Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

skoro jesteś doświadczonym piankowcem to ja bardzo chętnie się zapoznam z merytorycznymi poglądami, w szczególności interesuje mnie:

1. ile kosztowała wełna 25cm

2. ile natrysk i jak grubo

3. twoje rachunki za CO przed i po

4. zdjęcia atesty i inne mertytoryczne argumenty

Bądzmy precyzyjni: nigdzie nie napisałem, że jestem doświadczonym piankowcem, jak się wyraziłeś. Owszem, z mojego wpisu wynika, iż jestem zwolennikiem pianki w kontekście tematu "Pianka ocieplająca kontra wełna". Uważam, że zapoznałem się na tyle z tym materiałem, jego cechami, parametrami oraz opiniami na jego temat, że decydując się na takowy nie miałem żadnych wątpliwości i jestem przekonany co do słuszności swojego wyboru. Szczególnie przemawiały do mnie dwa argumenty: szczelność i trwałość.

A propos Twego pytania o koszt wełny to niestety nie jestem w stanie udzielić Ci na nie odpowiedzi, gdyż po prostu nie pamiętam i żeby być szczery napiszę, że nie doktoryzowałem się wtedy nad cenami materiałów dostarczanych mi na budowę.

Wiem natomiast ile teraz musiałbym zapłacić za wełnę gdybym się na nią zdecydował- ok. 40 zł za m2. Do tego należy doliczyć wszystko co jest potrzebne, aby ją położyć i koszt robocizny. Policzyłem to wszystko i wyszło mi niewiele mniej niż izolacja pianką. Mam już tyle lat, że nie działam po omacku i umiem dostrzec korzyści długofalowe. Po prostu uważam, że jest to inwestycja, która mi się zwróci. Co więcej, korzyści będą odczuwalne zarówno zimą jak i latem. Zdecydowałem się na 18cm przy czym summa summarum na większości powierzchni jest 20cm. Koszt- 85 zł za m2.

Niestety zbyt krótko jestem "zapiankowany" abym mógł odpowiedzieć precyzyjnie na Twoje pytanie o porównanie kosztów. Wiemy również jaka była zima. Niemniej jednak mogę obiecać, że takie dane trafią na to forum. Mam również zagwarantowane badanie kamerą termowizyjną i również się nim podzielę.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bądzmy precyzyjni: nigdzie nie napisałem, że jestem doświadczonym piankowcem, jak się wyraziłeś.

Nie przejmuj się. Dla kolegi mpoplaw każdy kto nie jest za wełną w tym temacie jest wykonawcą piany lub delikatnie mówiąc osobą nieliczącą się z kasą bo dała się naciąć i zrobić z siebie dojną krowę. Bo przecież wełnę można położyć samemu i zapłacić 20 parę zet za m2 a nie przepłacać po 80-100.

• 2 months później...
wymiękam, od tygodnia w całej Polsce załamanie pogody, zachmurzenie duże + opady deszczu, temperatury w porywach do +19 a ten wali coś o upałach +36

napiszę krótko ale treściwie:

- kłamać trzeba umieć

- chcesz coś zareklamować to przynajmniej stwarzaj jakieś pozory

Przykro mi bardzo, że stałem się wrogiem kolegi z tak błahego powodu, że użyłem materiału, którego kolega nie uznaje. I co gorsza, śmiem być z niego zadowolony i polecać z czystym sumieniem wszystkim tym, którzy remontują lub budują.

Przypominam koledze, że to jest forum, a nie blog w którym umieszcza się codziennie wpis (nie mam na to czasu).

Zarzucanie mi kłamstwa czy jakiś ukrytych intencji nie chcę nawet komentować.

mam pytanie fo tych co sie znaja a nie dywaguja bo za jakis miesiac chce miec piane na dachu jakies 300m2 jak to powinno byc zrobione bo 78 stron a nie wiele konkretow ... i zylion koncepcji pewnie i od osob co tego na oczy nie widzieli albo maja od roku

dach pelne deskowanie

krokwie i od wewnatrz cos ala laty do mocowania podbitki

chce to cale miec opryskane na co zwrocic uwage i czego pilnowac .... wykonawca chce 50 zl na m2 grubosci 18 cm

jak z wentylacja miedzy deskowaniem a piana

mam pytanie fo tych co sie znaja a nie dywaguja bo za jakis miesiac chce miec piane na dachu jakies 300m2 jak to powinno byc zrobione bo 78 stron a nie wiele konkretow ... i zylion koncepcji pewnie i od osob co tego na oczy nie widzieli albo maja od roku

dach pelne deskowanie

krokwie i od wewnatrz cos ala laty do mocowania podbitki

chce to cale miec opryskane na co zwrocic uwage i czego pilnowac .... wykonawca chce 50 zl na m2 grubosci 18 cm

jak z wentylacja miedzy deskowaniem a piana

Jakaś dziwna cena. Mocno niska. U mnie 16cm to 66 netto.

taka cene zaoferowala mi firma z rzeszowa tyle ze to przy 300m2 z vat 8% przy polskiej pianie z polychemu bylo by jeszcze taniej bo tez z nimi gadalem na temat samej uslugi przy moim zakupie w polychemie banki po 200 litrow .. na podkarpaciu piana jeszcze nie jest bardzo popularna wiec ceny nie sa z kosmosu Edytowane przez jarek whisky

taka cene zaoferowala mi firma z rzeszowa tyle ze to przy 300m2 z vat 8% przy polskiej pianie z polychemu bylo by jeszcze taniej bo tez z nimi gadalem na temat samej uslugi przy moim zakupie w polychemie banki po 200 litrow .. na podkarpaciu piana jeszcze nie jest bardzo popularna wiec ceny nie sa z kosmosu

Witam,

widzę, że wątek odżył nieco...

Też jestem z Rzeszowa i wcale nie uważam żeby piankowanie poddaszy było dużo mniej popularne u nas niż w innych częściach kraju. Dynamika wzrostu jest ogromna. Coraz więcej jest zadowolonych klientów którzy podają dalej swoją satysfakcję. Od dwóch tygodni maszyna jest "czerwona"

Co do ceny to ujmę to tak... Ludzie z branży wiedzą, że załamała się oficjalna dystrybucja Demi w Polsce i nie ma surowca spod znaku pszczółki ale zostały po tej piance beczki. Nie da się, na bazie oryginalnych surowców Demi zrobić takiej ceny! Jeżeli dalej wierzysz że za taką cenę dostaniesz oryginał to chyba nic nie stoi na przeszkodzie żeby zażądać odpowiedniej gwarancji. Nie mam na myśli papierka który, bez należnej odpowiedzialności, wystawi Ci facet który bez problemu przedłuży ją do czasu wybuchu Słońca. Mam na myśli gwarancję producenta systemu, która potwierdzi, że aplikująca firma ma ich autoryzację oraz, zarazem, potwierdzi źródło pochodzenia. Papier, nawet z pieczątkami, to nie wszystko. Gwarancja powinna mieć numer własny, tożsamy ze zgłoszeniem i łatwy do sprawdzenia na stronie producenta. Tak wygląda system stosowany przez sieć autoryzowanych wykonawców Icynene.

Cena którą podajesz jest w pobliżu ofert na piankach polskich. Jednak zakładanie, że bardzo niska cena markowego produktu, to po prostu wyjątkowa okazja, wielu kupujących Audicę w cenie Lanosa sprowadziło do roli ofiary, delikatnie mówiąc, oszustwa. Ale tak już było i będzie... Jeżeli chcesz zastosować tańszą, polską piankę to zrób to świadomie.

Trochę mi szkoda ND, który zapewne ma problem z zaakceptowaniem zjawiska nabierającego już masowego charakteru. Pozostając myślowo w epoce "kamienia topionego" będzie dalej stosował to swoje, dosiowe myślenie. Może kiedyś pojmie, że jego założenia są do....

BTW Być może niedługo ziści się moje marzenie i dążenie żeby zorganizować bezpośredni, urealniony "pojedynek" technologii.

Pozdrawiam

Edytowane przez mat3006

LOL

nasz czołowy naciągacz marketingowy znowu się ujawnił, i znowu obiecał że coś pokaże jak 2 lata temu, no nic, czekaliśmy 2 lata to poczekamy jeszcze 5 min, może wreszcie wpadną te hiper niskie rachunki za centralne ogrzewanie które obiecywał, czas najwyższy, być może z tego stada frajerów o których pisze da się wybrać coś co przynajmniej nie będzie straszyć rachunkami za centralne ogrzewanie tak jak to co dotychczas wpadało

Jak zwykle - merytoryczna odpowiedź obrońcy uciśnionych:lol2:

PS jarek whisky 18cm piany nie spełnia nowej normy budowlanej, jesteś pewien że dasz rady załatwić sobie odbiór techniczny domku ?? konsultowałeś te 18cm z kierbudem albo architektem ??

A tutaj pełna zgoda

Jak dla mnie piana czy to polskiego polychemu czy innych marek ma te same skladniki ... a roznica w cenie jak w wielu przypadkach to koszty marketingu i wcisniecia klientowi tego czy tamtego ...

ba nawet juz sie zastanawialem nad zrobieniem sobie popierdolki do natrysku ...( zaraz bedzie krzyk ze to tylko musza byc profi maszyny za zylion zl ) a potrzebuje poza natryskiem dachu wlew na sciany ( dom z bala 1 bal zewnetrzy gruby 2 izolacja 3 deska cieka wewnetrzna )

w wiekszosci mamy zamiar wiekszosc robic sami .. nie z braku kasy a wlasnej koncepsji satysfakcji ... (wole cos sam spi... niz sie denerwowac na fachowcow) na domu fotowoltaika i pompa ciepla tez wlasnej koncepcji

Co do ustawy ja mam projekt i pozwolenie z 2012 wiec nowe mnie ten tego ... u mnie kierownikiem budowy jest maz architektki a projekt jest wg mojego projektu

A co do gwarancji ... to jak planowalem zmiane w projekcie na plyte fundamentowa zamiast klasycznego to jeden gosciu sie szczycil gwarancja 15 lat ... nosz k... raz to smiech bo tyle to na dach mozna miec a dwa wg mnie ze gwarancja jest o ile jest to do czasu dokad zyje firma i jest ja z czego windykowac ... i finalnie fundamenty zrobilismy sami 4 razy taniej

Edytowane przez jarek whisky

Jak zrobisz i będzie to działać oraz będzie ekonomicznie się spinać to się pochwal;)

Ja tego osobiście kompletnie nie widzę ponieważ musisz wytworzyć odp. ciśnienie i dobrze podgrzać składniki.

Zalezy jaka piane uzyjesz ... moze byc piana zalewowa z dowolnym czasem startu

Nie ma filozofii i ameryki nie trzeba odkrywac inni juz to zrobili wpisz w googla albo youtuba FROTH-PAK sam pistolet kosztuje 100 euro dysze jednorazowe do natrycku lub zalewania po pare euro zamiast kupowac calego kompletu ... wystarcza inne zbiorniki plus cisnienie niz ich butle i piana z polskiego polychemu

na aledrogo sa pistolety do natrysku na koncepcje pianki montażowej

Moze tak napisze co dokladnie trzeba by sobie samemu chate opryskac piana

1. jak wyzej pistoled i dysze mieszajace

2. dwie butle po 10kg po propandutanie

3 duza butla co2

4. 2 reduktory cisnienia

5 troche zaworkow i wezy wiertarka gwintowniki itp

6 piana z polychemu w standardowych bankach po 200l na skladnik mniejsze sa malo korzystne cenowo

7. umowa z kurierem na przesylki paletowe by nie placic kosmicznych cen lub wlasny transport

to tyle ... czekam na opitol od wykonawcow ze to ten tego nie to samo co ........