Konrad J. 21.07.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 czy można to traktować jako ofertę handlową ?? naprawdę robicie ocieplenia pianką po 156 zł/m3 z VAT transportem robocizną i amortyzacją sprzętu ?? No i tak się właśnie licznik postów nabija:D :D Odpowiedź na stwierdzenie. NIE Zapraszam do przerobienia materiału z 3 klasy szkoły podstawowej - czytanie ze zrozumieniem. Cytat A przy średnim domku my zużywamy około 80÷95 m^3 materiałów izolacyjnych dla wełny 12 000÷14500 PLN a dla piany 12500÷14850 PLN. Nie ma mowy o sprzęcie, robociźnie, dojazdach stwierdzenie "materiałów izolacyjnych" oznacza - wełna lub piana - dosłownie i bez dodatków łącznie z podatkiem VAT - bo chyba cena brutto interesuje przysłowiowego Kowalskiego. Nie lubię przepychanek a więc dlatego taka odpowiedź. Proszę o konkretne pytania lub zarzuty. MERYTORYCZNE a nie czepialskie. Żadna informacja nie będąca zatytułowana Oferta Handlowa nią nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.07.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 W rozpoczynającym się tygodniu mam dwie wymiany izolacji metodą "od góry". Jeden z tych "zadowolonych" z wełny klientów ma dom wykonany dwa lata temu. Drugi sześć. Oni już "zaoszczędzili". No cóż.... należy się zastanowić jaki promil ociepleń wełną jest wykonany wadliwie(ewentualnie ile kun lata po naszych dachach) i potem zastanowić się jaki promil pian jest wadliwie zaapilkowany. Wtedy można coś porównywać. Tym promilem mogą być gnijące deski poszycia dachowego, o czym pisano już na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 21.07.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 No cóż.... należy się zastanowić jaki promil ociepleń wełną jest wykonany wadliwie(ewentualnie ile kun lata po naszych dachach) i potem zastanowić się jaki promil pian jest wadliwie zaapilkowany. Wtedy można coś porównywać. Tym promilem mogą być gnijące deski poszycia dachowego, o czym pisano już na forum. Promil? Jaki promil ociepleń wełną jest wykonany wadliwie? No sorry... może jaki procent (nieduży) jest wykonanych poprawnie? Co i tak nie zmienia jej kluczowej wady. A z tymi deskami to o co chodzi? Jakiś fakt czy dywagacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.07.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Tym promilem mogą być gnijące deski poszycia dachowego, o czym pisano już na forum. Jak inwestor idiota i każe kłaść pianę na drewno prosto z lasu a wykonawca się na to godzi bez uprzedzenia czym to grozi bo liczy się kasa to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.07.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Promil? Jaki promil ociepleń wełną jest wykonany wadliwie? No sorry... może jaki procent (nieduży) jest wykonanych poprawnie? Co i tak nie zmienia jej kluczowej wady. A z tymi deskami to o co chodzi? Jakiś fakt czy dywagacje? O kluczowych wadach lepiej nie pisz. Cena piany powoduje, że jest to właśnie promil wykonywanych izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.07.2014 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Jak inwestor idiota i każe kłaść pianę na drewno prosto z lasu a wykonawca się na to godzi bez uprzedzenia czym to grozi bo liczy się kasa to czemu nie. Sądzisz że ci od piany sprawdzają wilgotność drewna przed aplikacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.07.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Sądzisz że ci od piany sprawdzają wilgotność drewna przed aplikacją? Jak w każdym zawodzie są dobrzy i źli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.07.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Jak w każdym zawodzie są dobrzy i źli. To może być KLUCZOWE stwierdzenie w tej dyskusji, hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 21.07.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 No i właśnie dlatego będę wykonywał ocieplenie sam i użyję zarówno wełny jak i piany.Wełny jako głównego izolatora, a pianę jako uszczelnienie w miejscach styku i trudno dostępnych miejscach.Mało tego, okna połaciowe zamierzam obłożyć styropianem - między regipsem a krokwią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek whisky 21.07.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) To zależy ile robisz ale beczka 200l jednego komponentu to jest zaledwie nieco ponad 400kg produktu. A 400kg przy 10kg/m3 to 40m3 przy np. 20cm grubości to 200m2 - mały dach. A temperatura to fakt, że jest najważniejsza. Bawiłem się w próby mieszania w kubeczku i ciepłe pięknie rosną tylko mieszając. Może jednak zakończysz testy sukcesem, trzymam kciuki! Robie dla siebie ... w tym ocieplanie wentylacji rur scian itp ... wiec moja koncepcja to jednorazowo po 25 kg skladnika ... ni jak sie to ma do standardow maszynowych i nie w tym rzecz ale z koleii ja sobie moge na jeden natrysk walnac zalew oprysk otwarto i zamknieto komorowa czego nie ma szans zrobic w duzych gratach ...mam torszke inne koncepcje niz masowy natrysk ktos tam wspomnial o cisnieniu ... itp a nie temp to moze niech przeczyta karte produktu w ktorej jest nie tylko temp piany ale i podloza .. oraz dopuszczenie ...to do tego mat costam podpowiem polski a nie chinskie costam polski polychem ... na stronie nie ma dostaje sie je po kontakcie z technikiem / chemikiem ktory dobiera piane do koncepcji stosowania Edytowane 21 Lipca 2014 przez jarek whisky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad J. 22.07.2014 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 ...po kiego grzyba na forum dla inwestorów zamieszcza pan swoje koszty NETTO ?? Gdzie podałem cenę netto???? Kowalski za ułożenie wełny wraz z materiałem na gotowo (czyli wszystkie koszty obsługi i materiałów pomocniczych) około 300 ÷ 350 zł/m^3 Koszty piany około 320 ÷ 370 zl/m^3. Wszystko zależy od odległości, ilości m^2, gr. izolacji. A to inwestor sam decyduje co wybierze. I szkoda gdybania nad ceną bo można dewagować nad wieloma rzeczami dlaczego to droższe a nie tańsze wbudowuje. Nie zawsze należy wybierać najtaniej bo może się zemścić. No i należy do kwestii ceny podejść globalnie a nie sam położę. Bo sam to też koszt. bo czasem jest lepiej dać to zrobić komuś kto się zna a samemu poświęcić ten czas na zarobek w swojej branży. No chyba, że ktoś nie szanuje swojego czasu i wycenia go na 1 PLN. To ja chętnie go zatrudnię za stawkę na jaką się wycenia przy robocie u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.07.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 tu na tym forum inwestorzy chwalą się kosztem izolacji na gotowo między 50-150zł/m3 to jest jakieś 3-8 raza taniej Pomyliły Ci się m3 o których pisze Konrad z m2 o których piszą inwestorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.07.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Cytat z Konrada:"Kowalski za ułożenie wełny wraz z materiałem na gotowo (czyli wszystkie koszty obsługi i materiałów pomocniczych) około 300 ÷ 350 zł/m^3Koszty piany około 320 ÷ 370 zl/m^3. Wszystko zależy od odległości, ilości m^2, gr. izolacji" A istotne słowa to wełna i ułożenie przez firmę na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.07.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 to mówisz że w cenie Konrad J. 320-370 zł/m3 co daje 3,2 do 3,7 zł/1cm/m2 piany zawarte są już regipsy stelaże malowanie szpachlowanie i wynoszenie śmieci ?? Ile kosztuje m3 dobrej wełny ? Dołóż do tego robociznę i dodatki. Tylko nie mów że ktoś to zrobi za 5 złoty z metra. Pomijamy zabudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad J. 22.07.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 tu na tym forum inwestorzy chwalą się kosztem izolacji na gotowo między 50-150zł/m3 to jest jakieś 3-8 raza taniej, obawiam się że w tych cenach to tutaj nikogo pan nie złapie A ja nikogo nie chcę łapać. Tylko niech Pan przeczyta co Pan pisze "na gotowo między 50-150zł/m3" to przy 25 cm grubości na gotowo (czyli robocizna i materiał - szemrany) to jakies 12,5 zł/m2 przyjmując, że na skosy dachowe należy używać wełny skalnej a nie mat typu szklany puch (należy dobrze czytać projekty a tam na pewno jest napisane wełna mineralna a nie szklana. Słowo mineralna oznacza wełny z skał bazaltowych( np.Rockoowl lub Paroc a nie ekomaty itp.) to jak przy cenach super rabat i promocja na wełnę mineralną za 1 m^2 25 cm grubości przy kosztach robocizny "0" i braku odpadów, materiałów pomocniczych, kosztu transportu i rozładunku jest to możliwe. Chyba nie bardzo Pan orientuje się w cenach rynkowych materiałów i robocizny. Bo 50 zł/m^3....... Chyba jest Pan MITOMANEM. Nikt zdrowo myślący nie łyknie takiej bajki. No chyba, że potwierdzi to Pan sprzedażą takiej wełny mi po podanych przez Pana cenach (robocizna odpuszczę niech stracę :D ) . No to czekam na uwiarygodnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad J. 22.07.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 to mówisz że w cenie Konrad J. 320-370 zł/m3 co daje 3,2 do 3,7 zł/1cm/m2 piany zawarte są już regipsy stelaże malowanie szpachlowanie i wynoszenie śmieci ?? I znów szkoła podstawowa klasa III - czytanie ze zrozumieniem a nie dokładanie własnych mitów. Cz ja pisałem o płytach karton-gips. Czy inni użytkownicy to tak odczytali. Chyba nie. Pan ma wyraźnie problemy i za wszelką cenę chce Pan obronić swoja teorię wkładając Swoje słowa i bajkowe teorie w czyjeś usta. Mi naprawdę nie zależy na przekonywaniu kogoś że koło jest kwadratowe (tak jak Pan to robi) bo zdrowo myślący sami wyciągają wnioski. Ja tylko pisze z doświadczenia i własnej praktyki to co wiem i czego doświadczyłem. Nie dla propagandy tylko dla przekazania rzetelnej wiedzy. I może nie zauważyłem tego to proszę o opinię innych śledzących wątek. Czy ja kogoś nagabuję, namawiam, wymuszam, wciskam do zastosowania piany na siłę. Jeśli tak to proszę o przytoczenie cytatu. Myślę, że tak nie jest. Naprawdę chętnie służę pomocą i odpowiem na pytania. Tylko proszę nie pytać czemu piana jest droższa od 1m^3 wełny wraz z robocizną za 50 zł :D bo nie wiem Proszę to pytanie zadawać bajkopisarzom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad J. 22.07.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Ile kosztuje m3 dobrej wełny ? Dołóż do tego robociznę i dodatki. Tylko nie mów że ktoś to zrobi za 5 złoty z metra. Pomijamy zabudowę. Witam 1 m^3 dobrej wełny wg cennika to ok. 160 zł/m^3 Robocizna z kosztami pośrednimi (sprzątanie, gwoździe, sznurki itp.) 17 zł/m^2 Ceny netto Uwaga. Nie ma kosztów odpadów i innych (transport. rozładunek.....) Pozdrawiam Konrad J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad J. 22.07.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Mam pytanie z innej beczki.Czemu pisząc posta około 17 pokazuje 14:58???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 22.07.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Witam 1 m^3 dobrej wełny wg cennika to ok. 160 zł/m^3 Robocizna z kosztami pośrednimi (sprzątanie, gwoździe, sznurki itp.) 17 zł/m^2 Ceny netto Uwaga. Nie ma kosztów odpadów i innych (transport. rozładunek.....) Pozdrawiam Konrad J. a czym się różni dobra od tej gorszej? Odpowiem, "marżą"!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek whisky 22.07.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 ze tak powiem wykonawcow kazdy sobie moze dobierac jak mu pasuje cena lub nie ... ale panie i panowie legalnie dzialajace firmy placa vat zus cit / pit za siebie i pracownikow ... i charytatywnie raczej nie prowadza prac ... mi nie pasowaly ceny i koncepcje wykonawcow to robie sam a nie opluwam innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts