Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pianka ocieplająca kontra welna

Majka

Recommended Posts

Faktycznie, trudno się powstrzymać z określeniem "matacz" kiedy po prostu, poprzez manipulację "nożyczkami" ND chce stworzyć wrażenie jakiegoś dramatu. Klasyka gatunku!

widzisz komuś zarzucasz mataczenie, a sam podajesz fałszywe informacje. to się nazywa pomówienie

zerknij na posta tego pana ND jak go nazywasz i tam widać wyraźnie że wykres nie jest obcięty.. no ale po co sprawdzać jak lepiej wykorzystać byle pretekst do rzucania "błotem"...

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tu jest twój oryginalny post, w którym przyciąłeś wartości osi rzędnych, aby wyglądało to dramatycznie:

Czyj to post? Mój? I kto tu kłamie?

Nie dość, ze mataczysz to jeszcze wpierasz to innym! Jesteś żenującym typem, który szuka na siłę drzazgi u innych a sam u siebie kłody nie widzi.

A to, że w większości piszemy tutaj o pianach o-k, to że ich grubości są zupełnie inne to nie ma znaczenia pseudo-inżynierku? Te krętactwa, które tu pokazujesz dziecko dostrzeże na odległość więc zastanów się nad sobą zamiast pokracznie próbować opluwać innych:

Najpierw chcesz nieudolnie obrażać a zaraz lecisz kablować w tematach organizacyjnych forum jak to ciebie biednego traktują i jakie to złe forum bo użytkownicy są siacy i owacy, np.: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170051-Nowi-moderatorzy-Wasze-propozycje&p=6702956&viewfull=1#post6702956

Interesujący wątek :) Dzięki za podlinkowanie. Dobrze wiedzieć, ze na Olimpie nie wszyscy bogowie są wrogo nastawieni do śmiertelników :) Cały wątek jest ciekawy, a wpisy mojego/naszego ulubieńca to prawdziwe perełki. Bezdyskusyjnie należy docenić pasję, choć często sprawia wrażenie nadmiernej i ślepej.

Co do wykresu i "afery". Jestem, mimo wszystko, ufny wobec ludzi i mam nadzieję, że efekt spreparowania wykresu był przypadkowy. Gdyby tak jednak nie było to można to uznać za naruszenie zasady "dobrej woli" która powinna cechować Najlepszego Doradcę.

Jeżeli uczestnicy wątku będą mieli szczegółowe pytania odnośnie technologii natrysku pianki to proszę na priv.

Edytowane przez mat3006

Mały kamyczek do ślicznego ogródka PUR/PIR foam:

The University of Stuttgart(Germany) did a small research project concerning the thermal conductivity of aged PU/PIR sandwich elements.

The tests where done according to EN and DIN legislation.

Here the report:

http://fsave.de/download.php?systemi...04a00644252eeb

(all in German language)

The question being asked by a solar thermal storage manufacturer was how does the hard PU/PIR foam behave when a.) exposed to ST storage temperatures on one side (the hot tank) and normal room temperature on the other side (ca.18 degrees Celsius), what are the thermal conductivity values of new PU/PIR foam and what effect does aging of the material have.

The results where sobering:

When artificially aged using EN and DIN methods and looking at an average material temperature of 50 degrees Celsius (20 degrees on one side, 80 degrees on the other side) the aged probes showed a 38% lower thermal insulation compared to new probes.

Two reasons where responsible for this: the diffusion of the gas (pentane and CO2 where researched) and shrinkage of the material.

The Gauss' loss of gas was responsible for 18% loss of thermal insulation, the combination of gas diffusion and shrinkage combined lead to a loss of thermal insulation of 38% !

At page 3 , picture 5 the shrinkage process is documented, the probes lost 18% of their volume when aged !!!

The graph at page 4 shows the thermal conductivities researched: yellow square aged PU/PIR, green triangle as well PU/PIR aged and the red square shows the new material.

So anyone thinking of using PU/PIR as a thermal insulation MUST take the effect of aging into the calculations. Esp. when insulating higher temperatures, heating pipes and storage tanks for example.

The latest development in the thermal storage tank industry is away from PU/PIR foams -be these stiff or soft- and using Polypropylene fibres instead. But these are only 'shape-stable' to about 100 degrees Celsius themself....

The Icelandic experiment results where district heating pipes where in-situ researched over 10 years are now fully confirmed by independent lab research done in the University of Stuttgart.

PU/PIR is not aging resistant. The combination of Gauss' law and material shrinkage puts the thermal conductivity of PU/PIR en par with any other air containing insulant.

PUR/PIR is not aging resistant.

the combination of gas diffusion and shrinkage combined lead to a loss of thermal insulation of 38% !

normalnie spadłem z krzesła, 0 11,07 prośba o większy rozmiar bo nic nie widać, a o 16,06 stwierdzenie że to manipulacja że wpadł większy rozmiar

Szanowny kolego, i to jest wlasnie manipulacja, nawet jesli nieswiadomie. Malego nie moge przeczytac, bo ...za maly, a to co moge juz ma "zmanipulowana" zawartosc

ktoś potrzebuje więcej dowodów że obcowanie z pianką powoduje problemy z myśleniem ??

W innym watku prosisz

jeżeli to konkretnie zarzut do mnie to zacytuj z łaski swojej mój post o wyszydzaniu... i pokaż mi konkretnie gdzie ja tam kogoś wyszydzam

No wiec to powyzej, to proba obrazenia conajmniej osob z ociepleniem wykonanym pianka. Mnie ci sie nie udalo, bo ja ani pianki nie mam ani jej miec nie bede.

A jeszcze kilka postow kierowanych do kszhu - to niby pelna kulturka ?

Edytowane przez karolek75

to trzeba sobie było kliknąć, by się wykres powiększył, nawet teraz jak sobie klikniesz to też się powiększy, to 100 razy łatwiejsze niż walić obelgami o mataczeniu

Zeby ustalic fakty - moja uwaga o za malym wykresie byla skierowana do Merkavy. Jeden czy dwa posty wczesniej, w twoim poscie byl chyba ten sam wykres, rowniez maly. Ten przeoczylem, a faktycznie jest mozliwosc jego powiekszenia i ten nie byl "przycinany".

Ty najpierw przeczytaj o czym ten temat, co tu się izoluje i jaką pianą a potem wyskakuj z tymi zbiornikami i ulatniającym sie CO2 z piany o-k:D
Taaa. Znowu ty wiesz a inni nie?

Poczytaj sobie ten topic:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196079-Pop%C4%99kana-piana-PUR-zamkni%C4%99to-kom%C3%B3rkowa-BASF

Polecam posty Czesio2 i MariuszK.

i to zamyka dyskusję

mała dygresja, kszhu wiecznie na okrągło coś przeoczy, coś przekręci, coś nie doczyta, za takie postępowanie z premedytacją został w połowie zbanowany, natomiast jego wcześniejszy nik kszhu.int został zbanowany w całości, tak więc na przyszłość, jeśli gdzieś ujrzysz jakiś post kszhu to najpierw osobiście sprawdź 2 razy jak to było w oryginale, i upewnij się 3 razy gdzie jest prawda, zanim wpadniesz na kolejną jego minę

Aby zamknac dyskusje definitywnie, przeedytuj swoj post z "przycietym wykresem", ze jest to niecelowe, ze zrodlo mozna znalezc tu i tu. Wytracisz orez z reki oponentom, a nie jeden z drugim przepychacie sie aby miec swoje na wierzchu.

Nadzieja matka glupich powiadaja ...

Skoro wełna jak sucha to wiekuista to dlaczego kłócicie się i udowadniacie ,że pianka przetrzyma wełnę.Niech przetrzyma na zdrowie.30 lat dla pianki to kosmos dla wełny już niekoniecznie.Pamiętam jak dowodzono co stanie się ze styro po 30 latach .Tak jak tutaj tylko inna piaskownica i zabawki.:p

Witam,

Spojrzałem z boku na wątek i muszę przyznać rację wszystkim tym którzy piszą o zniesmaczeniu tym w którym kierunku podążyła większa część treści. Postuluję aby zaprzestać przepychanek "moje na wierzchu". Do niczego nie doprowadzą, nie przekonają, a odwiedzający odejdą z zawodem i brakiem jakichkolwiek jasnych wskazówek.

Jakby odfiltrować to nie wiem czy 10% jest merytoryczne. Pamiętam dowcip w którym ojciec licznej rodziny mówi do żony, obserwując, nieprawdopodobnie umorusane dzieciaki: Myjemy czy robimy nowe?

Skoro wełna jak sucha to wiekuista to dlaczego kłócicie się i udowadniacie ,że pianka przetrzyma wełnę.Niech przetrzyma na zdrowie.30 lat dla pianki to kosmos dla wełny już niekoniecznie.Pamiętam jak dowodzono co stanie się ze styro po 30 latach .Tak jak tutaj tylko inna piaskownica i zabawki.:p

A skąd założenie, że 30 lat dla pianki to "kosmos"? Od początku 2013 ICY w Polsce ma gwarancję 25 lat. Wydłużono ją z 20-letniej po odkryciu i przebadaniu izolacji z końca lat 80-tych. Na rynku północno-amerykańskim wystawiana jest dożywotnia (dla budynku) czyli IMO wieczysta :)

Z pewną dozą nieśmiałości, sugeruję tezę poprzedzić pytaniem lub zostawić, co nieco miejsca na niedoinformowanie.

Odrębnym pytaniem jest czy w ogóle jest możliwe, absolutnie powtarzalne i na każdej budowie zapewnienie 100% stanu powietrzno-suchego izolacji z waty mineralnej. Wielość przyczyn które mogą spowodować powstanie, początkowo, nawet małego zawilgocenia, które z czasem będzie przyrastać, skłania raczej (IMO) do wniosku, że nie.

Jakby nie kombinował i tak dojdzie do głosu jedno z podstawowych praw Murphy'ego : Anything that can go wrong will go wrong. :)

Edytowane przez mat3006

Odrębnym pytaniem jest czy w ogóle jest możliwe, absolutnie powtarzalne i na każdej budowie zapewnienie 100% stanu powietrzno-suchego izolacji z waty mineralnej.
Myślę że obydwa materiały bez paroizolacji nie powinny być stosowane. Opór dyfuzyjny pianki jest naprawdę troszkę lepszy niż wełny...w konstrukcji jest jeszcze drewno. Obydwa materiały, co widzę po odsłonięciu tynku .. 20 letnia pianka ma się od strony wnętrza wyśmienicie.. to samo z watą szklaną(nie mylić z wełną szklaną)

Stąd pod oknami stosuje się pasy paroizolacji, na zewnątrz wiatroizolacji, bo już dawno wiadomo że sama pianka w takim miejscu to za mało.

Czemu o tym piszę ? ponieważ nie można radośnie przejść obojętnie od tematu dyfuzji.

http://i.st-firmy.net/93ys23l/domoterm-sc-gmiketiuk-g-czerniak-pianka-poliuretanowa-otwartokomorkowa.jpg zostawienie w takim stanie dachu imo to duży błąd. O ile piance nic wiele nie będzie od kondensacji, o tyle te szczeliny w drewnie są wystarczające aby działo się źle bez paroizolacji.

Typowy mostek dyfuzyjny.

uściślijmy: wykres wpadł w całości, jak na razie 71 osób go obejrzało, i jak na razie ty i mat jesteście jedyni którzy widzą tam cokolwiek podejrzanego

Ja tez widze ze ten wykres nie jest w calosci, i kontekst w ktorym go pokazales sprawia, ze ma wydzwiek "antypiankowy":

specjalnie dla ciebie ponownie wklejam wykres degradacji pianki w latach bo widać przeoczyłeś

http://pianowanie.pl/wp-content/uploads/2014/02/wykres_01-400x400.png

Ale musze ci przyznac ze w tym bezproduktywnym przerzucaniu sie pileczka jestes DOBRY. Bo ciezko ci udowodnic zla wole, choc nie watpie ze takowa wykazujesz. Dlaczego ciezko udowodnic? Bo to nie jest twoja przycinka, tylko obrazek zalinkowany od sprzedawcy piany... LOL. Musisz miec niezly ubaw i frajde z tego "bicia piany" :( Szkoda tylko, ze nie robisz nic by pokazac klase, ktora powinna byc atrybutem Najlepszego Doradcy. Zamiast tego dolewasz oliwy...

Sami sobie w stope strzelaja :

http://pianowanie.pl/wp-content/uploads/2014/02/wykres_01-400x400.png

Skoro po stronie wełny do reprezentowania w dziedzinie nasiąkliwości został wystawiony generał to pasowałoby po stronie pianki nie pokazywać szeregowca. ICY parametr 24-godz nasiąkliwości częściowej ma o wartości 0,3 kg/m2. Pytania?

Nasiąkliwość WODĄ waty została ograniczona poprzez zastosowanie dodatków hydrofobizujących które ograniczają wnikanie wody ale nie pary wodnej. Która to, po osiągnięciu punktu rosy zmieni się w wodę wewnątrz izolacji. Tam zastosowana hydrofobizacja zablokuje wodzie możliwość wypłynięcia grawitacyjnego. Tak jak nie chciała "wejść" to z tej samej przyczyny nie będzie mogła wyjść. Łatwość penetracji pary wodnej przez płytę waty ładnie pokazywał filmik z Jankiem Skałą ( za który już dziękowałem :) )

Nasiąkliwość WODĄ waty została ograniczona poprzez zastosowanie dodatków hydrofobizujących które ograniczają wnikanie wody ale nie pary wodnej. Która to, po osiągnięciu punktu rosy zmieni się w wodę wewnątrz izolacji
wełna dla pary wodnej jest niczym powietrze .. to względnie 1-1,2 współczynnik ni ..pianka 2,5 -4 ni . też rewelacji nie ma, ale nie chodzi o walkę czy któryś gorszy czy nie...

tylko żeby nie robić jak amerykanie z wietnamie z m16 .. tak cudny że nawet czyszczenia tego cuda nie przewidziano, ponieważ szkoda żeby ktoś później się przejechał na stosowaniu jakiegoś materiału.

Ludzie później dorabiają różne dziwne hipotezy, "nie oddycha" :lol2: zagadnienie dyfuzji jest dość złożone, oraz wielce problematyczne.

Przykład stropodach, gdzie warstwy papy pod izolacją muszą mieć dodatek aluminium, żeby przewyższyć opór warstwy wierzchniej papy.

Inaczej para wodna będzie mogła wejść .. ale nie wyjść swobodnie.

Chodzi o różnicę wejście / wyjście..