מרכבה 04.01.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 http://pasivnydom.blog.cz/0905/vyplnanie-stien-mineralnou-vlnou wełna musi mieć swoją 'gęstość" tanie marketówy są dobre do składowania ich jako dobitkę jak zrobił to J-J lub jak w tym blogu jako nasta warstwa bez w zasadzie znaczenia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.01.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Jeszcze merkawa pisze o ugięciach 2cm na krokwi….to sporawo, pianki w ręce nie miałem ale myślę że przy 2cm to pianka z hukiem może się oderwać Widzę, Merkawa, że skutecznie udało Ci się solidnie przestraszyć Bob'a "dramatycznym" ugięciem krokwi. No to muszę uspokoić... Nic się nie stanie. Pianka elastycznie dopasuje się do zmienionej geometrii. Nie strzałka ugięcia decyduje tylko to jak się to przekłada na rozciąganie w strefie dolnej. Nie będę się bawił w dokładne obliczenia. Wystarczy geometria. Wystarczającym przybliżeniem zachowania jest przyjęcie równomiernego, rozłożonego ugięcia na 2/3 odległości między podporami. Wzór na promień powstałego łuku r=(x2+d2/4)/2x, gdzie x-strzałka ugięcia czyli 2cm, d-cięciwa łuku czyli 400*2/3. Prosty rachunek r=44,45m. Zatem relacja procentowa wydłużenia względem neutralnej wyniesie ( biorąc pod uwagę krokwie 18cm, grubość pianki np. 25cm to promień dla dolnej warstwy pianki wyniesie plus 25-9=16cm. Zatem pianka ulegnie rozciągnięciu w relacji 44,61/44,45=1,0036 czyli o 0,36%. MERKAWA: Litości! Nie strasz ludzi, chyba, że przyznasz iż to dla uciechy. Nie bez powodu przytoczyłem opis przeprowadzonej próby gdzie bez najmniejszego uszczerbku pianka została rozciągnięta o 0,03/0,75= 0,04 czyli 4%. To chyba , hm, ponad 10 razy więcej? A Tymiński nie zawodzi. Jak doczytuję : sprecyzujmy.. to wiem, że będzie "logicznie" oraz, nie mniej, "precyzyjnie" Edytowane 4 Stycznia 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pancio11 04.01.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Ja po ok 20 dniach użytkowania pianki - polecam Mam ok 26-30cm OK. Na strychu, choć nie jest ogrzewany mogę chodzić w majteczkach i jest ciepło. Dodam, że znajomy, który ma ten sam dom co ja - ma wełnę 30cm i poddasze zrobione na gotowo (płyty, malowanie itp) - Jest u niego chłodniej o ok 4 stopnie. Aby mieć ciepło na górze - musi dogrzewać kominkiem - a mamy w salonie antresole więc ciepło do góry idzie.... Edytowane 4 Stycznia 2015 przez pancio11 opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 04.01.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 [ATTACH=CONFIG]297138[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297139[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297140[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297141[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297142[/ATTACH] .... Mam ok 26-30cm OK. .... O i to jest istota informacji ponad 25cm piany i jest ciepło, a nie wmawianie, że 15cm pomiędzy krokwie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) MERKAWA: Litości! Nie strasz ludzi, chyba, że przyznasz iż to dla uciechy. Nie bez powodu przytoczyłem opis przeprowadzonej próby gdzie bez najmniejszego uszczerbku pianka została rozciągnięta o 0,03/0,75= 0,04 czyli 4%. To chyba , hm, ponad 10 razy więcej? tylko że mylisz Mat ugięcie z naciągnięciem pianki między rozstawem .. ugięcie krokwi idzie prostopadle do grubości .. czyli przy 25cm pianki to procentowo wyniesie to 8% .. dość dużo .. http://sztuka-architektury.pl/gallery/thumbnails/4e7c3a9a9aa6c_KED_2.2_1.jpg moment zginający raz .. jeszcze ścinanie .. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.01.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) tylko że mylisz Mat ugięcie z naciągnięciem pianki między rozstawem .. ugięcie krokwi idzie prostopadle do grubości .. czyli przy 25cm pianki to procentowo wyniesie to 8% .. dość dużo .. http://sztuka-architektury.pl/gallery/thumbnails/4e7c3a9a9aa6c_KED_2.2_1.jpg moment zginający raz .. jeszcze ścinanie .. Przyznam, że nie rozumiem intencji. Przeliczyłem dla rozciągania wskutek ugięcia krokwi. Wszelkie podłoża (membrana, OSB, deski) odkształcą się tak jak element nadrzędny czyli krokwie. Proponowałem, że dostarczę próbki. Mogą być dotryśnięte, wtryśnięte pomiędzy...itd. Jakie jest wg. Ciebie procentowe, występujące w realu wydłużenie elementów drewnianych? IMO Pianka OK zawsze będzie miała większe możliwe i nie wystąpi ścięcie. A jaka jest przyczepność wiedzą ci którzy musieli czyścić z niej buty czy zegarki Edytowane 4 Stycznia 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Nie wydłużenie, a ugięcie.. tak jak byś szedł po kładce nad rzeczką i ta kładka się ugnie pod Twoim ciężarem ..Chodzi o nie danie się zaskoczyć nieprzewidzianym sytuacją... chce być tylko pewny iż będzie działać .. ale przypominam sobie jeden fakt ..miałem konsolę prądową .. pręt stalowy .. koło 50kg masy .. uszczelnienie było z pianki ..mimo iż tylko na samej piance która łączyła konsolę z blachą poszycia nie opadła w dół .. ale mam też doświadczenie z wypełnianiem pianką łączeń między płytami (płyta warstwowa)niestety ale ruchy konstrukcji z czasem dały efekt iż jest znowu szczelina .. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 04.01.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Widzę, Merkawa, że skutecznie udało Ci się solidnie przestraszyć Bob'a "dramatycznym" ugięciem krokwi. No to muszę uspokoić... Mat ja mam looz, temat mnie interesuje. Mam sporo czasu żeby podjąć decyzję. O i to jest istota informacji ponad 25cm piany i jest ciepło, a nie wmawianie, że 15cm pomiędzy krokwie wystarczy Grubość warstwy napewno ma wpływ. Na oko bez doświadczenia zdecydowanie najlepsze wykonanie, warstwy nie mają zbyt dużej amplitudy, jest w miarę płasko i grubo - rzekłbym ładny widok budzi zaufanie. Jakbym się miał doczepić to do dolnych prześwitów światła, przy podłodze poddasza, może to nie mieć wpływu na ciągłość izolacji, ale podobno światło na piance to chyba jakieś kłopoty. Wolałbym nie widzieć tam tego światła. Wełna dla mnie zawsze wygląda cioolato nawet jak jest dobrze ze sztuką położona. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez bob_budownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 04.01.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 [ATTACH=CONFIG]297138[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297139[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297140[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297141[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]297142[/ATTACH] mamy w salonie antresole więc ciepło do góry idzie.... A reszta parteru nad sufitem ma jakąś izolację? Nie będę miał antresoli, ale też wolałbym korzystać w pewnym stopniu z ciepła parteru na poddaszu. Ciekawi mnie to bo nie wiem jak to rozwiązać u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.01.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 ale mam też doświadczenie z wypełnianiem pianką łączeń między płytami (płyta warstwowa) niestety ale ruchy konstrukcji z czasem dały efekt iż jest znowu szczelina .. Ależ płyta warstwowa to zupełnie inna para kaloszy. Zachowanie pianki OK jest zupełnie inne, o czym chyba nie muszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Wypełniałem szczelinę koło 3-4 cm między płytami .. pianką w nadziei iż będzie to połączenie wiekuiste .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.01.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Grubość warstwy napewno ma wpływ. Na oko bez doświadczenia zdecydowanie najlepsze wykonanie, warstwy nie mają zbyt dużej amplitudy, jest w miarę płasko i grubo - rzekłbym ładny widok budzi zaufanie. Gładki wygląd jest jest istotny, wyłącznie marketingowo. De'facto, pofałdowana w ramach normowej tolerancji, pianka daje dodatkowy walor w zakresie tłumienia hałasu wewnątrz pomieszczenia. A jak z aktualnymi dokumentami tej konkretnej pianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) https://www.youtube.com/watch?v=hLB08MOHlDo coś dla Kolegi Mata zobacz jak ładnie i uważnie wypełnia pianką trudne przestrzenie .. co zabrakło pewnie u Kolegi Kocurka .. nie tak dawno wspominałem .. a tu masz tak właśnie wyobrażałem sobie uważny natrysk pianki a to bardzo ciekawe .. pianką uszczelniają kanty i dają celulozę .. w miejsca gdzie się dobrze sprawdza ... Edytowane 4 Stycznia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 04.01.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) coś dla Kolegi Mata zobacz jak ładnie i uważnie wypełnia pianką trudne przestrzenie .. co zabrakło pewnie u Kolegi Kocurka .. nie tak dawno wspominałem .. a tu masz tak właśnie wyobrażałem sobie uważny natrysk pianki https://www.youtube.com/watch?v=Dc6HsSlkSCI a to bardzo ciekawe .. pianką uszczelniają kanty i dają celulozę .. w miejsca gdzie się dobrze sprawdza ... To co załączyłeś to jest ZK dla majsterklepki. Tzw. Froth-pak'i nie mają dopuszczenia na teren EU ze względu na stosowane gazy. To zestaw dwóch butli ebałt 8kg butanówki. Poza tym jest to pianka uszczelniająca (sealing). Gdybyś miał tak wykonać pełną izolację to taniej by wyszła zwykła ZK z reaktora. Co do drugiego linka to jak się zastanowisz to pewnie nie chciałbyś mieć tak wykonanej izolacji. Podziurawiona paroizolacja, ruszt deskowy pokryty od góry pianką ZK. Jak dla mnie wątpliwy autorytet Przy okazji pytanie dlaczego musieli wymienić tak fajną izolację jaką jest celuloza? Czyżby coś nie teges? Edytowane 4 Stycznia 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.01.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Co do drugiego linka to jak się zastanowisz to pewnie nie chciałbyś mieć tak wykonanej izolacji. Podziurawiona paroizolacja, ruszt deskowy pokryty od góry pianką ZK. Jak dla mnie wątpliwy autorytet Przy okazji pytanie dlaczego musieli wymienić tak fajną izolację jaką jest celuloza? Czyżby coś nie teges? ale dali ją z powrotem .. też byłem już pewny że celuloza czy coś innego out .. a tu pod koniec ponowny nadmuch .. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 04.01.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 ale dali ją z powrotem .. też byłem już pewny że celuloza czy coś innego out .. a tu pod koniec ponowny nadmuch .. ciekawe dlaczego celuloza spowrotem? może to oznaczać, że pianka daje lepszą szczelność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.01.2015 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) ciekawe dlaczego celuloza spowrotem? może to oznaczać, że pianka daje lepszą szczelność? Dlaczego celuloza? Z wyglądu to jakiś bida-house. CENA no i lambda na opakowaniu spoko to czemu nie? To że pianka jest szczelniejsza to raczej jest poza dyskusją. Tutaj stosują 2 funtową czyli ZK ok. 30 kg/m3. Sądzę, że w ten sposób doszczelniają wszystkie nieciągłości systemowe, z przebić kablowych oraz uszkodzeń paroizolacji. Gostek tłumaczy, że stara izolacja z celulozy się "uleżała" m.in. pod wpływem wilgoci i zacieków, wchłonęła smrodki z dymu i innych przyczyn i została też brzydko potraktowana przez zwierzaczki. Oczywiście poleca swoje usługi jako sucker (odsysacz-coby zdementować ) starej izolacji i wdmuchiwacz nowej. Nie do końca jest jasne co się dzieje ze starą. Ponoć można ją ponowniie wykorzystać ale chyba raczej tego nie chcą bo co ze smrodkami? Wygląda na to, że makulaturę należy co jakiś czas wymienić... ? Jak tak popatrzeć na tę "izolację" to raczej mało poważnie wygląda i średnio nachodzi ochota na takową. To już chyba tfu, tfu, wata skalna lepsza . A pianka OK to jakiś kosmos przy tym. BTW Czy ktoś z Was widział jak wygląda celuloza wdmuchnięta kiedy dostanie solidny zaciek wody? Z grubsza jak wielokrotnego użytku toalietnaja bumaga wyłowiona z "czeluści" Edytowane 5 Stycznia 2015 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.01.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Były tu przytaczane badania ze Szwecji .. lambda wełny się potwierdziła i nawet do pewnej temperatury .. u nas nie osiągalnej wyraźnie jeszcze spadła.. do poziomu 0,03 W/mK co widać po wykresie... to pianka ma na opakowaniu co innego niż w rzeczywistości ... cóż na tym markietingowcy jadą ostro .. i wmawiają 2x lepsze właściwości niż rzeczywistość... a rzeczywistość to = EPS z marketu w cenie maybacha ... za tą cenę można mieć kingspany nad krokwiowe ... czy inne podobne dobre produkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 05.01.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Były tu przytaczane badania ze Szwecji .. lambda wełny się potwierdziła i nawet do pewnej temperatury .. u nas nie osiągalnej wyraźnie jeszcze spadła.. do poziomu 0,03 W/mK co widać po wykresie... to pianka ma na opakowaniu co innego niż w rzeczywistości ... cóż na tym markietingowcy jadą ostro .. i wmawiają 2x lepsze właściwości niż rzeczywistość... a rzeczywistość to = EPS z marketu w cenie maybacha ... za tą cenę można mieć kingspany nad krokwiowe ... czy inne podobne dobre produkty Po raz nie wiem już który zaznaczam, że nie jest to wykres empiryczny tylko graficzne zobrazowanie funkcji z wzoru. To jaki to dowód? Ciekawe jakby wykres wyglądał dla 1% zawilgocenia? Kingspany nakrowiowe? To taki "miut"? Ma swoje wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.01.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Wełna…no cóż nie przemawia do mnie. Nie widziałeś fotek z dachami po kunach? wełnie osiadającej? Konrad wybrałbyś wełnę jeszcze raz? Nowy dom też będziesz wełną na poddaszu ocieplał? i styro na sciany? nowy dom bedzie z plaskim dachem 100% styropian gdybym 2x budowal zrobilbym tak samo - po prawie 3 latach mam popekane scianki dzialowe od naporu krokwi/ zabudowy - duzo nie trzeba by bloczek "12" na kleju odkeic to tylko pokazuje jak pracuje dach / konstrukcja - zabudowe KG robilem odrazu - laczenia w wielu miejscach mam do poprawki - o tym bylem uprzedzany - by ich uniknac musialbym zabudowe robic po 2 latach - czyli to samo w pewnej mierze dotyczy izolacji piana welne ktora zastosowalem nie wyobrazam sobie by mogla osiasc - wiem jak reaguje na zgniatania/ubijanie , do tego jest 1 warstwa przywiazana, kolejna docisnieta i to mocno profilami aluminiowymi a kuny , u mnie nie ma dstepu do welny - jest podbitka i otwory nie przekraczaja 0,5 cm Edytowane 5 Stycznia 2015 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts