Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

Dzięki za szybką odpowiedź - poza parametrami, o których wspomniałeś zastanawiam się, co się stanie z wełną za kilka lat, a co z pianą. Parametry piany ok wydają mi się bardziej stabilne (oczywiście na tyle, na ile zdążyłam doczytać). W pianie nie zamieszka mi kuna, grzyb też się raczej do niej nie przytuli.

Nie jest tak, że jeśli po latach wełna dostanie wilgoci - traci swoje właściwości termoizolacyjne?

Oczywiscie, ze wilgotna welna traci swoje wlasciwosci izolacjne. Wpierw trzeba dopuscic do jej zawilgocenia.

Przy dobrze wykonanym poddaszu- paroizolacji nie powinno nic takiego wystapic. WM pozbywa sie z budynku wilgoci, a co za tym idzie nie

powinna sie ona dostac do welny od strony pomieszczen. Jedyna mozliwosc to przerwanie powloki foli pod dachowka.

Jesli ceny nie poja w tym roku w gore tez zamierzam uzyc piany do izolacji dachu.

Kszhu dzieki za sprostowanie.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z jednej strony ci się nie dziwię, wątek został przez marketingowców od pianek mocno zapaskudzony, trochę zniechęca do czytania, ale z drugiej strony wszystkie odpowiedzi na twoje pytania już padły na tych stronach których nie przeczytałeś, było i o wilgotnieniu pianki, i o starzeniu się wełny, o kunach, o lambda, generalnie zaciśnij zęby i przeczytaj cały wątek, warto samemu samodzielnie sprawdzić jakich to sztuczek używają w marketingu, i ile jest prawdy w tych opowieściach, albo jak ważna jest kolejność przy natrysku mieszanym pianek ZK i OK

Masz rację - chyba przysiądę.

Ps. Dlaczego zakładasz, że jestem mężczyzną?:p Kobiety też budują

Pozdrawiam:)

iana musi byc natrysnieta na folie, w niczym to nie przeszkadza.
nie do końca .. ponieważ musi to być membrana paroprzepuszczalna ...

nikt nie powiedział iż pianka sama w sobie jest paroizolatorem ... a nie jest ... bo równa się białemu eps'owi ... jeśli chodzi o opór dyfuzyjny ...

chyba że od góry zostanie natryśnięta jak u Kszhu .. na folię paroizolacyjną .. o góry stropu natrysk ...

Nie skończyłam lektury ale po kilkudziesięciu stronach nadal nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi - jeśli wybiorę pianę otwartokomórkową ( myślę o ICYNENE), to czy mogę ją położyć bezpośrednio na folię, czy powinnam zrobić jednak dylatację? Jeśli tak, to w jaki sposób, żeby drastycznie nie podwyższyć kosztów całego zamierzenia? Jeśli położę bezpośrednio na folię, to czy muszę wentylację mechaniczną rozszerzyć o nieużytkowe poddasze (mam dwa pełne piętra, a nieużytkowe poddasze jest naprawdę nieużytkowe z baaardzo niskim sufitem)? Kto poratuje? Wszędzie tylko czytam o pianie na deskowaniu, a ja nie mam pełnego deskowania.

Pozdrawiam

Edytowane przez _Chloe_

Nie skończyłam lektury ale po kilkudziesięciu stronach nadal nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi - jeśli wybiorę pianę otwartokomórkową ( myślę o ICYNENE), to czy mogę ją położyć bezpośrednio na folię, czy powinnam zrobić jednak dylatację? Jeśli tak, to w jaki sposób, żeby drastycznie nie podwyższyć kosztów całego zamierzenia? Jeśli położę bezpośrednio na folię, to czy muszę wentylację mechaniczną rozszerzyć o nieużytkowe poddasze (mam dwa pełne piętra, a nieużytkowe poddasze jest naprawdę nieużytkowe z baaardzo niskim sufitem)? Kto poratuje? Wszędzie tylko czytam o pianie na deskowaniu, a ja nie mam pełnego deskowania.

Pozdrawiam

Piana na membranę dachową - folię paroprzepuszczalną, do foli paroizolacyjnej piana nie przyczepi, tzn odklei się.

...

nikt nie powiedział iż pianka sama w sobie jest paroizolatorem ... a nie jest ... bo równa się białemu eps'owi ... jeśli chodzi o opór dyfuzyjny ...

Jak się nawet przygląda kawałkowi piany OK to jest dużo bardziej przepuszczalna od styropianu, nawet najtańszego-można swobodnie ją przedmuchać ustami, zresztą w tym wątku o tym pisano, że perę razy szczelniejszy jest styropian, czy mylę się?

Jak się nawet przygląda kawałkowi piany OK to jest dużo bardziej przepuszczalna od styropianu, nawet najtańszego-można swobodnie ją przedmuchać ustami, zresztą w tym wątku o tym pisano, że perę razy szczelniejszy jest styropian, czy mylę się?
też mam takie odczucia ..

Piana robi monolit ... ale trzeba to umieć zrobić .

Bez pokrycia krokwi ... a to się zdarza można sobie zapomnieć iż będzie to dobra izolacja ...

Pianka jest dobra do wypełniania trudnych miejsc wskazana .. choć też zalecał bym ostrożność

Tak z własnego doświadczenia wydaje mi się, że się mylisz. Pianę ok nie tak łatwo "przedmuchać" jak EPS, poza tym na natryśniętej i nie uszkodzonej pianie tworzy się coś w rodzaju "skórki", która jest jeszcze mniej przepuszczalna niż przerwany kawałek.
... dokładnie .. ta skórka dużo daje.

Ale piankę miałem w łapach jakaś szczelna to nie jest ...

Dziś zrobiłem doświadczono, kawałek pianu OK znanego producenta ścisnąłem i do szklanki z wodą, duuuuużo wypiła , prawie jak kieska gąbka, parę jeszcze szybciej przepuści...przecież jest z otwartych komór, gazy przelecą. Co do naskórka, jest bardziej szczelny, ale pewnie mniej niż folia, nawet ta poprzecinana wkrętami.

Próba krycia domu natryskiem TAKIEJ piany PUR jest więc kompletnie nieuzasadniona!

Twoje wnioski wydają się poprawne.

Pewnie dlatego stosuje się nad taka pianą dachy. Różne, byle szczelne dla wody opadowej.

Adam M.

Pozdrawiam

Witam Chloe ( nie jest częsta obecność i aktywność kobiet w dyskusjach na forum ) ,

Nie wiem czy doczytałaś w wątku, więc informuję, że zajmuję się profesjonalnie wykonawstwem izolacji natryskowych pianką ICYNENE.

Ogólnie rzecz biorąc, tak jak pisał Tomasz, piankę aplikuje się bezpośrednio na membranę dachową. Użycie sformułowania "folia" jest mylące bo kojarzy się raczej z izolacją paroszczelną. Nie wiem jaką przyjęto grubość. Sugeruję by była nie mniejsza niż 18 cm. Od siebie zalecam minimum 20 cm.

Nie wiem jakie są założenia odnośnie wykończenia poddasza. Jeżeli nie ma penetracji UV przez okna lub świetliki to piankę można pozostawić bez pokrycia w rodzaju płyty g/k czy folie nieprzeźroczyste. Wyposażenie części mieszkalnej w wentylację mechaniczną powinno być wystarczające dla zredukowania infiltracji pary wodnej w izloację na poddaszu ale może mieć tu znaczenie sposób odsparowania poddasza oraz układ. Odpowiedni sposób rozwiązania powiniem Ci zaproponować wykonawca ICYNENE z Twojego regionu.

BTW: Informuję, że wyłącznie autoryzowane firmy zrzeszone w sieci SkutecznaIZOLACJA są uprawnione do wykonawstwa aplikacji pianki ICYNENE włącznie z prawem do wystawiania stosownej gwarancji.

P.S. Jeżeli mogę pomóc poprzez bardziej precyzyjne odpowiedzi to jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam:

Sławek

Edytowane przez mat3006

Dziś zrobiłem doświadczono, kawałek pianu OK znanego producenta ścisnąłem i do szklanki z wodą, duuuuużo wypiła , prawie jak kieska gąbka, parę jeszcze szybciej przepuści...przecież jest z otwartych komór, gazy przelecą. Co do naskórka, jest bardziej szczelny, ale pewnie mniej niż folia, nawet ta poprzecinana wkrętami.

Witam,

Odpowiedź Adama = 100 %

Jeżeli liczyłeś że pianka OK oferuje coś dużo lepszego w konkurencji gąbkowo-waniennej to , niestety, technolodzy nie przewidzieli, ze ma spełniać takie testy. Nie wiem dlaczego ... może dlatego, że raczej nie wystąpią podczas eksploatacji zgodnej z cechami materiału i przeznaczeniem ? Osobiście używam kawałka pianki OK do ścierania tablicy szkoleniowej i co z tego wynika dla zrozumienia fizyki budowli ? NIC !

To, że może dojść, wskutek nieszczelności pokrycia do zamoczenia włącznie z przesączeniem pianki OK to jest jasne i tego nikt nie neguje i nie obiecuje. Ważne co się stanie później. Po jakim czasie ( i czy w ogóle ) izolacja "pozbędzie" się wody i czy powróci do poczatkowych i założonych parametrów.

P.S.

Już myśłałem, że wątek dokonał żywota ale najwyraźniej się myliłem

Pozdrawiam:

Sławek

To, że piany nikt nie będzie używał do wycierania podłogi to wiem, ma swoje inne przeznaczenie, doświadczenie pokazało że otwarte komory są tak duże że woda w płynie w nie wpływa, pokonując opory, to woda w postaci gazowej jak pijana może się tam krzątać.Ja bym bezwzględnie dał pod GK folię-to już niewiele kosztuje.

Moje wnioski z tego postu są następujące:

1. Dobra piana, dobrze zaaplikowana o grubości min. 20cm będzie na pewno droższa od dobrych 30cm wełny, dobrze ułożonych!!!, ale zwala z głowy inwestora NADZóR nad układaniem wełny-wszędzie dojdzie sama. Będzie to jedna z tych część budowy, za którą naprawdę warto przepłacić.

2.To co widzimy kupując wełnę (markę produktu) niestety nie zobaczymy przy pianie, ekipa przyjeżdża busem z jakimiś beczkami???? i mamy ocieplony dach, trzeba znaleźć zaufanego dostawce. Jeśli mamy czas na nadzór, równie dobrze wyjdzie poddasze ocieplone markową wełną z folią. A niestety na fali mody na ocieplanie pianą, pojawiają się oferty podchodzące ceną pod wełnę z robocizną, o zaniżonych parametrach jakości czy grubości| (powinno być min20cm piany OK)

Trzeba by zrobić doświadczenie. Kawałek wełny znanego producenta ścisnąć i do szklanki z wodą, myślę, że wypije WSZYSTKO! , parę jeszcze szybciej przepuści...przecież jest z otwartych przestrzeni między włóknami, gazy przelecą. Naskórka żadnego wcale nie ma... Dziurawa bez dręczenia wkrętami...

Adam M.

Trzeba by zrobić doświadczenie. Kawałek wełny znanego producenta ścisnąć i do szklanki z wodą, myślę, że wypije WSZYSTKO! ,.....

zgoda, ale styropian najlichszego producenta o gęstości co ledwo 8,5kg/m3 nie przybędzie na wadze tyle, żeby ręką wyczuć różnice.

Witam Chloe ( nie jest częsta obecność i aktywność kobiet w dyskusjach na forum ) ,

Nie wiem czy doczytałaś w wątku, więc informuję, że zajmuję się profesjonalnie wykonawstwem izolacji natryskowych pianką ICYNENE.

Ogólnie rzecz biorąc, tak jak pisał Tomasz, piankę aplikuje się bezpośrednio na membranę dachową. Użycie sformułowania "folia" jest mylące bo kojarzy się raczej z izolacją paroszczelną. Nie wiem jaką przyjęto grubość. Sugeruję by była nie mniejsza niż 18 cm. Od siebie zalecam minimum 20 cm.

Nie wiem jakie są założenia odnośnie wykończenia poddasza. Jeżeli nie ma penetracji UV przez okna lub świetliki to piankę można pozostawić bez pokrycia w rodzaju płyty g/k czy folie nieprzeźroczyste. Wyposażenie części mieszkalnej w wentylację mechaniczną powinno być wystarczające dla zredukowania infiltracji pary wodnej w izloację na poddaszu ale może mieć tu znaczenie sposób odsparowania poddasza oraz układ. Odpowiedni sposób rozwiązania powiniem Ci zaproponować wykonawca ICYNENE z Twojego regionu.

BTW: Informuję, że wyłącznie autoryzowane firmy zrzeszone w sieci SkutecznaIZOLACJA są uprawnione do wykonawstwa aplikacji pianki ICYNENE włącznie z prawem do wystawiania stosownej gwarancji.

P.S. Jeżeli mogę pomóc poprzez bardziej precyzyjne odpowiedzi to jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam:

Sławek

Dziękuję za odpowiedź,liczyłam na to, że się Pan odezwie:yes:

Mam kontakt z regionalnym przedstawicielem Icynene - w poniedziałak powinnam otrzymać więcej informacji, zastanawia mnie jednak zaproponowana mi grubość piany (w projekcie uwzględniona jest zk 20 cm) - 18 cm. Uważam, że to mało.

Cały czas szukam jakiegoś dokumentu, aprobaty - czegoś, co potwierdzi, że przy braku pustki powietrznej między folią parop. a pianą, poddasze nieużytkowe będzie wystarczająco wentylowane, żeby nie trzeba go było dodatkowo wentylować.. I nic..

Domek ma dwa pełne piętra, plus nieużytkowe poddasze nad pokojami (ale wysoki sufit w przedpokoju) -w nieużytkowej części nie ma okien połaciowych, jest za to jeden wyłaz na dach (z szybą), więc jakaś ilość promieni uv się tam dostanie.

jedyna możliwość żeby ciebie koszta nie zeżarły na starcie to wykonać natrysk samodzielnie, czyli poszukać gdzieć taniej wypożyczalni, oraz poświęcić trochę czasu na naukę całego procesu technologicznego

PS. jeśli ty zamierzasz mieć WM to pewnie budujesz domek energooszczędny więc to wypadało by w dach prysnąć minimum 30cm żeby potem nie obudziła się z takimi rachunkami za CO jak Miloszenko co ma tylko 18cm natrysku

Mpoplaw - sama na pewno się do tego nie zabiorę ale biorę pod uwagę dodatkowy zabieg w celu uzyskania pustki pomiędzy pianą a folią. Kierownik zaczął mi to rozrysowywać, muszę jeszcze poczekać na rezultat tej pracy.

Tak, jak napisałam powyżej - 18 cm natrysku to raczej mało - Miloszenko ma chyba nawet 16 cm..

.

Edytowane przez _Chloe_