Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

Natomiast nie widziałem domu który zużywa na oświetlenie w lipcu więcej jak w październiku. No chyba że mi się tylko tak wydaje

ale tam się w tym zestawieniu dziwne cuda działy .. oprócz klimy na coś dom zjadł 898 kWh ..oczywiście pod odjęciu tego co zużył na co inne dom piankowy ..

czyli 1323 kWh -425 kWh ..= 898 kWh na coś ... w lipcu musiał zjeść ten dom... trzymając takie zużycie na coś .. patrząc na koniec zestawienia ...

okazało by się że dom z wełny miał produkcję ciepła .. a co dopiero straty ..

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/68d58df71534.jpg jak widać w hameryce mądrzeją ludzie, chyba nikt nie powie że to taki kaprys płacić .. 60tyś $ za usuwanie ..chyba że źle kwotę usłyszałem ..

Edytowane przez מרכבה

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dokładnie w tą nutę panie humanista, pokonaj mnie swoim doświadczeniem, opisz dokładnie, fachowo na liczbach wymiernych co konkretnie zyskałeś na droższej inwestycji w piankę ?? za taką próbę ja w ciemno daję ci mój głos w głosowaniu na najlepszego doradcę

czyli w liczbach wymiernych jak konkretnie na twoim przykładzie to by wyszło ??

coś w okolicach 50zł/m3 kontra 150zł/m3 ??

czyli w liczbach wymiernych te porównywalne parametry to: 1 oraz 0,66 oraz 0,4

albo

lipiec 2573 kontra listopad 1830 lub maj 969

Nie bede sie z toba licytowal. Doswiadczenie masz wieksze ale kultury za grosz. Jesli Ty stawiasz dom z kredytu to podlicz sobie koszt inwestycji po jego splaceniu i potem mozemy przystapic do porownywania kosztow.

Edytowane przez Tomaszs131

... to wyjątkowe chamstwo, jakże typowe dla budującego na kredyt

Nie wiem o czym mowisz mnie to nie dotyczy, przeczytaj uwaznie moj poprzedni post dotyczacy porownania kosztow inwestycji. Moze nie zbyt jasno sie wyrazilem ale po edycji powinno byc lepiej.

Edytowane przez Tomaszs131

natomiast normalne domki bez grama pianki bez problemu schodzą poniżej 0,4

Abstrahujac od waszego sporu pianka vs welna, pokaz mi te normalne domy bez problemu schodzace pozniej 0,4.

Sformulowania: normalne, bez problemu sugeruja ze tych domow na peczki. Czyzby mowisz o tych wszystkich wybudowanych przez TB ? ;)

Abstrahujac od waszego sporu pianka vs welna, pokaz mi te normalne domy bez problemu schodzace pozniej 0,4.

Sformulowania: normalne, bez problemu sugeruja ze tych domow na peczki. Czyzby mowisz o tych wszystkich wybudowanych przez TB ? ;)

Jak przesuniemy przecinek to się zgodzę.

NORMALNE domy bez problemu schodzą z n50 poniżej 4 !

Oczywiście wyniki można naciągnąć, źle obliczając kubaturę, albo taras i ogród dodając do kubatury "ogrzewanej".

Pozdrawiam

GREGOR

Przeglądałem sobie katalog ponad 3 tyś domów pasywnych .. 1 celuloza 2. wełna 3. słoma 4. EPS ... nigdzie PUR.. masa różnych domów ..

masa .. nigdzie nic o marketowym eps'sie w płynie .. z dodatkami .. ta wodą się spienia ... :bash: A może co to są diizocyjany .. VOC..

Jest tyle ekonomiczniejszych technologi .. że ten temat jest zabawny .. jakoś nikt problemów ze szczelnością nie ma.

Nie przypominam sobie, wystarczy podac link i jesli masz racje to zwroce honor. Widze, ze nie spuszczasz z tonu to znaczyc tylko moze ze taka Twoja natura. Tylko wspolczuc.

Nie zamierzam sie wiecej spierac bo juz watek jest mocno zasmiecony. Zdazyles wyplakac swoje zale modom, naciskales by pomogli Ci posprzatac w tym watku wiec troche ulatwie im prace.

Nie mając pojęcia co to jest konwekcja, oraz jaki składnik wpływa głównie na przewodność cieplną, miksuje tu ktoś pewne pojęcia.

Typowy marketingowy mix .. pojęć. Na wszystkie linki jakie mi w padły w łapy .. tylko demelic podawał dane z ITB..

reszta to same kłamstwa, naciąganie faktów typu przewodność cieplna na poziomie 0,02 gdzie tak naprawdę jest 2x gorzej.

Ale szaraczka można złowić.. przytaczanie

Edytowane przez מרכבה

Wciaz nie odpowiedziales na moja prosbe. Co do izolacji dachu dobrze wiesz, ze na piance OK nie poprzestalem, wystarcz przeczytac stopke. Nie bez powodu od dluzszego czasu w tym watku nikt nie nawiazuje z Toba merytorycznej wymiany zdan. O czyms to swiadczy.

Bez odbioru.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=290879&d=1416871906

widać jak na dłoni, że wełna daje radę.

Co widzę ? większość domów pasywnych, bo sobie przeglądam katalog.. ma albo celulozę, lub wełnę drzewną .. później wełnę min oraz EPS'a .. czasem kingspan się trafi ..

pianki jeszcze nie widziałem .. na ponad 500 przeglądanych pozycji .. z ponad 3 tyś ..

http://mad-jax.com/2012/spray-foam-saga/ a może warto zapytać czemu ten wspaniały materiał .. ktoś usuwał ..

Edytowane przez מרכבה