מרכבה 24.11.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Nie chodzi o hermetyczność, tylko w Hot box'sie wełna jest ustawiona w pionie. A nie w poziomie ... Na dobrą sprawę sytuacja zmieniłaby się znacznie gdyby ów kalorymetr został ustawiony w układzie pionowym oraz miał znacząco większą kubaturę. A kwestia dopływu zewnętrznego powietrza i tak właśnie jest .. ustawiany w hot box'sie .. a tu właśnie jest lepiej zrobione w tych przykładach ... czyli w poziomie, bo właśnie w poziomie jest największa konwekcja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 24.11.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) No chyba jednak nie do końca w pionie Mimo wszystko poproszę o komentarz w sprawie "ekonomicznie uzasadnionego" wyrobu ISOVER UNIMATA DOM. Przyznam, że sam byłem zszokowany po wyliczeniu gęstości. Proszę o odpowiedź w krótkich żołnierskich słowach: ma ten materiał deklarowaną "świętą lambdę" czy to po prostu ściema? Edytowane 24 Listopada 2014 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 24.11.2014 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Table 1. Properties of loose-fill insulant http://web.byv.kth.se/bphys/reykjavik/pdf/art_080.pdf odpowiedź jest tu zawarta która potwierdza że ta lambda jest poprawna .. Table 2. Critical outdoor temperature for convection onset i https://www.google.pl/search?q=thermal+conductivity+hot+box&espv=2&biw=1364&bih=640&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=xsBzVMTHMKHVygOwkoDwCg&ved=0CAYQ_AUoAQ hot box'y a jak byś chciał wiedzieć to wpływ konwekcji jest silniejszy w poziomie jak w pionie. co było na obrazu z powietrzem i oporem tego powietrza... bez niczego ! bez żadnej izolacji między ścianami pustki powietrznej .. Edytowane 24 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.11.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 nie wiem i nie chcę wiedzieć jak ci wyszła 50% różnica między 39 a 52 cytuję i wytłuszczam to dla potomnych, niech widzą jak działa twoja komórka marketingu, przez aproksymację, jeśli u kogoś robiłeś 390m2 dachu to jego sąsiad co ma 520m2 zapłaci 50% drożej Miałem się nie wtrącać ale jednak. Gdybyś napisał: nie wiem i nie chcę wiedzieć jak ci wyszła 40-50% różnica między 39 a 52-55 nie było by problemu. A tak znów wyszło że bierzesz pod uwagę tylko to co Ci pasuje. Natomiast mat gdybyś to policzył a nie brał z głowy i napisał tylko 40% to mpoplaw nie miał by pola do manipulowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.11.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=290879&d=1416871906&thumb=1 to było rozstrzygającym argumentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 25.11.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Miałem się nie wtrącać ale jednak. Gdybyś napisał: nie wiem i nie chcę wiedzieć jak ci wyszła 40-50% różnica między 39 a 52-55 nie było by problemu. A tak znów wyszło że bierzesz pod uwagę tylko to co Ci pasuje. Natomiast mat gdybyś to policzył a nie brał z głowy i napisał tylko 40% to mpoplaw nie miał by pola do manipulowania. Zastosowałem aproksymację co znaczy z grubsza oznacza przybliżenie, w tym przypadku liniowe. Z zasady opiera się na określeniu przedziału stąd 40-50%. Tylko nieogarnięty lub, do bólu, tendencyjny ND mógł zrozumieć to jako 2-krotne. Różnica jest podana w procentach rachunkiem od stu. To przecież nie jest trudne? Wystarczy podzielić 0,053/0.039= 1,36.. Przyrost wynosi prawie 40% względem wartości deklarowanej. Nie trzeba być specjalnie spostrzegawczym żeby również zobaczyć tendencję wykresu która wykazuje znaczący wzrost ponad tą wartość. A co do dawania powodu ND. Nie jest mu potrzebny. Pozlepia sobie różne, najczęściej nie mające nic wspólnego z tematem cytaty, poleje sosikiem przeinaczeń... Dziwny osobnik, aż nierealny. Dla uzupełnienia dodam, że uwzględniając 25-letni współczynnik starzeniowy obowiązujący dla pianek IC ma 0,038 Edytowane 25 Listopada 2014 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 25.11.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=290879&d=1416871906&thumb=1 to było rozstrzygającym argumentem. Co było? Bo nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.11.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Co było? Bo nic nie widać. sorrki bo miniaturkę skopiowało http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=290879&d=1416871906 http://web.byv.kth.se/bphys/reykjavik/pdf/art_080.pdf obrazek z tego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 29.11.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) sorrki bo miniaturkę skopiowało http://web.byv.kth.se/bphys/reykjavik/pdf/art_080.pdf obrazek z tego ... O ile dobrze rozumiem załączony wykres jest pokazaniem symulacji funkcji U w zależności od temperatury. Wiadomo, że lepkość powietrza spada wraz temperaturą i po przekroczeniu wartości 1 liczby Nusselta przyjmuje się, że rusza konwekcja, która jest również związana z lepkością powietrza w określonej temperaturze. Wszystkie załączone przez Ciebie opracowania opierają się na wzorach i danych z badań laboratoryjnych. Kolejny raz stwierdzam, że zjawiska zależne w dużym stopniu od skali obiektu, czasu (rozumianego jako miesiące i lata) oraz zmiennych parametrów temperaturowo-wilgotnościowych nie będą wiernie oddane w skali laboratoryjnej (hermetycznie zamknięte pudełko o wym. 06,x0,6x0,1m). Drugie opracowanie to również symulacja cyfrowa a wiadomo, że komputer wypluje to co ma w algorytmie i bazie czyli wzory i dane z laboratorium. Pomiar lambdy wełny w lambdomierzach które ze swojego założenia mają służyć pomiarowi kondukcji jest zbyt daleko idącym uproszczeniem. Budowanie całej teorii na fałszywej bazie sprawia , że całość jest chroma. Przytoczę stosunkowo świeży przykład badania porównawczego, wielkoskalowego. Zaznaczam, że sam dostrzegam, iż nie zostały do ostatniej kropki wypełnione zasady symetrii warunków (w pewnej części inne źródla światła oraz duża różnica w szczelności (taka uroda wełny:) )) ale proszę zarazem zwrócić uwagę, że wartość R (oporu termicznego-odwrotność U) dla izolacji stropu jest znacząco wyższa dla wełny szklanej. Skoro, według Ciebie, nie zachodzi w niej konwekcja to chyba nie ma to znaczącego wpływu? Szczególnej uwadze polecam wykresy temperaturowo-wilgotnościowe. Choć jest to badanie konkurencji (Dem) to wszystkie wnioski z reguły obowiązują ogólnie dla pianek OK vs. wełna mineralna. Do pobrania: Edytowane 29 Listopada 2014 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.11.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Ale skala była wystarczająca, dość duży obiekt, oraz ciężko realna temperatura -40 st .. w naszym klimacie. Zgodnie z normalnym wyliczeniem przegroda taka ma mieć 0,075 W/m2K. a ile ma na wykresie.. Trzeba mieć świadomość, że głównym składnikiem będzie przewodzenie .. w takim układzie. Jak widać z wykresu silna konwekcja rusza przy dla nas nierealnych temperaturach. Zupełnie nie realnych. Zobacz sobie też co to jest opór przejmowania ciepła, skąd zjawisko odczucia temperatury powstało itp. Stąd nie masz gorszej przegrody niż 6,1 W/m2K 1mm stali, 1mm miedzi, 1mm styropianu .. ich U będzie dopiero na tysięcznych miejscach po przecinku się różnić. W temacie zostało jedno, cena 1m3 pianki ... obowiązują dla pianek OK vs. wełna mineralna. Do pobrania a gdzie można pobrać .. Tylko wystarczy jedno naciągnięcie .. świeża pianka na deskowaniu .. czy miała przynajmniej pół roku .. aż całe C02 wyszyło z niej .. i nie ma na starcie 0,030 W/mK tylko normalne w tym wypadku ponad 0,04 W/mK ponieważ pianka o gęstości 9kg/m3 w niczym nie chce być lepsza od marketowego EPS"a cudów tu niestety nie ma.. Edytowane 29 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 01.12.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 a gdzie można pobrać .. . Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.12.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) To nie są dwa dokładnie te same domy .. wczytaj się sam w szczegóły .. próba naciągania na siłę .. już samo ustawienie wg stron świata preferuje dom z pianki, oraz Czujnik #3 – umieszczony mi ędzy warstw ą pianki a pokryciem dachu Czujnik #3 – umieszczony pod zadaszeninem ganku (mierzy temperatur ę zewn ętrzn ą ) oraz dom bez paroizolacji .. koniecznie aby pokazać co ? .. bez paroizolacji dom wełniany nie ma racji bytu. a jeszcze kto wykonywał to porównanie .. ha ha .. od wieków jest prawo że nie w swojej sprawie sędzią być nie można .. to jest dokładnie to.. ktoś bez wiedzy powie .. fakt .. tylko że rodzaj ogrzewania od razu pokazuje co będzie się działo... radiacyjna wymiana ... ale co tam .. marketing celulozy .. musi jakoś zwalczać wełnę .. a wełny celulozę i piankę .. celuloza piankę .. i odwrotnie .. http://www.isobooster.pl/specyfikacja_techniczna.php ci znowu miałczą .. że im coś nie wyszło.. bo nie takie testy .. tylko pokazują wykres i strzelają sobie w stopę .. ale kolejny zabawny test .. czemu nie ma od dołu foli ... a od góry wiatroizolacji .. najlepiej foli z alu .. bo to kolejny dowód na naciąganie faktów pod siebie .. i próba nie wiadomo czego .. na inwestora to może podziała .. ale nie na mnie ... kolejna bajka .. czemu balkon się nie świeci .. nie ze mną takie numery .. bruner .. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5b66b4a8cf37.jpg to jest już jawną kpiną z ludzi .. okna na dole aż się świecą .. od strat .. a te górą cudowne .. ot taki jest marketing naciączaczy .. na styropian w płynie ... z marketu ... popatrz na dach .. nie od czoła .. a tylko z takiego punktu abyś nic nie widział ... Edytowane 1 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.12.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) teraz w druga strona .. jak się celuloza żre z w wełną szklaną .. http://www.roxul.com/files/RX-NA_EN/pdf/BEDR%20Roofs.pdf druga strona ..medalu. A mnie to rypka .. ponieważ ani tego nie produkuję, ani tego nie sprzedaję. Mnie chodzi tylko żeby nikt nie naciągał faktów pod siebie ... tu między szybami 5mm izolacji EPS'a lambda 0,038 W/mK .. U jest podane .. teraz pustka powietrzna z powłoką niskoemisyjną .. różnica w U jest bardzo duża .. stąd bym uważał na promieniowanie podczerwone. te dwa obrazki zadają kłam isoboostreowi.. nie liczy się pseudo izolacja bez "konwekcji" bo przy takiej pustce i tak jest w zasadzie czyste przewodzenie .. nawet lepiej jak z EPS'em .. co jasno dowodzi temu że ciepło przez przewodzenie i promieniowanie szybciej ucieka.. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 01.12.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Proponuję, żeby nie skakać po oknach bo to zupełnie inna para kaloszy. Czy mogę prosić o odniesienie się do podlinkowanego porównania? Rozwiązań typu Isobooster nie potępiam tak radykalnie. Zastosowany jako dodatek, zwłaszcza w miejscach gdzie z różnego powodu nie ma wystarczająco dużo miejsca, wniesie niezłą skuteczność w formie ekranu IR. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.12.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Rozwiązań typu Isobooster nie potępiam tak radykalnie. nie potępiam, tylko pokazuje że to placebo za kupę kasy. gdzie folia jedna, folia druga w odstępach 1,5cm dają lepsze efekty, folia alu w PE/alu/PE czy inne obicie foli alu i robiąc jedną pustkę powietrzną masz koło 0,7 m2K/W oporu co daje U 1,42.. plus jeszcze opory przejmowania ciepła .. teraz to 0,7 x ilość pustek równa się opór sumaryczny ... i też izolacja, a blokada "pozornej" konwekcji przez folię bombelkową .. spowodowała wzrost przewodzenia przez kraje bąbli.. Test dość powiedziałbym ciekawy, na stówę gołe ściany z wełny, bez wiatroizolacji i paroizolacji, oraz to że jeden budynek mógł zasłaniać drugi .. oraz to że układ pomieszczeń nie znany, wystarczy że inaczej są okna skierowane i potrzeby rosną. W jednym budynku, mam porównanie co robią okna, w jednej części jest ich masa, w drugiej pas .. 0,7 m .. x 5m zimno chłodno .. w drugiej części jak słońce zaświeci ogrzewania nie potrzeba wcale. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229232-Jakie-%C5%9Bciany-do-domu-pasywnego a tu znowu tłumaczenie i walka z "oddychaniem" Edytowane 1 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 01.12.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) W sumie to wiedziałem, że, z grubsza taka będzie odpowiedź. Rozumiem, że wartość oporu izolacji stropu dla wełny R=38 a dla pianki R=21 też jest tendencyjnie dobrana. Oczywiście z korzyścią dla pianki...I to w relacji 38/21=1,81. Zaszczuta wełna ma na stropie zaledwie o 80% wyższy opór. W dodatku tendencyjnie izolacja wełną jest wykonana po linii sufitu a faworyzowana pianka po połaci. Wiadomo, że więcej m3 do HVAC'kowania to lepiej... Nie wiem skąd założenie o braku paroizolacji i wiatroizolacji. Nigdzie nie ma informacji na ten temat. Z reguły, szkielet w Hameryce, jest "obszyty" od zewnątrz sklejką lub OSB. No to na co wiatroizolacja? Na niewentylowanych poddaszach z reguły na wełnie szklanej nie jest układana wiatroizolacja. Ale po co? Przecież tam nie zachodzi ucieczka ciepła przez konwekcję, czyż nie?Tendencyjne ustawienie budynków też by trzeba było jakoś uzasadnić. Orientacja jest jednakowa. Sam, nieproszony, pisałem, że zauważam pewne niesymetrie. Z drugiej strony, genetyczni sceptycy i wełnofile przyczepią się do koloru klamek. Tego typu argumenty, należałoby pieczołowicie wytrącić z ręki, w teście który, mam nadzieję, będzie w Polsce. Wiem też, że mimo zachowania maksymalnej troski o 100% symetrię, zawsze znajdziecie "zająca bez czapki" Edytowane 2 Grudnia 2014 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.12.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 bo proste kłamstewko .. jeśli test szczelności przy pasywnym zakłada 0,6 wymiany .. to nie ma bata ! musi taki być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 02.12.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 bo proste kłamstewko .. jeśli test szczelności przy pasywnym zakłada 0,6 wymiany .. to nie ma bata ! musi taki być Jaki pasywny? Ktoś zauważył jakąkolwiek informację, że badają domy w standardzie pasywnym? Powiedzenie o zającu stało się ciałem szybciej niż myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 02.12.2014 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Nie ... tylko standardu pasywnego nie obchodzi z czego jest dom wykonany! tylko ma być i koniec. trzeba zrozumieć pewne fakty, że nie można być sędzią we własnej sprawie. a to właśnie dem... coś zrobił. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5b66b4a8cf37.jpg tak właśnie pianofile naciągają fakty .. ty nie mając pojęcia co to jest konwekcja .. Czujnik #2 – zawieszony ok. 30 cm poni żej kalenicy pokrycia dachu tak gdzie dach nie jest izolowany.. ciekawe czemu to miało służyć ... zobacz sobie prosty trik jak tam zastosowano .. gdzie dom nie wykazywał przewagi w chłodzeniu, oraz to że ciągle dom z wełną był klimatyzowany ponad stan .. jakoś 75 F w pianowcu nikomu nie przeszkadzało tylko nagle wełniak potrzebował .. trzymania temperatury o 10F niższej ... co jasno widać z wykresu. Tak to jest jak sędzią jest jedna ze stron ... Kolejny fakt to trzymanie temperatury nad 75F i ponad 80 F .. i poszarpany wykres .. który tylko świadczy o tym że jak pchła na łańcuchu skakało ogrzewanie aby nabić rachunki. nagle cud boski .. pod koniec "pomiarów" zużycie się wyrównało... Edytowane 2 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 02.12.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 ...... ciekawe czemu to miało służyć ...zobacz sobie prosty trik jak tam zastosowano... Temu samemu co światełka choinkowe w sklepie....lepszy nastrój i pozytywna decyzja o zakupie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts