pianki. Umowę mam od całości mojego poddasza i nie ma zapisu o metrach.Koszt zakupu samej wełny przy grubości 25 cm to blisko 25zł cena marketowa wełny słabej jakości a gdzie koszt robocizny? wykonawca chce 30zł za m2 to mamy już 55,jak wiadomo jakość usług budowlanych w naszym kraju jest jaka jest więc nie ma co dziadować i sprawa jest prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurekandrzej33 12.01.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Bardzo kiepsko podchodzicie do tematu ocieplenia. W ogóle nie macie żadnej koncepcji, tego jak to ocieplenie ma działać, tylko porównujecie U jakieś lambdy do ceny. To jest złe podejście. Najpierw musi narodzić się koncepcja, JAK ma zadziałać nasze ocieplenie. Jak już sobie wszystko w głowie poukładamy to różnica w cenie jaka jest pomiędzy dwoma materiałami, nie zagra roli. Przecież budujecie dom za setki tysięcy. To co oszczędzicie tysiąc na jednym z najistotniejszych elementów budowli? Co masz na myśli?rozumiem ze nie ma co się czaić i brać piankę? Mam jakieś doświadczenia z wełną która po dosłownie kilku latach klapła pod deskami jak żaba pod kołem auta,nikt pod gk nie zagląda więc nie wie co tam jest,ja miałem okazję widzieć i nikt do żadnej wełny mnie nie przekona.Fajnie to wygląda jak po rozwinięciu balota wełna rośnie,niestety klapnie i to szybko.Mam pokryty dach na warsztacie płytą warstwową 10cm pianki między blachami,po wymianie pokrycia składającego się z klapniętej wełny desek i papy piec okazał się zbyt wydajny,nie wiem ile było tej wełny ale krokwie miały 20cm,a sufit z płyt blaszanych był 10 cm niżej,jak padał śnieg to rynny były pełne wody a dach ciągle czarny,teraz jest tak że zalega na dachu co jest dowodem na to że pianka działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.01.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 .....Koszt zakupu samej wełny przy grubości 25 cm to blisko 25zł cena marketowa wełny słabej jakości a gdzie koszt robocizny? wykonawca chce 30zł za m2 to mamy już 55,jak wiadomo jakość usług budowlanych w naszym kraju jest jaka jest więc nie ma co dziadować i sprawa jest prosta. 30 + 25 = 55 30 + 79 = 109 --------- - 54 x 100m2 = 5400 różnicy Na dziada faktycznie nie trafiło, hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurekandrzej33 12.01.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Ciekawe wyliczenie 30 + 25 =to robota za ułożenie wełny 30zł + wełna 25złdalej 30+79 =30 to za co za bo 79 to pianka.......jak to policzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.01.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 mazurek tutaj każdy układa wełnę sam a jak bierze firmę do tego to robią to za 5 zeta lub za piwo. A te 3 dychy to za stelaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurekandrzej33 12.01.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Wiesz wiele można zrobić samemu,ale jak pisałem wcześniej nie bardzo tęsknię za tą atmosferą latających cząsteczek wełny,podeślij mi kogoś za 5 złociszy od metra wełny to chętnie zatrudnię,ruszt i kg zrobię sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.01.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Komfort kosztuje w takim razie. Widzę że nie ma o czym dyskutować jeśli wyliczasz 30zł za ułożenie m2 wełny. W moim regionie za porządne ułożenie wełny, wykonanie stelaża, przykręcenie płyt i łączenie taśmą biorą teraz 60zł. Wełna w tym to jakieś 10zł/m2. Okna w połaci oddzielnie płatne za obróbkę stelażem i płytą, podobnie jak wole oka lub lukarny. Policz różnicę na nowo. Mi wychodzi spora kwota, po którą nawet przy latających cząsteczkach warto się schylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurekandrzej33 12.01.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 No tak,każdy ma swoje zdanie i każdy ma rację,każdy ma do niego prawo i każdy uczył się tej samej matematyki jednak doświadczenie jest bezcenne a jakość usług tragiczna,lepiej wydać więcej i raz,niż mniej i za jakiś czas znowu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.01.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Wełna w tym to jakieś 10zł/m2. Mówisz o zmiotkach? Bo w miarę porządną o grubości 25cm to nie mniej jak 25 za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 12.01.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Co masz na myśli?rozumiem ze nie ma co się czaić i brać piankę? Mam jakieś doświadczenia z wełną która po dosłownie kilku latach klapła pod deskami jak żaba pod kołem auta,nikt pod gk nie zagląda więc nie wie co tam jest,ja miałem okazję widzieć i nikt do żadnej wełny mnie nie przekona.Fajnie to wygląda jak po rozwinięciu balota wełna rośnie,niestety klapnie i to szybko.Mam pokryty dach na warsztacie płytą warstwową 10cm pianki między blachami,po wymianie pokrycia składającego się z klapniętej wełny desek i papy piec okazał się zbyt wydajny,nie wiem ile było tej wełny ale krokwie miały 20cm,a sufit z płyt blaszanych był 10 cm niżej,jak padał śnieg to rynny były pełne wody a dach ciągle czarny,teraz jest tak że zalega na dachu co jest dowodem na to że pianka działa. Niekoniecznie pianka i tylko pianka. Wełna też jest spoko, jak się wie jak ją położyć i robi to samemu bardzo dokładnie. Wtedy nawet jest tańsza(nie licząc własnej pracy). Masz jakieś zdjęcia tej klapniętej wełny? Nie było tam grzyba? Mam jeszcze ciekawostkę. Szukałem jakiś informacji na temat wełny. Często szukam po obrazkach, no i najlepsze jest to, że wszystkie obrazki na temat wełny wyglądają tak samo. Na czyściutkim poddaszu gdzie świeżusieńkie krokwie czyściutkie że hej stoi pan w piknie wypranym stroju roboczym, wygląda prawie jak na wesele, no i ten pan układa tę wełenkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 13.01.2014 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Mówisz o zmiotkach? Bo w miarę porządną o grubości 25cm to nie mniej jak 25 za m2 To cena ułożenia dwóch warstw. Materiał klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurekandrzej33 13.01.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 mpoplaw zaparz sobie meliski chłopie bo widzę że zbyt emocjonalnie podchodzisz do sprawy. Każda sugestia i każdy argument jest dla mnie bardzo cenny,forum jest właśnie po to zeby wyprowadzać ludzi z błędu,każdy ma jakieś doświadczenia i warto z tego doświadczenia skorzystać.Ja nie mam zamiaru nikogo do mojego zdania na siłę przekonywać,nie przekona mni tym bardziej nachalna sugestia którą tu uprawiasz drogi kolego. Nie muszę wprowadzać się do nowego domu za tydzień bo mam gdzie mieszkać więc nie muszę tej pianki w mrozie nakładać,a może zamiast 25 cm pianki zastosuje 40cm wełny....wszystko jeszcze jest możliwe.Nie wspominałem o sądowym rozstrzyganiu,bynajmniej nie o mnie chodziło tylko o innych niezadowolonych klientów,ja mam w d..tego pajaca i mogę mu jedynie kopa zasadzić sądu nie będę fatygował.kszhu jakoś potrafi czytać ze zrozumieniem,dach na warsztacie wymieniałem trzy lata temu,niestety nie robiłem fotek ale nie było pleśni ani wełna nie była mokra. spokojnie panowie nie agresywnie jakoś to ocieplimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 14.01.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Jeśli 15 stopni to optymalna temperatura do aplikacji pianki, to zbyt dużo czasu w skali roku nie ma na decyzję. Chyba następny plus wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.01.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) LOL, nie wyszło ci prostowanie poglądów w wątku wełna kontra pianka, to próbujesz tutaj bo łatwiej ?? nie żebym był prorokiem ale tego nie udowodnisz nawet w wątku o kotłach Wyszło, wyszło bo nagle się okazuje że nie 100% a 35% - 40%. I to biorąc pod uwagę tylko samo ułożenie wełny wraz z materiałem i sam natrysk. Bo jak weźmiemy pod uwagę całą zabudowę to ta proporcja będzie jeszcze mniejsza. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.01.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Jak sam zauważyłeś diabeł tkwi w szczegółach. Zadałem tam pytanie czy ktoś to zrobi za dychę zgłosił się jeden ale po informacji o dokumenty trochę zmiękł a to że grzybki trzeba jeszcze, a to że trzeba rozpatrywać całość i.t.d. Ktoś zasugerował że jak zapłacę dniówkę tysiak to tak. Oceniam że u mnie 2-3 dni to potrwa więc 3K sama robota do tego wełna około 4,5 - 5K zależy od odpadów. Razem masz 7,5 - 8K jest u mnie około 120m2. A teraz pianka 25 cm. licząc po 100 za m2 to masz 12K. No więc niech będzie że jest 50% drożej a nie 35-40% ale do 100% to dużo brakuje. Nie neguję że jest drożej bo jest. Ale to jest praktycznie jedyny argument za wełną i nie ukrywam że dla niektórych decydujący. I przypominam mówimy o pianie OK i wełnie nie z tej najniższej pułki tylko tej średniej wyższej. Nie brałem pod uwagę płyt bo wtedy pewnie bym dociągnął do tej różnicy 35-40% Edytowane 14 Stycznia 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 14.01.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 500zł dniówki? No chyba że jeździcie najnowszym maybachem, to wam tak proponują. Pożądni budowlańcy się z fachu wycofują i szukają innych zajęć bo nie idzie wyżyć a wy liczycie 500zł dniówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 14.01.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Tam nie chodziło o spory dojazd przypadkiem i fakturę na końcu? Takie małe niedomówienie, a jak wiele zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Chloe_ 09.02.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Witajcie, mam nadzieję, że nie nakrzyczycie na mnie, że nie przeczytałam kilkudziesięciu stron wątku (choć kilkanaście się dało) i pomożecie, podpowiecie, rozwiejecie wątpliwości. Od początku budowy chciałam ocieplać poddasze pianą- brak mostków termicznych, cieńsza warstwa niż wełna. Ostatnio zaczęłam szukać wykonawcy i pojawił się pierwszy dylemat - piana otwartokomórkowa, czy zamkniętokomórkowa? Nie mam pełnego deskowania - pod dachówką mam folię paroprzepuszczalną. Kolejny "problem" to wentylacja poddasza - kierownik budowy jest z tych, którzy pilnują, żeby wszystko dobrze się wentylowało, w całej ogrzewanej części domu jest wentylacja mechaniczna - na poddaszu nieużytkowym miała być wentylacja naturalna - pomiędzy folią a ociepleniem pustka powietrzna. Jeśli chcę ocieplać pianą, tej pustki nie będzie. Czy ma znaczenie, na którą pianę się zdecyduję? Czy da się coś zrobić, żeby piana nie przylegała bezpośrednio do folii? I czy to będzie miało sens? Czy zostanie mi tylko podłączyć poddasze pod wentylację mechaniczną (chciałam uniknąć strat ciepła)? Czy ktoś z Was ocieplał poddasze systemem mieszanym - np. warstwa zk od strony dachu i ok od wewnątrz? Zastanawiam się nad pianą kanadyjską Icynene. Przeczytałam normę, aprobatę ale nigdzie nie znalazłam informacji, czy piana nie wejdzie w reakcję z folią albo nie zniweczy jej parametrów.. Z góry dziękuję za wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.02.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) Witajcie, mam nadzieję, że nie nakrzyczycie na mnie, że nie przeczytałam kilkudziesięciu stron wątku (choć kilkanaście się dało) i pomożecie, podpowiecie, rozwiejecie wątpliwości. Od początku budowy chciałam ocieplać poddasze pianą- brak mostków termicznych, cieńsza warstwa niż wełna. Ostatnio zaczęłam szukać wykonawcy i pojawił się pierwszy dylemat - piana otwartokomórkowa, czy zamkniętokomórkowa? Nie mam pełnego deskowania - pod dachówką mam folię paroprzepuszczalną. Kolejny "problem" to wentylacja poddasza - kierownik budowy jest z tych, którzy pilnują, żeby wszystko dobrze się wentylowało, w całej ogrzewanej części domu jest wentylacja mechaniczna - na poddaszu nieużytkowym miała być wentylacja naturalna - pomiędzy folią a ociepleniem pustka powietrzna. Jeśli chcę ocieplać pianą, tej pustki nie będzie. Czy ma znaczenie, na którą pianę się zdecyduję? Czy da się coś zrobić, żeby piana nie przylegała bezpośrednio do folii? I czy to będzie miało sens? Czy zostanie mi tylko podłączyć poddasze pod wentylację mechaniczną (chciałam uniknąć strat ciepła)? Czy ktoś z Was ocieplał poddasze systemem mieszanym - np. warstwa zk od strony dachu i ok od wewnątrz? Zastanawiam się nad pianą kanadyjską Icynene. Przeczytałam normę, aprobatę ale nigdzie nie znalazłam informacji, czy piana nie wejdzie w reakcję z folią albo nie zniweczy jej parametrów.. Z góry dziękuję za wyrozumiałość Do izolacji poddasza uzywa sie tylko piany OK. Pina ZK stosuje sie do izolacji podlog a nie poddaszy. Piana musi byc natrysnieta na folie, w niczym to nie przeszkadza. Ale mylisz sie, ze piana jest lepszym izolatorem niz welna. Piana Icynene ma lambde 0.038 a dobrej klasy welna 0.033. Co do wentylacji to jak narazie nie wynaleziono nic lepszego od WM. O wentylacje poddasza martwic sie nie musisz, piana nie stawia szczelnej bariery. Edytowane 9 Lutego 2014 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Chloe_ 09.02.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Do izolacji poddasza uzywa sie tylko piany OK. Pina ZK stosuje sie do izolacji podlug a nie poddaszy. Piana musi byc natrysnieta na folie, w niczym to nie przeszkadza. Ale mylisz sie, ze piana jest lepszym izolatorem niz welna. Piana Icynene ma U 0.0038 a dobrej klasy welna 0.0033. Co do wentylacji to jak narazie nie wynaleziono nic lepszego od WM. O wentylacje poddasza martwic sie nie musisz, piana nie stawia szczelnej bariery. Dzięki za szybką odpowiedź - poza parametrami, o których wspomniałeś zastanawiam się, co się stanie z wełną za kilka lat, a co z pianą. Parametry piany ok wydają mi się bardziej stabilne (oczywiście na tyle, na ile zdążyłam doczytać). W pianie nie zamieszka mi kuna, grzyb też się raczej do niej nie przytuli. Nie jest tak, że jeśli po latach wełna dostanie wilgoci - traci swoje właściwości termoizolacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts