מרכבה 06.12.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) arstw nie dotyczy pianki OK, o której tu mowa. Wielokrotnie poruszane w tym i pobocznych wątkach. Mat piana PUR którą aplikujesz początkowo osiąga zawrotne wyniki w izolacji, tyle że tego nie można uwzględnić. Aby zatrzymać proces ucieczki gazu, potrzeba obudowy gazoszczelnej .. ale to nie ta pianka i to stosowanie .. to rozdzielamy. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/PU_foam_blowing.png http://pl.wikipedia.org/wiki/Poliuretany Cały sukces polega właśnie na utrzymaniu CO2 .. ale to musi być piana z zamkniętymi komórkami + najlepiej w szczelna osłona .. najlepiej alu. 40 tygodni wg tego co patrzyłem do książki trwa wypieranie CO2 na powietrze .. z pianki OT .. normalny zrozumiały proces, który nie jest jej wadą. Tym czym płynny beton w gruszce od kupy gruzu. skala różnic nie ta.. bo zamawiam płyty 3x1 m .. lecę z koksem .. PS: Mat dzięki że dostałem od Ciebie odpowiedź, która mnie zaskoczyła, myślałem że wiadro dostanę z pomyjami. A sprawę czy piana szkodzi, czy nie .. chcę możliwie szybko rozwiązać, abym mógł powąchać czy to faktycznie coś czuć .. Pó Edytowane 6 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.12.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Szczególnie na stropie albo dachu na którym jest cała masa drewnianej konstrukcji, nierzadko przeróżne instalacje itd Szczególnie jeśli się wie co zrobić aby tego nie było. U Ciebie pianka + cena kosmicznie niska = bardzo dobre rozwiązanie. Oraz to że jest to gruba warstwa, która jest też mało narażona na jakieś ruchy konstrukcji dachowej .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 06.12.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Szczególnie jeśli się wie co zrobić aby tego nie było. U Ciebie pianka + cena kosmicznie niska = bardzo dobre rozwiązanie. Oraz to że jest to gruba warstwa, która jest też mało narażona na jakieś ruchy konstrukcji dachowej .. Albo cos krecisz albo "oraz" trzeba zastapic operatorem "and" edit: hmm czy oraz=and ? Edytowane 6 Grudnia 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.12.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Czy wymysły ? lepiej jak cały proces będzie rzetelny, a nie z niedomówieniami. Oparty na zatajaniu danych...bo koniec końców się to czkawką odbije, na każdym procesie izolacji. Te w mikro skali pianki .. są prawie bez wonne. Chcę też aby moja rodzina i ja czuli się spokojni, że materiał nie wydziela różnych chemicznych oparów. Myślę że podniesienie głosu w tej sprawie może pomóc... a nie zaszkodzić, chyba że coś za uszami pianka ma. Jechanie na oczywistych kłamstwach nie prowadzi do sukcesu, jeśli widzę zdjęcie z termowizji, gdzie wyraźnie krokwie nie są zakryte .. i się nie odznaczają, to coś jest nie tak. Albo cos krecisz albo "oraz" trzeba zastapic operatorem "and" edit: hmm czy oraz=and ? nie wiem co miał bym kręcić .. ale w cenie którą .. dał Kszhu to zostaje tylko .. bezpieczeństwo z dojrzewaniem piany. Parametry znamy, zapodanie 50cm Piany da trochę poniżej 0,08 W/m2K.. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 06.12.2014 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Czy wymysły ? lepiej jak cały proces będzie rzetelny, a nie z niedomówieniami. Oparty na zatajaniu danych...bo koniec końców się to czkawką odbije, na każdym procesie izolacji. Te w mikro skali pianki .. są prawie bez wonne. Chcę też aby moja rodzina i ja czuli się spokojni, że materiał nie wydziela różnych chemicznych oparów. Myślę że podniesienie głosu w tej sprawie może pomóc... a nie zaszkodzić, chyba że coś za uszami pianka ma. Jechanie na oczywistych kłamstwach nie prowadzi do sukcesu, jeśli widzę zdjęcie z termowizji, gdzie wyraźnie krokwie nie są zakryte .. i się nie odznaczają, to coś jest nie tak. nie wiem co miał bym kręcić .. ale w cenie którą .. dał Kszhu to zostaje tylko .. bezpieczeństwo z dojrzewaniem piany. Parametry znamy, zapodanie 50cm Piany da trochę poniżej 0,08 W/m2K.. Po raz kolejny zaznaczam, że wypowiadam się na podstawie parametrów ICY. Zawartość komórek otwartych pianki LITE wynosi 98%. Faktem jest, że CO2 jest gazem o bardzo dobrej izolacyjności bo lambda jest lepsza nawet od argonu (0,016) i wynosi 0,0145 gdzie dla nieruchomego powietrza ok. 0,025. Zatem można przyjąć, ze wpływ podwyższonej początkowej izolacyjności zamkniętych komórek będzie wynosił objętościowo ok. 2% przy różnicy in plus lambdy CO2 vs. powietrze będzie to w okolicach 1%. Badane są wysezonowane próbki. NIE MA WZROSTU lambdy pianki OK w czasie! Z kolei kierunek rozwoju pianek natryskowych ZK będzie przyspieszał w stronę spienianych wodą i to nawet w 100%. ICY już teraz ma taką piankę. Co jest zupełnie wyjątkową jej cechą to możliwość aplikowania jej już od -15C i na podłoża praktycznie powierzchniowo suche bo dla wilgotności aż do 85%. Dla porównania konwencjonalne pianki ZK, spieniane przy użyciu substancji spieniających z grupy HFC mają te wymagania znacznie mniej komfortowe: Tmin. +10 do 15C i RHmax=15-20% . Jeżeli chodzi o zjawisko utraty izolacyjności to zrozumiałe jest, że zachodzi przede wszystkim w strefach zewnętrznych. Co ciekawe to średnia lambda dla takiego układu o nieco zmiennej w przekroju lambdzie, maleje wraz z grubością izolacji i różnica ta wynosi nawet 10%. Wprowadzone (domyślcie się za czyją inspiracją) zaostrzenia metodologii badań laboratoryjnych pianek wprowadziły standard badania na bardzo cienkich, praktycznie niestosowanych grubościach (np. 3 cm) i poza tym pozbawionych istotnej, uszczelniającej skórki. Dlaczego takich samych zasad, co do grubości nie stosuje się dla waty szklanej i skalnej? Pytanie retoryczne. Edytowane 6 Grudnia 2014 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 07.12.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) na co czekasz, dawaj rachunki za CO, zdjęcia z termowizji, test szczelności itp, chcesz być jakoś pożyteczny czy wszedłeś do tego wątku z nudów ?? Jak zobaczyłem wątek z mpoplawem, najlepszym " odraddcą" i obrzydzaczem wełny to nie mogłem się powstrzymać, żeby tu nie wejść. Pochwal się swoim wspaniałym trzylitrowcem, pokaż zdjęcia , daj link i swoje rachunki. [niekulturalne odzywki] Jestem w trakcie budowy, mam stan surowy zamknięty, ale nawet jak wybuduję i zamieszkam to nie udostępnię danych, bo dla takich jak Ty nie warto. Zawsze znajdziesz coś złotówkę tańszego. Nie dociera do Ciebie,że nie tylko biedacy budują i widzisz wszystko przez pryzmat swej nędzy. Wszedłem tu żeby się czegoś dowiedzieć, ale przez takiego osobnika jak TY to jest tu po prostu niesmacznie. Poniżej masz zdjęcie, strzałkami masz zaznaczone miejsca które trzeba doizolować. Od zewnątrz jest 20 cm styro grafit dochodzący od zewnątrz do płyt/ zdjęcie jest zrobione przed położeniem styro/. Może mam tam wełny upchać???? Jeszcze raz powtarzam pytanie: któryś wykonawca Cię skrzywdził? Chcesz o tym porozmawiać? Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Elfir moderowano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.12.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Po raz kolejny zaznaczam, że wypowiadam się na podstawie parametrów ICY. Zawartość komórek otwartych pianki LITE wynosi 98%. ale ICY chce być dobra, jeszcze nie dokopałem się do składu... czy ma izocyjany, czy nie .. mniejsza oto. Jak każda pianka OT podlega naturalnemu procesowi sezonowania/ początkowo zaraz po aplikacji osiąga lambdę która jest bliższa areogelowi .. by dość do stabilnej wartości koło 0,04 W/mK .. Wprowadzone (domyślcie się za czyją inspiracją) zaostrzenia metodologii badań laboratoryjnych pianek wprowadziły standard badania na bardzo cienkich, praktycznie niestosowanych grubościach (np. 3 cm) i poza tym pozbawionych istotnej, uszczelniającej skórki. Dlaczego takich samych zasad, co do grubości nie stosuje się dla waty szklanej i skalnej? Pytanie retoryczne. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.12.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Jak zobaczyłem wątek z mpoplawem, najlepszym " odraddcą" i obrzydzaczem wełny to nie mogłem się powstrzymać, żeby tu nie wejść. Pochwal się swoim wspaniałym trzylitrowcem, pokaż zdjęcia , daj link i swoje rachunki. A jak nie to schowaj swojego e -penisa bo nie masz czym się chwalić. Nie masz sie o to pytac, nic Ci nie przedstawi. Wielokrotnie zwracalem sie z tym zapytaniem, niestey bez odzewu. Jestem w trakcie budowy, mam stan surowy zamknięty, ale nawet jak wybuduję i zamieszkam to nie udostępnię danych, bo dla takich jak Ty nie warto. Zawsze znajdziesz coś złotówkę tańszego. Nie dociera do Ciebie,że nie tylko biedacy budują i widzisz wszystko przez pryzmat swej nędzy. Wszedłem tu żeby się czegoś dowiedzieć, ale przez takiego osobnika jak TY to jest tu po prostu niesmacznie. Poniżej masz zdjęcie, strzałkami masz zaznaczone miejsca które trzeba doizolować. Od zewnątrz jest 20 cm styro grafit dochodzący od zewnątrz do płyt/ zdjęcie jest zrobione przed położeniem styro/. Może mam tam wełny upchać???? [ATTACH=CONFIG]292972[/ATTACH] U mnie psrawa wygladala identycznie, plus dwie lukarny. Zdecydowalem sie na izolacje pianko OK ze wzgledy na te wlasnie newralgiczne miejsca wskazane u Ciebie na zdjeciu. Oczywiscie mozna postarac sie uzupelnic je welna ale jak dla mnie zbyt ryzykowne. Gdybym mial jeszcze raz decydowac sie na izolacje murlaty, scian szczytowych, lukarn i calego poddasza ponownie uzylbym pianki- ona wcisnie sie w najmniejsze otwory zapewniajac w ten sposob ciaglosc izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 07.12.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Zdecydowalem sie na izolacje pianko OK ze wzgledy na te wlasnie newralgiczne miejsca wskazane u Ciebie na zdjeciu. Oczywiscie mozna postarac sie uzupelnic je welna ale jak dla mnie zbyt ryzykowne. Gdybym mial jeszcze raz decydowac sie na izolacje murlaty, scian szczytowych, lukarn i calego poddasza ponownie uzylbym pianki- ona wcisnie sie w najmniejsze otwory zapewniajac w ten sposob ciaglosc izolacji. Ale pianka to nie jedyne rozwiazanie. Mam zamiar osiagnac to samo uzywajac wdmuchiwanej celulozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.12.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Wróćmy do początku, mam "szczelny garaż .. jakie będzie U ściany garażu .. blacha 1mm stali, 1mm Szkła 1mm EPSjeden 1mm areogelu. myślę że bez napisania prostego egzaminu .. nie ma sensu dalsza dyskusja... Podanie dokładnego U poproszę .. tych bogatych, zobaczymy czy też bogaci są w wiedzę .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.12.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Ale pianka to nie jedyne rozwiazanie. Mam zamiar osiagnac to samo uzywajac wdmuchiwanej celulozy. Masz racje, oprucz tego jest ekfiber, aerogel, plyty pur nakrokwiowe i pod itd. Ale tytul watku odnosi sie tylko do welny i pianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.12.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Też latam między celulozą/ wełną/ może kostką słomy. Ale ciekawe czy ktoś rozwiąże podstawowe zadanie które zadałem .. Wróćmy do początku, mam "szczelny garaż .. jakie będzie U ściany garażu .. blacha 1mm stali, 1mm Szkła 1mm EPS jeden 1mm areogelu. myślę że bez napisania prostego egzaminu .. nie ma sensu dalsza dyskusja... jest proste i nie skomplikowane .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 07.12.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 gratulacje tej wspaniałej postawy, to forum budowlane powstało właśnie dlatego żeby nic nie pokazywać, dokładnie na tym polega idea wymiany doświadczeń Zacznij może od siebie najlepszy doradco od wciskania wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.12.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 No ale jakoś nie widzę aby się ktoś wyrywał do prostego policzenia U przegród zadanych ?czyżby nawet podstaw nie było ? to jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.12.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 i od razu przypomnijmy jak to naprawdę wyglądało http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206248-pianka-ocieplaj%C4%85ca-kontra-welna&p=6695796&viewfull=1#post6695796 Sluchaj sa dwie prawdy: prawda i g..no prawda.... Z tego co sobie przypominam to odwiedzilem Twoj profil i oprocz Twoich postow nic tam nie znalazlem. Ciekawi mnie dlaczego tylko ze mna dyskutujesz, czyzbysz bal sie stawic czola komus innemy np: strumerowi- na ani jedno jego pytanie nie raczyles odpowiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.12.2014 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Dajcie wszyscy spokój. WEŁNA JEST DE BEST BO JEST TANIA A PIANKA GÓWNO WARTA BO JEST DROGA ponad to WEŁNA JEST SUPER ZDROWA I EKO A PIANKA TRUJĄCA ŻE WSZYSTKO W PROMIENIU KILOMETRA PADA a i jeszcze jedno JAK SIĘ DOM ZAPALI TO PRZY WEŁNIE SAM ZGAŚNIE A PRZY PIANCE WSZYSCY DOMOWNICY ZGINĄ. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.12.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Jakoś nikt nie rozwiązał prostej zagadki .. ale jakoś trzeba się "wypowiadać" ...cóż podstawy leżą, o czym będziemy rozmawiać .. o wyobrażeniach ..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.12.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Po co tak się nakręcacie ?? Są zwolennicy wełny i piany ale to nie znaczy że zaraz trzeba się wełną obrzucać lub bić pianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.12.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Przyjmij, że PUR to główny powód oszczędności. co tam EPS na ścianach to marny izolator .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.12.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Ale po co się odzywasz ? potrafisz to policzyć że głos zabierasz ? http://www.energiabud.pl/pliki/W%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci%20i%20oznaczenia%20styropianu.pdf tak wygląda przewodność cieplna dla EPS..a można zobaczyć .. jak wzrasta ta przewodność, gdy maleje gęstość pozorna. A piana ? 8,3 kg/m3 .. to dużo ? chodzi O ICY http://icynene.pl/index.php/oferta/izolacja-natryskowa-ld-c-50 Edytowane 7 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts